Ο Ντιμιτρόφ στη FAZ: Η συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή ακόμα και αν χαθεί το δημοψήφισμα

nicola-dimitrov

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι «το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης», προσθέτοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζει την ψηφοφορία «δυνατότητα κι όχι αναγκαιότητα»

Υπαινιγμούς ότι η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να διασωθεί ακόμα κι αν δεν κυρωθεί στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου αφήνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι «το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης», προσθέτοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίσει την ψηφοφορία «δυνατότητα κι όχι αναγκαιότητα».

«Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή», προσέθεσε. Δεν διευκρίνισε εάν αυτό σημαίνει επανέναρξη της όλης διαδικασίας ή μετάβαση στο τελικό στάδιο που είναι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος με ελάχιστη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το κείμενο των Πρεσπών αναφέρει πως η ΠΓΔΜ «εφόσον το αποφασίσει θα διεξάγει δημοψήφισμα». Ως προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της συμφωνίας ορίζεται η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην γειτονική χώρα, με έμφαση στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι τυχόν νίκη στο δημοψήφισμα θα έδινε ώθηση στην προσπάθεια για συγκέντρωση υπερπλειοψηφίας για την συνταγματική αναθεώρηση.

«Δυστυχώς τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση. Και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ονοματολογικό», προσέθεσε.

Οι νεότερες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως το «Ναι» προηγείται, όμως η μεγάλη ανησυχία της σκοπιανής κυβέρνηση είναι η συμμετοχή, η οποία θα πρέπει να υπερβεί το 50% ώστε η ψηφοφορία να είναι έγκυρη.

Ο κ. Ντιμιτρόφ απέδωσε το ενδεχόμενο χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες στους «ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους», τονίζοντας ότι από τους 1,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους οι 300.000 έως 400.000 έχουν μεταναστεύσει.

Συνεπώς, υποστηρίζει, το στρατόπεδο του «Ναι» πρέπει να πετύχει πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Περί ρωσικής ανάμειξης

Σημειώνεται ότι καθόλη τη διάρκεια της συνέντευξής του προς την FAZ ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για «Μακεδονία» ενώ αναφέρεται και σε «μακεδονικό λαό»:

«Σύντομα θα δούμε τι θέλει ο μακεδονικός λαός. Το δημοψήφισμα δεν είναι μια απλή εκλογική διαδικασία στην οποία μάχονται κόμματα. Πρόκειται για ένα ιστορικό σταυροδρόμι για τη Μακεδονία. Πρέπει να απαλλαγούμε από ένα βάρος το οποίο επιβάρυνε τη Μακεδονία επί τρεις δεκαετίες».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα περί ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα, ο κ. Ντιμιτρόφ επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις προσπάθειες παρέμβασης της Μόσχας. «Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι Ρώσοι δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την προσέγγισή μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά λέω πάντα σε ρώσους διπλωμάτες: το μακεδονικό κοινοβούλιο ενέκρινε ήδη το 1993 με ομοφωνία ψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Διαθέτουμε ισχυρή στήριξη ως προς αυτό που ξεπερνά το 70%».

ΣΧΟΛΙΑ (21)

οφμμμμ

ενα μεγαλο μπραβο στον προεδρο των βλαχοσκοπιων που δεν θελει να γινει δημοψηφισμα. ευχομαι να τους το χαλασει του νικολακη και του ζαεφ ο γκεοργκι.

Νικόλας Κυριακόπουλος

Αν του ψιθύρισε στο αυτί ο Τσίπρας που τα γράφουν μερικοί-μερικοί πρωθυπουργοί τα δημοψηφίσματα των λαών, πως να μη πάρει φόρα ο Ζάεφ, έ;;;;;;;

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Δικοί τους διανοούμενοι ὁμολογοῦν μὲ εἰλικρίνεια «Προσπαθήσαμε νὰ μετατρέψουμε ἕνα σλαβικὸ ἔθνος σὲ ἑλληνικό»(Deskovski). Ἀφοῦ λοιπὸν ἀναγνωρίζουν ὅτι εἶναι ἕνας καινούριος πληθυσμός, (σλαβικὸς) ποὺ ἐγκαταστάθηκε ἐκεῖ τὸν 6ο μ.Χ. αἰώνα, δηλαδὴ περίπου μιὰ χιλιετία μετὰ τοὺς Ἕλληνες, γιατί ἐπιμένουν νὰ ὀνομάζονται Μακεδόνες καὶ ὄχι Δάρδανοι, Παίονες, κ.ἄ., ὅπως ὀνομάζονταν ἐπὶ ἐκατοντάδες χιλιάδες χρόνια; Καὶ γιατί ἐμεῖς νὰ ὑποκύψουμε στὶς ἀνιστόρητες καὶ πλήρεις ἀλυτρωτισμοῦ ἐμμονές τους καὶ στὶς ὁποιεσδήποτε ἀπαιτήσεις καὶ πιέσεις τῶν ξένων; Πῶς τολμοῦν ἀλήθεια οἱ κυβερνήτες μας νὰ χαρακτηρίζουν τὴν κατάπτυστη Συμφωνία τῶν Πρεσπῶν «μεγάλη νίκη», ἐνῶ πρόκειται οὐσιαστικὰ γιὰ ἐθνικὴ μειοδοσία; Προκαλεῖ θυμηδία καὶ ἀπέχθεια ἡ σημερινή μας θέση στὸ Σκοπιανὸ ζήτημα. Καὶ φέρει συνειρμικὰ στὸ νοῦ μας τὸ ἔξυπνο ρητορικὸ τέχνασμα ποὺ χρησιμοποίησε τὸ 2009 στὴν Γενικὴ συνέλευση τῶν Ἡνωμένων Ἐθνῶν ὁ τότε μόνιμος ἀντιπρόσωπός μας στὸν ἐν λόγῳ Ὀργανισμό. «Πρὶν ἀρχίσω τὴν ὁμιλία, εἶπε, θέλω νὰ σᾶς πῶ κάτι γιὰ τὸν Μέγα Ἀλέξανδρο. Ὅταν δάμασε τὸν Βουκεφάλα, κατὰ τὸν γυρισμό του, περνῶντας τὸν Ἀξιὸ καὶ βλέποντας τὸ νερό, σκέφτηκε ὅτι ἦταν καλὴ εὐκαιρία γιὰ μπάνιο. Ἔβγαλε λοιπὸν τὰ ροῦχα του, τὰ ἀκούμπησε σὲ ἕναν βράχο καὶ μπῆκε στὸ νερό. Ὅταν βγῆκε καὶ θέλησε νὰ ντυθεῖ , τὰ ροῦχα του εἶχαν ἐξαφανιστεῖ. Τὰ εἶχε κλέψει ἕνας Σλάβος τῆς Μακεδονίας». Τότε πετάχτηκε ὀργισμένος ὁ Σλαβομακεδόνας ἐκπρόσωπος τῆς Π.Γ.Δ.Μ. καὶ ἄρχισε νὰ φωνάζει: «Τί εἶναι αὐτά πού λές; Οἱ Σλάβοι δὲν ἦταν τότε ἐκεῖ >> Χαμογέλασε ὁ Ἕλληνας ἐκπρόσωπος καὶ εἶπε: «Τώρα ποὺ τὸ ξεκαθαρίσαμε αὐτὸ μπορῶ νὰ ξεκινήσω τὴν ὁμιλία μου!!…..»

Αυτοδύναμη ΑΡΙΣΤΕΡΑ ως τείχος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού γιά να μην έρθουν οι Φασίστες!

To πιό ΦΙΛΙΚΟ μας Κράτος στον Κόσμο μετά την Κύπρο είναι η ΓΑΛΛΙΑ!_____________Η ΓΑΛΛΙΑ λοιπόν λέει, "ΕΥΓΕ ΕΛΛΑΔΑ γιά την Συμφωνία των Πρεσπών"!____________"Πουλημένη" λοιπόν και η ...Γαλλία σύμφωνα με τους Ουγκάνους -ΦΑΣΙΣΤΕΣ;

ΑΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΚΡΟΝ ΜΕ ΤΗ ΜΠΡΙΖΙΤ

ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΡΩΤΗΣΕ...

Ε

Αν συμφωνείτε δεχομαστε το δημοψήφισμα αν πειτε οχι θα ψηφισουμε χωρις εσας Αυτη ειναι δημοκρατία οχι αστεια

Ο λαός μίλησε: Κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο λαός μίλησε: Κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση – «Να μην επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών» ζητούν οι Έλληνες. Οι χειρισμοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε στιγμές κρίσης, η επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών για εκχώρηση της Μακεδονίας, καθώς και η κοινωνική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι προφανές πως δεν έχει ικανοποιήσει τον Ελληνικό λαό. Όλα δείχνουν πως οι εκλογές είναι κοντά και οι Έλληνες πατριώτες δείχνουν πως δεν θα ανεχθούν την κύρωση ανθελληνικών συμφωνιών που «πουλάνε” την ελληνική ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά.

CR

Αν δεν κερδηθεί το δημοψήφισμα δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει η συνταγματική αλλαγή η οποία ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ σύμφωνα με τη συμφωνία. Η δεξιά αντιπολίτευση στα Σκόπια το έχει ξεκαθαρίσει.

Ζήνα

Δημοκράτης και αυτός σαν τον Τσίπρα και τον Κοτζιά, παιδιά της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες.

?

Μάθατε από τον δικό μας και κάνατε και εσείς τα δημοψηφίσματα δημοσκόπηση.

ενας

Ζάετς ιυμασαι τι έπαθε ο γκλιγορωφ;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mhtsotakis_ar

Συνέντευξη στον Γιάννη Πρετεντέρη - Για τις εκλογές: Το ματς ξεκινά από την αρχή, αν δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική -  «Διχαστικός ο ΣΥΡΙΖΑ - Η κουβέντα ότι το πρόγραμμά μας μυρίζει αίμα είναι πρωτοφανής. Δεν το έχω ξανακούσει, είναι αποκρουστική ως φράση» - Για ντιμπέιτ: Ο Τσίπρας δεν ήθελε να αντιπαρατεθεί με όλους - Για Αντετοκούνμπο: Μας έφτιαξε τη μέρα! 

43
tsipras-ekso

Προεκλογική καμπάνια με αμυντικά χαρακτηριστικά και αποφυγή κινήσεων, που θα εκθέτουν την αδυναμία του να συσπειρώσει και να φανατίσει την εκλογική του βάση, υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ

8
erdogan

Αθήνα και Λευκωσία προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της ήττας του Μπιναλί Γιλντιρίμ, που στην πραγματικότητα είναι και προσωπική ήττα του Τούρκου προέδρου

dhmoskopisi_ar

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, το 50,1% προτιμά κυβέρνηση της ΝΔ - Το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 28,7%. Συντριπτικά υπέρ της γαλάζιας διακυβέρνησης και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ - Αυτοδυναμία της ΝΔ και διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα ευρήματα της μέτρησης που μετέδωσε ο ΑΝΤ1

17