Όλα του ανασχηματισμού δύσκολα…

Όλα του ανασχηματισμού δύσκολα…

Ανακοινώσεις σήμερα ή αύριο, με ανοικτά τα ενδεχόμενα των δομικών αλλαγών ή της απλής αναπλήρωσης υφυπουργών...

Όλα του ανασχηματισμού δύσκολα…
Σε κλίμα έντονου  προβληματισμού και με τις εσωτερικές συγκρούσεις διαφόρων κέντρων εξουσίας να μαίνονται, προετοιμάζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τον πολυαναμενόμενο πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.  

Μέχρι και το βράδυ  της Κυριακής ουδείς γνώριζε εάν  θα αποφάσιζε ευρύτερες και δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ή απλώς θα αντικαθιστούσε τους υφυπουργούς, που έλαβαν το χρίσμα για τις περιφερειακές εκλογές και θα περιοριζόταν σε ορισμένες επιπλέον διορθωτικές κινήσεις.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση  ο κ. Παπανδρέου είχε δεχθεί εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες και ισχυρούς υπουργούς και για τα δύο σενάρια, αλλά ο ίδιος δεν αποκάλυπτε τις  προθέσεις του.

 Πάντως από  τις επιλογές υποψηφίων δημιουργήθηκαν  τρία κενά στο υπουργικό συμβούλιο.  Έμειναν κενές οι θέσεις των  υφυπουργών Οικονομίας Μάρκου  Μπόλαρη (υποψήφιος στην Κ. Μακεδονία) και Σταύρου Αρναουτάκη (υποψήφιος στην Κρήτη) και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Απόστολου Κατσιφάρα (υποψήφιος στη Δυτική Ελλάδα).  

Εάν αποδεχθεί τις  εισηγήσεις συνεργατών και θέσει  εκτός κυβέρνησης όσα κυβερνητικά  στελέχη αρνήθηκαν να είναι υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές τότε θα απομακρυνθούν η υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή (δεν δέχθηκε το χρίσμα για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας) και Γιάννης Μαγκριώτης (προοριζόταν για την Κ. Μακεδονία), ενώ παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με την υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία είχε ξεκόψει προ εβδομάδων άκομψα το ενδεχόμενο να ήταν υποψήφια στην Αττική.  

Δεν τίθεται πάντως θέμα με την Φώφη Γεννηματά, η οποία θα δεχόταν ευχαρίστως το χρίσμα για το δήμο της Αθήνας, αλλά τελικά επελέγη ο Γιώργος Καμίνης.

Πολιτικοί παρατηρητές  επισημαίνουν πάντως ότι εάν δεν  προχωρήσει σε ένα ανασχηματισμό  ουσίας και περιοριστεί απλά σε διορθωτικές  κινήσεις μικρής πολιτικής εμβέλειας, το κύρος του θα δεχθεί κι άλλο πλήγμα, καθώς θα εμφανιστεί αδύναμος να υλοποιήσει τις δομικές αλλαγές, που ο  ίδιος προανήγγειλε πριν δύο εβδομάδες.

Αναβαθμίζονται  στελέχη “εμπιστοσύνης”

Σε κάθε περίπτωση, δύο πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αναμένεται να αναλάβουν κρίσιμους  ρόλους στο κυβερνητικό σχήμα  στο πλαίσιο της ενίσχυσης  του κεντρικού επιτελείου της  κυβέρνησης.

 Πληροφορίες αναφέρουν  ότι ανεξάρτητα από το εύρος  των αλλαγών σε επίπεδο υπουργών  και υφυπουργών, η Ρεγγίνα Βάρτζελη και ο Δημήτρης Στεφάνου θα αναλάβουν κρίσιμους ρόλους στο νέο σχήμα πέριξ του πρωθυπουργού και με σκοπό να συντονιστεί καλύτερα η δουλειά στο υπουργικό συμβούλιο.  

Οι ίδιες πληροφορίες  αναφέρουν ότι η κα Βάρτζελη, που είναι μέχρι σήμερα διευθύντρια της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και θεωρείται χαμηλών τόνων, εργατική και επιτυχημένη, θα αναλάβει θέση γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου σε ένα ρόλο συντονίστριας όλων των επιμέρους τομέων στο γραφείο του κ. Παπανδρέου.  

Η νέα αυτή θέση θα είναι κρίσιμη, ενώ θα υποστηρίζει  και τον υπερυπουργό συντονισμού, σε περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει κάτι τέτοιο στο πλαίσιο του ανασχηματισμού.  

Παράλληλα ο μέχρι  σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου προορίζεται  να αναλάβει τη θέση του γραμματέα  του υπουργικού συμβουλίου, αντικαθιστώντας  τον Σωτήρη Λύτρα.  

Ο κ. Στεφάνου συζητούνταν  για γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και τον περασμένο Οκτώβριο, αμέσως μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, όμως τότε κρίθηκε  αναγκαίο να πάει με τον Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών και να αναλάβει το πόστο ένας πιο έμπειρος παράγοντας, όπως είναι ο κ. Λύτρας.  

Τώρα όμως θεωρείται  ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για αναβάθμισή του. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης