Ο Τσίπρας έριξε το γάντι: Εσωκομματικό δημοψήφισμα και συνέδριο

Ο Τσίπρας έριξε το γάντι: Εσωκομματικό δημοψήφισμα και συνέδριο

Αυτή την Κυριακή το δημοψήφισμα για ΝΑΙ ή ΟΧΙ στη συμφωνία - Σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο - Όποιος θέλει άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό να το πει - Όσοι πιστεύουν ότι αυτό είναι το χειρότερο Μνημόνιο, να το πουν τώρα - Τακτική υποχώρηση ή άτακτη χρεοκοπία και Grexit - Δεν μιλούσαν για επιστροφή στη δραχμή οι αποφάσεις του κόμματος

Ανάμεσα στη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου και στη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος κάλεσε να αποφασίσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του κόμματος εξαπέλυσε επίθεση στην εσωκομματική αντιπολίτευση, κάλεσε όσους αμφισβητούν τις διαπραγματεύσεις να καταθέσουν ολοκληρωμένο σχέδιο εναλλακτικής πρότασης και έδωσε απαντήσεις στην κριτική που ακούγεται. 

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη που προτείνει άμεση πραγματοποίηση Διαρκούς Συνεδρίου πριν από την ψήφιση της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας αντιπρότεινε, εφ' όσον κατά την ΚΕ θα πρέπει να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την ερχόμενη Κυριακή. Περιέγραψε το ερώτημα λέγοντας ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφασίσουν για το αν ο εκβιασμός των εταίρων είναι πλαστός ή πραγματικός. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά απηύθυνε πρόκληση στους εσωτερικούς αμφισβητίες αν επιμείνουν στη διαφωνία τους να την εκφράσουν και να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης και την αλλαγή του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστική η φράση στο κλείσιμο της ομιλίας του ότι «είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή κατά τη γνώμη τους δεν είναι τόσο αριστερή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την επιλογή της επιστροφής στη δραχμή λέγοντας ότι «η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης, αλλά και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, δε, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί η απάντηση στη μνημονιακή πολιτική να δίνεται με όρους εθνικής αναδίπλωσης». Είπε, δε, πως όποιος δεν το παραδέχεται, ή εθελοτυφλεί, ή κρύβει την αλήθεια. «Δεν υπήρξε καμιά στιγμή δίλημμα που να είχαμε από τη μια τη συμφωνία και από την άλλη βιώσιμο εναλλακτικό δρόμο», τόνισε.

Επίσης ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως αν κάποιος ισχυρίζεται ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα είναι εντολή για ρήξη και δραχμή, αυτό έπρεπε να ειπωθεί στον ελληνικό λαό, αφού την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα δεν έλεγε αυτά η Πολιτική Γραμματεία, ενώ έκανε επίθεση σε όσους προσπάθησαν να ταυτίσουν το «όχι» με το Grexit.

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Τσίπρα συνεχίστηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία, μετά από δική του παρέμβαση στο προεδρείο, θα είναι ανοιχτή σε δημοσιογράφους.

Υποχρεωθήκαμε σε δύσκολες αποφάσεις

Για σημείο καμπής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την παρέμβασή του στην ΚΕ του κόμματος, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί δεν είναι αυτός που είχαμε σχεδιάσει. Είναι μια δύσκολη επιλογή που κάναμε τις τελευταίες ημέρες. 

«Ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και αυτές τις θέτουμε στην κρίση της ΚΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργος που κάλεσε τα μέλη του κόμματος να πουν την άποψή τους καθαρά και έντιμα χωρίς περιστροφές και «να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας».

Υποτίμηση, λιτότητα, προσφυγή στο ΔΝΤ η επιστροφή στη δραχμή

Περιγράφοντας τυχόν επιστροφή στη δραχμή ανέφερε: «ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε η επιλογή της άτακτης εξόδου από το ευρώ. Πρέπει να πούμε καθαρά τη γνώμη μας: η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης αλλά και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία στιγμή δίλημμα από τη μία η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος. Τυπικά μπορούσαμε να επιλέξουμε ουσιαστικά όμως υποχρεωθήκαμε να συμβιβαστούμε».

«Οι οικονομικές δυσκολίες για τα στρώματα που θέλουμε να στηρίξουμε δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας πάντα το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία» τόνισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «εξαντλήσαμε τα όρια της οικονομίας για να διεκδικήσουμε το δίκαιο του λαού».

Απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος ο κ. Τσίπρας είπε ότι «επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού γιατί δεν υπάρχει και δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική. Λέμε με καθαρή συνείδηση ότι αυτό το πλαίσιο συμφωνίας καταφέραμε να φέρουμε». 

Όποιος θέλει άλλη κυβέρνηση να το πει

Πρόκαλεσε δε τους διαφωνούντες: Αν κάποιος υποστηρίζει ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία τότε να πει καθαρά με ποιους όρους θα το πετύχαινε. Αν επίσης πιστεύει ότι άλλος πρωθυπουργός θα το πετύχαινε καλύτερα, επίσης να το πει ανοιχτά. Αν επίσης υπάρχει η άποψη ότι η αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, τότε να ειπωθεί ανοιχτά και να υπάρξει συλλογική απόφαση. Και αν υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για το χειρότερο από τα τρία Μνημόνια, επίσης να το πεί.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν ισχύει η άποψη ότι το όχι που ζητήσαμε στο δημοψήφισμα ήταν για επιστροφή στη δραχμή. «Δεν έλεγαν αυτά οι αποφάσεις της ΠΓ και οι δηλώσεις του κόμματος».

Επανήλθε, επίσης, στον όρο λαθροχειρίες όσον αφορά την ερμηνεία του δημοψηφίσματος καλώντας όλους να δουν ο ένας τον άλλο στα μάτια.

«Στο στρατηγικο ερώτημα αν υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στην υπαρκτή νεοφιλελεύθερη ευρώπη με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό πρέπει να απαντήσουμε θετικά και καταφατικά. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς αν δεν είναι ταυτόχρονα διεθνές. Δεν μπορεί η απάντηση στη μνημονιακή πολιτική να δίνεται με όρους εθνικής αναδίπλωσης» συνέχισε την κριτική του στα εναλλακτικά σχέδια.

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική ή η νομισματική υποτίμηση για να γίνει η χώρα ξανά ανταγωνιστική» τόνισε με έμφαση.

Το στρατηγικό ερώτημα είναι αν μπορούμε να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και εγώ η απάντηση που δίνω είναι ότι η μάχη θα είναι διαρκής και σκληρή, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε απαντήσεις που «δεν πρέπει να δοθούν εν θερμώ και απερίσκεπτα με δήθεν μαγικές λύσεις για την αλλαγή των συσχετισμών που προκάλεσαν την κατάληξη αυτή των διαπραγματεύσεων».

«Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα του πρώτου σκέλους της συμφωνίας είναι σε σκληρή κατεύθυνση προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα και δυνατότητες. Όσο λάθος είναι κάποιος να ωραιοποιήσει τη συμφωνία άλλο τόσο λάθος είναι να δραματοποιήσει την κατάσταση» είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο

Αναφερόμενος στο τι μέλλει γενέσθαι είπε ότι «οι άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις δεν επιλέγουν τις συνθήκες που θα ζήσουν. Και αυτό είναι το σημαντικότερο καθήκον μας, να σχεδιάσουμε συλλογικά και συντεταγμένα το σχέδιο μας για την επόμενη περίοδο. Ο κοινωνικός αυτός μετασχηματισμός προϋποθέτει όχι την ίδια άποψη στη συγκυρία και την τακτική αλλά: 1. την εμπιστοσύνη 2. την αλληλεγγύη και 3. τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη.

«Είναι ανάγκη να συζητήσουμε με τρόπο συντεταγμένο συντροφικό εμπλέκοντας το σύνολο του δυναμικού κόμματος και όχι κλείνοντας τη σύζητηση σε αίθουσες μικρές ή μεγάλες. Όπως η κοινωνία έτσι και τα μέλη του κόμματος βρίσκονται σε ανάγκες αυτού του διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης με κραυγές. Γι' αυτό προτείνω τη διεξαγωγή ανοιχτού συντεταγμένου έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο για να ανοίξουμε το σύνολο της ατζέντας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πρότεινε, επίσης, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα μέλη του κόμματος καθώς όπως είπε «δεν παραγνωρίζω ότι υπάρχουν σύντροφοι που λένε ότι πρέπει να παρθούν σήμερα όλες οι αποφάσεις για τη στρατηγική μας, ότι υπήρχε εναλλακτική λύση το βράδυ της 12ης Ιουλίου».

«Αν κάποιοι προτείνουν ότι δεν έπρεπε να υπάρξει συμφωνία τη 12η Ιουλίου και ότι το μέλλον της οικονομίας θα ήταν καλυτερο σε διαφορετική περίπτωση, αυτή η άποψη δεν πρέπει να περιμένει το συνέδριο του Σεπτεμβρίου αλλά προτείνω για όσους πιστεύουν ότι αν ήταν σωστό να ασφαλίσουμε τη χειροβομβίδα και μετά να δούμε τι θα κάνουμε αυτή, προτείνω την άμεση απόφαση αυτή να τη λάβουμε απευθυόμενοι στη βάση του κόμματος διοργανώνοντας ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παραλογισμός ο δυισμός εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζοντας την κριτική του για τη στάση των βουλευτών του κόμματός του που δεν στήριξαν στις πρόσφατες ψηφοφορίες τις επιλογές της κυβέρνησης είπε: «Προτείνω επίσης όποια κι αν είναι η απόφαση των μελών μας να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα αναγκαίο και απαραίτητο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, να δεσμευθούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις και θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός του ιδιώτυπου δυισμού στην κοινοβουλευτική ομάδα γιατί θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι στο κόμμα δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αριστεροί ή επαναστάτες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων και να συνεχίζεται αυτός ο δυισμός. Ένα κομμάτι της ΚΟ να αναλαμβάνει ευθύνη και ένα άλλο κομμάτι να λέει ότι δεν ψηφίζει αλλά σε μια έκφραση παραλογισμού και σουρεαλισμού να λέει οτι στηρίζει την κυβέρνηση».

Και έσπευσε να προσθέσει στο μοναδικό σημείο της ομιλίας του στο οποίο χειροκροτήθηκε: «Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική δεν μπορεί να τα έχεις όλα. Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή κατά τη γνώμη τους δεν είναι τόσο αριστερή».

ΣΧΟΛΙΑ (124)

βασίλης

Προς Τσιπραικό λαό. Μας δόθηκε η ευκαιρία να βγούμε από την δαγκάνα της ευρωκαπιταλιστικής ένωσης και να μεγαλουργήσομε (οικονομικά) μπροστά στο κοινό εχθρό, τον φεουδαρχισμό που αντιπροσωπεύουν οι ηγέτες της ευρωπαϊκής οικονομικής (και μόνο) ένωσης. Μην κλοτσάτε αυτήν την ευκαιρία με το να γίνεστε και εσείς διαχειριστές του καπιταλισμού, διότι η επόμενη φάση θα είναι και πάλι ο εμφύλιος. Μην παραμυθιάζεστε ότι η ευρωπαϊκή ένωση θα αλλάξει δέρμα κάποτε και θα γίνει σοσιαλιστική για το συμφέρον των λαών. Προς κεντροδεξιούς της αριστεράς. Παλέψατε ηρωικά επί πέντε μήνες την ακραία φιλελεύθερη πολιτική της ευρωζώνης και ενώ γεμίσατε την καρδάρα, της δώσατε στο τέλος μία κλοτσιά και τώρα γλύφετε το πάτωμα στα τέσσερα. Προς αριστερή πλατφόρμα Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Η μόνη Β! εναλλακτική είναι η δραχμή με έξοδο από ευρωπαϊκή ένωση (διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψάχνουν οι έλληνες για άλλη ονομασία) και θα έπρεπε να είχατε εφεύρει τρόπους να συζητηθεί δημόσια πριν το τέλος της διαπραγμάτευσης και όχι να κλαίτε πάνω από το χυμένο γάλα. έχετε τεράστια ευθύνη. Υ.Γ. και με ισοτιμία 1 ευρώ προς 100 δραχμές.

Ντινος Ηλιοπουλος

Εισαστε μια ωραια ατμοσφαιρα !

αναν

Αντί να πάει φυλακή ζητάει και τα ρέστα η φασιστερή ΚΛΕΦΤΡΑ.

Τίμιος

Αλέξη,στείλε τα παλιοτόμαρα εκτός κόμματος!!

Γιωργος

Εντελως ανεπαρκης, ημιμαθης, με νοοτροπια καταληψια, απολυτως καταστροφικος για την χωρα.. Θα μεινει στην πολιτικη ιστορια του τοπου ως ο ηλιθιος που εσυρε την χωρα στο χειροτερο μνημονιο παγκοσμιως, ως ο ηλιθιος που χαραμισε τις καταθεσεις των πολιτων, ως ο ηλιθιος που εμπιστευτηκε ανθρωπους που χρηζουν νοσηλειας οπως ο μπαρουφακης, η ζωιτσα και ενα σωρο αλλους, ως ο ηλιθιος που "εκαψε" την αριστερα ανεπανορθωτα, ως ο ηλιθιος που εκανε συνεταιρο το ακροδεξιο ψεκασμενο λαμογιο.. Σε καθε περιπτωση ο χαρκτηρισμος του ηλιθιου εχει πλεον αρικτους δεσμους με το ονομα Τσιπρας..

george

Καντε καλυτερα δημοψηφισμα αν προτιματε Γουδι Γυαρο ή Μακρονησο. Επισης αν προτιματε Εατ ή Εσα, κλπ. Αχρηστα τομαρια ξεκουμπιστειτε οσο ειναι καιρος

Αλέξης για παντα

Γιατι να φύγουν εμεις τους ψηφίσαμε για να ειναι 4 χρονια τουλάχιστον στην εξουσια και συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε εως να παμε στη δραχμή !

petran

Να πας στα τσακίδια βρε βρωμιάρη που έσυρες ένα ολόκληρο λαό στο δημοψήφισμα και στο τέλος έβγαλες αυτό που σου πρόταξε η Μέρκελ και τώρα μιλάς πάλι για ψηφίσματα εντος κόμματος, ξεφτιλισμένε. Βρε κατσαπλιά μας έκανες να νοσταλγήσουμε τον Σαμαρά και τον χοντρό...Όσοι έχουν ευθιξία να φύγουν από το νέο ΠΑΣΟΚ και να μεένει με τον χοντρό,τον γκαβό, τον ποταμίσιο και την Φώφη να κάνουν κυβέρνηση εθνικής ''σωτηρίας'', Λαμόγια ε λαμόγια.....

selim

το ιδιο είπε και ο σύντροφος Κασιδιάρας

georgia

Να κάνετε ένα δημοψήφισμα για το πότε θα γίνει το δημοψήφισμα και ένα ακόμα για το τί θα λέει το δημοψήφισμα.Εδώ που τα λέμε μπορείτε να κάνετε καμμιά 20ρια δημοψηφίσματα για ένα σωρό θέματα που προκύπτουν μέχρι να φτάσετε να κάνετε δημοψήφισμα!

ΣΠΑΣΤΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑ ΤΑ

Ο ΠΙΟ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΧΥΡΟ ΚΟΥΒΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΖΕΙ ΝΤΑΟΥΛΙ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΧΑΙΔΕΥΕΙΣ ΤΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4854969

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, συμμετείχε σήμερα στην άτυπη έκτακτη Διάσκεψη με θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Μεσόγειο

xatzidakis_main2

Ο υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για ιδεοληπτικές πολιτικές, που οδήγησαν την Επιχείρηση στην κατάρρευση και σε «ελεύθερη πτώση» τη μετοχή της, ενώ χαρακτήρισε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ως απόλυτα καταστροφικές και προανήγγειλε την κατάργησή τους

7
theodorikakos1

Προς το παρόν θα διορθώσουμε άμεσα τις συνέπειες της απλής αναλογικής στους δήμους, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος - Ωρολογιακή βόμβα τα σκουπίδια στην Αττική

1