Eurogroup: Πρόοδος αλλά ακόμη μακρυά η συμφωνία

Eurogroup: Πρόοδος αλλά ακόμη μακρυά η συμφωνία

Για περισσότερο χρόνο και προσπάθεια κάνει λόγο η κοινή ανακοίνωση για να γεφυρωθεί το χάσμα - Ντάισελμπλουμ: Όσο περνά ο καιρός η ανάγκη για ρευστότητα γίνεται όλο και πιο επιτακτική - Μοσκοβισί: Επιτέλους υπάρχουν σημεία με σαφήνεια - Ρέγκλινγκ: Είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταβάλλει τις δόσεις εγκαίρως

 Eurogroup: Πρόοδος αλλά ακόμη μακρυά η συμφωνία
 Καλωσορίζουν την πρόοδο αλλά εξακολουθούν να βλέπουν χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, με ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

H ανακοίνωση που εκδόθηκε για την Ελλάδα από το Eurogroup αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί. Επισημαίνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επίσπευση και συνέδραμε σε μία πιο ουσιώδη συνομιλία. Την ίδια ώρα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζονται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια ώστε να γεφυρωθούν τα κενά στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Επομένως, καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επισπεύσουν το έργο τους με τους θεσμούς, με την προοπτική να επιτευχθεί μία επιτυχής κατάληξη της αξιολόγησης εν ευθέτω χρόνω.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Από την στιγμή που οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για την πιθανή αποδέσμευση των εναπομεινουσών δόσεων της τρέχουσας συμφωνίας».

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι 19 υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και οι αρμόδιοι της Κομισιόν Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις συζήτησαν για το θέμα της Ελλάδας.  
Κλείσιμο

Την χώρα μας εκπροσώπησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, που επί δέκα μέρες έχει εγκατασταθεί στις Βρυξέλλες δίνοντας την μάχη στα Brussels Group για να συμφωνήσει τα νέα μέτρα που θα αποτελέσουν τη βάση της νέας συμφωνίας, ενώ παρών ήταν και ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης.


Ντάισελμπλουμ: Θα περιμένουμε μέχρι οι θεσμοί να μας πουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα επιτυχές τέλος

«Ο χρόνος αυτή τη στιγμή εξαφανίζεται», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, σημειώνοντας πως όσο περνάει ο χρόνος, η ρευστότητα σφίγγει όλο και περισσότερο και παροτρύνοντας την ελληνική πλευρά να ληφθεί απόφαση πριν τα πράγματα πάρουν αρνητική τροπή.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσουν μεγαλύτερη βοήθεια στην Ελλάδα. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, είπε ο Ολλανδός υπουργός.

Οι διαπραγματεύσεις λειτουργούν καλύτερα μετά την αναδιοργάνωση της ελληνικής ομάδας, συνέχισε ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστηρίζοντας ότι πλεον υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ενημερώνεται και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής του Eurogroup πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά στην Αθήνα.

Όσο περνά ο καιρός η ρευστότητα επιδεινώνεται, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών πληρωμών, όμως αυτό είναι πρωταρχικά ένα θέμα των ελληνικών αρχών παρατήρησε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ οι συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους πιστωτές τους έχουν προχωρήσει και υπάρχει μία πρόοδος σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο,  χρειάζεται κι άλλος χρόνος για να καλυφθούν όλα τα θέματα όσον αφορά στην Ελλάδα.
Θα υπάρξει μια λεπτομερής καταγραφή όλων των αλλαγών που πρέπει να γίνουν και θα περιμένουμε μέχρι οι θεσμοί να μας πουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα επιτυχές τέλος. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι το πλαίσιο, όπου θα λάβουμε τις αποφάσεις, κατέληξε.

Στη συνέχεια, απαντώντας  σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε περί ελληνικού δημοψηφίσματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα εθνικής πολιτικής.

«Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει τι θέλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πολιτικός λόγος να αρχίσουν οι συζητήσεις για το τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο, αφού μπορεί να υπάρξει συμφωνία αυτό το διάστημα.
«Πρέπει να τελειώσουμε πρώτα αυτό το πρόγραμμα, μόνο τότε μπορούμε να εξετάσουμε εάν είναι απαραίτητο ένα 3ο πρόγραμμα », είπε και πρόσθεσε ότι πριν την εκταμίευση θα πρέπει η Αθήνα να νομοθετήσει μέτρα.

«Να ληφθεί γρήγορα μια απόφαση, πριν τα πράγματα πάρουν μια αρνητική τροπή», τόνισε με νόημα

Όσον αφορά στο θέμα της ρευστότητας ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν συζητήθηκε αναλυτικά στο Eurogroup αλλά τόνισε ότι η ελληνική πλευρά τους διαβεβαίωσε πως η Αθήνα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Όμως, όπως τόνισε, «όσο εξαντλείται ο χρόνος, τόσο πιο πολύ σφίγγει η ρευστότητα» και σημείωσε πως πρέπει να ληφθεί γρήγορα μια απόφαση, πριν τα πράγματα πάρουν μια «αρνητική τροπή».

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι ευθύνη της Ελλάδας και όχι του Eurogroup η ρευστότητα της Αθήνας.

Σε στάδια η εφαρμογή και οι δόσεις
Ξεχωριστά υπενθύμισε ότι για να γίνει εκταμίευση των κεφαλαίων θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές και εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων καθώς θα εφαρμόζονται διαφορετικά τμήματα της συμφωνίας. Σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, τόνισε, σημαίνει ότι κάποια πράγματα δεν θα εφαρμόζονται μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, οπότε δεν θα μπορεί να γίνει και εκταμίευση της δόσης.


Μοσκοβισί: Επιτέλους...

«Επιτέλους, υπάρχουν σημεία που έχουν παρουσιαστεί με σαφήνεια και αυτό είναι καλοδεχούμενο» υπογράμμισε σχεδόν με... ανακούφιση ο Επίτροπος της Κομισιόν για νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, αλλά όπως τόνισε «υπάρχουν όμως και σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν περισσότερο».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, παραμένουν οι διαφωνίες με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις συντάξεις και την αγορά εργασίας.
Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι οι θεσμοί περιμένουν τις ισοδύναμες εναλλακτικές προτάσεις της Αθήνας για τα ζητήματα αυτά, ώστε, όπως επεσήμανε, να υπάρξει συμφωνία πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τα τέλη του Ιουνίου.
Όσον αφορά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ο Επίτροπος εστίασε στο ΦΠΑ, στην ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων αλλά και το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Σε σχέση με την τελευταία συνάντηση στη Ρίγα, υπάρχει διαφορετικό κλίμα και αδιαμφισβήτητη πρόοδος, ενώ οι συζητήσεις είναι σαφώς καλύτερης ποιότητας και σε βάθος, επεσήμανε ο κύριος Μοσκοβισί.

Ρέγκλινγκ: Είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταβάλλει τις δόσεις εγκαίρως
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, καλωσόρισε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλαδα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ποσό 1,8 δισ. ευρώ, όπως και ποσό ύψους 1,9 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, θα μπορέσουν να εκταμιευθούν άμεσα προς την Ελλάδα, διευκρινίζοντας πως εν λόγω ποσά είναι «διαθέσιμα για να καλυφθούν τα κενά των ελληνικών τραπεζών».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να εξοικονομήσει 8-9 δισ. ευρώ ανά έτος, ούτως ώστε να επανέλθει σε κατάσταση βιωσιμότητας σχετικά με το χρέος της.




Πάντως, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, οι ισχυροί της Ευρωζώνης είχαν προαναγγείλει ότι στο νέο Eurogroup δεν αναμενόταν συμφωνία, ώστε να ξανανοίξει η ευρωπαϊκή κάνουλα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. 



Ωστόσο, όπως μετέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας τόσο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters όσο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για την αποπληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Νωρίτερα, και προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε προαναγγείλει αυτήν την εξέλιξη, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και πως, φυσιολογικά, αυτό θα κάνει και αύριο, Τρίτη -δηλαδή, θα καταβάλει κανονικά τη δόση προς το Ταμείο.

Η νέα συνεδρίαση στο Eurogroup εκ των πραγμάτων συνδέεται άμεσα 
-εκτός από την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ- και με την Τετάρτη 13 Μαΐου, οπότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει για παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση. 

Ο Μάριο Ντράγκι φέρεται πως διεμήνυσε στον Γιάννη Δραγασάκη με τον οποίο συναντήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τις αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών των άλλων χωρών της ευρωζώνης. 



Ουσιαστικά, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι αυτοί που θα υπαγορεύσουν στον Μάριο Ντράγκι τι να κάνει με το ελληνικό πρόβλημα και οι αποφάσεις του Eurogroup επίσης είναι αυτές που σε μεγάλο βαθμό θα δείξουν και στην ελληνική κυβέρνηση ποιος είναι ο ορθός δρόμος.





Ενα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι ότι η όποια «χαλάρωση» των στόχων συμφωνηθεί, θα υπολείπεται της υστέρησης που έχει ήδη καταγραφεί στην ελληνική οικονομία το τελευταίο εξάμηνο και ουσιαστικά έχει ξεπεραστεί και ακυρωθεί. Ενώ δηλαδή ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% φέτος θεωρείται de facto ανέφικτος και έχει εγκαταλειφθεί, ακόμα και για να βγουν οι στόχοι για πλεόνασμα 1,2%-1,4% απαιτούνται μέτρα περίπου 5 δισ. στο β΄εξάμηνο του 2015.
 
Αλλά και αν και αυτοί αποδειχτούν ανέφικτοι –αφού και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης έχει πει πως «δεν μπορεί κανείς να περιμένει να τηρήσει τους στόχους μια αριστερή κυβέρνηση»- μόνον και μόνον για να βγει ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός (με μηδέν πλεόνασμα  και για να μην επιστρέψει στα ελλείμματα) στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν πως απαιτούνται μέτρα για επιπλέον έσοδα 3 δισ. στο β΄εξάμηνο του 2015.
 
Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αναγκάζεται τώρα να συζητά –αν και δεν είναι βέβαιον πως θα τηρήσει- και μέτρα άμεσης απόδοσης που προέβλεπε το email Χαρδούβελη όπως διατήρηση (και αύξηση) στην έκτακτη εισφορά, Ενιαίος ΦΠΑ, αύξηση φόρων στα ξενοδοχεία στα νησιά του Αιγαίου, νέοι φόροι πολυτελείας, περικοπές συντάξεων, αναβολή της αύξησης του αφορολογήτου, λοταρία αποδείξεων και ό,τι άλλο απαιτείται για να πειστούν οι δανειστές να αποδεσμεύσουν τα 7,2 δισ. ευρώ που αναμένει από το φθινόπωρο του 2014 ήδη η χώρα μας.

Τετ α τετ Βαρουφάκη-Σόιμπλε

Πριν ξεκινήσει το Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κρατά τα κλειδιά του Eurogroup και μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ώρες ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ξαφνικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο Eurogroup προανήγγειλε ότι δεν θα υπάρξει καμία απόφαση σήμερα για την Ελλάδα.

«Στις 20 Φεβρουαρίου αποφασίσαμε η Ελλάδα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους τρεις θεσμούς για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε», σημείωσε.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν ρωτήθηκε τι έχει αλλάξει στις διαπραγματεύσεις από τις τελευταίες συνομιλίες με την Ελλάδα ο κ. Σόιμπλε απάντησε: Ο καιρός είναι πιο ζεστός.

Γενικά, ο κ. Σόιμπλε ο οποίος το Σαββατοκύριακο τροφοδότησε ξανά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης γύρω από το ελληνικό θέμα ήταν προσεκτικός όσον αφορά τον Έλληνα ομόλογό του.

Ερωτηθείς από την FAZ σε συνέντευξη που έδωσε σχετικά με τις πληροφορίες περί αντικατάστασής του ο κ. Σόιμπλε περιορίστηκε να πει ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένει ο Έλληνας συνομιλητής στο Eurogroup». Επί της ουσίας πάντως ο κ. Σόιμπλε δεν έχει παρεκλίνει από την αρχική του γραμμή και υποστήριξε ότι «ελπίζει η Ελλάδα να παραμείνει στην ΕΕ πρόσθεσε όμως ότι η απόφαση ανήκει στους Έλληνες και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και ότι υπάρχει ευελιξία υπό την προϋπόθεση ότι θα προτείνονται ισοδύναμα μέτρα και μεταρρυθμίσεις».

Δηλώσεις πριν το κρίσιμο Eurogroup 

«Αν η Ελλάδα πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε να προχωρήσει, ίσως και να είναι για καλό». Με αυτή την προκλητική δήλωση προσήλθε στο Eurogroup το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δείχνοντας τις προθέσεις του αλλά και τη στάση που θα τηρήσει στην κρίσιμη συνεδρίαση.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα σήμερα» επισήμανει ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup ωστόσο, υπογράμμισε ότι αναμένει ότι θα υπάρξει θετική ανακοίνωση, σχετικά με την πρόοδο διαπραγματεύσεων.



Προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιόεργκ Σέλινγκ δήλωσε πως «υπάρχει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετή. «Συνήθως όταν αλλάζεις την ομάδα διαπραγμάτευσης τότε όλα ξεκινούν από το μηδέν», πρόσθεσε.

Για σημαντική αλλά όχι ουσιώδη βλείτωση στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα έκανε λόγο ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ σε δηλώσεις του λίγη ώρα πριν την έναρξη του Eurogroup. «Υπάρχει ακόμα μεγάλο κενό ανάμεσα στις συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες και τις πράξεις που γίνονται στην Αθήνα. Οι συζητήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις απαραίτητες πράξεις που αποτελούν προϋπόθεση κλειδί για την απελεύθερωση των χρημάτων» συμπλήρωσε.



Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών διαπιστώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Προσερχόμενος για να συμμετάσχει στο σημερινό Eurogroup ο κ. Παντοάν υποστήριξε ότι «υπάρχει σημαντική πρόοδος τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», ενώ παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει την αυριανή δόση προς το ΔΝΤ.

Σενάριο παράλληλου νομίσματος στον γερμανικό Τύπο

Ενδιαφέρον έχει πάντως και σημερινό δημοσίευμα της «Handelsblatt» με τίτλο «Σενάριο Geuro»  δηλαδή εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία και χρειαστεί ένα Σχέδιο Β».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβάλλει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που είχε προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος.

Ο κ. Μάιερ δηλώνει στην «Handelsblatt» ότι σε συνάντησή του με τον τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Ακόμη και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.



Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. «Όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό», λέει ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για την ΕΚΤ όσο και για το ΔΝΤ. «Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο».

Αν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα, ίσως δεν πληρωθεί η αυριανή δόση στο ΔΝΤ

Ρήξη στις διαπραγματεύσεις θα σημάνει τυχόν άρνηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να μην αναγνωρίσουν σήμερα, με ρητή «δήλωση» την πρόοδο, που έχει  συντελεστεί ανάμεσα στους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση. Με τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, αλλά και τα όσα έχει διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους ευρωπαίους ηγέτες το μήνυμα της κυβέρνησης είναι μάλλον σαφές: ή το Eurogroup κάνει τη θετική κίνηση και έτσι δίνει σήμα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει την ομαλή ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία – έστω και με ημίμετρα – ή η Αθήνα δεν θα καταβάλλει αύριο την δόση προς το ΔΝΤ ύψους περίπου 780 εκατ. ευρώ.



Σύμφωνα με πληροφορίες η προειδοποίηση είναι ρητή, όσο μπορεί τουλάχιστον σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφενός, με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα χρήματα για να ανταποκριθεί και στις δανειακές υποχρεώσεις του Μαίου και στην καταβολή μισθών και συντάξεων του μήνα. Αφετέρου, όμως, ακόμα κι αν τελικά εκτιμήσει ότι θα έχει τα χρήματα, θα καταστεί σαφές σε περίπτωση αρνητικής στάσης του Eurogroup ότι οι εταίροι έχουν επιλέξει το δρόμο της συντριβής και της ταπείνωσης της ελληνικής κυβέρνησης, όπερ σημαίνει ότι η συνέχιση της προσπάθειας για λύση δεν έχει νόημα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης