Η δύσκολη πρεμιέρα Χαρδούβελη στο Eurogroup και οι απαιτήσεις των δανειστών

Η δύσκολη πρεμιέρα Χαρδούβελη στο Eurogroup και οι απαιτήσεις των δανειστών

Με τη δήλωση ότι «η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται» και τη δέσμευση ότι η χώρα εντός του μηνός θα έχει ολοκληρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των 1+1 δισ. ευρώ του δανείου επιχειρεί να διασκεδάσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των Ευρωπαίων ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Η δύσκολη πρεμιέρα Χαρδούβελη στο Eurogroup και οι απαιτήσεις των δανειστών
Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν είχαν μάλιστα κανέναν ενδοιασμό να “βάλουν δύσκολα” στον κ. Χαρδούβελη και ευθύς εξαρχής του άσκησαν σκληρή κριτική για «κόπωση των μεταρρυθμίσεων» στην Ελλάδα. Ενδεικτική η δήλωση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ο οποίος δήλωσε δημοσίως πως ανησυχεί για την επιβράδυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων που παρατηρείται στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό η χώρα μας να επιστρέψει στο δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων».


Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Όλι Ρεν, κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε μεν τον σεβασμό και τη στήριξή του προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα, ωστόσο τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να «ξεμπλοκάρουν».


Κλείσιμο
Δεν απετέλεσε λοιπόν έκπληξη η γραμμή που κράτησαν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup, αφού επί της ουσίας ξεκαθάρισαν ότι όλα – συνεπώς και το βασικό αίτημα της Ελλάδας για 'διαχείριση' του χρέους με ευνοϊκότερους όρους – περνούν μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος και την πίστη στις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι αν δεν κλείσουν τα προαπαιτούμενα δεν ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο, που περιλαμβάνει και την εξέταση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους. Για πληρωμή δόσεων στο ενδιάμεσο, ούτε συζήτηση...


Ο επικεφαλής του Eurogroup μάλιστα έσπευσε να επαναλάβει πως κάθε συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά το καλοκαίρι. Αρκετά μετά για την ακρίβεια καθώς διευκρίνισε πως για να ληφθούν αποφάσεις τόσο για το θέμα του χρέους, όσο και για αυτό του χρηματοδοτικού κενού, θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των stress tests της ΕΚΤ, το Νοέμβριο, ώστε να ξεκαθαρίσει αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μπαλαντέρ το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ.


Το συγκεκριμένο ορόσημο έθεσε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου το Ταμείο να έχει εικόνα για το πώς κινείται το χρηματοδοτικό κενό, θυμίζοντας τη δέσμευση των Ευρωπαίων να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας, όσο αυτή παραμένει πιστή στην τήρηση του προγράμματος.


Υπό αυτές τις συνθήκες, το θέμα των φοροελαφρύνσεων δεν βρήκε χώρο στην ατζέντα των συζητήσεων. Ο Γκίκας Χαρδούβελης αρκέστηκε στο να ενημερώσει τους εταίρους ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου καθυστέρησε κυρίως λόγω των εκλογών και διαβεβαίωσε ότι τα προαπαιτούμενα του Μαΐου θα εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου, ενώ αυτά του Ιουνίου γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν από τον Αύγουστο, ούτως ώστε στα μέσα Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Έτσι, η χώρα, άλλωστε, εκτός από τα 2 δισ. ευρώ των δόσεων θα πάρει και το 1,8 δισ. που είναι κέρδη κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης