Νέες διαστάσεις στη σύγκρουση Μητσοτάκη – Λοβέρδου για τις απολύσεις στα ΑΕΙ

Νέες διαστάσεις στη σύγκρουση Μητσοτάκη – Λοβέρδου για τις απολύσεις στα ΑΕΙ

«Φουντώνει» η σύγκρουση για τις απολύσεις στα ΑΕΙ μεταξύ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Κρήτη: Αιματηρό επεισόδιο στα Βουρλίδια του δήμου Ανωγείων
Νέες διαστάσεις στη σύγκρουση Μητσοτάκη – Λοβέρδου για τις απολύσεις στα ΑΕΙ
Το τελευταίο επεισόδιο στο... “σήριαλ” αφορούσε στην παρέμβαση προς την κυβέρνηση που αναμένεται τις επόμενες ημέρες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των απολύσεων και τις διαθεσιμότητας.

Αφορμή για την παρέμβαση, εκτός της κόντρας αυτής καθ' αυτής μεταξύ Μητσοτάκη και Λοβέρδου, υπήρξε και η συνεχιζόμενη αντίδραση των καθαριστριών έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε σύσκεψη που είχε με συνεργάτες το μεσημέρι της Παρασκευής, εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή του στους χειρισμούς του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στους συνομιλητές του πως θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από πλευράς της κυβέρνησης ώστε να επανεξεταστεί το θέμα των απολύσεων συνολικά. Μάλιστα τόνισε ότι προτίθεται να το θέσει στον πρωθυπουργό στην επόμενη συνάντησή τους.

Στόχος του κ. Βενιζέλου είναι να τεθεί το ζήτημα στην Τρόικα από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ώστε να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση στην κατεύθυνση της «χαλάρωσης» και την εκλογίκευσης του σχεδίου των απολύσεων. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως υπάρχουν περιθώρια επαναπροσέγγισης του θέματος, ακόμα και στη βάση της μείωσης του αριθμού των απαιτούμενων απολύσεων. Όπως διαπιστώνουν στο ΠΑΣΟΚ οι απολύσεις συσσωρεύουν κοινωνική δυσαρέσκεια, δίχως, ταυτόχρονα, να προκύπτουν δημοσιονομικά οφέλη.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η προκήρηξη για την επανατοποθέτηση 550 περίπου διοικητικών υπαλλήλων θα έχει εκδοθεί μέχρι την Τρίτη. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω και να ανεβάσει τον αριθμό των επανατοποθετούμενων υπαλλήλων στους 800, όπως ζητάνε οι κύριοι Βενιζέλος και Λοβέρδος.

Η πλευρά του κ. Μητσοτάκη επικαλείται το σχέδιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την Τρόικα για 15.000 απολύσεις, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, δεν μπορεί να αλλάξει.

Νωρίτερα την Παρασκευή πάντως κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που δίνει παράταση στη διαθεσιμότητα των ενδιαφερόμενων διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων κατά πέντε ημέρες, δηλαδή λήγει την προσεχή Παρασκευή. Αν μέχρι τότε δεν έχει δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη τότε εκ των πραγμάτων θα αρχίσει ο χορός των αυτόματων απολύσεων.

Σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης και η οποία έχει αναδρομική ισχύ από 24 Μαϊου 2014 «παρατείνεται από την λήξη του (15.6.2014) και για διάστημα πέντε ημερών το καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των οριζόμενων Πανεπιστημίων, οι θέσεις των οποίων καταργήθηκαν με τις μνημονευόμενες ΚΥΑ».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ να καταθέσουν εμπρόθεσμα αίτηση – υπεύθυνη δήλωση για τη μετάταξή τους με την διαδικασία του αρ. 91 του νόμου 4172/2013 όπως ισχύει. Λόγω της μείζονος σημασίας που κατέχουν οι συγκεκριμένοι δημόσιοι φορείς στον εκπαιδευτικό ιστό της χώρας, κρίνεται επιβεβλημένη η ευελιξία στη διαδικασία διαθεσιμότητας – κινητικότητας του διοικητικού προσωπικού που υποστηρίζει τους φορείς αυτούς με απώτερο σκοπό τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας τους».

Στην πράξη η ρύθμιση δίνει την δυνατότητα στους 1040 υπαλλήλους που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα να καταθέσουν εγκαίρως τα δικαιολογητικά τους για την προκήρυξη προσλήψεων που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Τρίτη.

Σε κάθε περίπτωση από τις τελευταίες εξελίξεις ο πόλεμος των δύο υπουργών δείχνει να φουντώνει, δεδομένου ότι και οι δύο εμφανίζονται αμετακίνητοι στις αρχικές τους θέσεις, ενώ στο πλευρό του κ. Λοβέρδου έχει ταχθεί και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης