«Μήνυμα» Τσίπρα στα Σκόπια: Δεν είναι μόνο το όνομα το πρόβλημα...

«Μήνυμα» Τσίπρα στα Σκόπια: Δεν είναι μόνο το όνομα το πρόβλημα...

«Θέλουμε λύση που δεν θα αφήνει περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων» είπε ο πρωθυπουργός - «Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων»

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πριν από λίγο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επθιτροπής του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο πρωθυπουργός, έστειλε μήνυμα στα Σκόπια ότι δεν είναι μόνο το όνομα που συνιστά το πρόβλημα, αλλά και άλλα στοιχεία σηματοδοτώντας έτσι την ελληνική επιδίωξη για αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας στα σημεία εκείνα εκ των οποίων εκπορεύεται αλυτρωτισμός έναντι της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός : «Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων...μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων».

Χαρακτήρισε θετικό ότι στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, για να επισημάνει όμως μένει να το δούμε στη πράξη.

Σημείωσε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι τότε ως ΥΠΕΞ ο κ. Σαμαράς «προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον». Πρόσθεσε ότι όμως και σήμερα "υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ αυτών στη ΝΔ, που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας".

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι "τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό".

Εύσημα στον Αρχιεπίσκοπο

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, "ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία".

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Αντίθετα με τον αρχηγό της ΝΔ, όπως είπε, που επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, που "δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κος Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης". Του καταλόγισε ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται: «Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια».

«Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την ίδια τη ζωή, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μέτωπο κατά της διαπλοκής: «Ακόμα δεν είδατε τίποτα» 

Μιλώντας για τη... διαπλοκή, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «πολλοί έχασαν τον ύπνο τους από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και η πορεία των πραγμάτων, επαλήθευσαν αυτούς τους φόβους».

Σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι το σύστημα της μίζας, των ημετέρων και φυσικά του τριγώνου της διαπλοκής, έχει φτάσει στα όριά του την τελευταία τριετία». Σχολίασε ότι όσοι γνωρίζουν πως είναι εκτεθειμένοι έναντι του νόμου, παίζουν τα ρέστα τους, για να αντιπολιτευτούν σε αυτή την κυβέρνηση «που δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ του χεριού τους».

Σε αυτό το σημείο παρέπεμψε στην πρόσφατη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα...», διαβεβαιώνοντας ότι εδώ ισχύει απόλυτα αυτό.

Στην τελική ευθεία για έξοδο από τα μνημόνια 

«Μετά από σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια βρισκόμαστε στη τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην πορεία του προγράμματος.

Σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί κρίσιμο ιστορικό ορόσημο για τη πορεία της χώρας και πως στην Ελλάδα ξημερώνει «η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

«Έχω επαναλάβει αρκετές φορές», είπε ο πρωθυπουργός, «ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος».

Υπογράμμισε ότι «η συνολική μας προσπάθεια, όμως, δεν αφορά μόνο το παρόν, αφορά και το μέλλον». «Ναι, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ.

«Αποδεικνύουμε όμως, στις δύσκολες συνθήκες διακυβέρνησης της Ελλάδας", πρόσθεσε, "ότι είμαστε ταυτόχρονα η Αριστερά της ευθύνης».

Αμέσως μετά εξαπέλυσε νέα επίθεση σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: 

«Tα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο μέχρι το 2014, όσο και αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες πολλές φορές των δανειστών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «το σοκ των 65 δισ. λιτότητας και της απώλειας 25% του ΑΕΠ» και πρόσθεσε: «Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014, με την εικόνα πραγματικής ανάκαμψης του 2018».

Αναφέρθηκε επίσης εν περιλήψει στη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών στην τελευταία τριετία και τους κοινωνικούς τομείς στους οποίους έδωσε προτεραιότητα η κυβέρνηση. 

«Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση. Η χώρα κλείνει το '17 με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να μεγεθυνθούν περαιτέρω τη νέα χρονιά», είπε και συμπλήρωσε «Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια, χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία, όχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ που μοναδικό της κριτήριο, ήταν η διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας, αλλά και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί».

ΣΧΟΛΙΑ (170)

Χάρης

Ρε Αλέξη, ένα πράγμα δεν μας είπες μόνο! Πότε θα γράψεις την αυτοβιογραφία σου με τίτλο " Ο απατεών"!

Αναστασια

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εισαι εσυ .πρωθυπουργαρα ???

... ... ...

Μόνο οι κομμουνιστές που μας κυβερνούν θα καθόντουσαν σε τραπέζι με τους σκοπιανούς για να διαπραγματευθούν μια ψευδο-ονομασία που ενεπνεύσθη ο - επίσης κομμουνιστής - Τίτο.

Εξω οι κλέφτες

Νικήσαμε το Μουσολίνι, παλέψαμε με τον Χίτλερ, ΟΧΙ στις βουλές του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

φωτης

εγω ειμαι απο το χρωμιο ενα μικρο χωριουδακι στο νομο γρεβενων οπου εκει συναντιθηκαν οι οπλαρχιγοι για να οργανοσουν την απελευθεροση της μακεδονιας, ειναι αδιαμφησβιτητο οτι η Μακεδονια ειναι Ελληνικη . Αλλα ας βαλουμε το μιαλο να σκεφτει και οχι τον φανατισμο . Αν ντε και καλα θελουν να δωσουν διπλη ονομασια με τον ορο μακεδονια μεσα αλλα το συνταγμα τους αποτρεπει να διεκδικουν ιστορια και εδαφοι της Ελλαδας ας το κανουν . Τι θα ητανε προτιμοτερο να γινει ενας πολεμος για το ονομα η να τους αφησουμε να πεζουν με ενα περιστροφο χωρις σφαιρες? Σκεφτητε , πιοι ειναι αυτοι που θελουν να διμιουργισουν στρατοπεδα φανατικων και απο τις δυο πλευρες και για ποιον λογο? Αν σκοπος τους ειναι η διμιουργια μακεδονικου κρατους μεχρι την θεσαλονικη υπαρχουν 2 τροποι να τους αποτρεψουμε με τα οπλα η με την διπλοματια, ας μην γινομαστε προβατα στα παιχνιδια των μεγαλων δυναμεων δεν θα μας λιπιθουνε αν δουνε να σκοτονομαστε με τους σκοπιανους το αντιθετο μαλον .

Είναι "πανέτοιμος" για την ΠΡΟΔΟΣΙΑΑΑΑΑΑ!

Bρε που μας το "φύλαγε" η μοίρα...να διαπραγματεύεται τα πλέον σοβαρά προβλήματα μας... ενας αριστερός που απλώς θέλει να πάρει πίσω το αίμα των εγκληματιών εαμιτών-ελασιτών προγόνων του....

Ευχή

Είθε ο Άγιος Δημήτριος να μην επιτρέψει να "πέσει" η Μακεδονία και μάλιστα εκ καιρώ ειρήνης! Θα είναι έγκλημα και προδοσία απίστευτη!

Μλθσγ

Αχ Αλεξάκη , ζυγιστηκες , μετρηθηκες και βρέθηκες λειψός . Να μην ξεχάσω ΚΑΙ κουκουλοφόρος γερμανοτσολιάς .

stp

Παιδιά πίσω από το Αγύριγο μετά από τον Νίκο είναι ο Καρανίκας. Μόνο αυτός θα μπορούσε να λέει αυτά και να γράφει.

ZZ

Ας μη βροντοφώναζαν οι ΕΛΛΗΝΕΣ πατριώτες που εσείς αποκαλείτε (φασίστες) και θα σας έλεγα τι θα δήλωνε ο Τσιπρακος σας .ΠΡΟΔΟΤΕΣ αριστεροί .

...

Άρα συμφωνείς μαζί του. Τότε γιατί δεν τον επικροτείς;

zz

προσ τον (...20/01/201813:51 ). Μεθυσμένος το διάβασες και συμπέρανες ότι τον επικροτώ ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

skopiano-new_main02

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, ενώ Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ προχωρούν στην επόμενη φάση, χωρίς επίλυση, αλλά με τη δέσμευση να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες

212