Δημοψήφισμα: Απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στο «Ναι» και το «Όχι»

Δημοψήφισμα: Απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα στο «Ναι» και το «Όχι»

Στο 0,6% η διαφορά - Ένας στους 10 Έλληνες δηλώνει αναποφάσιστος - Τι επιλέγουν οι πολίτες αναλόγως αν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΧΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ - Τρεις στους 4 λένε «ναι» στο ευρώ - Λανθασμένη θεωρεί το 48% την απόφαση για δημοψήφισμα

Σκληρό «ντέρμπι» με μικρό προβάδισμα του «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής καταγράφει μεγάλη δημοσκόπηση της Alco για το www.protothema.gr, στην οποία αποτυπώνεται ο μεγάλος διχασμός αλλά και η υψηλή σύγχυση στην κοινή γνώμη που προκαλείται από την κυβερνητική πρωτοβουλία.  

Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε το τελευταίο τριήμερο (1η με 3 Ιουλίου) σε δείγμα 1400 ψηφοφόρων, το 41,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «Ναι», ποσοστό το οποίο είναι μόλις κατά 0,6% υψηλότερο από εκείνους που προτιμούν το «Όχι», το οποίο επιλέγεται από το 41,1% των ερωτηθέντων.

Στο 10,7% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφασίστων, ενώ 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει από την κάλπη και 2,4% θα προτιμήσει το λευκό.

Η διαφορά ανάμεσα στο «Ναι» και στο «Όχι» φαίνεται να βαίνει μειούμενη, καθώς στην αντίστοιχη έρευνα της Alco που ολοκληρώθηκε μια μέρα νωρίτερα, η διαφορά ήταν στο 1,3%, γεγονός που δείχνει ότι μέσα σε ένα 24ωρο υπήρξε ελαφρά μεταστροφή που έκλεισε την ψαλίδα και έκανε ακόμη πιο αμφίρροπη την έκβαση του δημοψηφίσματος.

Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των ψηφοφόρων ακολουθεί τη γραμμή των κομμάτων που ψήφισε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με αποτέλεσμα το «Ναι» να φθάνει στο 78% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στο 77% σε όσους ψήφισαν το Ποτάμι. Αντιστοίχως, φανατικότεροι υπέρ του «Όχι» είναι οι οπαδοί των ΑΝΕΛ, που το επιλέγουν σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθούν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ με 69% και της Χρυσής Αυγής με 62%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται να μην ακολουθούν την γραμμή του άκυρου ή της αποχής που πρότεινε ο Περισσός και στρέφονται κατά 39% προς το «Όχι» και κατά 13% προς το «Ναι».  

Λανθασμένη απόφαση, αλλά…


Πλειοψηφικά, οι πολίτες θεωρούν, σε ποσοστό 48%, λανθασμένη την απόφαση για το δημοψήφισμα, έναντι του 42% που την χαρακτηρίζει θετική.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα διχάζονται για τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, καθώς το 44% υιοθετεί την κυβερνητική άποψη ότι η ουσία του ερωτήματος είναι το «Ναι» ή «Όχι» στην πρόταση των Θεσμών, ενώ ένα σχεδόν εξίσου ισχυρό ποσοστό της τάξης του 42% συμμερίζεται τον αντίλογο της αντιπολίτευσης ότι στην κάλπη της Κυριακής ψηφίζουμε για το «Ναι» ή «Όχι» στο ευρώ.

Διχάζεται η κοινή γνώμη

Ακόμη πιο ενδεικτικά για τον σχεδόν απόλυτο διχασμό της κοινής γνώμης, αλλά και τη μεγάλη σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των πολιτών, είναι τα ευρήματα της έρευνας σύμφωνα με τα οποία το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι με το «Όχι» δεν θα αλλάξει η στάση των δανειστών, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, την άποψη της οποίας, ότι αν επικρατήσει το «Όχι» θα ισχυροποιηθεί η ελληνική διαπραγματευτική γραμμή, ενστερνίζεται μόλις το 31% όσων συμμετείχαν σην έρευνα. Την ίδια ώρα, όμως, το 60% των πολιτών αποδέχεται τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το «Όχι» δεν ενέχει κινδύνους εξόδου από την Ευρωζώνη, ενώ το 31% των ερωτηθέντων πιστεύουν το αντίθετο.   

Ισχυρό το «Ναι» στο ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, ισχυρή παραμένει η βούληση της κοινής γνώμης υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας αλλά και του ενιαίου νομίσματος, καθώς τρεις στους τέσσερις πολίτες -ποσοστό 76%- τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, θεωρώντας ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, μόλις το 14% έχει την άποψη ότι είναι καλύτερο για την Ελλάδα να συνεχίσει με το δικό της νόμισμα.
Πλειοψηφικό είναι το αίτημα παραμονής στο ευρώ σε όλους τους πολιτικού χώρους, με πιο φανατικούς τους ψηφοφόρους του Ποταμιού, που θέλουν το κοινό νόμισμα σε ποσοστό 94%, και λιγότερο "θερμούς" τους οπαδούς του ΚΚΕ, που το προτιμούν σε ποσοστό 40%, έναντι του 38% που θέλουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Από τους άλλους χώρους παραμονή στο ευρώ θέλει το 68% του ΣΥΡΙΖΑ, το 90% της ΝΔ, το 56% της Χρυσής Αυγής, το 64% των ΑΝ.ΕΛ. και το 87% του ΠΑΣΟΚ.
ΣΧΟΛΙΑ (359)

Απόλυτο ντέρμπι το δημοψήφισμα....

αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Φωτι Παρασκεβοπουλος

Καλι τιχι στην μιτερα πατριδα κε σε όλο το λαο μας αλλα απο εδο την βενεζουελα πιστεβο πρεποι να βγη το ναι να γινι κιβερνιςει εθνικι ενοτιτα να παρετιθι ο προσειπουργος Τσιπρας κε η κιβερνιςει του γιατι δεν θα εφαρμόσουν καμία σινφονια να κοιτάξουν το καλο του έθνους παρα την δικι τους καρέκλα που μεχερει τορα κανανε το παραδάκι καλο αλλα βρε πεδεια το εθνος

τσιτασ

κατσε εσυ εκει στην βενεζουελα και καντε ΕΚΕΙ μια κυβερνηση ''εθνικης ενοτητας'' γτ ισοδυναμει με ΧΟΥΝΤΑ... χαπατο ε χαπατο!

ΝΑΙ στην Ευρωπη

Παμε να παρουμε θεση σε μετρα που δεν υπαρχουν.... Εχουμε ενα ΝΑΙ η ΟΧΙ χωρις να ξερουμε τι γινεται στο ΟΧΙ. Ο ενας σου λεει απλα δειχνεις οτι διαφωνεις με τα μετρα ο αλλος σου λεει ΟΧΙ σημαινει εξοδος απο το ευρω. Δηλαδη ,συμφωνα με την κυβερνηση, αν βγει το ΟΧΙ θα πει ο Γιουνκερ οι Ελληνες πολιτες δεν συμφωνουν με τα μετρα;;; Σιγα το νεο!!! Και βεβαια δεν συμφωνουν οι πολιτες. Οι πολιτες δεν προκειται να συμφωνησουν οποια και να ειναι τα μετρα... Το θεμα ειναι πως θα το ερμηνευσουν οι Ευρωπαιοι ενα πιθανο ΟΧΙ. Πιθανον να πουνε η πλειοψηφια τον Ελληνων ειναι κατα της ΕΕ και θα γινει ετσι το επομενο βημα για την εξοδο και το κουρεμα καταθεσεων. Ο Βαρουφακης χτες ειπε "το δημοψηφισμα ειναι κακα τα ψεματα για το ευρω". Με ολα που εχουν ειπωθει το δημοψηφισμα πιστευω σημαινει το εξης : ΟΧΙ σημαινει δεν συμφωνω με την παραμονη στην ΕΕ, στηριζω την κυβερνηση σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και αν κανει στο μελλον και ΝΑΙ σημαινει θελω παραμονη στην ΕΕ και δεν εμπιστευομαι αλλο αυτην την κυβερνηση. Δεν εχει ΚΑΜΙΑ σχεση με τα μετρα που δεν υπαρχουν... Εγω θα ψηφισω ΝΑΙ καθως αν και δεν συμφωνω με τα μετρα που ειναι κατα 90% φοροεισπρακτικα, θελω παραμονη στην ΕΕ. Μπορει ο Τσιπρας να λεει εδω οτι θελει αλλα μονο και μονο που το ΟΧΙ περιεχει την πιθανοτητα να παμε δραχμη εγω θα ψηφισω ΝΑΙ. Επισης με το ΝΑΙ εχουν ακουστει σεναρια συγκροτησης κυβερνησης εθνικης σωτηριας με πρωθυπουργο τον Τσιπρα. Οι πιθανοτητες και οι προοπτικες που κρυβει το ΝΑΙ ειναι καλυτερες απο το ΟΧΙ απο οποια μερια και αν το δεις.. Εσεις που θελετε παραμονη στην ΕΕ αλλα θα ψηφισετε ΟΧΙ για τα μετρα σκεφτειτε το καλα.

nansi

Eίμαι από την σερβία και ευχομαι κάθε τύχη σε όλους τους Έλληνες την κυριακή.Όλλο αυτό που ζήτε τώρα εμείς στην Σερβία ζούσαμε πολλά χρόνια πριν ακομαι και σήμερα .Πολιτική φευγουν και ερχοντε αλλά κανένας δεν αποκαλυπτι που εναι τα χρήματα, πως χτίστηκαν τόσες περιουσίες με τόσο χαμηλά εισοδήματα.Κάθε τρις και λίγο εκλογές και το ονομάζουν δημοκρατία αυτό,δεν νομίζω,κάνουν πλύση εγγεφαλου,σπέρνουν το φόβο και to μίσος στους αντρόπως.Όταν μιζέρια κυβερνάη αγάπη πήγε κατά.... Τώρα ζω στη Στοκχόλμη πάλι από την αρχή,βήμα, βήμα με τους φίλος μου tous Έλληνες.Μαζί παλευουμε με την σκουπα στα χέρια μας ώσπου να μάθουμε ti γλώσα, ζούμε σαν ποντίκια για να τα καταφερόμε πάλη από την αρχή που λει και ο Ρέμος.Εμείς ΟΡΘΌΔΟΞΗ ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΜΈΝΗ ΝΑ ΠΑΛΈΥΟΥΜΑΙ.Από εσάς χτίστηκε και ο πολιτισμός και οι ευρωπαϊκή ένωση.ΜΗΝ ΤΑ ΕΝΓΑΤAΛΙΠΕΤΕ ΕΎΚΟΛΑ ΟΛΛΑ ΑΥΤΆ.

dias

Προβληματιζομαι τι να πιστέψω! Τους FT η την Αυγή. Την ΕΡΤ η το CNN. τον Βαρουφακη η τον Soible Τον Τσιπρα η τους άλλους 18 !!!Θα ψήφιζα ίσως ΟΧΙ αν έβλεπα την ελάχιστη σοβαρότητα.

Η ΘΡΑΚΗ ΨΗΦΙΖΕΙ ΟΧΙ

ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ..ΨΗΦΙΣΤΕ ΟΧΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΑΙ ΑΛΗΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗ!!!!

ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΑΛΗΤΗ????????????? Η ΘΡΑΚΗ ΣΥΣΣΩΜΗ ΛΕΕΙ ΝΑΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΑΝΝΑ

καταλαβαινετε τι ζουμε;;;καποιοι αποτυχημενοι που μετρανε δανεια και καρτες κατι θυμωμενοι δημοσιοι και τα βλασταρια τους...καποιοι που εχουν εξω λεφτα μας πανε με 1000 στο γκρεμο.....και ολα αυτα μια κυβερνηση του 30% και ενας φοροφυγας νερονας χοντρος που απο σποντα μπηκε βουλη....και το αστειο ειναι οτι ταχα κανουν επαναστα και τιμωρουν τους αλλους...και ειναι πατριωτες ποιοι;;;οι συριζαιοι που καιγανε τις σημαιες που λεγαν το αιγαιο ανηκει στα ψαρια!!και το αστειο ειναι οτι οι του οχι λειτουργουν με συμφερον διορισμο ηνομιζουν θα διαγραψουν τα σκατοχρεη τους..εχουν ριξει τις μασκες και βγαζουν αφρους θελουν ναδουν την χωρα στο πατο ...και τον φιλο γειτονα συγγενη του πιο φτωχο απο τον ιδιο να σερνεται!!...και σας μιλαω εγω που ειμαι ανεργη....αλλα ψαχνω για δουλεια...εχω παθει πλακα....και η μεγαλυτερη ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΟΧΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΡΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΗ..ΚΟΨΕ ΡΑΨΕ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΧΤΟΥΝ...ΚΑΙΤΑ ΓΙΔΙΑ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!!ΑΦΟΥ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΕΙ Ο ΖΗΤΟΥΛΑΣ KAI ΚΩΛΟΤΡΙΒΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;;;;ΑΜΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΡΥΜΕΝΟ ΦΙΔΙ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΟ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΜ ΕΒΓΑΛΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ...ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΣΗΚΩΘΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΟΛΟΥΣ

bp

Σύμφωνα με την δικιά μου δημοσκόπηση είναι ΟΧΙ 56% και ΝΑΙ 37 %λευκά 3%άκυρα 4%σε καλή μεριά. ...

Δημοκρατης πολιτης

Ο Τσιπρας ΞΕΡΕΙ πολυ καλα οτι κατι 60 με 70% υπερ του οχι ,δεν βγαινουν με τιποτε (σεναριο των αισιοδοξων πρωτων ημερων διακυβερνησης).Κατα βαθος ευχεται να επικρατησει το ΝΑΙ,για να την κανει με ψηλα πηδηματακια!(σεναριο ηρωικης εξοδου)Ας βγαλουν αλλοι τα καστανα απο την φωτια, σου λεει.Εγω θα επιδοθω στο αγαπημενο μου σπορ:Αριστερη αντιπολιτευση του οχι σε ολα!

.....

και το ΟΧΙ πήρε 61%.......αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααχαχαχαχαχαχαχχα!!!!!!! Ε ρε γλέντια απόψε!!!

ΠΥΘΙΑ

Με ψηλά πηδηματάκια την έκαναν άλλοι. Καλό θα ήταν να το κάνεις και εσύ μετά τα αποψινά αποτελέσματα ........

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ?ΜΕ 1400 ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΨΗΦΟ........ΦΟΡΟΥΣ?ΑΚΟΜΑ ΨΕΜΑΤΑ ΛΕΤΕ ΟΛΟΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΟΧΙ ΛΕΕΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΗΔΕΝ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗΕΜΕΙΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΙ 10.000χιλ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΚΑΙ ΜΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΧΑΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΣΑΝΕ, ΟΧΙ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ ΘΕΛΩ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΝΑ ΖΟΥΝΕ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ.ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης