Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση από την Fitch Ratings

Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση από την Fitch Ratings

Την αντανάκλαση της επιτυχημένης πορείας της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και κυρίως το γεγονός πως η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω την πιο δύσκολη φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής της, επικρότησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch με την απόφασή του να αναβαθμίσει το αξιόχρεο του ελληνικού χρέους και να αυξήσει την αξιολόγησή της ελληνικής οικονομίας κατά 2 βαθμίδες, από "B-" σε "B".

Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση από την Fitch Ratings
Ο οίκος αναφέρει στην αιτιολόγησή του ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί και ότι υπάρχουν πολλές ρεαλιστικές επιλογές για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-15. Ο Fitch τονίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και στηρίζουν τη βασική πρόβλεψή του ότι θα υπάρξει σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 0,5% και να αυξάνεται στο 2,5% το 2015. Σημειώνει, επίσης, ο Fitch ότι η Ελλάδα σημείωσε το 2013 για πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (0,7% του ΑΕΠ), για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν στο μέλλον να οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι, σύμφωνα με τον Fitch, μία ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης που θα στηρίζει τη βασική πρόβλεψη του οίκου για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% του ΑΕΠ, η πρόοδος στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μία επιτυχής έξοδος από το πρόγραμμα βοήθειας με πρόσβαση στις αγορές με προσιτά επιτόκια και η ελάφρυνση του χρέους όσον αφορά τα δάνεια από τον επίσημο τομέα (OSI) με όρους που θα βελτιώνουν σημαντικά τις μακροχρόνιες δυναμικές του δημόσιου χρέους.

Ο Fitch σημειώνει ότι με την πιο δύσκολη φάση της προσαρμογής της Ελλάδας να έχει περάσει, το αξιόχρεό της γίνεται λιγότερο ευαίσθητο σε καθυστερήσεις στις πολιτικές και πολιτικές κρίσεις.

Η σημασία της εξέλιξης αυτής αντικατοπτρίστηκε και στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος δηλώνει πως «ο οίκος Fitch είναι από τους πλέον αυστηρούς» και πως «η φρασεολογία που χρησιμοποιεί στην αιτιολογική του έκθεση είναι αξιοσημείωτη, καθώς μιλά για αξιοθαύμαστη προσαρμογή της χώρας μας».

Κλείσιμο
Για του λόγου το αληθές εξάλλου, η πρώτη αντίδραση της αγοράς την Παρασκευή, αμέσως μετά την επισημοποίηση της αναβάθμισης, ήταν η ενίσχυση του δείκτη κατά περισσότερο από 1%...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης