Τσίπρας για γεύμα με Ζάεφ: Πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου

Τσίπρας για γεύμα με Ζάεφ: Πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ - «Μας φιλοξένησαν, φάγαμε και συζήτησα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τις προτεραιότητες» είπε ο Κοτζιάς αναφερόμενος στο γεύμα με τον Ζόραν Ζάεφ που έγινε στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στη Μεγάλη Πρέσπα

_DSF3588__1_
«Ήταν πολύ καλό το κλίμα, σχεδόν σαν τραπέζι γάμου» απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι πώς ήταν το κλίμα στο γεύμα που έγινε στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας, αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ στους Ψαράδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την ΠΓΔΜ και στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αρνήθηκε να πει οτιδήποτε άλλο και περιορίστηκε στο να χαιρετίσει τους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από τους Ψαράδες για την Αθήνα.

_DSF3612


Δηλώσεις Κοτζιά

Κλείσιμο
Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για το κλίμα στο γεύμα που παρατέθηκε στην πλευρά της ΠΓΔΜ, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας στους Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, των υπουργών Εξωτερικών και άλλων υπουργών των δύο κυβερνήσεων, καθώς και των επίσημων προσκεκλημένων.

Το κλίμα έχει αλλάξει, είναι θετικό για την Ελλάδα και τους Έλληνες, είπε ο κ. Κοτζιάς συνομιλώντας με δημοσιογράφους και σημείωσε: «Μας φιλοξένησαν, φάγαμε και συζήτησα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τις προτεραιότητες».

Όπως εξήγησε, οι δύο προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ψάχνει ημερομηνία για να επισκεφθεί τα Σκόπια, ενώ το καλοκαίρι θα γίνει ένα διήμερο σεμινάριο.

«Τώρα που ξεπεράστηκε το πρόβλημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού, η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα είναι ίσως οι πιο κοντινές χώρες της περιοχής», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και σημείωσε πως οι γείτονες θέλουν πάρα πολύ τη συνεργασία με τη χώρα μας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη Μεγάλη Πρέσπα, λέγοντας ότι από αυτά θα ωφεληθούν οι κάτοικοι στις όχθες της λίμνης που ανήκει σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη όταν έφτασε στους Ψαράδες για την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Όσοι προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την τελετή υπογραφής τον υποδέχτηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα και φώναξαν το όνομα του, αναγνωρίζοντας έτσι τις προσπάθειες που έκανε στις διαπραγματεύσεις με τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία.

Με ψητό μοσχάρι και μπακλαβά «σφράγισαν» τη συμφωνία Τσίπρας - Ζάεφ

Με ψητό μοσχάρι και μπακλαβά «σφράγισαν» τη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας - Ζάεφ.  Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν τη συμφωνία, έπειτα από τους χαιρετισμούς των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. Τη συμφωνία υπέγραψε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Το γεύμα στο οποίο παρακάθισαν οι δύο πρωθυπουργοί έγινε στο Οτέσεβο της ΠΓΔΜ. 

Στο τραπέζι που έστησαν οι Σκοπιανοί το μενού είχε ως εξής: Φιλέτο χοιρινού κρέατος και ψητό μοσχάρι σε σάλτσα «Verdot» με μανιτάρια . Για γλυκό έχει επιλεγεί μπακλαβάς και κρέπες με κρέμα βανίλιας και φρούτα. Στα ποτά Αντικα Ρακή,  κίτρινη ρακή, άσπρη ρακή, Σαβινιόν Βλανκ, Γκρενάτσε Βλανκ, Βαροβο κρασί, Αλεκσάνδρια  Κυβε. 

menu01
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης