Σκοπιανό: Το 68% λέει «όχι» σε όνομα με χρήση του όρου «Μακεδονία»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Σκοπιανό: Το 68% λέει «όχι» σε όνομα με χρήση του όρου «Μακεδονία»

Το ισχυρό αυτό απορριπτικό ρεύμα για τη σύνθετη ονομασία διατρέχει οριζόντια όλο το εκλογικό σώμα - Ακόμα και το 63,8% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 διαφωνούν με τη λύση αυτή

Αντιμέτωποι με ένα ισχυρό μέτωπο της κοινής γνώμης, που τάσσεται αναφανδόν κατά μιας ενδεχόμενης λύσης του Σκοπιανού
με σύνθετη ονομασία και χρήση του όρου «Μακεδονία», βρίσκονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί βάσει των οποίων προωθείται η σύναψη συμφωνίας με τη γειτονική Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Με συντριπτικό τρόπο, πολίτες κάθε κομματικής προέλευσης απ’ όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας και ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας ορθώνουν ένα ηχηρό «όχι» στην προωθούμενη λύση, η οποία, όπως προκύπτει από τα ευρήματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Marc για το «ΘΕΜΑ», προσκρούει στη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών.

Σχεδόν 7 στους 10 Ελληνες (68%) απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» έναντι μόλις του 23,6% που επιλέγουν αυτό τον συμβιβασμό. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το ισχυρό απορριπτικό ρεύμα διατρέχει οριζόντια όλο το εκλογικό σώμα.

Aκόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του  ΣΥΡΙΖΑ 


Είναι χαρακτηριστικό ότι το «όχι» υπερέχει συντριπτικά ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, καθώς εξ αυτών τον συμβιβασμό επιλέγει μόνο ένας στους τέσσερις (25,2%). Αντιθέτως, το 63,8% όσων ψήφισαν το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα τον Σεπτέμβριο του 2015 ζητούν να απορριφθεί συμφωνία με σύνθετη ονομασία και χρήση του όρου «Μακεδονία». Οπως το ίδιο απαιτεί και το 67% όσων ψήφισαν τη Ν.Δ., στις τάξεις της οποίας οι θιασώτες του συμβιβασμού περιορίζονται στο 21,4%. Οι πλέον απορριπτικοί, πάντως, είναι οι ψηφοφόροι των υπολοίπων κομμάτων που λένε «όχι» σε ποσοστό 69,9%.

Μαχητικότεροι και λιγότερο συμβιβαστικοί στις απόψεις από τις οποίες διακατέχονται είναι, από την άλλη, οι γυναίκες, οι σχετικά νεότεροι και οι Βορειοελλαδίτες. Οπως προκύπτει από την ανάλυση των ευρημάτων της Marc, το «όχι» επιλέγει το 71,3% των γυναικών, ενώ στους άνδρες οι απορριπτικοί φτάνουν στο 64,9%. Σε σχέση με την ηλικιακή διάρθρωση συνεπέστεροι «Μακεδονομάχοι» αποδεικνύονται οι πολίτες της μέσης ηλικίας (35-54 ετών) με ποσοστό 73,7% και ακολουθούν οι νεότεροι (18-34) με ποσοστό 70,8%, ενώ κάπως διαλλακτικότεροι εμφανίζονται οι πιο ηλικιωμένοι (άνω των 55), που λένε «όχι» σε ποσοστό 62,2%.
Μικρές αλλά αξιοσημείωτες διαφοροποιήσεις καταγράφονται και ανάλογα με την περιοχή κατοικίας των ερωτωμένων. Δεν προκαλεί μάλλον εντύπωση ότι στη Μακεδονία και στη Θράκη το «όχι» φτάνει στο 73,3%, ενώ στην Αττική βρίσκεται στο 62,5%. ■ Σχεδόν 7 στους 10 Ελληνες απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Είναι χαρακτηριστικό ότι το «όχι» υπερέχει συντριπτικά ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, καθώς εξ αυτών τον συμβιβασμό επιλέγει μόνο ένας στους τέσσερις (25,2%). 

■ Μαχητικότεροι και λιγότερο συμβιβαστικοί στις απόψεις από τις οποίες διακατέχονται είναι, από την άλλη, οι γυναίκες, οι σχετικά νεότεροι και οι Βορειοελλαδίτες. Σε σχέση με την ηλικιακή διάρθρωση, συνεπέστεροι «Μακεδονομάχοι» αποδεικνύονται οι πολίτες της μέσης ηλικίας (35-54 ετών) με ποσοστό 73,7% και ακολουθούν οι νεότεροι (18-34) με ποσοστό 70,8%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (188)

jUDY

ΠΑΝΕ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ.ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕ ΟΡΜΗ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΠΑΕΙ.ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ΔΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ.ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΖΑΕΦ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ. ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΤΟ ΟΡΘΙΟ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ. Η Π Ρ Ο Π Α Γ Α Ν Δ Α ΚΑΙ Η Π Λ Υ Σ Η ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΟ ΥΨΙΣΤΟ ΒΑΘΜΟ. ΕΛΛΗΝΑ ΑΝ ΣΚΥΨΕΙΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΧΑΘΗΚΕΣ.ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΨΗΦΙΣΑΝ .ΓΙΑ 501 ΕΥΡΩ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ.ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΒΑΣΤΑΧΤΗ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ. ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΟΥ.ΤΙ ΚΟΙΜΑΣΑΙ???ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΙ ΛΑΚΕΔΕΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΣΑΜΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΑΝ????ΠΟΛΛΟΙ ΔΡΩΝΤΕΣ ΤΑ ΑΙΣΧΙΣΤΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ ΑΣΚΕΟΥΣΙ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ.Η ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΤΕ Η ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.

Εξαλλη!

το 68% λεει οχι και το υπολοιπο 32% προφανως ειναι αλλοδαπο για να μην εχει προβλημα! δουλευομαστε? ποιος ΔΕΝ εχει προβλημα??

Γνώμη

Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός νευρωσικός προπαγανδιστής με το ψευδώνυμο "Νίκος" στον οποίο ανήκει το 20-30% των σχολίων;! Μισθό τού έχουν κόψει;

μακεδονία ξακουστή, Μινώταυρου η χώρα

Για ποιον λόγο να καθυστερούμε τόσο πολύ τις διαδικασίες. Ας τους ονομάσουμε Κρήτη, αφού σιγά σιγά, οι διεκδικήσεις τους θα φτάσουν και μέχρι εκεί. Εξάλλου ο μινώταυρος ήταν πρόγονός τους.

ΜΑΡΙΟΣ

Ίσως πρέπει να σκεφτούμε, παρΆλληλα με τη δημιουργία ενός καινούριου ονόματος για την ΠΓΔΜ, μια καινούρια ονομασία για τη χώρα μας, όπως το διπλό Hellas-Macedonia.

Θέμης

Σόρρυ παίδες αλλά η Δημοκρατία της Μακεδονίας ως ομόσπονδο μέλος της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας υπήρχε με αυτό το όνομα από την αρχή της ίδρυσης της πρώην χώρας δηλαδή από την δεκαετία του 50!!!!. Θυμάστε εσείς να διαμαρτυρόταν κανείς στην χώρα μας για την χρήση του ονόματος τότε; Μετά την απομάκρυνση απ το ταμείο.... Εν τω μεταξύ ολόκληρες γενιές μεγάλωσαν εκεί γνωρίζοντας ότι είναι και λέγονται Μακεδόνες. Άντε να τους πείσεις τώρα ότι δεν (πρέπει να) λέγονται έτσι.

Καλά, μας πείσατε τώρα

Αλήθεια η ίδια εταιρεία τί ποσοστό έδινε για τις επιλογές του ναι και του όχι το 2015;;;;; Για τα αποτελέσματα των εκλογών της ίδιας χρονιάς;;;; Οι δημοσκοπήσεις πια έχουν τόση αξία όσο και οι μετερεωλογικές προβλέψεις των τελευταίων ετών

Καλά είσαι στα καλά σου εσύ ?

Οι δημοσκοπήσεις ήτανε μια χαρά μέσα σε όλες τις αναμετρήσεις που ανέφερες , self own much ?

MARON

Εγώ θα πω κάτι που είναι ίσως για πολλούς ανοησία, όμως θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στην άποψη μου. Αυτο το 68% που λέει όχι, στη πραγματικότητα λέει όχι σε όλη τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και βρίσκει ευκαιρία μέσα από αυτά το θέμα να εκφραστεί,το θέμα με τα Σκοπια είναι μια αφορμή για μια πολύ δυνατή φωνή διαμαρτυρίας για όλα. Δεν είναι το ίδιο όπως παλιά, είναι άλλοι οι καιροί σήμερα. Όμως, το ότι ενώ σε αλλα θέματα, όπως αυτo το πολυνομοσχέδιο, δεν υπήρξε τέτοια αντίδραση, υποδηλώνει ότι κάτι κρατάει αυτά τον τόπο ακόμα στη θέση του,κάτι πολύ δυνατό και πολύ βαθύ για να ξεριζωθει και ας μη νομίζουν κάποιοι ότι,δε βαριέσαι, θα ξεχαστεί το θέμα σε λίγο καιρό,δεν είναι έτσι τα πράγματα, ας το λάβουν υπόψη τους κάποιοι, για το δικό τους καλο.

Η δυναμική των πραγμάτων

Eίναι ολοφάνερο ότι το 24% θέλει σύνθετη ονομασία (που είναι το καλύτερο που μπορεί να επιτευχθεί), ενώ το 68% θέλει παγίωση της σημερινής κατάστασης, δηλαδή, to 68% θέλει το σκέτο Μακεδονία όπως επικρατήσε σε όλην την υφήλιο μόνο πλην (αλλά για πόσο ακόμα;) της ΕΕ.

ΤΝΤ

εκτέλεση σε όποιον πολιτικάντη τολμήσει να ξεπουλήσει την Ελληνική Ιστορία και την Μακεδονία ή τα Νησιά

.

Δεν υπάρχει κανένας λογικός λόγος να θέλουν οι Σκοπιανοί σόνι και ντε να λέγονται Μακεδόνες. Η Ελλάδα, επειδή οι Δυτικοί θέλουν τώρα να το λύσουν όσο ποτέ, θα δεχτεί σοβαρές πιέσεις να υποχωρήσει ενώ προς τα συμφέροντά της είναι να αφήσει τον χρόνο να περνά μέχρι να διαλυθούν τα Σκόπια και να ξεχαστεί αυτό το ηλίθιο ζήτημα που ανέκυψε εκ του μηδενός.. Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιστρέψει την επάνω της πίεση και να ζητήσει να λυθεί μεν το ζήτημα με υπαναχώρηση των Σκοπίων. Ωστόσο επειδή ήδη είναι εύθραυστη η κατάσταση εκεί δεν είναι εφικτό να τους ασκηθεί και αφόρητη πίεση.. Και στο διά ταύτα δυστυχώς είναι εξαιρετικά απίθανο να εγκαταλειφθεί ο όρος Μακεδονία εντελώς όταν 25 χρόνια το έχουν δέσει κι επίσημα ότι είναι Μακεδόνες...Κάτι τέτοιο θα τους οδηγήσει σε πολιτική κρίση κι ακόμα κι αν για την Ελλάδα είναι μικρό το κακό (πάντα υπάρχει κακό όταν γειτονική χώρα είναι σε αστάθεια) για τους Δυτικούς δεν είναι και αυτό πρέπει να λάβει υπόψη η ελληνική διπλωματία στους χειρισμούς της..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης