Πολιτικό μνημόσυνο στη Βουλή για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Πολιτικό μνημόσυνο στη Βουλή για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Τσίπρας: Για την Αριστερά ήταν πάντα ένας σπουδαίος αντίπαλος που όμως συνέβαλε στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών του εμφυλίου - Κυριάκος: Κορυφαία του στιγμή η ομιλία για τον Παύλο Μπακογιάννη

Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
είναι αφιερωμένη η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα. 

Στην ειδική συνεδρίαση, έγινε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ήταν παρόντες η πολιτική ηγεσία του τόπου, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης ενώ από τα θεωρεία παρακολουθούσαν την εκδήλωση οι συγγενείς του πρώην πρωθυπουργού. Στο τέλος της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του.
Τσίπρας: Συνέβαλε στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών του εμφυλίου
Για την Αριστερά, ήταν πάντα πολιτικός αντίπαλος, αλλά αναγνωρίζουμε ότι κατά την Δικτατορία εργάστηκε για την διεθνή καταδίκη των Συνταγματαρχών, είπε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο εκλιπών ήταν άνθρωπος ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στο διάλογο, απαλλαγμένος από τις προκαταλήψεις του εμφυλίου. Ιδιαίτερα εκείνη την εποχή δεν θεωρούνταν δεδομένα τα χαρακτηριστικά αυτά και υπήρξε συνεπής στα στάση αυτή και μετά την μεταπολίτευση, πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η επιλογή αυτή θα πρέπει να αναγνωριστεί ως θετική συνεισφορά στην πολιτική σκηνή του τόπου».

«Ανήκει στην ιστορία. Και η ιστορία ακούει προσεκτικά και τους υποστηρικτές και τους επικριτές και καταγράφει. Δεν κρίνει, καταγράφει», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στον ταραχώδη πολιτικό του βίο υπενθύμισε ότι «ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών, ακόμη και των πιο δύσκολων και αμφιλεγόμενων επιλογών. Και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί».

Όσον αφορά την Αριστερά ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «υπήρξε πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος. Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι την περίοδο της δικτατορίας αγωνίσθηκε για την απομόνωση του καθεστώτος. Και στελέχη της Αριστεράς του αναγνωρίζουν ότι ήταν άμεσος, ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στον διάλογο».

Σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι ο Κ. Μητσοτάκης «υπήρξε συνεπής στην στάση αυτή και στα χρόνια που ακολούθησαν την μεταπολίτευση. Αναγνώρισε την ανάγκη να απαλλαγεί η ΝΔ από κατάλοιπα μισαλλοδοξίας». «Η επιλογή αυτή πρέπει να αναγνωριστεί ως, σημαντική και θετική συνεισφορά στην εδραίωση και εμπέδωση της δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Για την κυβέρνηση του 1989 ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «κράτησε πάντα το δημόσιο πολιτικό του λόγο στο πλαίσιο μίας αυτοσυγκρατούμενης και ήρεμης ρητορικής. Η περίοδος εκείνη έληξε με την κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με τον Συνασπισμό που κρίνεται από το λαό. Πέτυχε όμως την υπέρβαση των όποιων εμφυλιοπολεμικών διχαστικών προκαταλήψεων και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε».

Τέλος για την περίοδο της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη 1990 – 1993 ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι «κράτησε χαμηλούς τόνους στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής σε μία περίοδο που η έξαρση της εθνικιστικής ρητορικής απειλούσε την ειρήνη στη γειτονιά μας».


Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον χαρακτήριζε η αποστροφή οποιασδήποτε πολιτικής χυδαιότητας
Τις βασικές αξίες με τις οποίες πορεύτηκε ο πατέρας του επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων την διαρκή μάχη που έδινε με τον λαϊκισμό.

«Αυτό που τον χαρακτήρισε ήταν η ευγένεια και η αποστροφή οποιασδήποτε πολιτικής χυδαιότητας από όπου και αν προερχόταν» είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της ΝΔ για να προσθέσει πως οι συνεχόμενες προειδοποιήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την πορεία της εθνικής οικονομίας «τον είχε κάνει για πολλούς κυνικό. Ένα σύγχρονο Τειρεσία που μόνο δεινά προέβλεπε για την χώρα. Οι εξελίξεις τον δικαίωσαν αλλά δεν τον ενδιέφερε. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όμως δεν ήταν κυνικός.  Ήταν αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος, είχε πάντα εμπιστοσύνη στον λαό. Τόνιζε τις αδυναμίες αλλά υπηρετούσε τις αρετές του. Δεν φοβόταν τον Έλληνα στο πεδίο της ΕΕ, αρκεί όπως έλεγε να το πάρουμε απόφαση και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Θύμιζε πως όσο γρήγορα χαλάει η χώρα τόσο γρήγορα φτιάχνει. Προϋπόθεση για την φυγή προς τα εμπρός ήταν η αλήθεια. Ατομική και συλλογική. Αυτή υπηρέτησε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε για τον πατέρα του πως «ζώντας σε έντονες ιστορικές στιγμές απευθυνόταν στην λογική, όχι στο θυμικό. Ηξερε πώς το να κολακεύεις την κοινή γνώμη δεν σημαίνει ότι ηγείσαι.  Ηξερε πως απαιτείται να πηγαίνεις και κόντρα στο ρεύμα. Το επιχείρησε πολλές φορές στην πολυτάραχη πολιτική του σταδιοδρομία με αφοπλιστική συνέπεια στις αξίες του. "Ξεκίνησα φιλελεύθερος και τερματίζω φιλελεύθερος" είπε σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις για να συνεχίσει, "δεν εξαπάτησα και δεν κορόιδεψα ποτέ μου". Αυτά ήταν και ο καθρέφτης που τον αποχαιρέτησε η κοινωνία που μπορεί να στάθηκε με σκληρή κριτική απέναντί του όμως στο τέλος αναγνώρισε την ειλικρίνεια και την σταθερότητά του».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις εκλογές του 1990 «πέτυχε ποσοστό 47% χωρίς να λαϊκίσει και να υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορούσε να υλοποιήσει. Υπέστη την πολιτική δυσφήμιση του Αυριανισμού που πλαστογραφώντας την ιστορία τον εμφάνισε περίπου ως συνεργάτη των ναζί. Η πόλωση και τα πάθη της εποχής βγήκαν με ευθύνη όλων εκτός ελέγχου» ενώ υποστήριξε πως «η κορυφαία στιγμή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη  ήταν ομιλία ενός λεπτού. Τότε που συγκράτησε τα δάκρυά του και ζήτησε από αυτό το έδρανο αυτοσυγκράτηση και τήρηση των δημοκρατικών αρχών της χώρας στην δολοφονία Μπακογιάννη».

«Το 1990 βρέθηκε στην Βουλή με 151 βουλευτές και προς στιγμήν σκέφτηκε να παει την χώρα 4η φορά σε εκλογές με άλλο σύστημα. Δεν το έκανε προτάσσοντας το συμφέρον της χώρας» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι η κυβέρνησή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διακρίθηκε για την «αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και την βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας».

«Με σφιχτή πολιτική βελτίωσε τις επιδόσεις της οικονομίας και έφερε για πρώτη φορά πρωτογενή πλεονάσματα. Το έκανε χωρίς να βουλιάξει η χώρα στην ύφεση. Για πρώτη φορά εκλέχθηκε κυβέρνηση που πίστευε στην ιδιωτική οικονομία και στον τερματισμό του σφιχτού εναγκαλισμού οικονομίας και κράτους» ανέφερε σε άλλο σημείο για να προσθέσει πως «στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής η Ελλάδα ισορρόπησε σε ασταθές περιβάλλον. Αναγνώρισε το Ισραήλ χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Η Ελλάδα ήταν παράγοντας περιφερειακής σταθερότητας σε περίοδο που τα Βαλκάνια φλέγονταν. Συνέβαλε στην προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας. Αγωνίστηκε για βιώσιμη και δίκαιη λύση Κυπριακού. Επέδειξε εθνική αυτοπεποίθηση και γνώριζε ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείτε προς τέρψιν των εσωτερικών μικροπολιτικών επιδιώξεων».

Ο ίδιος εξομολογήθηκε πως «όταν τον ρώτησα γιατί παραιτήθηκε εκείνο το βράδυ και γιατί δεν παρέμεινε στην ηγεσία της ΝΔ μου απάντησε ότι το είχε πει και είχε δεσμευτεί».


Φώφη Γεννηματά: Δεν έπαψε ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής του να διακρίνεται για την οξεία πολιτική σκέψη

Με θερμά συλλυπητήρια, προσωπικά και εκ μέρους της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά δηλώνοντας πως η συζήτηση είναι «εξαιρετικά δύσκολη», καθώς «είναι νωπό το χώμα που σκεπάζει τη σορό του. Και αυτό επιβάλλει ιδιαίτερα ειλικρινή σεβασμό και στοιχειώδη ευαισθησία».

«Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, μέχρι το τέλος της ζωής του. Έζησε όλα όσα θα ήθελε ένας πολιτικός να ζήσει» είπε και πρόσθεσε: «Αποτελεί δική μου εκτίμηση ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς», καθώς όπως είπε, «Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις πολιτικές επιλογές του, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί το υψηλό πολιτικό του ανάστημα , τη σημαντική παρουσία του στην Βουλή και την αποφασιστικότητά του στην διαχείριση των δημόσιων πραγμάτων».

«Η κυβέρνηση Ν.Δ 1990-1993 της οποίας υπήρξε πρωθυπουργός άσκησε μια πολιτική που είχε σαφές πρόσημο, συγκεκριμένο περιεχόμενο και αποτελέσματα. Η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, βρεθήκαμε απέναντι στις Κυβερνητικές επιλογές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αντιταχθήκαμε στην λογική της βίαιης προσαρμογής της Ελληνικής Οικονομίας και της Κοινωνίας, στα κελεύσματα των πιο συντηρητικών επιλογών της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης πραγμάτων. Αντιταχθήκαμε στην επικράτηση της αδιέξοδης λογικής της διαρκούς λιτότητας, της πλήρους απουσίας της εγγυητικής κρατικής παρέμβασης στην αγορά, στην υποχώρηση και αποδιοργάνωση του Κοινωνικού Κράτους. Και ήρθαμε τέλος σε ευθεία αντιπαράθεση με την μεγάλη πολιτική περιπέτεια το 1989 όταν στοχοποιήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου με την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο. Μια καθαρά πολιτική δίωξη, που δημιούργησε πόλωση και δίχασε τον ελληνικό λαό» είπε η κυρία Γεννηματά.

«Υπάρχουν μεγάλα και κρίσιμα κομμάτια της ιστορίας μας που δεν μπορούν να ξαναγραφτούν. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διορατικότητα και το πολιτικό αισθητήριο του εκλιπόντος. Ανεξάρτητα από την κριτική άποψη για τις επιλογές και τις πολιτικές που ακολούθησε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν έπαψε ποτέ μέχρι το τέλος της ζωής του να διακρίνεται για την οξεία πολιτική σκέψη», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ο ιστορικός του μέλλοντος -είμαι βέβαιη- θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της μελέτης και του έργου του στην ανάλυση και αποτίμηση της πολυετούς σταδιοδρομίας και προσφοράς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον πολιτικό μας βίο. Θα φανεί γενναιόδωρος για τα θετικά και αυστηρός απέναντι σε σφάλματα και παραλείψεις. Άλλωστε, η ιστορία, η αντικειμενική ιστορική αξιολόγηση, δεν γράφεται ούτε με τη μεταθανάτια ωραιοποίηση ούτε με ανεδαφικά αναθέματα. Κάθε πρόσωπο που πέρασε κι άφησε το αποτύπωμά του στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία με την ένταση και τη διάρκεια που το έπραξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αξίζει κάτι πολύ περισσότερο από μια παθιασμένη ή εμπαθή μεταθανάτια κατάθεση διαπιστευτηρίων αγάπης και μίσους στον Τύπο και το διαδίκτυο».

Η κυρία Φώφη Γεννηματά ανέφερε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πως «Μπορεί να αναγνωριστεί ως ένας από τους κορυφαίους κοινοβουλευτικούς. Είχε το χάρισμα να διατυπώνει τις πολιτικές του θέσεις και να τις υποστηρίζει σε αυτή αίθουσα με έναν μοναδικό τρόπο». Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε το «υψηλό πολιτικό του ανάστημα», και υποστήριξε πως  «ανήκει στους πολιτικούς που κυριάρχησαν 2ο μισό 20ου αιώνα με έργα και πρωτοβουλίες».

«Δεν έπαψε ποτέ να αναπτύσσει πολυσχιδή πολιτική δράση, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής Δημοκρατίας», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε ότι η «ιστορία θα κρίνει γενναιόδωρα τα θετικά και  αυστηρά τα σφάλματα». Η ίδια δε επισήμανε πως το αίτημα της εθνικής συνεννόησης παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο και ζωντανό.
«Οφείλουμε να συμβάλλουμε στην αποτίμηση κι αξιολόγηση ενός πολιτικού που μεγάλωσε ανάμεσά μας και έγινε ο πιο μεγάλος αντίπαλός μας. Αυτό είναι το χρέος ενός λαού και μιας κοινωνίας απέναντι στο παρελθόν του και σε όλες τις σπουδαίες προσωπικότητες που υπηρέτησαν την Πατρίδα. Γιατί έρμα στη δύσκολη πλεύση προς το μέλλον, μπορεί να είναι μόνο η γνώση κι αξιολόγηση του παρελθόντος. Με υπευθυνότητα και αμεροληψία. Χωρίς παρωπίδες, δογματισμούς και αγκυλώσεις. Δίχως αγίους και δαίμονες» ανέφερε σε άλλο σημείο.


Βούτσης: Με την Αριστερά είχε σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού

Η Βουλή των Ελλήνων, με τη σημερινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, τιμά τη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού και επιτίμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποχαιρετά έναν από τους μεγάλους πολιτικούς της μεταπολεμικής, αλλά και της μεταπολιτευτικής περιόδου της πολιτικής μας ζωής». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από τις πρωταγωνιστικές μορφές αυτών των κρίσιμων περιόδων. Πρωτοεξελέγη το 1946, υπήρξε μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας επί 6 δεκαετίες ως βουλευτής, υπουργός, αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός. Παροιμιώδης και κοινά αναγνωρισμένος, είναι τόσο ο ήρεμος χαρακτήρας εν μέσω ακόμα και σκληρών αντιπαραθέσεων, όσο και ο σεβασμός στην κοινοβουλευτική διαδικασία και βέβαια η ρητορική του δεινότητα», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Ως πολιτική και κοινοβουλευτική προσωπικότητα άφησε έντονο το αποτύπωμά του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο με την ενεργό παρουσία του σε κρίσιμες περιόδους της χώρους αλλά και με το απαράμιλλο πάθος που τον χαρακτήριζε. Βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων πολιτικών συγκρούσεων, ιδιαίτερα πριν τη δικτατορία, στο χώρο του Κέντρου, με ευθύνες που επιμερίζουν αντίπαλοι και φίλοι αλλά και ο ίδιος αναγνώρισε στο πλαίσιο αρνητικών φαινομένων της πολιτικής ζωής που λειτούργησαν ως θερμοκήπιο για την επτάχρονη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ενεργητικά, κατά κοινή ομολογία, αντίπαλος».

«Ως πρωθυπουργός, παρά το σύντομο της θητείας του έδωσε το δικό του ξεχωριστό πολιτικό αφήγημα στη διακυβέρνηση του τόπου, προκαλώντας ισχυρές αντιπαλότητες στο κοινωνικό πεδίο και την πολιτική ζωή αλλά αφήνοντας και παρακαταθήκες που μέχρι σήμερα λειτουργούν ως στοιχεία ταυτότητας για την πολιτική παράταξη την οποία υπηρέτησε και ως πρόεδρος μετά την μεταπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναφερόμενος στη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με την αριστερά, είπε ότι «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σχέση αλληλοεκτίμησης και σεβασμού του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου, μέσα σε δύσκολους καιρούς που το επίπεδο των σχέσεων, δεν θεωρούνταν και δεν καλλιεργούνταν ως αυτονόητο».

«Φυσικά τα έργα και οι ημέρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανήκουν πλέον στη δικαιοδοσία των ιστορικών αλλά και των πολιτικών αναλυτών του παρόντος και του μέλλοντος» είπε ο Νίκος Βούτσης και έκλεισε με αναφορά στον οικογενειάρχη Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «που άφησε πίσω του μια τόσο μεγάλη και τόσο δεμένη οικογένεια». «Ο πολιτικός κόσμος και η Βουλή τιμούν τη μνήμη του ανδρός και εξέφρασαν και εκφράζουν την εκτίμηση του προς την οικογένεια του» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.
Δ. Κουτσούμπας: ικανός αντίπαλος με καθαρό λόγο

Ως ένα από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αστικού πολιτικού κόσμου χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γγ του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο Κ. Μητσοτάκης μετά την κατοχή «συνέβαλε για να αποκατασταθεί η κλονισμένη αστική τάξη. Η υπεράσπιση της αστικής εξουσίας αποτέλεσε σταθερό προσανατολισμός του και σε όλη την πορεία του από το 1946 μέχρι την ανάληψη άλλων αξιωμάτων όπως υπουργικές θέσεις. Ετσι πρωταγωνίστησε σε αναγκαίες εκσυγχρονιστικές προσπάθειες – ήταν από τις πολιτικές προσωπικότητες που κατάλαβε νωρίς ότι για την αντιμετώπιση του λαϊκού κομμουνιστικού κινήματος δεν αρκούσαν οι διώξεις αλλά απαιτούνταν μέτρα συμμετοχής τους στο αστικό πολιτικό σύστημα».

«Από την αρχή ήταν ανοιχτός στην λογική της ελεύθερης πολιτικής δράσης του ΚΚΕ» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο πως «η ανάδειξη του ίδιου στην πρωθυπουργία συνδυάστηκε με ψήφιση αντιλαϊκών μέτρων».

«Το ΚΚΕ αναγνωρίζει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως έναν μεγάλο ικανό αντίπαλο με καθαρό πολιτικό λόγο που δεν θα ήθελε ακόμα και τώρα χάριν σκοπιμότητας να κρύβουμε λόγια ακόμα και αν δεν είναι εν ζωή».
 
Π. Καμμένος: Τον πολέμησαν ΠΑΣΟΚ και οικονομικά συμφέροντα

Ο κ. Πάνος Καμμένος εστίασε κυρίως στις σκληρές συγκρούσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. «Είχε πολιτικούς αντιπάλους που τον σέβονταν. Είχε και εχθρούς που τον πολέμησαν χωρίς πολιτική ηθική και σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης.  Τον πολέμησαν σκληρά το σύστημα ΠΑΣΟΚ 1981 – 89 και τα οικονομικά συμφέροντα. Τον ανέτρεψαν μέσα από το δικό του κόμμα άνθρωποι που ανέδειξε στην πολιτική ζωή» είπε μεταξύ άλλων για να προσθέσει «Μετά το 1993 στο γραφείο του είχε μια μικρή ταμπέλα που ανέγραφε “ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο”».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Αντώνη Σαμαρά λέγοντας πως «έπληξε πισώπλατα την παράταξη που τον ανέδειξε αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας και τον ελληνικό λαό. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δέχθηκε λυσσαλέο πόλεμο από ΜΜΕ. Εκείνος ο πόλεμος μου θυμίζει τον πόλεμο που δέχεται η σημερινή κυβέρνηση. Πόλεμος που ξεπερνούσε τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης φθάνοντας ακόμα στο σημείο να αμφισβητήσουν την αντιστασιακή του δράση. Ο Τέλης Γιαννακουδάκης που δημοσίευσε την φωτογραφία στην Αυριανή ,μου ζήτησε να τον πάω στον Μητσοτάκη για να ζητήσει συγνώμη».
«Κάποια στιγμή η αλήθεια πρέπει να αποκατασταθεί. Αν σήμερα αυτοί που πρόδωσαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη  βρίσκονται στα έδρανα της ΝΔ αυτό είναι ζήτημα της ΝΔ» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καμμένος.

Β. Λεβέντης: μεγάλο επίτευγμα η κυβέρνηση συνεργασίας

Ακολουθώντας ο κ. Βασίλης Λεβέντης χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη «αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» για να προσθέσει «Μπορεί να ήρθαν κάποιοι σήμερα να κάνουν εγκωμιασμούς. Όμως ούτε από τον ταφο του μας ζητά να είμαστε εγκωμιαστικοί. Θέλει την αλήθεια».Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων αναφέρθηκε στην ταραγμένη πολιτική περίοδο εως το  1965 λέγοντας πως   «Ιδρύθηκε η Ένωση Κέντρου με την συμβολή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μόνο Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορούσε τότε να ενώσει και να φέρει την κυβέρνηση. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πήρε τον Σοφοκλή Βενιζέλο από το παλάτι και τον πήγε στον Παπανδρέου. Ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να φτιαχτεί η Ένωση Κέντρου μετά από ένα διάστημα αποστάτησε και έριξε την Ένωση Κέντρου και ρίχνοντας την κυβέρνηση θεοποίησε την οικογένεια Παπανδρέου. Ο Μητσοτάκης έπρεπε να μείνει . Ο Κ. Μητσοτάκης ήταν μεγάλη προσωπικότητα όπως ήταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου μεγάλη προσωπικότητα. Αν υπάρχουν 2 μεγάλες προσωπικότητες δεν σημαίνει πως πρέπει να φύγει η μία. Το πλήρωσε αυτό ο Μητσοτάκης». Ως μεγαλύτερο επίτευγμα αναγνώρισε την κυβέρνηση συνεργασίας του 1989.

Στ. Θεοδωράκης: καλό ταξίδι πατριώτη

Τον κύκλο των τοποθετήσεων έκλεισε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης που εισέπραξε και θερμό χειροκρότημα. «Δεν υπήρξε λαϊκίστικης και έριχνε πάντα γέφυρες για το καλό της χώρας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού για να προσθέσει «ο θάνατος του παίρνει μαζί μια ολόκληρη εποχή». Ο κ. Θεοδωράκης εξήγησε ότι «δεν υπήρξα  πολιτικός του φίλος» για να αναγνωρίσει ωστόσο πως «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ποτέ δεν καμπούριασε. Υπερασπίστηκε όρθιος την πιο ακραία πολιτική. Καλό ταξίδι πατριώτη και μη δίνεις σημασία στους μίζερους και κακεντρεχείς»

ΣΧΟΛΙΑ (67)

ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ

Ο Μητσοτάκης ήταν δεινός ρήτορας καλός οικογενειάρχης και πολυ ψύχραιμος. Κατά τα άλλα συχνά εκπροσωπούσε ξένους παράγοντες. Ας θυμηθούμε την αδιαφορία του για το όνομα Μακεδονία , την πολεμική του ενάντια στον αείμνηστο Τασσο Παπαδόπουλο όταν αυτός απέριψε το κατάπτυστο σχέδιο ΑΝΑΝ την σπουδή του να πουλήσει την ΑΓΕΤ κλπ. Η ΝΔ μπορεί να απαλάχτηκε από τις μισαλοδοξίες της η αριστερά όχι ακόμα. Και ενα αίνιγμα για το τέλος , πως ζουσε ο Μητσοτάκης στο Παρίσι οικογενειακώς για χρόνια χωρίς να δουλεύει?? με τι εισοδήματα. Η ανατροπρή της κυβέρνησης του Γ Παπανδρέου ήταν σχεδιασμένη.

ΚΟΚΟΣ

Με είχε βοηθήσει-μαζί με τον Παλαιοκρασσά-να βγάλω νύχτα την"οικοσκευή" μου με κοντεινερ από το Τατόι, θα τον θυμάμαι με νοσταλγία...

Ilias

2019: μην φας έχουμε γλάρο σούπα!!!! Δεν θα σχολιάσω αυτά που γράφεις !!! Είσαι ένα αριστερό φασιστακι που είδες εξουσία με τα από εκατό χρόνια αλλά η χαρά ατα σκέλια σου τελειώνει !!! Αυτή την αριστερά την φτύνουν όλοι οι Έλληνες ! Τέλος φασιστακι αριστερέ !!! Άκου αριστερά ζαχαχαζαχαχαζαχαχαχαχαχαχα!!!!!

@@@

Δεν εισαι ικανος εσυ να σχολιασεις τον προηγουμενο.με υβρεις και με φωλιασμενο μισος δε μπορεις να σχολιασεις.αυτο δεν προκειται ποτε εσυ να το καταλαβεις.η πολιτικη και η δημοκρατια δεν υπαρχουν για να βριζει ο ενας τον αλλον αλλα να υπάρχει παντα ο πολιτισμενος λογος και αντιλογος για να προαγεται η δημοκρατια και να αποφευγονται τραγικα λαθη του παρελθοντος που εβλαψαν και στοιχισαν ακριβά στη χωρα μας.αλλα αυτα για καποιους ειναι ψιλα γραμματα.

2019

Ο λαός θα θυμάται από τον μακαρίτη αυτό 2 εθνικές του προδοσίες που στοίχισαν στη χώρα , και μάλιστα η πρώτη εξελίχθηκε σε μεγάλη εθνική τραγωδία! 1. Η αποοστασία του από την ΕΚ του Γ. Παπανδρέου , του γέρου της Δημοκρατίας, για να τον γκρεμίσει μαζί με τη βοήθεια του Κώτσου Βασιλιά. Ο λαός αυτή την προδοσία με αντιδημοκρατικότατο τρόπο δεν τη συχώρεσε ποτέ, και βγήκε στους δρόμους για τον ανένδοτο αγώνα με το σύνθημα: " ο λαός απαιτεί οι προδότες στο Γουδή". Εξαιτίας αυτού του αποστάτη και της παρέας του η χώρα από άκρον εις άκρον έγινε ανεξέλεγκτο θέατρο πολλών επεισοδίων κι όχι μόνο...Τότε ο Παπαδόπουλος για να επιβάλει την τάξη κήρυξε στρατιωτικό νόμο για 7 χρόνια και με αποτέλεσμα την τραγωδία της Κύπρου. 2. ένεκα της αρχομανίας του και μη μπορώντας να νικήσει στον πολιτικό στίβο με δημοκρατικό τρόπο τον Ανδρέα Παπανδρέου συμμάχησε το αμαρτωλό 89 με τον κουκουέ Φλωράκη και με ψευδομάρτυρές τον έστειλαν στο Ειδικό Δικαστήριο, για να πει αργότερα, αφού τον γκρέμισε, ότι "έκανε λάθος"!!!!!! Κια βεβαίως αργότερα τον γκρέμισε τον ίδιο ο Σαμαράς. Τώρα ο Κούλης στα ενιάμερα του μακαρίτη έφερα μέχρι και τον Πατριάρχη γαι να πει πόσο καλό ζευγάρι και χριστιανοί ήταν με την μακαρίτισσα τη Μαρίκα . Και ο Κούλης επεσήμανε ότι εντελώς τυχαίως(;;;) την ημέρα της επισκεψης του πατριάρχη ήταν και τα γενέθλια του γάμου τους.......Όλα αυτά βεβαίως τυχαίως.....και βεβαίως θέλω να πω στον Κούλη ότι με τέτοια μηχανεύματα δεν πρόκειται να δει την εξουσία το 2019. Ή μάλλον θα την δει την εξουσία, πλήν όμως στη Δευτέρα Παρουσία..

Κ.Χ.

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη απ' την αμάθεια.

Ανωνύμως

ο πανδαμάτωρ χρόνος...σιγά ρε παιδιά θα αγιοποιήσετε τον αποστάτη του 1965 που είχε σαν αποτέλεσμα την 7ετή χούντα και την απώλεια μεγάλου μέρος της Κύπρου......οι παλιοί τα θυμούνται;;;οι νέοι να φροντίσουν να τα μάθουν είναι ....ιστορία......

@Ανωνύμως

Άσε δεν πείθεις. Πολύ καλά έκανε τότε ο Μητσοτάκης, εύγε του! Ο απατεώνας Αντρέας θα έπρεπε από τότε να είναι στη φυλακή! Η καταστροφή της Ελλάδας!

stp

Θυμάμαι όταν βγήκε πρώτη φορά η Ντόρα Βουλευτής, όλοι οι γνωστοί μου από την Ευρυτανία έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι. Δε ΔΕΗ σε ΟΤΕ, στο οικονομικών, παντού. Στην γειτονιά μου ήταν σχεδόν ένα τετράγωνο που κατοικούσαν Ευρυτάνες. Όλοι τους έγιναν ξαφνικά δημόσιοι υπάλληλοι , κυκλοφορούσαν με κρατικά αυτοκίνητα, ξαφνικά από εργάτες , οικοδόμοι, αγόρασαν πανάκριβα αυτοκίνητα, έκαναν διάφορες γιορτές έτσι για πλάκα στις αυλές τους και διασκέδαζαν, και μάλιστα με προκλητικό τρόπο. Εμείς τους κοιτάγαμε απορημένοι στην αρχή μέχρι που έσκασε το νέο. Αυτά για να θυμηθούμε και το μαζί τα φάγαμε κατά το κοινώς μαζί λιβάνισμα όλων των παρατάξεων στον εκλιπόντα. Να προσθέσω μόνο πως ο εκλιπών, από όλους τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης ήταν ο μόνος που κατά κάποιον τόπο ξεχώριζε. Αν το βαθμολογούσα θα τον έβαζα την βάση, και σε όλους τους υπόλοιπους στην ίδια τάξη επαόριστο.

θ

Τί μου λες; Εχει συνοικία ''Καρπενησιώτικα'' η Εκάλη και δεν το ' ξερα ;

Μετα θάνατον

όλοι καλοί ειναι. Δυστυχως.

@@@@

Κατ εμέ ξεχώρισε ο λόγος του Λεβέντη. Ακόμα και εδώ μίλησε για κυβέρνηση συνεργασίας. Χα-χα-χα-χαααααα-αααχα-χα-αααααα !.........

καλά

Μήπως ξεφτιλίστηκε η κατάσταση με το θάνατο του Μητσοτάκη; Προσπαθούν να του αποδώσουν πολύ μεγαλύτερο ανάστημα απ'αυτό που πραγματικά είχε.

Γιάvvns Πρo

Με αφορμή τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είδαμε να απλώνεται εμπρός μας ένας ατέλειωτος χορός υποκρισίας από πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και από "φίλους" του της παρατάξεώς του, οι οποίοι τον πολέμησαν με κάθε τρόπο για περισσότερα από πενήντα χρόνια! Κορυφαίος στο χορό αυτής της τραγωδίας, η οποία δείχνει την βαθύτατη υποκρισία που επικρατεί στην πολιτική ζωή του τόπου ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μάλιστα, όπως είχε δηλώσει ο εκλιπών, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων. Αυτή είναι η πολιτική ζωή του τόπου και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού νοιώθει μια απέραντη απαξία για την πολιτική και τους πολιτικούς.

ενεργος πολιτικος

Να σας ευχαριστήσω εκ μέρους όλου αυτού του πολιτικούς συστήματος. επιτελους οι κόποι μας ευδοκιμούν. Αυτο θέλουμε κι εμείς. Ενα λαος απαθή και αδιαφορο. Συνεχιστε έτσι. Κια μη αρχίσετε να σκεφτεστε πως θα γίνετε το 'αλλο'.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4931302__1_

Το πρόβλημα προσπαθήσανε την επόμενη ημέρα να το αποσιωπήσουνε, να το διακωμωδήσουνε, είπανε ότι πρόκεται για fake news και τελικά συμφώνησαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κρήτη

1
4931190

«Όμως δεν θα προσβάλω το εθνόσημο, ούτε και θα εκθέσω τη χώρα σε περιπέτειες», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη - Έστειλε νέο μήνυμα στην Αλβανία για το σεβασμό των δικαιωμάτων της Μειονότητας

12
4931188

Ζήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα μάχη εντυπώσεων και διαμορφώθηκε μια "παρωδία" που εμποδίζει ακόμα και σήμερα τη νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος, επισήμανε ο πρωθυπουργός, από τη Θεσσαλονίκη 

3
polakis-voylh-arthro

Διαβάστε τους απίστευτους διαλόγους με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας - ΝΔ και ΚΙΝΑΛ λένε ότι Τζανακόπουλος και Πολάκης γνώριζαν λεπτομέρειες της σκευωρίας και ζητούν να έρθουν ως μάρτυρες και όχι ως μέλη της Προανακριτικής - Την ερχόμενη Τρίτη ο πρώτος μάρτυρας, Κωνσταντίνος Φρουζής, δεύτερος θα κληθεί ο Νίκος Μανιαδάκης

86
4930858

«Για εμάς, τους Έλληνες, το φρόνημα δεν μετριέται με την έκταση του εδάφους, ούτε με τον αριθμό του πληθυσμού - Μετριέται με την Ψυχή» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του

4930598

Στη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «είναι συνομολόγηση της αποτυχίας του πολιτικού συστήματος η παραχώρηση κρατικής ύλης σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές» - Συμφωνία και για τους στρατιωτικούς δικαστές