Μετά τη δυστοκία, οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ

Μετά τη δυστοκία, οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ

Ολο το παρασκήνιο που προηγήθηκε της επιλογής

Μετά τη δυστοκία, οι αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ
Έντονες αντιδράσεις  προκαλούν στο εσωτερικό του  ΠΑΣΟΚ πολλές από τις υποψηφιότητες  για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας, που εγκρίθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής από το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Τα περισσότερα  αρνητικά σχόλια συγκεντρώνουν η  υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη για το δήμο της Αθήνας, του Πέτρου Τατούλη για την περιφέρεια της Πελοποννήσου, αλλά και του Γιάννη Μπουτάρη για το δήμο της Θεσσαλονίκης. Σε παρασκηνιακές συζητήσεις στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούν για «πολιτικά ερμαφρόδιτες επιλογές», καθώς και για «υποψήφιους ήττας». Ειδικά για τον κ. Καμίνη επισημαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να διεκδικήσει το μεγαλύτερο δήμο της χώρας με την Φώφη Γεννηματά, αλλά η ηγεσία επέλεξε να κάνει το χατίρι του Φώτη Κουβέλη, θυσιάζοντας τουλάχιστον μία καλή εμφάνιση.

Κλείσιμο
Δημοσίως ο Γιώργος  Παναγιωτακόπουλος, εκ των ιστορικών στελεχών του Κινήματος, έκανε μία αιχμηρή παρέμβαση και σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η ενασχόληση της επιτροπής υποψηφιοτήτων τόσους μήνες έβγαλε τους: κ. Τατούλη, κ. Μπουτάρη, κ. Καμίνη και φυσικά καμία γυναίκα. Είναι κρίμα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ, να κρύβεται πίσω από τους γυρολόγους της πολιτικής με τον κ. Τατούλη και να σηματοδοτεί την ανανέωση με τον κ. Μπουτάρη (75 χρονών) στη Θεσσαλονίκη και στο Δήμο της Αθήνας με τον άγνωστο κ. Καμίνη.

Τα  στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του  ΠΑ.ΣΟ.Κ έχουν μνήμη, γνώση και  άποψη.

Καλή  επιτυχία στους συντρόφους μας που  δίνουν τη μάχη τους σε όλη την Ελλάδα για τις αρχές, τις αξίες και  τη προοπτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ και  της χώρας».

Αγριο ολονύχτιο παρασκήνιο σημάδεψε την προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να επιλέξει τους υποψηφιους περιφερειάρχες και δημάρχους για τις μεγάλες πόλεις.  Υπουργοί και υφυπουργοί αλλά και βουλευτές επέμειναν στις αρνήσεις τους να λάβουν το χρίσμα, ενώ αποκαλύφθηκε ότι αρμόδια κομματική επιτροπή για την επιλογή των υποψηφίων δεν είχε προετοιμάσει τις διαδικασίες με αποτέλεσμα να επιλεγούν τελικά πρόσωπα από ανάγκη τα οποία δεν ήταν στις πρώτες προτιμήσεις του κ. Παπανδρέου.
 
 Το γεγονός μάλιστα ότι ενεπλάκη ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις συζητήσεις για να πειστούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λάβουν το χρίσμα και που σε πολλές περιπτώσεις οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν είχαν αίσιο αποτέλεσμα, «πάγωσε» το ΠΑΣΟΚ και θεωρείται ότι έπληξε και το κύρος του ίδιου του κ. Παπανδρέου.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι πήγε... περίπατο η γνωστή εμμονή του κ. Παπανδρέου για την ποσόστωση γυναικών σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Από τους 12 υποψηφιους περιφερειάρχες που ανακοινώθηκαν καθώς και τους υποψηφίους στις 4 μεγάλες πόλεις δεν είναι καμία γυναίκα!
 
Επιπλέον μείζον θέμα δημιουργείται πια με το γεγονός ότι η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης επέμειναν μέχρι τέλους να μην είναι υποψηφιοι. Η ευθύνη για την άρνηση όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν βαρύνει μόνο τους ίδιους αλλά και την επιτροπή επιλογής υποψηφίων που ενώ γνώριζε εδώ και πολύ καιρό τις διαθέσεις των δύο κυβερνητικών στελεχών, επέμεινε στις περιπτώσεις τους, με αποτέλεσμα να αναζητά τους αντικαταστάτες τους αργά τη νύχτα του Σαββάτου.  
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι παραγγέλθηκαν ακόμα και την Πέμπτη αλλά και την Παρασκευή γκάλοπ προκειμένου να βρεθούν οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για περιφέρειες όπως η Δυτ. Μακεδονία και η Πελοπόννησος. Μάλιστα στην Πελοπόννησο η δυστοκία οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο να υποστηρίξει τελικά τον πρώην υπουργό της ΝΔ και ανεξάρτητο υποψήφιο Πέτρο Τατούλη.
 
Επίσης, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Β. Αιγαίου όπου η επιτροπή θεωρούσε ως δεδομένη την υποψήφιότητα της βουλευτού Ελπίδας Τσουρή αλλά δεν είχε φροντίσει εγκαίρως να κλείσει την υποψηφιότητα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εμφανιστεί το αντάρτικο ψηφοδέλτιο του Σάκη Γιακαλή που τελικώς δημιούργησε τετελεσμένη κατάσταση αφού κρίθηκε κατόπιν και της σχετικής παρέμβασης της κ. Τσουρή ότι ένα επίσημο ψηφοδέλτιο υπό την Χιώτισσα βουλευτή πιθανόν να έχανε από τον Λέσβιο αντάρτη κ. Γιακαλή.
 
Αλλο ενδεικτικό στοιχείο είναι το ότι η Αντζελα Γκερέκου χριεάστηκε να μιλήσει επί μακρόν με τον κ. Παπανδρέου για να τον πείσει ότι παρά τις εισηγήσεις της επιτροπής δεν θα μπορούσε να προχωρήσει μια δική της υποψηφιοτητα στα Ιονια νησιά με δεδομένο ότι το φορολογικό θέμα του συζύγου της Τ. Βοσκόπουλου είναι ακόμα ανοικτό. Οταν κατέληξαν οι συζητήσεις με την κ. Γκερέκου δεν υπήρχε χρονος να βρεθει άλλος υποψηφιος και η επιλογή θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
 
Επίσης η καραμπόλα στην Κ. Μακεδονία κατόπιν αρνησης του κ. Μαγκριώτη έφερε στο προσκήνιο τον έτερο υφυπουργό Μάρκο Μπόλαρη που όμως θα μπορούσε να είναι από την αρχή υποψήφιος χωρίς να να εκδηλωθεί ο τραγέλαφος που ταλαιπώρησε τα τελευταία 24ωρα την Ιπποκράτους και τον κ. Παπανδρέου.
 
Ο πρωθυπουργός μάλιστα ενεπλάκη αδίκως τελικά και στην υποψηφιότητα για την Αν. Μακεδονία και Θράκη καθώς η επιτροπή εισιγήθηκε να δοθεί το χρίσμα στον βουλευτή Μιχάλη Τιμοσίδη με τον οποίο συζήτησε ο κ. Παπανδρέου και ενώ διέρρευσε ότι τον έπεισε τελικά ανακοινώθηκε το όνομα του Αρη Γιαννακίδη. Η υποψηφιότητα του κ. Παπαιορδανίδη στην Δ. Μακεδόνια επίσης αποφασίστηκε μόλις το Σάββατο το βράδυ και ενώ είχαν προηγηθεί αρνήσεις από τους βουλευτές Π. Κουκουλόπουλο και Αλέκο Αθανασιάδη. Ανάλογο παρασκήνιο υπήρξε και για τη Θεσσαλία όπου η προφανής λύση εδώ και πολύ καιρό του κ. Παπατόλια αγνοήθηκε προκειμένου να πειστούν βουλευτές όπως η Ροδούλα Ζήση, ο Βασίλης Εξαρχος και ο Εκτωρ Νασιώκας.
 
Το πιο άγριο όμως παρασκήνιο εκτυλίχθηκε με την Αττική.  Αφού το ΠΑΣΟΚ μέτρησε στα γκάλοπ ούτε λίγο ούτε πολύ 14 πιαθανούςε υποψηφιους κατέληξε στον κ. Σγουρό για τον οποίο όμως εκδηλώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις από την Φώφη Γεννηματά που προοριζόταν για τον δήμο της Αθήνας αλλά και τον Γ. Μίχα που προοριζόταν και τελικώς επελέγη για τον Πειραιά. Για να πειστεί ο κ. Μίχας να πει τελικά το ναι χρειάστηκαν δύο μερόνυχτα! Για τον δήμο της Αθήνας μετά από άγρια σύγκρουση ανάμεσα στα στελέχη του περιβάλλοντος του κ. Παπανδρέου και τα στελέχη της επιτροπής επιλογής υποψηφίων επικράτησε η άποψη των πρώτων που ήθελαν τον Γιώργο Καμίνη εναντι της επιλογής των δεύτερων που ήταν η Φωφη Γεννηματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης