Παυλόπουλος: Η ορθή απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την κατοχύρωση και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της

Prokopis_Pavlopoulos

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στο 17ο Συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών

«Η Δίκαιη Δίκη, κατοχυρωμένη πολλαπλώς από το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο, αποτελεί κορωνίδα του νομικού μας πολιτισμού», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, στο 17ο Συνέδριο της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, που πραγματοποιείται στο Costa Navarino της Μεσσηνίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στις εγγυήσεις θεσμικής και δικονομικής οργάνωσης της δίκης, οι οποίες πρέπει, με βάση τις διατάξεις της εθνικής αλλά και της διεθνούς έννομης τάξης, να διασφαλίζουν την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, την δίκαιη δίκη, όπως αυτή νοείται στο σύγχρονο δημοκρατικό Κράτους Δικαίου.

Όπως εξήγησε, η ορθή απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την κατοχύρωση και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό Σύνταγμα, με τις διατάξεις του άρθρου 87, καθιερώνει, εμφατικώς, την αρχή της Προσωπικής και Λειτουργικής Ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, υπό την έννοια της θέσπισης εγγυήσεων για την υπηρεσιακή τους κατάσταση (άρθρα 88-92), την ισοβιότητα (άρθρο 88 παρ. 1) και την υπηρεσιακή τους εξέλιξη (άρθρο 90), ώστε να μην υπόκεινται σ΄ εξαρτήσεις ή επεμβάσεις από την Νομοθετική, την Εκτελεστική αλλά και την ίδια τη Δικαστική Εξουσία, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Χαρακτήρισε, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικές για την πλήρη κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης την διάταξη του άρθρου 87 παρ. 2 του Συντάγματος, από την οποίαν συνάγεται το χρέος του δικαστή να δικάζει κατ΄ ουσίαν υποκείμενος μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους -άρα, όντας ανεξάρτητος- αλλά και τη διάταξη του άρθρου 93 παρ. 3 του Συντάγματος, περί υποχρεωτικής καταχώρησης της μειοψηφίας.

Αναφερόμενος στην ανεξαρτησία των δικαιοδοτικών οργάνων, όπως έχει κρίνει συναφώς το ΔΕΕ, τόνισε ότι αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας και του θεμελιώδους δικαιώματος σε Δίκαιη Δίκη. «Δικαίωμα, το οποίο είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της προστασίας του συνόλου των δικαιωμάτων, τα οποία ασκούν οι πολίτες βάσει του ευρωπαϊκού Δικαίου και για την προάσπιση των κοινών αρχών των κρατών-μελών που μνημονεύονται στο άρθρο 2 της ΣυνθΕΕ, ιδίως δε της αρχής του Κράτους Δικαίου» προσέθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η έννοια της πραγματικής ή ουσιαστικής δικαστικής προστασίας, όπως έχει κρίνει τόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) όσο και το ΔΕΕ, συνεπάγονται την θέσπιση εγγυήσεων περί ανεξαρτησίας και αμεροληψίας και, συνακόλουθα, την θέσπιση κανόνων, ιδίως όσον αφορά την σύνθεση του οργάνου, τον διορισμό των μελών του, την διάρκεια της θητείας τους και τους λόγους εξαίρεσης ή παύσης τους, ώστε οι πολίτες να μην έχουν καμία εύλογη αμφιβολία ως προς τη στεγανότητα του εν λόγω οργάνου έναντι των εξωτερικών στοιχείων και ως προς την ουδετερότητά του έναντι των αντιπαρατιθέμενων συμφερόντων.

Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι η εννοιολογική κατοχύρωση της Δίκαιης Δίκης δεν ολοκληρώνεται, όπως έχει παγίως κρίνει το ΕΔΔΑ, όταν η διάρκεια της δικαστικής εκκρεμοδικίας ξεπερνά τα εύλογα, ανάλογα με τις περιστάσεις, χρονικά όρια και, γενικώς, όταν η απονομή της δικαιοσύνης δεν είναι αρκούντως ταχεία. Γεγονός που, σε πολλές περιπτώσεις, καταλήγει σε αρνησιδικία.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στον Νικόλαο Δημητρακόπουλο, τον ευπατρίδη πολιτικό και εμπνευσμένο νομοθέτη, υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Βενιζέλου μεταξύ 1910-1912. Όπως είπε: «Έχω αυτονόητο χρέος, και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, να σταθώ, για μιαν ακόμη φορά, στις βασικές θεσμικές και πολιτικές παρακαταθήκες που μας έχει αφήσει ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος».

Υπενθυμίζοντας τη συμβολή του, επισήμανε πρώτον, την παρακαταθήκη του πλήρους σεβασμού της Προσωπικής και Λειτουργικής Ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, καθώς με νόμο του Νικολάου Δημητρακοπούλου θεσμοθετήθηκε, για πρώτη φορά, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, του οποίου η δικαιοδοσία και αρμοδιότητα επικεντρώνονταν στην προστασία των Δικαστικών Λειτουργών από έξωθεν παρεμβάσεις, κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου, κυρίως δε στην αξιοκρατική αντιμετώπισή τους κατά την διαδρομή του cursus honorum, που καθορίζει την πορεία της σταδιοδρομίας τους ως την κορυφή της Δικαιοσύνης.

Και, δεύτερον, την παρακαταθήκη της ανάγκης έγκαιρης και αποτελεσματικής απονομής της δικαιοσύνης, έτσι ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της, λόγω βραδύτητας, αρνησιδικίας. «Φαινόμενο, το οποίο δυναμιτίζει, διαβρωτικώς, την εμπιστοσύνη του διαδίκου στην αποστολή των δικαστικών κειτουργών, άρα την εμπιστοσύνη του προς το Κράτος Δικαίου και την Αρχή της Νομιμότητας» τόνισε.
Τέλος, υπογράμμισε τη συνεισφορά της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών, όχι μόνον ως προς την πρόοδο της Νομικής Επιστήμης στην χώρα μας αλλά και για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας της, με στόχο την ανάδειξη κρίσιμων δυσλειτουργιών του δικαστικού μας συστήματος, καθώς και την υποβολή επεξεργασμένων προτάσεων για την εύρυθμη λειτουργία και την αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Στέφανος

βρέ πάκη, πάλι τά ίδια ? Δέν σού είπα νά ασχοληθείς περισσότερο μέ τούς παλιούς καλούς σου φίλους καί νά αφήσεις τά ρέστα γιά τούς πολιτικούς ?

καλό

μετά την δήλωση, υπόγραψε προεδρικό διάταγμα που δίνει χάρη σε διακινητή μεταναστών. (Π.Θ., 11/10/2019).

Σοβαρα, Πρόεδρε

Χρειάζεται να "κατοχυρωθεί" η ανεξαρτησια της Δικαιοσύνης; Δεν κατοχυρώνεται απο το Σύνταγμα; Ή μήπως δεν υπάρχει Συνταγμα πλεον, μετα τα Μνημόνια; Αλήθεια, τι έχουμε να ακούσουμε ακόμη στη δύσμοιρη Ελλάδα!

Αριστοτελης

Μονον τα πολιτικα δικαστηρια λετουργουν σωστα,εφ'οσον φθασουν απο την εισαγγελια οι υποθεσεις σ'αυτα. Πακη, επικοινωνει το μυαλο σου με την γλωσσα σου?Προφανως,ΟΧΙ. Το ΣΤΕ συστηματικα βγαζει ακρως φιλοκυβερνητικες αποφασεις για το δημοσιον συμφερον!,,Οι ανθρωποι ζουν στον κοσμο τους,αποκομμενοι απο την κοινωνια. Τα διοικητικα διαστηρια "τρεχουν" με ρυθμο χελωνας.Χιλιαδες αποφασεις λιμναζουν.Ποσες φορες ,τυπικα ,ανεβαινουν στην εδρα?2-3 φορες? Η εισαγγελια σε λιγο θα μετατραπει σε αστυνομικο ανακριτικο τμημα.Λαμβανουν εντολες απο τον εισαγγελεα Αρειου Παγου ,ολοταχως προς τα κατω,και αυτος απο τον εκαστοτε υπουργο δικαιοσυνης. ΕΡΩΤΗΜΑ.Μπορει να κανει μηνυση καποιος πολιτης στο προθυπουργο η στο ΠτΔ και να προχωρησει? ΑΠΑΝΤΗΣΗ.Προφανως, ΟΧΙ.Θα παει a priori ,στον καλαθο των αχρηστων!.. Πακη κοψε τα παραμυθια .Δεν ειμαστε ολοι βλακες και εσυ πονηρος (οχι εξυπνος). Για του μεγαλους επωνυμους υπαρχει "αορατη" εισαγγελικη υπερπροστασια.

Οι δικαστές (όπως και οι νομοθέτες) δεν έχουν το αλάθητο.

Στην επικράτεια υπάρχουν ίσως χιλιάδες δικαστές. Προφανώς είναι φυσιολογικό μέσα σε αυτούς θα υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες που δεν θα αποδίδουν τόσο καλά. Το θέμα είναι πως τους βρίσκεις και τους απομακρύνεις με τον αποδοτικότερο τρόπο; Προτείνω σύσταση συνταγματικού δικαστηρίου, εξέταση όλων των αποφάσεων πρωτόδικων και εφετείου της τελευταίας δεκαετίας για την συνταγματικότητα τους. Όποιοι δικαστές έχουν περισσότερες από 0,5% αντισυνταγματικές στο σύνολο των αποφάσεων που έχουν πάρει θα πρέπει να απομακρύνονται από το σώμα των δικαστών με μετάταξη κάπου αλλού. Από εκεί και έπειτα εφόσον υπάρχουν πόροι μπορεί να γίνει και ένα δεύτερο πιο ενδελεχές φιλτράρισμα. Δεν είναι τόσο δύσκολο, τα έννομα αγαθά έχουν σειρά προτεραιότητας αν μια απόφαση δίνει υψηλότερη προτεραιότητα σε κάποιο ενώ δεν την έχει η απόφαση είναι λάθος και ο δικαστής που την υποστήριξε ανεπαρκής. Με αυτό τον τρόπο τα δικαστήρια θα λειτουργούν αποδοτικά και θα φανεί πλήρως το έλλειμμα του νομοθέτη. Οπότε σιγά μην γίνει.

Τα γραφω ολα σε βιβλίο

Οταν τελειωσει τη θητρια του θα βγαλω τα απομνημονευματα του Πακη κ θα τα κονομησω! Ποιος δε θα αγορασει τοση σοφια συμπυκνωμενη?

ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΜΑΝΕΣΗ ΑΡΙΣΤΟΒ.

4,5 χρονια το επαιζες η κοιμωμενη του Χαλεπα,τωρα θυμηθηκες την διακριση των εξουσιων...ΕΛΕΟΣ. Αριστειδης

Β Ν

Εχεις μουτρα και μιλας βρε παυλοπουλε,εσυ δεν εισαι που ανεχοσουν τον ρασπουτιν,σταματα τα κουφια λογια σου εχεις καταντιση οχι γραΦικος αλλα γελιος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης