Σε πολιτικό εφιάλτη για την κυβέρνηση εξελίσσεται το «σκοπιανό»

Σε πολιτικό εφιάλτη για την κυβέρνηση εξελίσσεται το «σκοπιανό»

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις και οι δημόσιες παρεμβάσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ σε δημοσκόπηση του «ΘΕΜΑτος» το 68% των Ελλήνων διαφωνούν με την χρήση του όρου «Μακεδονία» από την γείτονα 

Σε πολιτικό ναρκοπέδιο εξελίσσεται το σκοπιανό για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρ’ ότι οι αρχικές εκτιμήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου έκαναν λόγο για «βόλτα στο πάρκο» ή όπως χαρακτηριστικά είπε κυβερνητική πηγή «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώστε». Η πραγματικότητά έρχεται να διαψεύσει τις προσδοκίες αυτές. Καθώς η κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένης και της πλειονότητας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη να συναινέσει η Ελλάδα στο να συμπεριληφθεί στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ ο όρος Μακεδονία.

«Όχι» στον όρο «Μακεδονία» για το γειτονικό κράτος λέει το 68% των Ελλήνων πολιτών

Σύμφωνα με την αποκλειστική δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα, «όχι» στην ύπαρξη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ λέει το 68% των πολιτών. Στο ερώτημα «να πούμε ναι σε όνομα με τον όρο Μακεδονία;» μόνο το 23,6% απάντησε «ναι». Τη λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία φαίνεται πως δεν θέλουν ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε ποσοστό 63,8% απάντησαν «όχι». Ανάλογη στάση τήρησαν και όσοι ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (ποσοστό 67%).

Οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων λένε «όχι» σε ποσοστό 69,9%. Από τα στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης προκύπτει πως οι γυναίκες, οι νεότεροι και φυσικά οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας είναι οι περισσότερο αρνητικοί στο να δοθεί αυτή η λύση. Στις ηλικίες από 35-54 ετών και από 18-34 ετών συναντώνται οι πιο σκληρές απόψεις με ποσοστό 73% και  70,8% αντίστοιχα να λένε ΟΧΙ στο όνομα Μακεδονία.

Αντιθέτως, οι άνθρωποι από 55 ετών και άνω εμφανίζονται λιγότερο σκληροί με το ποσοστό να πέφτει στο 62%. Ως προς τη γεωγραφική ταυτότητα των επιλογών σε Μακεδονία, Θράκη, Κρήτη και Αιγαίο, Ήπειρο και Θεσσαλία εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά άρνησης στον συμβιβασμό με όρο Μακεδονία. 

Σε πλήρη αντίθεση με την κοινωνία, η κυβέρνηση- παρά την αρχική της στάση ότι θα κινηθεί με βάση τη γραμμή Καραμανλή (σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις)- τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμφανίζεται να αναζητά απλώς σύνθετη ονομασία.

Αφαιρώντας δηλαδή τον γεωγραφικό προσδιορισμό και αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι προκρίνεται το όνομα «Νέα Μακεδονία», η σλαβική εκδοχή του “Νόβα Μακεντόνιγια”. Επιπλέον, απ’ ότι φαίνεται ούτε η ρητορική περί erga omnes δεν θα ισχύσει, καθώς τα Σκόπια αποκλείουν τη θέση για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως δια
της ασάφειας η κυβέρνηση στοχεύει ολοταχώς προς τη διπλή ονομασία.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης

Οι υποστηρικτές της «λύσης» αυτής, ισχυρίζονται ότι το όνομα αυτό αντιδιαστέλει τα Σκόπια από την αρχαία Μακεδονία. Τί και αν το όνομα “Νέα Μακεδονία” δεν ακυρώνει ούτε το σφετερισμό της ιστορικής κληρονομιάς; Τα Σκόπια επιδιώκουν συστηματικά να σφετεριστούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μιας άλλης χώρας. Και να θεμελιώσουν πάνω στο σφετερισμό την εθνική της ύπαρξη και να προβάλλει τελικά ανυπόστατες αλυτρωτικές διεκδικήσεις. Σημειολογικά, ο προσδιορισμός “νέα” υποδηλώνει μετεξέλιξη ή αναγέννηση. Υποδηλώνει την ύπαρξη και όχι την απουσία δεσμού. (ενδεικτικά παραδείγματα: η Νέα Υόρκη, η Νέα Ζηλανδία ή η Νέα Ιωνία…)

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να χειριστεί και το θέμα Καμμένου, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ «απαιτεί» να εμφανίζονται ξεκάθαρα οι διαφορετικές απόψεις που έχει το κόμμα του για το θέμα, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση για την τελική επιλογή. Ενδεικτικό, το αίτημα του να διενεργηθεί δημοψήφισμα, παρά την στάση του Νίκου Κοτζιά που τέθηκε ξεκάθαρα εναντίον δημοψηφίσματος. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό».

Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε άρθρο του «η συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν». Σε διαφορετικό μήκος κύματος, οι ΑΝΕΛ εξέδωσαν ανακοίνωση το Σάββατο με την οποία διέψευδαν πληροφορίες που ανέφεραν πως θα ζητήσουν δημοψήφισμα για το θέμα: «Οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση», σημείωναν πηγές του κόμματος.

Όσο περνάνε οι ημέρες πάντως, όλο και πληθαίνουν οι δημόσιες παρεμβάσεις εναντίον της κυβερνητικής γραμμής στο θέμα της ονομασίας. Και ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την άποψη ότι δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος. Δημοσίευμα, υποστηρίζει ότι ανέφερε σε συνομιλητές του τη φράση: «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος. Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό». Ιδιαίτερα σκληρός εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Σε συνέντευξή του κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει και να παραιτηθεί από το αξίωμά του σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει να δώσει το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια.

Αντιθέτως,  ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο της ομιλίας του στην πρώτη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πως αν οι γείτονες εγκαταλείψουν τους αλυτρωτισμούς, τότε θα μπορούσε να έχουν τον όρο "Μακεδονία" σε μια σύνθετη ονομασία. «Πρέπει να τολμήσουμε να πούμε: Ότι αν οι γείτονες μας εγκαταλείψουν τους αλυτρωτισμούς και είναι έτοιμοι για μια σύνθετη ονομασία, που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, αλλά δεν θα τον μονοπωλεί. Είμαστε και εμείς έτοιμοι. Δεν θα αντέξουμε πολύ ακόμη, ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σπαρασσόμενη περιοχή».

Όσο περνάνε οι ημέρες, αναμένεται να κορυφωθούν και οι κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα στους εκκλησιαστικούς κύκλους. Οι ιερείς της Μητρόπολης θα πραγματοποιήσουν πορεία από τα φανάρια της Μητροπόλεως κατεβαίνοντας μέχρι την Αγία Τριάδα, με τις καμπάνες να χτυπούν πένθημα σαν ένα πρώτο "μήνυμα" για την αμετακίνητη θέση της Εκκλησίας στην ελληνικότητα της Μακεδονίας. Επιπλέον, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας ότι το εν λόγω κρατίδιο στηρίζει το ιδεολόγημά του, σε ψευδή ιστορικά στοιχεία. «Το θέμα της Μακεδονίας δεν είναι μόνο το όνομα, το θέμα της Μακεδονίας είναι ο αλυτρωτισμός των Σκοπιανών, είναι η εθνικότητα και βέβαια η γλώσσα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές πιέσεις εντείνονται, καθώς όλα δείχνουν ότι οι σύμμαχοί μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιθυμούν να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, προκειμένου στα μέσα Ιουλίου να εντάξουν τους βόρειους γείτονές μας στο ΝΑΤΟ. 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (48)

.............

Δηλαδη ΜΟΝΟ το ''Μακεδονια'' τους σωζει ? Αφου καιγονται ΗΠΑ κ σκοπια για την εισοδο στο νατο,γιατι δεν βαζουνε 1 ονομα οτι ναναι και κολλησανε στο Μακεδονια? ετσι κι αλλοιως ο πληθυσμος τους 1 αχταρμας εθνικοτητων ειναι. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ!

Σημείωση

Χεστηκαν οι ΗΠΑ για τα Σκοπια . ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΚΑΙ Ο ΣΙΜΗΤΗΣ . Αυτοί είναι προδότες χρηματοδοτούμενοι απο το Σόρος . Καμία Αμερική δεν τους "πιέζει"- τουλάχιστον ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ. Αυτές είναι πρωτοβουλίες των ανθελληνικών πολιτικών συμμοριών του Ελλαδιστάν . Άλλωστε η προδοσία της Μακεδονιας είναι θεμελιώδης αρχή του κομμουνισμού απο την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα . Οι αμερικανοί τους πίεζαν και τότε ?

Συμφωνώ...

...απολυτα με τον Mg 03:55

Παπαδόπουλος

Γιατί ο Κοτζιάς δεν κατατάσει και τον Καμένο στην ίδια κατάταξη με τη "Χρυσή Αυγή" αφού και αυτός δε δέχεται το όνομα Μακεδονία να ... κλπ κλπ και φωνάζει μόνο για την Εκκλησία?

@Γιατί ο Κοτζιάς δεν κατατάσει & τον Καμένο σε ΧΑ

Aν ήταν η Χ.Α τόσο μεγάλη...ωρέ ...δεν θα είχε ανάγκη κανένα και θα κυβερνούσε μια χαρά τον τόπο τούτο και δεν ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ... ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ....

OXI

ΟΧΙ στην εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία.

Mg

Άντε να γίνει και κάνα ατύχημα , μπάς και γλιτώσουμε από τους κατιμάδες μια ώρα αρχύτερα ...

Nea

Νέα Σμύρνη πάμε να την πάρουμε την παλιά

Πλούτο από ΜΚΟ και ΕΕ

Τωρα ώρα να την κάνουμε μάγκα.

τοτός

Στο πολιτικό εφιάλτη Βάλε ρίγανη και αλάτι Και μια μπλέ χάντρα Για μη πιάσει το μάτι.

Βασίλειος

ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ?

Σπύρος

Στην κρητη το 90% λέει όχι σε ονομασία με όνομα που περιέχει τη λέξη Μακεδονία .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης