Παρασκευή στις 10 το πρωί η συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας -ΠΓΔΜ

olomeleia

Ο πρωθυπουργός έστειλε αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής - Η ενημέρωση θα γίνει με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας τη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Σε αίτημά του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο κ. Τσίπρας ζητά να γίνει η ενημέρωση με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής, όπως προβλέπει το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής.

Αναλυτικά, η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Βούτση αναφέρει:

«Θέμα: Αίτημα για την ανακοίνωση ή δήλωση ενώπιον της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα ζητώ να ενημερώσω το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10.00 για τη Συμφωνία με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»


aitima_tsipra


Τι προβλέπει το 142Α του Κανονισμού της Βουλής

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Bουλής, η Kυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Α ρε Τσίπρα

Εγινες πρωθυπουργός και τίποτα δεν έμαθες. Ανοίγεις κάποιο θέμα βλέπεις την έκρηξη και μετά κάθεσαι και απορείς. Κρίμα για τη χώρα μας που είσαι πρωθυπουργός.

Αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση αν θέλει μπορεί να κάνει ΜΑΤ στον Τσίπρα. Πώς; Αν τα 2/5 της Βουλής προτείνουν δημοψήφισμα τότε όλοι θα έρθουν προ των ευθυνών τους. Όλα τα κόμματα θα ωφεληθουν κομματικά πλην Τσίπρα. Γιατί; μετά θα πρέπει ο Καμμένος να πάρει θέση αν το υπόλοιπα κόμματα παίξουν σωστά και δεν θα μπορεί να κρύβεται. Ο Πάκης θα αναγκαστεί να πάει για εκλογές.

Κατ επίφαση δημοκρατία

Ο ορισμός της κατάστασης επίφαση δημοκρατίας, όταν δικτατορικές ομάδες καταλαμβάνουν την εξουσία παραπλανωντας και χρησιμοποιώντας τους δημοκρατικούς μηχανισμούς. Ένας από τους πάγκους νομικούς προβληματισμούς που τελικά έλαβε σάρκα και οστά στη σύγχρονη συνταγματική ιστορία.Η δικτατορική κυβέρνηση δεν πήρε καμία εντολή στις προηγούμενες εκλογές να παραχωρήσει την ελληνική υπόσταση της Μακεδονίας. Κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο Μακεδονία γιατί και με το δικό τους σκεπτικό προσβάλλεται μια μερίδα Μακεδόνων που δεν είναι σλαβική ούτε αλβανική ( κατά το δικό τους σκεπτικό). Άρα καμία χώρα νομικά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο παρά μόνο ως Περιφέρεια. Η εθνικότητα είναι αυτή που δίνει το όνομα στο κράτος και όχι το αντίθετο. Μόνο σε κράτη αμιγώς μεταναστευτικά έγινε αυτό κατά εξαίρεση του κανόνα. ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ. Κατά το Σύνταγμα σύμφωνα με τα άρθρα 44 Παρ. 2 πρέπει να γίνει δημοψήφισμα. Με βάση αυτό Πάκη διάβασε το 49 παρ1 γιατί μάλλον είσαι πολύ καιρό εκτός νομικής σχολής. Ειλικρινά οι δικηγορικοι σύλλογοι της χώρας και η δικαιοσύνη τι κάνουν;;!!!!!! Οι πολίτες με τη σειρά μας σύμφωνα με τα προηγούμενα έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να αντισταθούμε με κάθε μέσο!!! 120 παρ.4 του Συντάγματος. Πρέπει ο καθένας κατ αρχήν ατομικά να ενεργοποιηθεί ως πολίτης ώστε να επέλθει το συλλογικό αποτέλεσμα. Αντίσταση παντού. Αν δεν αντισταθούμε για την ίδια την υπόσταση μας που είναι πιο σημαντική ίσως ακόμα και από το έδαφος τότε τι είναι;

Τάκης

Οι ΕΛΛΗΝΕΣ βουλευτές να λήξουν το θέμα εδώ πριν είναι αργά.

τσιπρας!

δεν πιστευω να θελετε και ψηφοφορια;;; ψηφοφορια μετα απο καναδυο χρονια, που τα σκοπια θα εχουν τις αμερικανικες βασεις τοποθετημενες!

ελεξης!!

μακεδονικο! σιγα το θεμα... 10 λεπτα θα σας ενημερωσω και πολυ σας ειναι! εμενα η μερκελ και ο νιμιτσ , ουτε ΕΝΑ λεπτο δεν εκαναν να μου το πουν!!!!!!!!

Κατοχύρωση Ελληνικής ιστοριας

Δημοψήφισμα ρεεεεεεε...

Κωνσταντινος Λ.

Ok Αλεκσ Θα ειμαστε και μεις εκει να το συζητησεις και με εμας. Νομιζω μια εξηγηση και στον κοσμο που σε εκανε πρωθυπουργο την οφειλεις.

GS

Δηλαδή για να καταλάβω... για το θέμα αυτό θα μιλήσει ο Τσίπρας 10 λεπτά και τελείωσε??? η λέξη 'ντροπή' είναι πολύ μικρή...

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΦΩΦΗ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ .ΟΤΙ ΣΑΣ ΠΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΛΕΕΙ.ΓΡΑΠΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΜΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΣΑΙ.ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ (ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ,ΓΛΩΣΣΑ)ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Anastasiades

Τα δημοσιεύματα αυτά προκαλούν απογοήτευση, και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί το γιατί κάποιοι αναμασούν ένα τέτοιο ζήτημα, ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

4738007

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού» τόνισε ο Μαργκρέτε Βεστάγκερ για το θέμα της Βασιλικής  Θάνου– Αναλυτικά η επιστολή της στον Δημήτρη Παπαδημούλη

12
kiriakos-mitsotakis

Κρίσιμες για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θεωρούνται οι επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μακρόν - Μέρκελ - Η προετοιμασία του Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ

21