Σκουρλέτης: Συμβουλευτικό το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό

Σκουρλέτης: Συμβουλευτικό το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό

Οι μεγάλες αντιδράσεις  για το ασφαλιστικό «τρομάζουν» την κυβέρνηση -Εντός των αμέσως επόμενων εικοσιτετραώρων αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το πόρισμα της Επιτροπής 

Σκουρλέτης: Συμβουλευτικό το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό
Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση, από τις αντιδράσεις που προκαλεί η ανακοίνωση του πορίσματος της «Επιτροπής τω Σοφών» που περιέχει  ριζικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, με ενοποίηση ταμείων και νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων, που οδηγεί σε μειώσεις. 

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, που στην ουσία κρατούν αποστάσεις από το πόρισμα, επισημαίνοντας τον συμβουλευτικό του χαρακτήρα. 
Ότι το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό λειτουργεί συμβουλευτικά και όχι δεσμευτικά για την κυβέρνηση διαμήνυσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του «Mega». 

Ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε πως το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά δεν ασκεί πολιτική. Ακόμη τόνισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και συμπλήρωσε πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% «δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ακόμη είπε πως ενδεχομένως να χρειαστεί από την αρχή σχεδίαση ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.
Κλείσιμο

Μιλώντας  για το επίμαχο πόρισμα την Παρασκευή, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη διευκρίνισε πως είναι μια πρόταση που δεν αποτελεί τη θέση της κυβέρνησης και δεν αποτελεί αυτό που θα είναι το επόμενο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ανέφερε ωστόσο πως το πόρισμα έχει δώσει χρήσιμα στοιχεία για να ανοίξει ο διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς.

«Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι περισσότερο από αναγκαία» ξεκαθάρισε στο Attica κ. Γεροβασίλη, επισημαίνοντας πως το σύστημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι ανεξάρτητο από τις απόψεις των δανειστών.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Εποχή» που εκφράζει την εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κυκλοφόρησε την Κυριακή με τίτλο: «Βγάλτε σε σύνταξη την ''Επιτροπή Σοφών''»



 Εντός των αμέσως επόμενων εικοσιτετραώρων αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. 

Το πόρισμα, έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, με την κυβέρνηση να οριστικοποιεί τα μέτρα. Ακολουθεί δημόσια διαβούλευση με στόχο το ν/σ να ψηφιστεί στη Βουλή στα τέλη Νοεμβρίου.

Στο πόρισμα προτείνονται ριζικές αλλαγές στο σύστημα συνταξιοδότησης, με ενοποίηση ταμείων και νέο σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων, που οδηγεί σε μειώσεις. 

Πρόταση του πορίσματος της Επιτροπής, που έχει τίτλο «Προς ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τις συντάξεις» είναι η συγχώνευση κυρίων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ με τις κύριες σε ένα φορέα κοινωνικής ασφάλισης. 

Προτείνεται επίσης ενιαίος κανόνας υπολογισμού των συντάξεων τόσο για παλιούς όσο και για νέους ασφαλισμένους και επανεξέταση όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων , χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα. 

Στην πρόταση δεν προβλέπεται ούτε το ύψος της Εθνικής Σύνταξης, ούτε τα κριτήρια καταβολής της, ούτε το ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. 

Επίσης, η Επιτροπή Σοφών προτείνει τη χορήγηση της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή ο δικαιούχος να μην παίρνει ολόκληρο το ποσό, ή και καθόλου, αν έχει άλλα εισοδήματα, μέτρο που ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί. Σημειώνεται πάντως ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους νέο μηχανισμό είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, το τελικό ύψος των οποίων θα συνδεθεί με το εισόδημα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης