Οι όροι Καμμένου για το βελούδινο διαζύγιο

kammenos-diazygio_main01Θα ζητήσει από τον Τσίπρα να διώξει όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ για να μην τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης - Μετά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Αθήνα η συνάντηση με τον πρωθυπουργόΕλάχιστες λέξεις σε μια δήλωση και ένα tweet φαίνεται πως αρκούν στον Πάνο Καμμένο για να ετοιμάσει την νέα αναδίπλωση αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει τελικά στο κρίσιμο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεν τελώ υπο παραίτηση» είπε το πρωί της Παρασκευής στην επιτροπή Εθνικής Αμυνας της Βουλής για να γράψει στο twitter λίγες ώρες μετά πως δεν θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες κήρυττε ανένδοτο αγώνα, προανήγγειλε την αποχώρησή του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και από την κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου με τον τρόπο αυτό να εμποδίσει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την εκχώρηση του όρου «Μακεδονία» στην γειτονική χώρα.

Η νέα θέση του Πάνου Καμμένου – και εφόσον την διατηρήσει – δημιουργεί πλέον και νέα δεδομένα για το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να κυρώσει την Συμφωνία ακόμα και χωρίς να προηγηθεί η επίπονη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ο αρχηγός των ΑΝΕΛ προσανατολίζεται να θέσει στον πρωθυπουργό τους όρους του βελούδινου διαζυγίου που δεν εγείρουν ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και παράλληλα εξασφαλίζουν στον Πάνο Καμμένο την διατήρηση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας που τελεί υπο διάλυση.

Στενοί συνεργάτες του προέδρου των ΑΝΕΛ εκτιμούν ότι το πολυθρύλητο ραντεβού των Τσίπρα – Καμμένου θα γίνει μετά την έλευση στην χώρα μας των τελικών συνταγματικών κειμένων που κύρωσε η κυβέρνηση Ζάεφ και μετά την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή των Ελλήνων.

Στην συνάντηση αυτή ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μπήκαν στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από εισήγηση του κ. Καμμένου. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί την εισήγηση αυτή, τα δύο κόμματα θα οδηγηθούν σε συναινετικό διαζύγιο.

Εάν ο πρωθυπουργός διατηρήσει στο υπουργικό συμβούλιο τους αντάρτες από τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Άμυνας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πολιτική σύγκρουση. «Αν δεν το δεχθεί ο Τσίπρας θα πάμε σε ρήξη» λέει συνεργάτης του Πάνου Καμμένου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές πως ο Πάνος Καμμένος φαίνεται σαν να κινείται σε μια πιο ήπια γραμμή, προετοιμάζοντας την μεταστροφή του στη γραμμή του βελούδινου διαζυγίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συσχετισμοί που οδήγησαν στην… αναδίπλωση

Η νέα στρατηγική του αρχηγού των ΑΝΕΛ ενδεχομένως να ερμηνεύεται από τους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματός του και οι οποίοι καθορίζουν την επιβίωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Πρέπει να υπογραμμιστεί πως αν ο Πάνος Καμμένος εγκαταλείψει το υπουργείο και χάσει την ΚΟ θα πορευτεί σε μια προεκλογική περίοδο 3-4 μηνών ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Υπο αυτά τα δεδομένα, συνομιλητές του προέδρου των ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι στην ψηφοφορία για την κύρωση της συνθήκης των Πρεσπών θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, κάτι που σημαίνει ότι οι διαφωνούντες και οι αντάρτες θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ. Οι ίδιες αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα επιβάλλει στους βουλευτές του κομματική πειθαρχία ακόμη και σε ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εφ' όσον ο Αλέξης Τσίπρας έχει συναινέσει να οδηγηθούν τα δύο κόμματα σε βελούδινο διαζύγιο.«Σώζεται» από την Συμφωνία των Πρεσπών

Άλλωστε, όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά 5 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

«Καίγεται» από την ψήφο εμπιστοσύνης

Για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κώστας Κατσίκης - που σύμφωνα με στελέχη των ΑΝΕΛ εκφράζει τον Πάνο Καμμένο - ξεκαθάρισε στον ΘΕΜΑ FM ότι το κόμμα ψηφίζει «κατά». Εάν λοιπόν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την ΚΟ καθώς από τους 7 βουλευτές οι 3-4 θα διαφοροποιηθούν (Θ. Παπαχριστόπουλος, Ε. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και πιθανότατα Β. Κόκκαλης).

Αρα, ο μόνος δρόμος επιβίωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν τη νέα στάση Καμμένου με την επιθυμία του να περάσει από τη Βουλή η τροπολογία για τα F16. Στην ουσία δηλαδή λένε ότι ο υπουργός Αμυνας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μην φτάσει στην απόλυτη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έχει την υποστήριξη των βουλευτών του κυβερνητικού του εταίρου στην επικείμενη ψηφοφορία για τα αντισταθμιστικά των F16.

Η επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ

Οι φυγόκεντρες τάσεις που επικρατούν στο εσωτερικών των ΑΝΕλ επιβεβαιώθηκαν και από τν επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ το μεσημέρι της Παρασκευής. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πανος Καμμένος δεν κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση της πλειοψηφίας των στελεχών του για να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι παριστάμενοι υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ δεν έδωσαν την εξουσιοδότησή τους στον Πάνο Καμμένο να «διατάξει» την παραίτησή τους από την κυβέρνηση όταν (και αν) η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει προς κύρωση στη Βουλή, κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι ευθύνεται γιατί με τους χειρισμούς του οδήγησε το κόμμα σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος σε συνομιλίες του υποστηρίζει: «Δεν ζήτησα εξουσιοδότηση» και αρνείται τις πληροφορίες που διακινούνται από βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Πάντως, βουλευτές που μετείχαν στην συνεδρίαση της ΚΟ επιμένουν πως ο κ. Καμμένος  ζήτησε έγκριση με σκοπό να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να συνεννοηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να αποχωρήσουν όλα τα στελέχη και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση και παράλληλα να ζητήσει την δέσμευση του πρωθυπουργού πως δεν θα τους επαναφέρει σε υπουργεία ή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπήρξε έντονη αντίδραση από τα στελέχη που μετείχαν στην συνεδρίαση τα οποία εκτός από την επι της ουσίας διαφωνία τους με την πρόταση εξήγησαν ότι το ζήτημα πρέπει να επανατεθεί όταν θα υπάρξει απαρτία. Ειδικότερα, υπογράμμισαν ότι από την συνεδρίαση λείπει η κυρία Ελενα Κουντουρά, η κυρία Μαρία Χρυσοβελώνη και ο κ. Τέρενς Κουίκ. «Δεν έχει υπάρξει απόφαση και ανακοίνωση διαγραφής τους εκτός αν τους έχεις διαγράψει και δεν μας το λες» φέρεται να ειπώθηκε μεταξύ άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ (51)

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ

τρώτε ΤΙ χρειάζεται? μία είναι η λύση τότε

φωτης πραμαντα

λοιπον πανουλη αν δεν βιαζοσουν να γαντωθεις στην εξουσια και κατ' επεκταση στην καρεκλα και εβλεπες λιγο μπροστα πολιτικα παντα ,τωρα θα ησουν ο αδιαμφισβητητος αρχηγος ενος μεγαλου πατριωτικου κινηματος με πολλες προοπτικες να επαιρνες και την πρωθυπουργια ,ΑΛΛΑ σαν λαιμαργο σκυλι της εξουσιας βιαστηκες ...τωρα το λογο τον εχει ο αδωνης (που κατηντησε η χωρα)που θα συσπειρωσει ολο το πατριωτικο μετωπο σε ενα-τρια χρονια το πολυ μετα την καταρρευση της νεας κυβερνησης __διοτι τοσο θα αντεξει__.θα ηγηθει νεου κινηματος και θα αποσπασει ενα σεβαστο ποσοστο απο την νδ 8-12% ,,ολη τη χα 10% ,,ολους τους ανελ 4% αρκετους πατριωτες σε διαφορα μικροτερα κομματα 4-5% και εχοντας τη δυναμικη της στιγμης θα ειναι ο επομενος πθ ..εγω και πολλοι αλλοι πατριωτες θα παρακολουθουμε απο μακρια μιας και δεν θα εχουμε δικαιωμα ψηφου ((αιτημα ολων των Ελληνων του εξωτερικου απο εποχης κλεφτοπασοκ 1981) .πανουλη λαιμαργε ας προσεχες ..

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΦΑΣΙΣΤΑΝΕΛ ΚΑΜΜΕΝΕ.

Μ.ΚΙΝΑΛ - Μ.ΕΛΙΑ - Μ. ΠΑΣΟΚ

πες τα κλεφτοΠΑΣΟΚ, πες τα

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Ο ένας ψάχνει να βρει με ποιο τρόπο θα κάνει τη νέα κωλοτούμπα. Ο άλλος τον εκβιάζει με διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Ολα αυτά με φόντο ένα θέμα ύψιστου εθνικού συμφέροντος με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απέναντι. Αυτά τα σκουπίδια ψηφίσατε, ηλίθιοι ελληναράδες για να σας κυβερνήσουν

ΕΤΣΙ

Τα μεγαλα λαθη οταν ψηφιζουμε μικρα κομματα. βαζω και τον εαυτον μου μεσα. Αυτο να μας γινει μαθημα...ΤΩΡΑ ΔΑΓΚΩΤΟ Ν.Δ αν και διαφωνω σε πολλα με τον ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, αλλα συμφωνω και πολλα με τον ΑΔΩΝΙ..Οικογενειακα Ν.Δ αυτη τη φορα να φυγει Η Ανθελληνικη χολερα ΤΩΝ ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ..ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΩΝ.

Κωστας

Το σχέδιο είναι να μπει στη λιστα ευρωβουλευτων του συριζα να γλυτωσει απο μηνυσεις και κυνηγι απο αυτους που τον περιμενουν στην γωνια (και ειναι πολλοι), και με τα χρονια να ξεχαστουν τα κολπα του. Γιατι μας ξερει, σε πεντε μηνες δε θα θυμομαστε τιποτα.

21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Οσο τρώνε κουτόχορτο οι Ελληνες αυτοί θα κάνουν ότι γουστάρουν. Τα πράματα είναι απλά. Ο Καμμένος έχει πάρει εντολή να ρίξει την κυβέρνηση, γιατί πρέπει να κυβερνήσει ο Κυριάκος. Οπως είχε πάρει εντολή ο Καραμανλής να παραδώσει την εξουσία στον Γιωργάκη, (για να φέρει το ΔΝΤ) ο Γιωργάκης να παραδώσει στον κολλητό του συγκάτοικο Σαμαρά, ο Σαμαράς στον Τσίπρα, (γιατί δήθεν δεν μπορέσανε να βγάλουνε πρόεδρο δημοκρατίας αλλα όταν ο Τσίπρας έβαλε τον Παυλόπουλο τον ψηφίσανε όλοι) και πάει λέγοντας. Και οι Ελληνες ψηφίζουν νομίζοντας ότι επιλέγουνε αυτούς που θέλουνε..........

Δημήτρης

Αυτές είναι οι συνέπειες όταν οι πολίτες επιλέγουν άτομα τα οποία έχουν διαταραγμένη προσωπικότητα. Φτάσαμε ως χώρα, στο απόλυτο στάδιο γελοιοποίησης της πολιτική ζωής, λυπάμαι. Θέλω όμως ταυτόχρονα να στείλω ένα μήνυμα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Όσο δεν συμμετέχουμε στις εκλογές, τόσο περισσότερο η κάλπη θα μας εκπλήσσει με τις επιλογές των άλλων.

Χρηστος

Μαζευτε τις βαλίτσες για εξωτερικό μπες και σωθείτε. Τα παιδιά σας να μην ξεχάσετε στην χώρα. ΠΡΟΔΟΤΕΣ

Πέτρος

Τι τώρα...τι τον Μάιο..τι τον Οκτώβριο...ο κοσμός σας έχει σιχαθεί μόνο για την καρέκλα και τον μισθο!Είμαστε άξιοι της μοίρας μας...Ελλάς το μεγαλείο σου!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kyriakos_mitsotakis_pic

«Θα γίνουμε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης, η ισχυρή ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει» σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ορκωμοσία της κυβέρνησης

2
gerapetritis-katrou

«Αν λέτε "ναι" στα δημοψηφίσματα γιατί εμπιστεύεστε τον πολίτη, δεν μπορείτε να λέτε "όχι" στην ψήφο του γιατί φοβάστε ότι θα χειραγωγηθεί» είπε ο υπ. Επικρατείας - «Δεν αναφερόμαστε σε χειραγώγηση του εκλογικού σώματος αλλά σε αλλοίωση» απάντησε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

1
vranakis

Πρόκειται για έναν Έλληνα της Διασποράς με σημαντική σταδιοδρομία ως επικεφαλής του Δημιουργικού Εργαστηρίου της Google - Στόχος του να συμβάλει συμβουλευτικά στο re - branding της Ελλάδας στο εξωτερικό 

summit_ar

Το βέτο της Γαλλίας στην έναρξη διαπραγματεύσεων με Τίρανα και Σκόπια - Ο κίνδυνος του decoupling - Οι κυρώσεις στην Τουρκία για την Συρία και την κυπριακή ΑΟΖ και το μεταναστευτικό - Οι συζητήσεις για το Brexit - Το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης για το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συμμετέχει ως πρωθυπουργός

7