Τι θα ισχύσει με τις περικοπές στις συντάξεις

Τι θα ισχύσει με τις περικοπές στις συντάξεις

Με στόχο να μην περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, πρωτίστως όμως να μην υπάρξει κίνδυνος να κηρύξουν κάποια ταμεία στάση πληρωμών, η κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες ενοποίησης των ταμείων και ενίσχυσής τους κατά το δυνατόν περισσότερο.

Τι θα ισχύσει με τις περικοπές στις συντάξεις
Την κατάσταση πιέζει ασφυκτικά τόσο η κατάργηση των κοινωνικών πόρων, όσο και η γενικευμένη κρίση, με την αδυναμία εργαζομένων και εργοδοτών να αποπληρώνουν πλήρως ή έστω εγκαίρως τις οφειλές τους προς το εκάστοτε ταμείο, αλλά και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός δικαιούχων σύνταξης που περιμένουν για μήνες να λάβουν έστω ένα ευρώ.


Συνεπώς οι ενοποιήσεις, με στόχο τη δημιουργία μόνο τριών ταμείων (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών), θα αρχίσουν αμέσως μετά τις εκλογές.


Κι αυτό για να μπορέσουν οι διοικητικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά καθώς από 1ης Ιανουαρίου του 2015 καταργούνται όλοι οι κοινωνικοί πόροι που εισέπρατταν δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία - κυρίως επικουρικά - και δεν προβλέπεται η αντικατάστασή τους από άλλη παροχή.

Κλείσιμο

Συγκεκριμένα, η κοινωνική ασφάλιση χάνει περίπου 450 εκατ. ευρώ ετησίως από κοινωνικούς πόρους τα οποία απορροφούσαν μεγάλα ταμεία όπως το ΕΤΕΑ (100 εκατ.) το Μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων (95 εκατ.) το ΕΤΑΑ - μηχανικοί, δικηγόροι - (120 εκατ.) ετησίως ενώ κοινωνικούς πόρους ύψους 35 εκατ. ευρώ θα χάσουν και μικρότερα ταμεία όπως των πετρελαιοειδών και των αρτοποιών.


Επίσης οι κοινωνικοί πόροι που εισέπρατταν ο ΟΓΑ (π.χ. από το ΦΠΑ), ο ΟΑΕΕ και το ΑΚΑΓΕ (λογαριασμός για την κοινωνική ασφάλιση) συνολικού ύψους 1,9 δισ. ευρώ ετησίως από 1.1.2015, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, θα εισπράττονται από το Υπουργείο Οικονομικών και θα αποδίδονται ετησίως στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο ΑΚΑΓΕ, υπέρ των οποίων έχουν θεσπιστεί.


Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο μετά την απώλεια του εσόδου που διέθετε από κοινωνικούς πόρους (ποσοστό επί των τιμολογίων των δημοσίων δαπανών) έχει χρήματα για την καταβολή μερισμάτων στους συνταξιούχους μόνο έως το Δεκέμβριο!


Τα τρία νέα ταμεία (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών) θα καλύπτουν περίπου επτά εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους και θα χορηγούν παροχές με ενιαίους όρους και κανόνες. Αυτό σημαίνει πως επί της ουσίας το ύψος των συντάξεων που σήμερα χορηγούν κάποια επιμέρους, “αυτόνομα” ταμεία, θα ψαλιδισθεί. Για την ακρίβεια αυτός ο νέος αυτός γύρος συγχωνεύσεων αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε σημαντική μείωση των παροχών. Όσο και αν το διαψεύδει (προεκλογικά) η κυβέρνηση, ο στόχος που έχει περιγραφεί στα μνημόνια είναι το ποσοστό αναπλήρωσης της κύριας και της επικουρικής σύνταξης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το 45% του συντάξιμου μισθού.


Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης θα ανακοινώσει τις πρώτες ενοποιήσεις τον Ιούνιο, ενώ συνολικά όλα τα ταμεία είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν έως το Σεπτέμβριο τις νέες αναλογιστικές μελέτες τους. Οπότε μετά θα αποκαλυφθεί και η σκληρή πραγματικότητα που θα οδηγήσει στις μειώσεις παροχών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης