Κοτζιάς: «Σε κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει κατάλληλη απάντηση»

Κοτζιάς: «Σε κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει κατάλληλη απάντηση»

Η Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών «πρέπει να είναι πάντα στρατιωτικά, ηθικά, πολιτικά, διπλωματικά, προετοιμασμένη για κάθε είδους επεισόδια»

«Χωρίς να είμαστε προκλητικοί, σε κάθε ενέργεια της Τουρκίας υπάρχει κατάλληλη και νομική και πολιτική και διπλωματική απάντηση» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνέντευξή του απόψε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες».
 
Η Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών «πρέπει να είναι πάντα στρατιωτικά, ηθικά, πολιτικά, διπλωματικά, προετοιμασμένη για κάθε είδους επεισόδια» τονίζοντας τη σημασία των παρεμβάσεων της διπλωματίας. «Έχουμε ανοιχτούς όλους τους διαύλους συζήτησης, δεν έχουμε καμία επιθετική διάθεση απέναντι στην Τουρκία, είμαστε η χώρα που υπερασπίζεται τον ευρωπαϊκό δρόμο της γιατί θα ήταν μεγάλο κέρδος για εμάς ο εκδημοκρατισμός και ο εξευρωπαϊσμός της. Κρατάμε τα κανάλια, κρατάμε το διάλογο και κάνουμε και σαφές ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ή να αποδεχθούμε οποιαδήποτε διεκδίκηση».
 
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άσκηση για την ελληνική διπλωματία την μεγάλη διαπραγμάτευση που έχει μπροστά της η Τουρκία για την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ που εξαρτάται και από εμάς και από την Κύπρο, μία υπόθεση 60-80 δισεκατομμυρίων, για μία Τουρκία που κάμπτεται η οικονομία της, τονίζοντας ότι υπάρχουν εργαλεία με τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε, να προσελκύσουμε την Τουρκία προς έναν ευρωπαϊκό δρόμο και ταυτόχρονα να την πιέζουμε να εγκαταλείπει αυτά που σήμερα κάνει.
 
Ωστόσο υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να ξέρει και να το ξανασκεφτεί σοβαρά πριν μπει σε τέτοιου είδους «παιχνίδια» σαν το Φαρμακονήσι ότι «δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή».Ενώ ερωτηθείς για το περίφημο tour του Τούρκου ΓΕΕΘΑ στην περιοχή των Ιμίων ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι και να ήθελε, δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια «γιατί είχαμε πάρει τα μέτρα μας» καθώς «προστατεύουμε τους χώρους της Ελλάδας με πολύ μεγαλύτερη προσοχή απ' ότι γινόταν στο παρελθόν» επισημαίνοντας ότι η Τουρκία κάνει μεγάλο λάθος αν νομίζει «ότι επειδή έχουμε την οικονομική κρίση, ότι είμαστε αδύναμοι όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας της χώρας και της κυριαρχίας μας» που « είναι μεγαλύτερη απ' ότι στο παρελθόν».
 
«Εγώ μιλάω πολύ λίγο, πράττω πολλά» σημείωσε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνεννοήσεις με όλες τις ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη, έχουν ενημερωθεί όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και βέβαια τα απαραίτητα διαβήματα απέναντι στην Τουρκία για τις παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων και τη συμπεριφορά τους. Το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε. Αλλά δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε. Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο».
 
Αντικρούοντας ότι η Τουρκία έχει πάντα μια διαμορφωμένη στρατηγική για κάθε ενέργεια που κάνει, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι βασικό θεμελιακό σκεπτικό της γειτονικής χώρας είναι πώς θα μετατρέψει το Αιγαίο σε μία γκρίζα ζώνη και μετά πώς θα διεκδικήσει αυτή τη γκρίζα ζώνη. Ενώ ως προς τα πολύ θετικά σημεία της προηγούμενης εβδομάδας έκρινε τη στάση του υπουργού Άμυνας να μην απαντήσει στις προσωπικές επιθέσεις που του έγιναν από τη σκοπιά της Τουρκίας.
 
Ερωτηθείς αν όλη αυτή η ένταση συνδέεται με τους "8" ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι «η νευρικότητα της Τουρκίας υπάρχει πολύ πριν από την προσπάθεια πραξικοπήματος του περσινού καλοκαιριού και από την υπόθεση των "8", επισήμανε ότι «η πολιτική καταδίκη του πραξικοπήματος δε συνεπάγεται ότι κάθε Τούρκος πολίτης που κατηγορείται από την Άγκυρα ως πραξικοπηματίας κρίνεται ως τέτοιος από τα ελληνικά δικαστήρια. Υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση να καλύπτει πραξικοπηματίες» τόνισε ότι «θα πρέπει και η ίδια η Τουρκία να αντιληφθεί ότι πρέπει να εφαρμόσει το κράτος δικαίου, να εγγυάται ότι θα προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η σωματική και ψυχική ακεραιότητα και μετά να διεκδικεί οτιδήποτε άλλο»
 
Σε ερώτηση αν η συνεχής αμφισβήτηση με τα επεισόδια στο Αιγαίο δημιουργεί ένα τετελεσμένο ως «γκρίζα ζώνη» ο κ. Κοτζιάς ήταν κατηγορηματικός ότι «τετελεσμένο δεν δημιουργεί κανένας» καθώς όπως είπε παραθέτοντας στους διεθνείς συνομιλητές του ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα του τουρκικού παραλογισμού, αυτό της Γαύδου στο χάρτη του Αιγαίου, αντιλαμβάνονται «ότι εδώ πρόκειται για παλιούς νέο-οθωμανισμούς, οι οποίοι δεν έχουν ούτε νομική, ούτε ηθική, ούτε πολιτική βάση».
 
Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες, έχει μιλήσει και με το ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι ένας από τους λόγους που η Τουρκία θέλει να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο είναι «γιατί δεν θέλει να υπάρχει διεθνής παρατηρητής σε αυτά που θέλει να κάνει». Τόνισε δε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι «έγινε στην περιοχή 3 και 4, όπου η Τουρκία έχει αποκλείσει την ύπαρξη συνεργασίας για την αποτροπή του προσφυγικού» εκφράζοντας την άποψη ότι «η παρουσία του ΝΑΤΟ ενοχλεί την Τουρκία, ιδιαίτερα εκείνες τις μέρες ή περιόδους που θέλει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
 
«Εγώ υποστηρίζω απέναντι στους Τούρκους» είπε ο κ. Κοτζιάς «ότι πρέπει να μετρήσουν την περιοχή τους. Με την Ρωσία δεν είναι μακροχρόνια η σχέση τους. Με τους Αρμένιους δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις ουσιαστικά, λόγω του θέματος της Γενοκτονίας. Στο Ιράκ και στη Συρία βρίσκονται με έναν τρόπο σε εμπόλεμη κατάσταση. Η μόνη χώρα με την οποία έχουν φυσιολογικές σχέσεις -και θα έπρεπε- και που τους στηρίζει να εξευρωπαϊστούν, είναι η Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ (16)

τσαλαπετεινος

Ιμια αυτοι,Ιμβρο Τενεδο εμεις γιατι οχι.Αλλα αμα εισαι παλικαρι της πιτας βλεπε Καμενοραμπο τι περιμενεις. Ομως οι προδοτες που παρεδωσαν τοτε τα Ιμια,Οτσαλαν κυκλοφορουν ελευθεροι.

Σιγα...

..μην σκισεις κανενα καλσον Κοτζιά. Αφού δίνεις τόσο ..σκληρές απαντήσεις , πηγαινε και αποβιβάσου στα Ιμια που είναι ελληνικό έδαφος και κάνε πικ νικ για να μας το αποδείξεις. Δεν νομίζω να τολμάς... (Το ίδιο σχόλιο ισχύει και για τον έτερο ...σκληρό, τον χοντροψεκασμένο που πέτάει στεφάνια εκ του ασφαλούς από τον αέρα-για να μπορέι να την κάνει γρήγορα σαν θρασύδειλος που είναι)

Θα συμφωνησω

Ο μόνος σοβαρός μέσα στο τσίρκο Τσιπρανο.Σαν τη μύγα μες στο γάλα ξεχωρίζει.

Οι κοκορες

δεν φημιζονται για το 'σπινθηριζον πνευμα' τους και την 'φοβερη' τους μνημη. Απευθυνομαι λοιπον στους επιπολαιους που σχολιαζουν εδω και εξαπολυουν υμνους για την 'σοβαροτητα' και την 'ποιοτητα' του ΥΠΕΞ που -για ονομα του Θεου !- εχουν προφανως μνημη πετεινου που πασχει απο Αλτσχαιμερ. Ειναι η δεν ειναι ο Κοτζιας αυτος που οταν αρχιζε η κριση απειλουσε σε δηλωσεις του την 'Ευρωπη' (μαζι με τον Καημμενο) οτι θα την πλημμυρήσει με λαθρομεταναστες; Για ψαξτε και μαθετε πρωτα και μετα γραψτε τις σαχλαμαρες σας. Που βλεπετε ωρε προσβεβλημενοι απο συλλογικη αμνησια τη σοβαροτητα;

Για πες μας...

... εσύ που δεν είσαι πετεινός πάσχων από Αλτσχάιμερ και διαθέτεις σπινθηρίζον πνεύμα, ποιον προτείνεις για ΥΠΕΞ;

Ορνίθων επιβητορ ο Α'

Σ ευχαριστω τοσο για το σχολιο σου οσο και για την ερωτηση-δίλλημα που θετεις. Α) Τι σχεση εχει αυτο που γραφεις με τα αναφερομενα στο σχολιο περι Κοτζια και λαθρομεταναστων; Προφανως Καμία. Η παραμονη στο θεμα ειναι βασικη προυποθεση μιας πολιτισμενης συζητησης. Β) χωρις μεγαλη φαντασια θα μπορουσε κανεις εν οψει της περιορισμενης επιλογης υποψηφιων ΥΠΕΞ να πει, αφου δεν εχουμε αυτοκινητο παμε με τα ποδια. Ισχυριζομαι οτι ποτε δεν εβαλα υποψηφιοτητα για να εκλεγω και να σωσω την Ελλαδα και ως εκ τουτου δεν ειναι δικια μου δουλειά να ψαξω και να βρω εναν ΥΠΕΞ. Αν το κομμα της συμφορας δεν εχει επιλογες, αυτο να το σκεφτοταν πριν.

Άρα...

... ενώ δεν έχεις καν στο μυαλό σου κάποιον που ενδεχομένως θα κάλυπτε τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να πληροί ένα πρόσωπο για τη θέση του Υπ.Εξ. ειρωνεύεσαι εκείνους που θεωρούν ότι ο Κοτζιάς είναι μακράν του δευτέρου η καλύτερη επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πιθανότατα μια από τις καλύτερες επιλογές διακομματικώς. Θυμίζω ότι προηγούμενοι Υπ.Εξ. υπήρξαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Θόδωρος Πάγκαλος. Η συζήτηση προφανώς και ξεφεύγει από τα όρια του πολιτισμού όχι όταν τίθενται ερωτήσεις, αλλά όταν γενικώς, αορίστως και ανωνύμως (κυρίως) απευθύνονται χαρακτηρισμοί όπως "σαχλαμάρες", "πετεινοί που δε φημίζονται για το σπινθηρίζον πνεύμα τους" και "έχοντες μνήμη πετεινού που πάσχουν από Αλτσχάιμερ". Α, και εφόσον δεν έχεις κάποιον (καλύτερο) να προτείνεις, με τον Κοτζιά θα μείνεις αγαπητέ.

DC

Η μονος σοβαρός στην κυβέρνηση

Πάλι καλά...

...που υπάρχει ο Κοτζιάς σε αυτή τη θέση. Αν ήμασταν στοιχειωδώς σοβαρός λαός, θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον εδώ και μια 5ετία, μια στιβαρή οικουμενική κυβέρνηση και ένας από τους συμμετέχοντες θα έπρεπε να ήταν ο Κοτζιάς. Αλλά προφανώς δεν είμαστε σοβαρός λαός.

O MONOΣ .....

ΣΟΒΑΡΟΣ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ!!!

ΝΑΙ

ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΑ....... ΞΥΝΟΥΝ !!!

Σιγα μην υπαρχει

Πως γινεται να εχουμε ακομα Πρασβη στην Τουρκια? Το Ισραηλ (που ειναι σοβαρο κρατος και οχι να ειχαμε να λεγαμε σαν εμας) με την πρωτη προκληση θα ειχε τραβηξει ολους τους διπλωματες, με την δευτερη θα εκοβε ολες τις εμπορικες σχεσεις, με την τριτη θα ακυρωνε καποια συμφωνια, κοκ μεχρις οτου οι αλλοι καταλαβουν οτι δεν ειμαστε ΚΟΤΕΣ!

Ο καλύτερος Υπουργός του Τσίπρα είναι ο Κοτζιάς.

Μόνο εμπαθείς ή τυφλοί δεν το βλέπουν.Τα λόγια περιττεύουν.Ο άνθρωπος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας,με Πατριωτισμό, εμπειρία,επάρκεια.Ο Κοτζιάς αποτελεί μόνος του,αυτοτελώς,έναν λόγο για να στηρίζει κάποιος αυτή την Κυβέρνηση.Ειδικά όταν έχει κάποιος κατά νου ποιοι υπήρξαν οι προκάτοχοί του.

βανα

Μηπως να εφαρμοζατε αυτο το ....κολπο που δεν μπορουσε να ανεβει ο τουρκος αρχηγος στα ιμια και με τους λαθρομεταναστες που δυστυχως μας μεταβαλουν σε μειονοτητα στη χωρα των προγονων μας .που πουλατε τετοιες μπαρουφες .παντως οχι στους τουρκαλαδες .αρα στους κουτους ελληνες .τσ τσ τσ ποσο πονηροι εισαστε βρε .μπραβο μπραβο .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4829827

«Η ΕΕ στέλνει σαφές μήνυμα ότι η παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να λάβει τέλος», τόνιζε ο υπουργός Εξωτερικών - «Αν προκύψει η απονενοημένη από πλευράς της Τουρκίας η απάντησή μας πρέπει να είναι ουσιαστική και αποτρεπτική», δήλωσε

be9cf030d1b560713cab36df72b969df_XL

Λίγες ώρες μετά τη σύνοδο των ευρωπαίων υποουργών Εξωτερικών ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη δεσμεύθηκε ότι θα προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο 

1
340402

Με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, καθορίσθηκε η ακριβής χρονική περίοδος κατά την οποία θα ληφθεί και θα επιβεβαιωθεί η απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ αναφέρει ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας

4830618

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενείς αναφορές στα Ελληνοτουρκικά και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν την κριτική στο ΚΥΣΕΑ και να στοιχηθούν στην εθνική γραμμή - Κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι συμπεριφέρεται με «ανεύθυνο και κοντόφθαλμο» τρόπο στην εξωτερική πολιτική

12
vel

«Το διακύβευμα των εκλογών είναι η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία - Τη χρειάζεται πρωτίστως η ίδια η χώρα» επεσήμανε ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας στην Ά Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος

2