LIVE

Κορωνοϊός

Ιερώνυμος: Το καράβι βουλιάζει, κι αν βουλιάξει δεν θα σωθεί ούτε ο αφεντικός, ούτε ο μούτσος

Ιερώνυμος: Το καράβι βουλιάζει, κι αν βουλιάξει δεν θα σωθεί ούτε ο αφεντικός, ούτε ο μούτσος

«Όταν ακούω χωρισμός Εκκλησίας-πολιτείας στο βάθος έχω λογισμούς» είπε ο αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε: «Ποιος διερωτήθηκε πως μπορεί η Εκκλησία να ταΐζει 53 χιλ ανθρώπους μόνο στην Αθήνα;»

Νέο ηχηρό μήνυμα προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εντός Βουλής καλώντας το να αποβάλλει «παιδικές αρρώστιες» και «ιδεοληψίες» καθώς όπως είπε «δεν είναι καιρός για τέτοια. Το καράβι βουλιάζει κι αν βουλιάξει δεν θα γλιτώσει κανείς. Ούτε ο αφεντικός, ούτε ο αξιωματικός ούτε ο μούτσος».

«Έχουμε ανάγκη συνεργασίας και όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιερώνυμος απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας για να προσθέσει: «Κανείς δυνάστης δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την Εκκλησία. Ορισμένοι κάνουν πολιτική εις βάρος της Εκκλησίας. Όλοι έχουμε παιδικές αρρώστιες και ιδεοληψίες αλλά δεν είναι καιρός για τέτοια. Το καράβι βουλιάζει και αν βουλιάξει δεν θα γλιτώσει ούτε ο αφεντικός, ούτε ο αξιωματικός ούτε ο μούτσος».

Κατά το κλείσιμο δε της συνεδρίασης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε έντονο διάλογο με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία που του ζήτησε να πάρει θέση για ορισμένους ιεράρχες που επιδίδονται όπως είπε σε κηρύγματα μίσους.  

«Η Εκκλησία είναι ο δημοκρατικός χώρος. Κάθε ένας πρέπει να έχει τις απόψεις του και να τις λέει» είπε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος για να αντιδράσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Ακόμα και αν οι φωνές είναι μίσους;».

«Νομίζετε ότι δεν εκπροσωπούν αυτοί ανθρώπους;» ανταπάντησε ο Αρχιεπίσκοπος με την κυρία Καββαδία να επιμένει: «Τι σχέση έχουν τα κηρύγματα μίσους με το χριστιανικό μήνυμα αγάπης;».

«Θα του πω ότι είναι λάθος γραμμή αλλά δεν μπορώ να του κόψω το κεφάλι» εξήγησε ο προκαθήμενος της εκκλησίας.

Η συζήτηση έγινε σε ειδική εκδήλωση της επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς για τον ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας στον ελληνισμό της διασποράς.

Κατά την έναρξη της τοποθέτησή του ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Όταν ακούω χωρισμός εκκλησίας πολιτείας στο βάθος έχω λογισμούς. Εξωτερικά δεν με απασχολεί καθώς είμαστε εθισμένοι σε λόγια και συζητήσεις και ξέρω ότι θα αργήσει πολύ να έρθει η ώρα που σοβαρά θέματα που απασχολούν τόπο και εκκλησία θα συζητηθούν σοβαρά». «Ποιος διερωτήθηκε πως μπορεί η Εκκλησία να ταΐζει 53 χιλ ανθρώπους μόνο στην Αθήνα; Στην Αρχιεπισκοπή. Πως μπορούμε να κρατάμε τόσες χιλιάδες ανθρώπους με φάρμακα, φοιτητές να έχουν δωμάτια. Μπορούμε να δούμε πως κινείται όλο αυτό το έργο. Θα πάρουμε στοιχεία ποιοι μας βοήθησαν και μας βοηθάνε να αντιμετωπιστεί ο όγκος υποχρεώσεων. Οι ομογενείς με ένα δολάριο βοηθούν. Η ομογένεια στέλνει τον ιδρώτα τον κόπο της και βοηθά. Και πρέπει να τους δείξουμε ότι δεν πάει στράφι ο κόπος τους» είπε σε άλλο σημείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην εκκλησιαστική περιουσία και τα δεκάδες οικόπεδα που έχουν απαλλοτριωθεί – δεσμευτεί από το δημόσιο. Επίσης εξήγησε ότι η πρότασή του είναι πως οι ρόλοι μεταξύ Εκκλησίας – Κράτους πρέπει να είναι «διακριτοί αλλά καθαροί που δεν θα βαραίνουν από την μια πλευρά και όταν υπάρχει ανάγκη να υπάρχει απαραίτητη συνεργασία».

Για τις απόψεις περί χωρισμού Εκκλησίας Κράτους απάντησε «η εκκλησία δεν έχει τέτοια φράση στην ποιμαντική της γιατί δεν διώχνει. Όποιος θέλει φεύγει μόνος του. Αν θέλεις πάρε τα πραγματάκια σου και πήγαινε στο καλό. Εμείς δεν διώχνουμε και δεν διαγράφουμε κανένα και αν θέλει να γυρίσει εδώ είμαστε να τον αγκαλιάσουμε. Δεν υπάρχει για εμάς χωρισμός. Δεν υπάρχει τέτοια ορολογία ποιμαντική».


Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (62)

Τάλως

Η αποστολή της εκκλησίας είναι να κηρύττει τον Χριστό και την ανάσταση. Και να διδάσκει ολους εμάς που θέλουμε να είμαστε Χριστιανοί στην καθημερινότητά μας και όχι στην ταυτότητά μας, πως να αποκτήσουμε άπταιστον συνείδηση προς τον Θεό και πρός τους ανθρώπους. Οι περισσότεροι των ιερέων δεν μπορούν να μας δώσουν το Χριστό γιατί και οι ίδιοι δεν τον έχουν. Όταν η εκκλησία απαλλαγεί απο τον εναγκαλισμό της με την εξουσία τότε θα επιτελεί πολύ καλύτερα το έργο της. Και δεν θα γίνεται κάποιος ιερέας για τα προς το ζείν αλλά γιατί πραγματικά θέλει να εργαστεί για το Χριστό. Ο διαχωρισμός κράτουςεκκλησίας υπό όρους, θα είναι καλός και ωφέλιμος για την εκκλησία και τους λειτουργούς της αλλά και για τους Χριστιανούς.

NIKOLAOS

ΑΦΉΣΤΕ ΤΑ ΥΠΌ ΌΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΊΚΙΑ ΠΟΡΕΥΌΜΑΣΤΕ ΤΌΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΜΑΖΊ ΣΕ ΤΗ ΜΑΣ ΦΤΑΊΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΤΗ ΤΟ ΚΑΚΌ ΈΚΑΝΕ , ΑΣ ΔΙΟΡΘΩΘΟΎΜΕ ΕΜΕΊΣ ΠΡΏΤΑ ΑΣ ΑΦΉΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΚΌ ΜΑΣ ΕΑΥΤΌ ΣΤΗΝ ΆΚΡΗ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΚΟΙΤΆΜΕ ΤΑ ΛΆΘΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ .ΚΑΝΈΝΑΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΣΟΣΣΤΟΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΏΡΑ ΚΑΙΡΟΊ ΑΥΤΟΊ ΓΙΑ ΤΈΤΟΙΕΣ ΚΟΥΒΈΝΤΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ ΜΩΡΕΕΕΕΕΕ ΑΠΌ ΤΟΝ ΛΉΘΑΡΓΟ ΜΗΝ ΚΆΝΕΤΕ ΕΠΙΠΌΛΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΈΣ ΜΩΡΕΕΕΕ ΈΧΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΆΦΙ ΠΟΥ ΛΈΓΕΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΊΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΆΜΕ ΣΤΟΝ ΚΕΆΔΑ ΜΩΡΕΕΕΕΕ , ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΚΡΑΤΆΤΕ ΜΩΡΈ ΑΦΉΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΊΑ ,

προς κάτοικο εξωτερικού

Καμία αντίρρηση κ. μετανάστα, ούτως η άλλως όσοι υπάγονται σε αυτή τη φορολόγηση, κάτοικοι εξωτερικού, είναι λίγοι και αν θέλεις παράθεσέ μας και τα στοιχεία να δούμε τι πληρώνουν τελικά. Οι περισσότεροι δε φορολογούνται για εισοδήματα από ενοίκια εδώ, όπου και όπως μάλλον αντιλαμβάνεσαι, φυσικά και κάνουν χρήση των ελληνικών υπηρεσιών (ύδρευση, αποχεύτευση, ηλεκτροδότητη, πυρόσβεση, ασφάλεια/αστυνόμευση)

Μεσαίωνας

Tαρζάν δεν πας στη ζούγκλα να τα πεις αυτά που θα συνδέσεις τον ελληνισμό με την ορθοδοξία αστοιχείωτε? Ο ελληνισμός υπάρχει 4000 χρόνια, η ελληνική εκδοχή της εβραικής θρησκέιας σου μόλις 600 και άν μεγάλε.

Παγανιστης

Η Ελλάς έχει πάει πολύ καλά με τον χριστιανισμό. Και όπως βλέπουν και όλοι, οι καλύτερες μέρες θα αργήσουν για τουλάχιστον 100 χρόνια όποτε ούτε τα αγέννητα παιδιά σας δεν θα το δουν. Καλό ΕΝΦΙΑ αδέλφια

ταρζαν

Στη χώρα μας ο Ελληνισμός και η Γλώσσα είναι συνυφασμένα με τη θρησκεία, την Ορθοδοξία. Εάν υπάρξει αποκοπή από την Ορθοδοξία τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για Ελληνισμό. Ο δυτικός πολιτισμός που μας γυρίζει πλέον φανερά την πλάτη του ώς αεί χρεώσται κολακεύει τα ένστικτα, τον εγωισμό, τον ναρκισσισμό. Η Εκκλησία και η πίστη στο Χριστό πάντα θα μεταγγίζεται με το γάλα της μάνας μας . Ακόμα και αυτός που έρχεται τη δωδέκατη ώρα πάντα θα παραμένει δεκτός..Η εκκλησία απαντά /πάντα απαντούσε στον Έλληνα στα πολύ βασικά και θεμελιώδη ερωτήματα, τα οποία έδιναν νόημα στη ζωή του και ακόμα παραπέρα στον θάνατο. Όταν χάσει ένας λαός μια τέτοια νοηματοδότηση,τότε επικρατεί η ηχώ χωρισμού όπως σήμερα. Τα πάντα είναι χρησιμότητα, κατανάλωση, δεν υπάρχει τίποτα .. Η δυναμική του Ελληνισμού από την πρώτη στιγμή ήταν η πόλις. "Το μετέχειν κρίσεως και αρχής", σημαίνει να είσαι πολίτης, ενεργός, μέτοχος στο γίγνεσθαι.Σήμερα το ρόλο αυτό επωμίσθηκε σοφά η Εκκλησία δια των επισκόπων της . Οι της άλλης πλευράς με ένα ορφανό πληκτρολόγιο παρα πόδας βγαίνουν για να υπερασπισθούν το απόλυτο μηδέν. Δηλαδή ότι εγώ επιλέγω αυτό είμαι, το εγώ μου επιλέγει τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτα που να ξεπερνάει το εγώ μου, ακολουθήστε με ..

ψιτ....

έτσι σου μάθανε εσένα για γλώσσα κ.τ.λ. ? κοιμάσαι όρθιος

ΤΙΠΟΤΑ ΤΙΠΟΤΑ

ΜΙΛΗΣΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΌ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΛΟΥΣ

αιρετικός

Τι τον ονομάζεις τον Θεό.... Μόνο η πολιτική υπάρχει για τον Ιερώνυμο και όλους του συναφιού... Το δεκανίκι του κάθε βυζαντινού αυτοκράτορα, της κάθε χούντας, και της κάθε εξουσίας.... Να τα έχουμε καλά μαζί τους, γιατί μας τρέφουν και μας προστατεύουν (βλέπε ιερείς που είναι στην ουσια υπάλληλοι του κράτους). Κατά τα άλλα, μας φταίει η Δύση και ο Πάπας....

Κοντογιαννης Γιάννης

Αγιε. Αντί να ασχολείσαι με τα συσσυτια και το σκαι του αλφουζου κατέβασε το χριστεπωνυμο πλήθος γιά διεκδίκηση του καρβελιου. Κοίταξε πώς θά διοιηκησης το ποιμνιο και όχι πώς να κανης κονε με το φασισταριο, ορα το νέο παιδί χ(καμενο) γιά να ρίξεις κυβερνήσεις. Ήμαρτον. Κοίτα τα λιβανιστηρια σου και περιορισου σε αυτά γιατί η πορεία δεν είναι ευθεία.

Μεσαίωνας

Όχι διαχωρισμός, απλά όποιος δηλώνει ΧΟ κλικάρει και το αντίστοιχο πεδίο στην φορολογική του δήλωση και πληρώνει 150 ευρώ το χρόνο για να καταβάλλονται οι μισθοί των κληρικών. Οι υπόλοιποι απαλάσσονται από το βάρος και το κράτος τους αποδίδει στην εκκλησία ότι καταβάλλουν οι πιστοί. Όποιος θέλει να δώσει και παραπάνω θα έχει έκπτωση από το φόρο εισοδήματος το 50% του ποσού. Δικαιότατο και καθαρό. Άντε να δούμε πόσοι είναι οι πιστοί και πόσοι οι απατεώνες...

Πολύ σωστός!

Ανεξιθρησκεία έχουμε,δεν είναι δίκαιο και λογικό ένας αλλόθρησκος ή άθεος να πληρώνει τη θρησκεία του άλλου.

κάτοικος εξωτερικού

@Μεσαίωνας: Ζεις στον Μεσαίωνα, κύριε Μεσαίωνα. Με το σκεπτικό αυτό, πρέπει να καταργηθεί η ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού (που φέρνει και τα πολλά ντουλά), αφού σχεδόν κανένας κάτοικος εξωτερικού δεν κάνει χρήση των υπηρεσιών της Ελλαδίτσας...

ΑΛΕΞΙ ΣΩΣΕ ΜΑς

ΑΛΕΞΗ ΣΩΣΕ ΜΑΣ. ΑΛΕΞΗ ΣΩΣΕ ΜΑΣ. (μαζί με τον Πάνο και τους ένστολους)

xan4625

Βουλιάζουμε και αλλάζουμε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης