Ακουμπάει τη χώρα μας η κρίση στην Ουκρανία;

Ακουμπάει τη χώρα μας η κρίση στην Ουκρανία;

Εμμέσως πλην... σαφώς αναμένεται να επηρεάσει η κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία και την χώρα μας. Σε μια ευρύτερη οπτική του ζητήματος της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, η Ελλάδα ενδεχομένως θα κληθεί να διαχειρισθεί τόσο τις οικονομικές παραμέτρους της κρίσης, όσο και πιθανές κοινωνικές προεκτάσεις της, αφού στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Ακουμπάει τη χώρα μας η κρίση στην Ουκρανία;
Μια παράμετρος της κρίσης είναι το ότι εκατοντάδες Έλληνες της Ουκρανίας ήδη αναζητούν τρόπους... διαφυγής από την διακεκαυμένη ζώνη και επιστροφής τους στην “πατρίδα”, όπως οι ίδιοι χαρακτηρίζουν την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, με έδρα τη Μαριούπολη, Αλεξάνδρα Προτσένκο, φέρεται να έχει απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπάρξουν διευκολύνσεις και ταχύτεροι ρυθμοί στην έκδοση της Ειδικής Ταυτότητας Ομογενούς, καθώς εκατοντάδες ομογενείς, ιδίως από την Μαριούπολη, απευθύνονται στα γραφεία της Ομοσπονδίας και ζητούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.


Στις οικονομικές παραμέτρους της κρίσης, η πλέον άμεση είναι η πιθανότατη, όπως δείχνουν τα στοιχεία, μείωση του τουριστικού ρεύματος από την Ουκρανία προς τη χώρα μας και ιδίως προς την Βόρεια Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια οι τουρίστες από την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις λοιπές χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι αυτοί που στηρίζουν – κάθε χρόνο με πιο έντονη παρουσία – το τουριστικό ρεύμα στη Βόρεια Ελλάδα. Φέτος, όπως φαίνεται, η εν εξελίξει κρίση στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, αναμένεται να κρατήσει εντός των τειχών της χώρας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της, δεκάδες χιλιάδες εν δυνάμει τουρίστες-πελάτες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.


Τέλος, ακόμα μια παράμετρος “προβληματισμού” για την ελληνική πλευρά σε σχέση πάντα με την έξαρση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, είναι η τύχη του σχεδίου του αγωγού αερίου “South Stream”. Συγκεκριμένα, μια ενδεχόμενη αναστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση του σχεδίου αγωγού αερίου “South Stream”, για τη διανομή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ίσως επηρεάσει την υλοποίησή του. Αναλυτικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια της πολιτικής πίεσης που επιχειρεί να ασκήσει η Ευρώπη στη Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας, ενέκρινε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναφέρει πως «ο αγωγός αερίου South Stream δεν πρέπει να κατασκευαστεί και πως η Ένωση πρέπει να βρει άλλους τρόπους προμήθειας φυσικού αερίου». Το συμφωνηθέν σχέδιο του αγωγού προβλέπει ότι ο South Stream, που θα κατασκευαστεί από την Gazprom και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Eni, θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία, κύρια χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου, προτού συνεχίσει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.


Κλείσιμο
Πάντως ήδη η Μόσχα τόνισε επισήμως πως υλοποίηση του σχεδίου αυτού εκτυλίσσεται στη βάση διακυβερνητικών συμφωνιών που υπέγραψαν η Ρωσία και οι χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο. Και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εφαρμογή τέτοιων συμφωνιών δεν μπορεί να ανασταλεί. Κάτι που σημειώνει και η Βουλγαρία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και ήδη διαμαρτυρήθηκε αμέσως έντονα επιχειρηματολογώντας πως ο South Stream είναι «ένα προνομιούχο στρατηγικό σχέδιο» που δεν μπορεί «να θυσιαστεί για πολιτικούς λόγους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης