Κατερίνα Νοτοπούλου: Η «εκτόξευση» στα 30 της χρόνια από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Μακεδονίας-Θράκης

Κατερίνα Νοτοπούλου: Η «εκτόξευση» στα 30 της χρόνια από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Μακεδονίας-Θράκης

Η νεότερη υπουργός της κυβέρνησης, ένα πιο πιστά κομματικά στελέχη του πρωθυπουργού, είχε μάθει από πολύ νωρίς να τηρεί τις ισορροπίες και να επιλέγει το στρατόπεδο του νικητή - Η σαρκαστική ατάκα για την επιβολή των capital controls το 2015 που της... χάλασαν τα μπάνια

katerina-notopoulou
Η υπουργοποίηση της Κατερίνας Νοτοπούλου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Τουλάχιστον για την ίδια! Εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα ανέμενε καρτερικά το πολυπόθητο τηλεφώνημα που θα πραγμάτωνε τα όνειρά της. Η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, άλλωστε, εποφθαλμιούσε τους τελευταίους μήνες μία θέση στο ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα. Συγκαταλέγεται, άλλωστε, στα πιο πιστά κομματικά στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

«Ήρθε η ώρα της γενιάς μας», έλεγε συχνά σε συνομήλικους συντρόφους της. «Ο πρωθυπουργός σε εμάς βασίζεται. Εμείς μπορούμε να πάμε το κόμμα και την Αριστερά μπροστά».

Οι λίγοι και στενοί φίλοι της γνώριζαν τις μύχιες σκέψεις της, παρ’ ότι όταν την ρωτούσαν αν βλέπει τον εαυτό της με υπουργικό χαρτοφυλάκιο εκείνη φρόντιζε να επιδεικνύει την ταπεινοφροσύνη της: «Μου αρκεί να υπηρετώ τον πρωθυπουργό όπως αυτός κρίνει». Η Κατερίνα, άλλωστε, είχε μάθει από πολύ νωρίς να προσαρμόζεται στο συμβατικό κομματικό ήθος, να τηρεί ισορροπίες και να επιλέγει το στρατόπεδο του νικητή. Ακόμα και όταν προ ημερών ανέμελη, χωρίς έγνοιες και φόρτο εργασίας ανέβαζε φωτογραφίες στο Instagram αγκαλιά με την εφημερίδα Αυγή είχε πάρει άδεια από τους ανώτερους. Δεν άφηνε τίποτα στην τύχη, ειδικά όταν το διακύβευμα ήταν τόσο υψηλό.

Και, όμως, υπάρχει κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τη θέληση, το πείσμα, την τέχνη πολιτικής επιβίωσης, αλλά και τις πολιτικές ίντριγκες που κρύβονται πίσω από την παραπλανητική φρεσκάδα της νιότης της. Αυτή δεν είναι άλλη από την κατά μία έννοια «πολιτική της μητέρα», την Μαρία Κόλια Τσαρουχά. Η Νοτοπούλου, όμως, ως άλλος Οιδίποδας «σκότωσε» την μητέρα της, την οποία είχε έτσι κι αλλιώς φροντίσει να αποδυναμώσει μήνες τώρα.

Διόλου ευκαταφρόνητη νίκη, σ’ ένα αδυσώπητο πολιτικό «μπραντεφέρ» που διεξαγόταν στο κτίριο που φιλοξένησε και τις δύο γυναίκες. Αναμενόμενη η επικράτηση της νεαράς Κατερίνας, όμως, αν αναλογιστεί κανείς το ταλέντο της αναρρίχησης που αδιαμφισβήτητα διαθέτει. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να διανύσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αυτή την κολοσσιαία πολιτική απόσταση: Από υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα της καθαριότητας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφια βουλευτής στις εκλογές του 2015, επικεφαλής του ιδρυθέντος ειδικά γι’ αυτήν πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη και τώρα υφυπουργός με για τα θέματα Μακεδονίας-Θράκης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν ακόμα εκδοθεί το ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργικού γραφείου στην συμπρωτεύουσα, η Κατερίνα Νοτοπούλου λειτουργούσε τόσο ως ο σύνδεσμος του Μαξίμου στη Θεσσαλονίκη, όσο και ως υπεύθυνη για μεγάλα ζητήματα της πόλης. Μέντοράς της ήταν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης. Αυτός φρόντιζε να την εκθειάζει σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Ένας ακόμα δυνατός της σύμμαχος ήταν ανέκαθεν ο Λευτέρης Κρέτσος. Συχνά-πυκνά, όταν και ο νέος υπουργός επισκεπτόταν την συμπρωτεύουσα απολάμβαναν το ποτάκι τους στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Πλαισιωμένοι από τους στενούς τους συνεργάτες συζητούσαν για ζητήματα της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και κυβερνητικά κουτσομπολιά.

Κλείσιμο
Αλήθεια, όμως, μπορεί κάποιος να μην θαυμάσει την πρόοδο της νεαρής Κατερίνας; Ούτε η παντελής έλλειψη εργασιακής εμπειρίας δεν στάθηκε εμπόδιο στην πολιτική της άνοδο. Η ίδια βέβαια φρόντιζε πάντα να προβάλεται, σχεδιάζοντας το μέλλον της. Ακόμα συζητούν στην συμπρωτεύουσα την περίοδο που είχε αναλάβει το δύσκολο έργο της εκπροσώπου Τύπου της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη». Στα φλάιερ που δημιούργησε και μοίραζε φιγουράριζε το δικό της όνομα και φωτογραφία και όχι του επικεφαλής της παράταξης!

Όσο εκπαιδευμένη, όμως, και αν είναι η Κατερίνα, διατηρώντας πάντα ένα αχνό και συνεσταλμένο χαμόγελο, υπάρχουν και στιγμές που χαλαρώνει, αποκαλύπτοντας την προσωπικότητά της. Όπως τότε που ένας Γερμανός δημοσιογράφος την θυμάται το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 να λέει στραβομουτσουνιασμένη στην παρέα της: «Ευχαριστώ Μέρκελ, ευχαριστώ Αλέξη, που μου χαλάσατε τη μέρα». Ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη από τα capital controls, καθώς είχε κανονίσει να πάει για μπάνιο στην Χαλκιδική και οι πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις της χάλασαν τα σχέδια. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως στην έκλειψη του καλοκαιριού δεν θα στερηθεί τα μπάνια της προς χάριν των υπουργικών καθηκόντων της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης