Το Ποτάμι γύρισε πίσω: Η επόμενη ημέρα μετά το «διαζύγιο» από το Κίνημα Αλλαγής

potami_arthroo

Η Σεβαστουπόλεως είναι πλέον εμπόδιο στην προσπάθεια του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς να κατακτήσει την τρίτη θέση και την τρίτη εντολή που αποτελεί τον στρατηγικό στόχο της Φώφης Γεννηματά - Εσωτερικές συγκρούσεις και εξωτερικές πιέσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Σταύρος Θεοδωράκης

Μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να τοποθέτησε το Ποτάμι στο κέντρο του πολιτικού συστήματος με στόχο να εκφράσει τους φιλελεύθερους πολίτες, αλλά η σύγκρουση με το Κίνημα Αλλαγής από εδώ και πέρα είναι αναπόφευκτη. Όπως και στο εσωτερικό του, βεβαίως, ενόψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου στο οποίο θα μπει θέμα κυβερνητικών συνεργασιών και ηγεσίας.

Γιατί, η ουσία είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έβαλε χθες ένα «γκολ», αλλά δεν εξασφάλισε τη νίκη: ούτε στο εσωκομματικό πεδίο, ούτε στον πολιτικό ανταγωνισμό που θα ακολουθήσει με το Κίνημα Αλλαγής.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, σήμερα αναμένεται σειρά συνεντεύξεων από επιτελείς του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Η Σεβαστουπόλεως είναι πλέον εμπόδιο στην προσπάθεια του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς να κατακτήσει την τρίτη θέση και την τρίτη εντολή που αποτελεί τον στρατηγικό στόχο της Φώφης Γεννηματά. Η χθεσινή ανακοίνωση ήταν απλά μια πρόγευση με τους συμβιβασμούς που επιβλήθηκαν από την ανάγκη να συμφωνήσουν στο τελικό κείμενο ο Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιώργος Καμίνης.

Οι συνεργάτες της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, όμως, αναμένεται πως θα κάνουν ένα βήμα παραπάνω. Και θα απαντήσουν στην κριτική που άσκησε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας για έναν κύκλο γύρο από την πρόεδρο, που παίρνει τις αποφάσεις. Είχε προηγηθεί ένα ψυχρό τηλεφώνημα πριν τη συνεδρίαση του Ποταμιού για το τυπικό της ανακοίνωσης.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού έκανε λόγο για την ανάγκη καλών σχέσεων από εδώ και πέρα με τη Φώφη Γεννηματά να απαντά πως αυτό θα το εξαρτηθεί από τα λόγια και τις πράξεις όλων. Και στην απόφαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων του Ποταμιού υπήρξαν αρκετά σημεία που ενόχλησαν τη Χαριλάου Τρικούπη:

«Το Κίνημα Αλλαγής... κατέληξε να είναι διαφορετικό από αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε... αναλώθηκε σε εσωκομματικές ισορροπίες, απέφυγε το άνοιγμα σε πρόσωπα εκτός των στενών κομματικών τειχών, οι πιο κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό κύκλο γύρω από την πρόεδρο... πολιτικές συμπεριφορές που υπονόμευαν την δημοκρατική λειτουργία... απαίτηση μονολιθικότητας» κοκ.

Το τελικό 97 υπέρ της εισήγησης Θεοδωράκη- 16 κατά και 5 λευκά δε διασφαλίζει την εσωκομματική ηρεμία στη Σεβαστουπόλεως. Ο Σταύρος Θεοδωράκης δέχθηκε κριτική και όχι μόνο από στελέχη που θα μείνουν στο Κίνημα Αλλαγής. Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης μίλησε για οργανωτική ανυπαρξία, ο Παναγιώτης Βλάχος μειοψήφησε και η κίνηση «Μπροστά» στην οποία είναι επικεφαλής ανακοίνωσε ήδη την αποχώρησή της από το Ποτάμι.

Το κύριο παρασκήνιο της συνεδρίασης, όμως, είχε να κάνει με την επιλογή του Μίλτου Κύρκου για καταθέσει πρόταση... παραμονής στο Κίνημα Αλλαγής. Αλλά, με όρους που η Χαριλάου Τρικούπη θα απέρριπτε, ώστε να μη μείνει το Ποτάμι ο μουντζούρης. Στον ελιγμό του ευρωβουλευτή του ο Σταύρος Θεοδωράκης είδε τον κίνδυνο να καταγραφεί εσωκομματικός συσχετισμός και τελικά τον έπεισε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή του μόνο εφόσον δεν υπερψηφιζόταν η εισήγηση αποχώρησης. Έτσι ενώθηκαν οι ψήφοι, καθώς όπως είπε ο Μίλτος Κύρκος με υποχρεώνεις να ψηφίσω την αποχώρηση γιατί δε μπορώ να διαφοροποιηθώ χωρίς όρους.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε εμφανής και η απόσταση που χωρίζει τους βουλευτές του κόμματος. Μπορεί να συμφώνησαν όλοι στην αποχώρηση, αλλά από εκεί και πέρα οι δρόμοι τους δεν φαίνεται να συμπίπτουν. Σπύρος Δανέλλης και Μίλτος Κύρκος αναζητούν τη νέα αριστερά, την ανάγκη το Ποτάμι να εκφράσει τον φιλελεύθερο κόσμο τόνισε ο Γιώργος Αμυράς, κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Γρηγόρης Ψαριανός ενώ ο Σπύρος Λυκούδης ανακοίνωσε πως κάθε στέλεχος των Μεταρρυθμιστών θα ορίσει τον ρόλο του στο Ποτάμι ή το Κίνημα Αλλαγής. Ο ίδιος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δε θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα κόμμα που αποφασίζει ο αρχηγός. Σε κάθε περίπτωση, οι Μεταρρυθμιστές θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο.

Ακούγοντας την κριτική περί ενδεχόμενης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε τον λόγο: «Όλοι γνωριζόμαστε εδώ μέσα. Είναι υβριστικό να λένε κάποιοι ότι θα αντικαταστήσουμε τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Στο ίδιο μήκος κύματος το πρόεδρος του Ποταμιού χαρακτήρισε ψέματα και τα περί συνεργασίας με τη ΝΔ.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα μίλησε για συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις και ανακοίνωσε συνέδριο για πολιτικές θέσεις, κυβερνητικές συνεργασίες και ηγεσία τον Οκτώβριο. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας οποιουδήποτε άλλου κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ (43)

Efstathios Efstathios

Σταυρούλη μου είδες τι είναι να σε στέλνουν στο περίπτερο για τσιγάρα και να μη σου δίνουν πουρμπουάρ???

Σοφός

Τον ηλίθιο και τον πονηρό τον καταλαβαίνεις όταν τρέχει πίσω απο τα κόμματα....

ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΑΑΡΩΝ ΑΒΟΥΡΗ ΤΟΥ ΤΖΕΦΡΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ ...ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ 5% ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟ ΚΙ ΑΝ Ο ΚΟΥΛΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΣΥΝΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗ. ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΡΥΑΚΙ ....ΣΤΕΡΕΥΕΙ ΚΙ Ο ΠΟΤΑΜΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑ .

Ι.Σ.

Πρότυπο του Mr 'Τίποτα' Θεοδωράκη είναι ο Μακρόν. Δηλαδή η Brigette του θα είναι 90+++++ ?? Au mon dieu !!!!! με τίποτα δεν θα πάρω...........

qp

Η Ελλάδα γέμισε ηλίθιους πολιτικούς .

Γανυμηδης

Όλα τα ταγάρια, όλοι οι κατσικοκλέφτες, τρέχουν πίσω απο τα κόμματα, οι μέν πρώτοι το κάνουν απο αφέλεια, οι δε δεύτεροι για να ασκήσουν την τέχνη της κλεψιάς!

ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ . ΟΙ ΕΛΙΓΜΟΙ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΗ ΣΚΟΠΟ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΕΞΑΓΟΡΑΣ . ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΤΡΑΚΑΣΤΡΟΥΚΑ...ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΦΥΓΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ...ΟΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΝΑΡΕΙ ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ .

Αροανια Αχαιας

Αυτή είναι ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ,οχι για την Φωφη,ωστε ακολουθώντας μία γνησια κεντροαριστερή πατριωτική και αξιοκρατικη πολιτική,μια πολιτική με επίκεντρο τους αξιοπρεπείς και μαχόμενους καθημερινά δημοκρατικούς πολίτες,να γίνει πάλι δύναμη κυβερνησιμοτητας,δυναμη που θα ωθήσει τη χώρα ξανά στην αληθινή ανάπτυξη.Η ελιτιστικη θολούρα σαμποτάζ έκανε τόσον καιρό,προς ωφέλεια του καχεκτικου και κατασκευασμένους νέου δικομματισμού,προς ωφέλεια κυρίως του ιερατείου του Συριζα,που άνευ πόλωσης δεν υπάρχει.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΣΟΥ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΛΩΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΟΤΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΣΑΙ ΕΝΘΕΡΜΟΣ ΟΠΑΔΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΡΡΑ, Ε;

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ , ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΒΕΛΗΣ .

Eleni

Το λάθος έγινε στις εκλογές του Νοεμβρίου αν είχε εκλεγεί ο Ανδρουλακης θα είχαμε 15% τώρα κακό χωριό τα λίγα σπίτια που μάλιστα κατοικούν καλαμοκαβαλάρηδες

ΦΩΦΗ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΚΙΝΑΛ

ΦΩΦΗ ΚΑΝΕ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΑ ΚΑΘΑΡΑ ΔΙΑΥΓΗ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ ΛΙΓΟ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΔΕΞΙΟΙ ΟΥΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΟΥΤΕ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟΙ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pavlopoulos_mitsotakis

«Πρώτα υπάρχει ελευθερία και ύστερα υπάρχει η ανάγκη για την ειρήνη και αυτό το γνωρίζουν όλοι» τόνισε, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καρδαμύλη Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη

10
ypoyrgeio_exoterikon_1

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια» το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ - Καμία ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια

27
kimpouropoulos_main

«Έρχομαι σε επαφή σε επαφή με εταιρείες που ασχολούνται και εξειδικεύονται σε σπάνιες ασθένειες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν με το πρόβλημα πρόσβασης σε οικονομικά βιώσιμες θεραπείες», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του

17