Παρασκήνιο: Πρώτα η συμφωνία και "τα μπάνια του λαού" μετά...

Παρασκήνιο: Πρώτα η συμφωνία και "τα μπάνια του λαού" μετά...

Βρίσκεται πλέον κοντά στο να αποφύγει την εσωκομματική περιπέτεια τον Αύγουστο - Καθοριστική για το «μορατόριουμ» η παρέμβαση της κίνησης των «53» - Οι συσχετισμοί διαμορφώνονται πλέον θετικά για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ - Γεροβασίλη: Πρώτα η συμφωνία μετά η ενότητα του κόμματος - Στρατούλης: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ Μνημόνια

Παρασκήνιο: Πρώτα η συμφωνία και "τα μπάνια του λαού" μετά...
Κοντά στο να αποφύγει την εσωκομματική περιπέτεια μέσα στον Αύγουστο και να αμφισβητηθεί η κυβερνητική διαπραγματευτική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Πριν καν ξεκινήσει ουσιαστικά η Κεντρική Επιτροπή, διαφαίνεται ότι η πλειοψηφία της είναι υπέρ, έστω και με ποικίλες και διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, ενός συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, που είναι και η βασική επιδίωξη τού πρωθυπουργού. Ούτε υπέρ της σύγκλησης του διαρκούς συνεδρίου, όπως ζητά η αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ούτε υπέρ ενός εσωκομματικού δημοψηφίσματος, που είναι η εναλλακτική πρόταση του κ. Τσίπρα. Και οι δυο τελευταίες αυτές προτάσεις αφορούν σε διαδικασίες των αμέσως επόμενων ημερών, για την περίπτωση δηλαδή που η Κεντρική Επιτροπή επέλεγε να μιλήσει το κομματικό σώμα πριν την επίτευξη της συμφωνίας.

Ουσιαστικά η παρέμβαση της κίνησης των "53", διαμορφώνει συνθήκες μορατόριουμ στην εσωκομματική σύγκρουση για το επόμενο διάστημα και δίδει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να κλείσει τη διαπραγματευτική προσπάθεια με ελευθερία κινήσεων. Οι "53" συμφωνούν με την αριστερή πτέρυγα στην σκληρή κριτική για τη μνημονιακή στροφή της κυβέρνησης, δεν συμμερίζονται όμως την προοπτική επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Και κυρίως εκτιμούν οτι εάν γίνουν τώρα εσωκομματικές διαδικασίες, όπως ένα διαρκές συνέδριο ή ενα εσωκομματικό δημοψήφισμα, τότε θα επέλθει σίγουρα διάσπαση. Γι' αυτο υιοθετούν την πρόταση της ηγετικής ομάδας για συνέδριο τον Σεπτέμβριο, επιμένοντας πάντως στην αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση και υποστηρίζοντας την έναρξη μιας προσπάθειας για γρήγορο απεγκλωβισμό από το μνημόνιο.

Με την κίνηση αυτή των "53" οι συσχετισμοί διαμορφώνονται θετικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς οι δυνάμεις της αριστερής πτέρυγας και των συμμάχων της κυμαίνονται γύρω στις 80 με 85 ψήφους επί 201 μελών της Κεντρικής Επιτροπής και άρα η πρόταση για διαρκές συνέδριο το οποίο θα αποφασίσει για την διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι περίπου απίθανο να εγκριθεί. Αυτό δεν αποτρέπει σε καμιά περίπτωση την άσκηση αυστηρής κριτικής και την ανάδειξη των ευθυνών της ηγετικής ομάδας για την ατυχή κατάληξη της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Κλείσιμο
Αλέξης Μητρόπουλος: Σύνεση και ενότητα για να μην κάνουμε άλλο κακό στο λαό μας
 
Προσερχόμενος στο Σινέ Κεραμεικός, όπου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής κάλεσε την ηγεσία σε ενότητα και συνεννόηση. «Εμείς ο τρίτος πόλος της κυβέρνησης που δεν μετέχουμε στο όργανο, ούτε στη διαπραγμάτευση καλούμε τις δύο πλευρές σε συνεννόηση, διαγραφές και εξαναγκασμός βουλευτών να παραδώσουν την βουλευτική τους έδρα δεν συνάδουν με την ιδεολογία της Αριστεράς και δεν έχουν συμβεί ούτε στις πιο εκφυλισμένες εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας και του ευρωκομμουνισμού» είπε ο κ. Μητρόπουλος για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «Ο λαός δεν θέλει ούτε ρήξη, ούτε διάσπαση. Θέλει ένωση και φυγή προς τα εμπρός. Μόνο με ψυχραιμία, ενότητα και συνεννόηση θα υπερβούμε την κρίση» είπε χαρακτηριστικά. 

Συστήνω και στις δύο πλευρές σύνεση για να μην κάνουμε άλλο κακό στο λαό μας, συνεχίσε ο κ. Μητρόπουλος απευθυνόμενος στην προεδρική πλειοψηφία και στην Αριστερή Πλατφόρμα που «συγκρούονται» σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.





11:16 Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έφτασε στον Κεραμεικό για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής 

Γιώργος Βαρεμένος: «Σε αυτή τη φάση δεν αρκεί το όχι ή το ναι, θέλουμε πρόταση για το ποια είναι η διέξοδος»

Ο Γιώργος Βαρεμένος προσερχόμενος στην Κεντρική Επιτροπή είπε πως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν. «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Ο λαός έχει περάσει πολλά. Δεν έχουμε πολλές επιλογές, έχουμε μία έστω κι αυτή είναι αβέβαιη. Το φάντασμα του Grexit θέλουμε να φύγει οριστικά». Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του κόμαμτος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως μία «ενότητα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση. Πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς μεταξύ μας. Σε αυτή τη φάση δεν αρκεί το όχι ή το ναι, θέλουμε πρόταση για το ποια είναι η διέξοδος». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βαρεμένος είπε πως αναγκαίο θα ήταν να μην υπάρχει καν το ρήγμα, πρόσθεσε όμως ότι ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Όπως ανέφερε, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει, καθώς υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν έχουν συμφιλιωθεί μετην ίδεα ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωζώνης.




Όλγα Γεροβασίλη: Πρώτα η συμφωνία, μετά η ενότητα του κόμματος


Η κυβερνητική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Όλγα Γεροβασίλη προσερχόμενη στο Σινέ Κεραμεικός, όπου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα θα «καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα. Πρόταγμα το συμφέρον του λαού και μετά του ΣΥΡΙΖΑ». «Πρώτα η συμφωνία, μετά η ενότητα του κόμματος υπογράμμισε η κυρία Γεροβασίλη. Αναφερόμενη στο σχίσμα στο εσωτερικό του κόμματος, η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για δύο διαφορετικές στρατηγικές μέσα στο κόμμα, τονίζοντας ωστόσο ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου της. Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών η κυρία Γεροβασίλη, είπε ότι δεν αποτελεί στόχο της κυβέρνησης αλλά εάν χρειαστεί θα το εξετάσει στο προσεχές μέλλον ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων.




Αννέτα Καββαδία: Η ενότητα δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος

Η ενότητα δεν μπορεί παρα να είναι μονόδρομος, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία. Όπως είπε, διλήμματα που ευνοούν διασπαστικές λογικές, μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους.



Δημήτρης Στρατούλης: Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ρότα των προεκλογικών του δεσμεύσεων 

Ο Δημήτρης Στρατούλης από την πλευρά του που επιμένει στη μη ψήφιση των μέτρων δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ρότα των προεκλογικών του δεσμεύσεων, να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια και να μην υπογράψει». «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για το καλύτερο αποτέλεσμα για το κόμμα και το λαό».  Ο κ. Στρατούλης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, είπε ότι θα συζητηθούν με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τα ζητήματα των ημερών. «Πιστεύω θα είναι μια πολύ καλή συζήτηση και συνεδρίαση» είπε.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης