LIVE

Κορωνοϊός

Χατζηδάκης: Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις 100 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία

Χατζηδάκης: Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις 100 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι σήμερα οι επενδύσεις σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ εικοσαετίας -  Παρουσίασε τις πέντε προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και τους βασικούς άξονες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ΝΔ

H έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην ανάπτυξη θα κριθεί από την ικανότητά μας να κινητοποιήσουμε ιδιωτικές επενδύσεις επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.
«Η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις που υπολογίζονται, από διάφορες μελέτες, περίπου στα 100 δις για την επόμενη πενταετία. Αυτά τα χρήματα, το δημόσιο, πολύ απλά, δεν τα έχει ούτε κατά προσέγγιση» επεσήμανε άλλων ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι σήμερα οι επενδύσεις στην Ελλάδα σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ εικοσαετίας. 

Δίνοντας και το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του σχεδίου που καταρτίζει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι για την ανάκαμψη της οικονομίας υπάρχουν πέντε συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι:  

1. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να αποκαταστήσουμε το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Η παραμονή της χώρας στο ευρώ εξασφαλίζει, φυσικά, έναν βαθμό εμπιστοσύνης, όμως δεν αρκεί. Πρέπει οι κυβερνήσεις της χώρας να δείξουν εμπράκτως ότι πιστεύουν στις ιδιωτικές επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και ότι είναι διατεθειμένες να προωθήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.  

2. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού τομέα, ώστε να ξεκινήσουν οι τράπεζες να διοχετεύουν και πάλι ρευστότητα στην οικονομία. Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε δραστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, προωθώντας, μεταξύ άλλων, μια σειρά από κίνητρα και κυρώσεις για τις τράπεζες, που θα τις ωθούν να προχωρήσουν σε γρήγορη διευθέτηση του ζητήματος.  

3. Τρίτη, η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες θα συμβάλουν, μεταξύ άλλων, στο να εισρεύσουν στη χώρα ιδιωτικά κεφάλαια, να μεταφερθεί η τεχνογνωσία διεθνών εταιριών, και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Σήμερα παρατηρούμε πως,  παρ’ ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί θεωρητικά στην προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, μια σειρά από εμπόδια ορθώνονται με μεγάλη συχνότητα, στέλνοντας στην επενδυτική κοινότητα τα αντίθετα μηνύματα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου αφού ο νόμος πέρασε σχεδόν πανηγυρικά τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλεπάλληλα προβλήματα και ενστάσεις καθυστερούν απαράδεκτα την έναρξη των σχετικών διαδικασιών. 
   
4. Τέταρτη προϋπόθεση, ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ώστε οι επενδυτές να μη νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον και να μπορέσουν να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός μας για μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 29% σε 20%. Παράλληλα, έχει μιλήσει για αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%, ενώ έχει παρουσιάσει και μια σειρά από πρόσθετα φορολογικά κίνητρα, όπως τη μείωση φορολογίας κατά 2% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους και αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10%, καθώς φορολογικές εκπτώσεις για τα επιχειρηματικά σχήματα που στηρίζουν start-up επιχειρήσεις.    

5. Πέμπτη προϋπόθεση, πρέπει να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, συμβάλλοντας στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων.  

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι στο πλαίσιο αυτό η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όπως: 

- Η καθιέρωση της γνωμοδότησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού πριν από νομοσχέδια και τροπολογίες που αφορούν την αγορά, ώστε να αποτραπεί η εισαγωγή διατάξεων που δημιουργούν εμπόδια για τον ανταγωνισμό, πλήττοντας καταναλωτές και υγιείς επιχειρήσεις.

-Ένα άνοιγμα στη silver economy, προσφέροντας κίνητρα σε συνταξιούχους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες και να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της χώρας μας. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουμε τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, αλλά και θα αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα.

- Η ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια μας, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό κέντρο. Υπάρχουν πολλά αντικείμενα στα οποία μπορούμε να προσελκύσουμε φοιτητές από όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας έτσι το επιστημονικό μας προσωπικό και εξασφαλίζοντας πολύτιμους πόρους για τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση υποτιμά τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών. Το βλέπουμε, είπε, στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης, που η κυβέρνηση έχει για μήνες τοποθετηθεί εναντίον της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Τι ξεχνάει σε αυτή την περίπτωση; Ότι προωθώντας  την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη διάσωση της ΔΕΗ (που θα βρει τα αναγκαία κεφάλαια από ιδιωτικοποίηση μέρους των λειτουργιών της για να προχωρήσει μπροστά), αλλά και να προσελκύσουμε  επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Η άμυνα οπισθοφυλακών απλώς επιτείνει το πρόβλημα, τόσο της ΔΕΗ, όσο και των εργαζομένων στον χώρο.  

Χρειαζόμαστε σημείωσε «ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα φτιαχτεί από εμάς και θα αποτελεί ιδιοκτησία μας. Πρέπει να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μια χώρα που δεν είναι έρμαιο των δυνάμεων της ακινησίας, αλλά προχωράει μπροστά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Κοτσώνης Δημήτριος

Ξεχνάει π κ Χατζ 1 Το χωροταξικο που δεν υπάρχει 2 Τη δασική Νομοθεσια που καθιστά όλες τις εκτός δχεδιου. Εκταςεις δασικές με δυο συνέπειες: Α. Να μην υφισταται ιδιωτική έκταση ( βοσκοτόπι) για την εγκατάσταση Παραγωγικών Μοναδων. Β. Το απόλυτο δικαίωμα διευθύνσεων Χψροταξιας, περιβάλλοντος, και δασικών υπηρεσιών, Να απαγορεύουν την. Οποιαδήποτε Αδειοδότηση κατα την απόλυτη και ανεξέλεγκτη κρίση κάθε υπαλλήλου,ομοίως και του Αρχαιολογικου Συμβουλιου. Παραδείγματα Επενδύσεων : Αφάντου στη Ρόδο, Λοκριδσς- Αταλάντης, Ιτεας, ΜΑΡΙΖΑΣ Α.Ε. ΙΞΙΑΣ , Λευκάδας σεχηδων και επ εσχάτων το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ! 3. Το δικαίωμα κάθε δημάρχου να απαγορεύει την έκδοση της οποίας πολεοδομικής άδειας, μέσω των δημοτικών πολεοδομιών. Παράδειγμα : η άδεια του ΓΗΠΕΔΟΥ της ΑΕΚ. 3. Η φωτογραφικές διατάξεις νομών από ΥΠΕΧΩΔΕ, για προςθετη δόμηση κτιρίων, που δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Παράδειγμα : Βωβός , παρανες στείρα απο Δήμο Αμαρουσιου. Υπερβολική δόμηση με φωτογραφική διάταξη για Μεταφορά Συμτελεστου Δομήσεως, το ΓΗΠΕΔΟ του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ, η αλλαγή χρήσης για τη δημιουργία ΑΓΟΡΑΣ ( μεγαλα εμπορικά κέντρα), στο Μαρούσι σε οικόπεδο που επιτρέπονταν να κτιστούν μονο Κατοικίες 11.000 τετράγωνικων μέτρων ΚΤΙΣΤΗΚΕ το ΜΑΛΛ των 100.000 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς την καταβολή της υπεραξίας απο την αλλαγή της χρήσης του και την αύξηση της δομήσεως κατα 90.000 τ. μ. . Τα ίδια προωθουνται για Εμπορικό Κέντρο στην Ακαδημία Πλατωνος, στο Μαρούσι, με την αλλαγή περιοχών αμιγους κατοικίας, σε έκταση 500 στρεμμάτων, σε χρήσεις Εμπορικών Κέντρων και αύξηση του συντελεστή δομήσεως απο 0,50 σε 2,00, χωρίς την καταβολή της υπεραξίας των οικοπέδων- αθέμιτος ανταγωνισμός, απρόβλεπτη ανατροπή της Αγοράς, αποτροπή λειτουργίας μικρών επιχειρήσεων εμπορίου, νέκρωση του Κέντρου της Αθήνας, αποτροπή ξένων επενδυτών σε ακίνητα, λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού. 4. Αναπτυξιακός Νομος Χχρονοβόρα διαδικασία αντί αυτοματοποίησης, που δημιουργεί τις συνθήκες για τον επανηλλημενα. αποδεδειγμένο Χρηματισμό, πληρωμή των ποσών με 6 ετήσιες δόσεις μετά την αποπεράτωση ! Δικαίωμα της αυτοδιοίκησης για σύμφωνη γνώμη επι επενδύσεων, ειναι μερικά τα οποια ουτε αντιμετώπισε ο κ. Χατζ. όταν ηταν αρμόδιος υπουργός, ουτε με όσα παταπανω λέει ! Και για τα οποια, προπαντός και κυρίως, ουτε οι κυβερμησεις της Νέας Δημοκρατία αντιμετώπισαν, ουτε η σημερινή Ηγεσία της προτείνει λύση ! ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : οι ανωτέρω απόψεις του κ. Χατζ. Και η απόδειξη της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ή αν ( θέλετε ( ηπιότερα ), Π

Ελλάς

Η χώρα έχει ανάγκη να ξεφύγει από τον καρκίνο του κουμονισμου του αρχηψευτη

Η Χώρα έχει ΑΝΑΓΚΗ και ΑΚΟΜΗ ___:1. Από ΜΕΙΩΣΗ του αριθμού των βουλευτών στους 100 και 2. Από ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της "σύνταξης" του βουλευτή, διότι είναι ψευτο-"σύνταξη", αφού είναι "σύνταξη" ΧΩΡΙΣ προηγούμενη ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ δραστηριότητα!..________Αυτό, ΓΙΑΤΙ δεν το λέτε, ΠΟΤΕ του κόσμου; Ε;

Η Χώρα έχει ΑΝΑΓΚΗ και ΑΚΟΜΗ ___:1. Από ΜΕΙΩΣΗ του αριθμού των βουλευτών στους 100 και 2. Από ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ της "σύνταξης" του βουλευτή, διότι είναι ψευτο-"σύνταξη", αφού είναι "σύνταξη" ΧΩΡΙΣ προηγούμενη ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ δραστηριότητα!..________Αυτό, ΓΙΑΤΙ δεν το λέτε, ΠΟΤΕ του κόσμου; Ε;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης