Σε νευρική κρίση οι ΑΝΕΛ μετά τις συνεχόμενες «ανταρσίες» κατά Καμμένου

Σε νευρική κρίση οι ΑΝΕΛ μετά τις συνεχόμενες «ανταρσίες» κατά Καμμένου

Σε συμπληγάδες πέτρες ο Καμμένος - Από τη μία δέχεται την πίεση της κομματικής βάσης που απαιτεί να ρίξει την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη αντιμετωπίζει τις πολιτικές φιλοδοξίες στελεχών του που αρνούνται να αποχωριστούν τα κυβερνητικά προνόμια

ko-anel1
Με παρακλάδι του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ο κεντρικός πυρήνας των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθώς οι συσχετισμοί δυνάμεων όπως καταγράφονται από επίσημες δηλώσεις δείχνουν ότι τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τις υποδείξεις του Αλέξη Τσίπρα και όχι του Πάνου Καμμένου.

Το γεγονός αυτό φαίνεται πως εντείνει τον εκνευρισμό στο περιβάλλον της ηγεσίας των ΑΝΕΛ και παράλληλα αυξάνει την βεβαιότητα στο Μέγαρο Μαξίμου πως μπορεί να προχωρήσει χωρίς τον Πάνο Καμμένο. Είναι χαρακτηριστικό πως αργά το βράδυ της Δευτέρας στενοί συνεργάτες του Πάνου Καμμένου διέψευδαν τα περί επικείμενης συνάντησης με τον πρωθυπουργό πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ την Τετάρτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αρνήθηκε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Από προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εμφανή ανησυχία, γιατί οι πρωτοβουλίες Καμμένου επανακαθορίζουν τους χρόνους και οδηγούν σε αναζήτηση του προέδρου των ΑΝΕΛ για συζήτηση από κοντά».

Την ίδια ώρα παντως η Κουμουνδούρου διέρρεε πως έχει εξασφαλισμένους 151 βουλευτές τόσο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κυβέρνησης χωρίς τον Πάνο Καμμένο στην σύνθεσή της.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που διαμορφώνεται για τον Πάνο Καμμένο προσομοιάζει με συμπληγάδες πέτρες. Από την μια ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δέχεται την πίεση της κομματικής του βάσης που απαιτεί να ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την άλλη αντιμετωπίζει τις πολιτικές φιλοδοξίες στελεχών του που αρνούνται να αποχωριστούν τα κυβερνητικά προνόμια. Αντίστοιχες καταστάσεις αντιμετώπισαν όλοι οι μικροί κυβερνητικοί εταίροι του παρελθόντος, ωστόσο, όσοι αποχώρησαν, αντί επιβράβευσης αντιμετώπισαν πολιτικό θρυμματισμό.

Ντέφια αμφισβήτησης

Κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως απειλεί και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ο Πάνος Καμμένος υπο την ασφυκτική πίεση που ασκεί η εναπομείνασα εκλογική βάση του κόμματος επανέλαβε τις αποφάσεις περι καταψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και αποχώρησης από την κυβέρνηση. Δίνοντας δε δραματικό τόνο στο ούτως ή άλλως τεταμένο πολιτικό κλίμα κατήγγειλε αποστασίες που ενορχηστρώνονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Όμως μέσα σε λίγες ώρες άρχισαν να βαρούν τα ντέφια της αμφισβήτησης.

Κλείσιμο
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος επανέλαβε πως θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό και πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του στους ΑΝΕΛ. Ακολούθησε η κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη που αν και δεν είναι βουλευτής προανήγγειλε ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη στάση αναμένεται να ακολουθήσει και η κυρία Ελενα Κουντουρά ενώ ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις έχει υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την «κυβέρνηση της Αριστεράς». Επίσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης παρά την δημόσια αναστάτωση αποφεύγει να πάρει θέση, διατηρώντας κλειστά τα χαρτιά του. Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως από τους 6 βουλευτές που διαθέτει ο Πάνος Καμμένος μόνο 2 βγήκαν δημόσια να τον στηρίξουν, η κυρία Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο κ. Κώστας Κατσίκης.

Συνεδρίαση ΚΟ

Πλέον οι επόμενες ώρες τόσο για τον κυβερνητικό συνασπισμό όσο ειδικά και για τους ΑΝΕΛ μοιάζουν δραματικές καθώς εάν δεν υπάρξει άμεση συνάντηση των δύο εταίρων τότε όλα δείχνουν πως θα οδηγηθούν σε οριστικό διαζύγιο.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη το πρωί ο Πάνος Καμμένος έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Εως αργά το βράδυ της Δευτέρας το θέμα της ημερήσιας διάταξης δεν είχε οριστεί. Κανείς δηλαδή δεν γνώριζε εάν οι βουλευτές θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν εάν στηρίζουν τις αποφάσεις του προέδρου τους ή αν θα διαφοροποιηθούν. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες κανένα από τα μέλη της ΚΟ δεν είχε ενημερώσει πως θα απουσιάσει από την κρίσιμη συνεδρίαση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης