Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ «καρφώνουν» Φωτίου: Έκοψε επιδόματα γιατί οι τρίτεκνοι δεν μας ψηφίζουν

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ «καρφώνουν» Φωτίου: Έκοψε επιδόματα γιατί οι τρίτεκνοι δεν μας ψηφίζουν

Ιδεοληψία της αναπληρώτριας υπουργού «βλέπουν» αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πίσω από τη μείωση ή κατάργηση επιδομάτων για οικογένειες με 3 ή περισσότερα παιδιά

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ «καρφώνουν» Φωτίου: Έκοψε επιδόματα γιατί οι τρίτεκνοι δεν μας ψηφίζουν
Σφοδρή δυσαρέσκεια σε αρκετούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
προκαλούν
οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που φέρνουν μεγάλες περικοπές στα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων αλλά και ο χειρισμός του θέματος από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας
Θεανώ Φωτίου
Κλείσιμο
στην οποία καταλογίζουν «ιδεοληψίες» και «μεροληπτική στάση κατά των τρίτεκνων - πολυτέκνων».

Ηδη, η κυρία Γεωργία Γεννιά με επιστολή της στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζει πως «με τις σχετικές διατάξεις του υπουργείου Εργασίας καταργείται επι της ουσίας η δυνατότητα λήψης των πολυτεκνικών και τριτεκνικών επιδομάτων για μεγάλη μερίδα οικογενειών με τρία τέκνα και άνω» και προσθέτει σε άλλο σημείο πως «Η ανησυχία, η δυσαρέσκεια και η διαμαρτυρία των οικογενειών αυτών που πλέον θα αποκλείονται ή θα λαμβάνουν μειωμένο αντί για αυξημένο επίδομα από μια κυβέρνηση της αριστεράς είναι πιστεύω δικαιολογημένη» αναφέρει σε άλλο σημείο για καλέσει τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει το ζήτημα και να άρει την αδικία.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες τουλάχιστον 10-15 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος μεταξύ των οποίων οι Νίκος Ξυδάκης, Σπύρος Λάππας, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Δημαράς, Χρήστος Μπγιάλας κ.α. εκφράζουν αντίστοιχες ενστάσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διαφοροποιηθούν κατά την σχετική ψηφοφορία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δημαράς έχει παραδώσει στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας πρόταση για την καλύτερη διαχείριση του κονδυλίου. «Είναι πρωτοφανές να αυξάνουμε το κονδύλι για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 260 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα να μειώνονται τα χρήματα που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων. Έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση και ελπίζουμε ότι θα γίνει αποδεκτή» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Πάντως, αρκετά μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι περικοπές στα επιδόματα των πολύτεκνων δεν προκλήθηκαν από «διαχειριστικό λάθος» αλλά από ιδεοληψίες της κυρίας Φωτίου που θεωρεί πως η πλειοψηφία των οικογενειών με 3 και άνω τέκνα δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ!

Ορισμένοι δε θυμούνται και πως κατά το πρόσφατο παρελθόν η κυρία Φωτίου είχε αδικαιολόγητα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες την υπογραφή προγράμματος διανομής ελληνικών φρούτων και λαχανικών σε φτωχές πολύτεκνες οικογένειες που χρηματοδοτούταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεανώ Φωτίου: «Yποκριτές μέχρι θανάτου» όσοι διαμαρτύρονται
«Υποκριτές μέχρι θανάτου» χαρακτήρισε η κυρία Θεανώ Φωτίου όσους διαμαρτύρονται για τις διατάξεις που αφορούν τα οικογενειακά επιδόματα επικαλούμενοι το δημογραφικό ζήτημα. Απευθυνόμενη κυρίως στην αντιπολίτευση επισήμανε πως από το 1993 που βγήκε το πόρισμα με τους τρόπους αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν έκαναν τίποτα.

«Παίζεται μέσα εδώ με τα όσια των οσίων υποτίθεται που είναι το δημογραφικό. Από το 1993 που βγήκε το πόρισμα για το δημογραφικό δεν κάνατε τίποτα. Σας αφήνει παγερά αδιάφορους το δημογραφικό που έχει παραμέτρους πολλές. Η πρώτη είναι η ανεργία. Ποιος κάνει παιδί όταν δεν έχει εργασία; Το δεύτερο επίπεδο είναι η φτώχεια. Η παιδική φτώχεια, τι κάνατε εσείς; Εμείς δίνουμε 130.000 γεύματα για το παιδί. Είστε υποκριτές μέχρι θανάτου περί του δημογραφικού».

Η κυρία Φωτίου παραδέχθηκε ότι ορισμένες κατηγορίες τρίτεκνων και πολύτεκνων θα δουν μειωμένα τα οικογενειακά επιδόματα και προκειμένου να κάμψει και τις διαφωνίες που ακούγονται από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε πως «ακόμα και αυτές τις μειώσεις θα δούμε πως θα τις αντιμετωπίσουμε».

Η ίδια πάντως επανέλαβε πως οι οικογένειες με ένα και δύο τέκνα είναι περισσότερες από τις πολύτεκνες.

«Το άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα αφορά 800.000 οικογένειες. Από αυτές οι 738.000 θα δουν μεγάλες αυξήσεις. Πολύ μεγάλες αυξήσεις θα δουν οικογένειες με 1-2 παιδιά. Περίπου 100.000 είναι οι οικογένειες με 3 και άνω παιδιά. Από αυτές οι 50.000 θα δουν αυξήσεις σε δύο μήνες».

Ο αντίλογος των ΣΥΡΙΖΑιων
Από την άλλη πλευρά πάντως, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούν στην κυρία Φωτίου πως

- Τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα εως 13.500 ευρώ, θα δουν μηνιαία αύξηση 35ευρώ. Δηλαδή, οικογένειες με 3 παιδία και μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ θα «σωθούν» με αύξηση 35 ευρώ ενώ οικογένειες με 2 τέκνα και αντίστοιχο εισόδημα θα δουν μηνιαία αύξηση  60 ευρώ

- Τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 13.500 – 22.500 ευρώ θα έχουν μείωση 37 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, το υπουργείο Εργασίας τους θεωρεί «πλούσιους» και τους κόβει το επίδομα. Αντίθετα, οικογένειες με ένα ή δύο τέκνα και τα ίδια εισοδήματα θα έχουν αύξηση

- Τρίτεκνες οικογένειες με εισοδήματα 22.500 ευρώ εως 33.750 ευρώ θα έχουν μείωση 52 ευρώ το μήνα ενώ πάνω από τα 33.750 ευρώ κόβεται όλο το επίδομα. 

Επιχείρηση κατευνασμού και συνάντηση στις 17:00
Τον κατευνασμό των κυβερνητικών βουλευτών που διαφωνούν με τις διατάξεις που μειώνουν το οικογενειακό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες αλλά και με τον συνολικό χειρισμό του θέματος από την κυρία Θεανώ Φωτίου στην οποία καταλογίζουν πως δημιουργεί αχρείαστα μέτωπα με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες επιχείρησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 5 το απόγευμα, διεξήχθη συνάντηση στη Βουλή, στην οποία συμμετείχαν, ο υπουργός επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο διευθυντής της ΚΟ Κώστας Ζαχαριάδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Ξυδάκης και ορισμένοι εκ των βουλευτών που διαφωνούν με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Όπως αναμενόταν, οι βουλευτές πείστηκαν ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού διότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, ενώ εκτιμάται ότι δόθηκαν υποσχέσεις για μελλοντική αποκατάσταση των απωλειών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης