Ταράζει τα νερά «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη

Ταράζει τα νερά «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη

Την Τρίτη τα πρώτα ονόματα υποψηφίων - Ποιο είναι το προφίλ τους και από ποιους χώρους θα προέρχονται - Γιατί οι επικριτές του τον παρομοιάζουν με τον Μπέπε Γκρίλο - Τι απαντά ο δημοσιογράφος στους επικριτές του

Ταράζει τα νερά «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη
«Σαν έτοιμος από καιρό…» εμφανίστηκε δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, καθώς, όπως αποδεικνύεται, προετοίμαζε εδώ και μήνες «Το Ποτάμι», τον νέο κομματικό σχηματισμό που θα μετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές, με στόχο να διεμβολίσει το υπάρχον σκηνικό, το οποίο αντιδρά αμήχανα και μουδιασμένα.

Μπορεί για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του παράτολμου εγχειρήματός του ο γνωστός παρουσιαστής να επέλεξε την επομένη του «ναυαγίου» της κεντροαριστερής «Ελιάς», στην πραγματικότητα, όμως, είχε από καιρό προλειάνει το έδαφος για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην κεντρική πολιτική σκηνή, ενημερώνοντας γι’ αυτό έναν πολύ μικρό κύκλο ανθρώπων του φιλικού και επαγγελματικού περιβάλλοντός του.

Οι βολές πανταχόθεν που δέχεται, παρόλο που, εκ πρώτης, μάλλον ευνοούν παρά πλήττουν την πρωτοβουλία του, μαρτυρούν την αίσθηση που προκάλεσε η κίνηση στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες, πάντως, επισήμως τηρούν στάση αναμονής, καθώς ποικίλλουν οι εκτιμήσεις που γίνονται για την απήχηση που θα έχει η προσπάθεια, όπως και για τους ψηφοφόρους που μπορεί να προσελκύσει.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη «θα φουσκώσει επειδή θα καταλήξουν σε αυτό τα διάσπαρτα ρυάκια της Κεντροαριστεράς», ενώ άλλοι αντιτείνουν ότι «η πολιτικά αβαθής κοίτη του μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα για να περιορίσει τις ροές δυσαρεστημένων ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι επικριτές της προσπάθειας του δημοσιογράφου, ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός από τις τηλεοπτικές εκπομπές του, αλλά και ως επικεφαλής του διαδικτυακού ιστότοπου «protagon», την παρομοιάζουν με το Κίνημα του Ιταλού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος εξακολουθεί να συγκεντρώνει την προτίμηση του ενός τετάρτου του εκλογικού σώματος της γειτονικής χώρας, διοικώντας το κόμμα του διαδικτυακά.

Επώνυμοι αρθρογράφοι του ΔΟΛ, στον οποίο μέχρι πρότινος εργαζόταν ο Σταύρος Θεοδωράκης, έσπευσαν να μιλήσουν για «τηλεοπτικούς σωτήρες», ενώ άλλοι έκαναν λόγο για «διάττοντες αστέρες». Κατά την εκτίμηση, επί παραδείγματι, του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνου Σκουρλέτη, κινήσεις αυτού του είδους «δεν έχουν πολύ μέλλον», καθώς «δεν μπορούν να απαντήσουν στα μείζονα που είναι η αντιμετώπιση της κυρίαρχης πολιτικής που ασκείται».
Το «όχι» στους «58» και η φήμη για τον Λαλιώτη.
 
Κλείσιμο
Ο εμπνευστής του εγχειρήματος υποστήριξε στους συνεργάτες του, στους οποίους αποκάλυψε τα σχέδιά του μόλις μία ημέρα προτού δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του, ότι συνέλαβε την ιδέα για τη δημιουργία του νέου σχήματος την παραμονή των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, ενώ επιβεβαιωμένα άρχισε να κινείται προς την κατεύθυνση αυτή το περασμένο καλοκαίρι όταν απάντησε αρνητικά στη βολιδοσκόπηση που του έγινε για να συμμετάσχει στην «Πρωτοβουλία των 58».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν συνυπέγραψε το κείμενο των «58», αν και, όπως αποκάλυψε ο κ. Νίκος Μπίστης, ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στις αρχικές συζητήσεις για να βρεθούν αξιόλογα πρόσωπα  να ηγηθούν της κίνησης για συνένωση των διάσπαρτων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Ο δημοφιλής παρουσιαστής, ο οποίος κατά το παρελθόν, κυρίως μέσα από τα κείμενά του και τις άλλες δημόσιες παρεμβάσεις του, έδειχνε να ενστερνίζεται τις εκσυγχρονιστικές ιδέες της περιόδου Σημίτη, ενώ διατηρούσε επαφές και με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, δεν ήθελε, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, το νέο σχήμα να έχει «καμία σχέση με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα και το υπάρχον πολιτικό προσωπικό».

Με την ίδια, μάλιστα, μυστικότητα που ετοίμασε τη διακήρυξη του κόμματος, την οποία δημοσιοποίησε μαζί με το site του κινήματός του, καλώντας τους φίλους του να τον ενισχύσουν οικονομικά με εισφορές από 1 έως 10 ευρώ, τηρεί ως επτασφράγιστο μυστικό τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο που θα καταρτίσει, χωρίς τη συμμετοχή του ίδιου που, όπως παραδέχεται, «ούτε ξένες γλώσσες γνωρίζει, ούτε τα προσόντα έχει για να σταθεί στην Ευρωβουλή».

Από το περιβάλλον του απορρίπτεται μία από τις πολλές φήμες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες και ήθελαν να έχει συζητήσει τις κινήσεις του έπειτα από συζητήσεις με τον πρώην υπουργό και εκ των προσώπων της ιστορικής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος εδώ και μια δεκαετία απέχει σχεδόν πλήρως από τα πολιτικά τεκταινόμενα.  
 
Την Τρίτη τα πρώτα ονόματα των «ξενόγλωσσων» υποψηφίων

Η επίσημη πρώτη του κόμματος θα γίνει την προσεχή Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Σταύρος Θεοδωράκης θα παρουσιάσει τους πρώτους 20 από τους συνεργάτες του. Θα είναι, όπως εκμυστηρεύεται στον κύκλο του, άτομα που αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως ο ίδιος και θα έχουν τα εφόδια να μας εκπροσωπήσουν επάξια στην Ευρωβουλή. «Θα πρέπει να γνωρίζουν άριστα ξένες γλώσσες και να έχουν κάποιο μορφωτικό επίπεδο και να χειρίζονται τα ευρωπαϊκά θέματα. Στην Ευρωβουλή θα πρέπει να βρίσκονται οι άριστοι, δηλαδή εκείνοι που έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Θα είναι δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, αλλά και άνθρωποι από τα εργατικά κινήματα».

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η Αριστερά ή η Δεξιά», υποστηρίζει ο ίδιος σε όσους τον ρωτούν πού θα κινηθεί ο νέος φορέας. Γι’ αυτό και το κόμμα του «δεν θα ανήκει ούτε στη μία ούτε στην άλλη πλευρά». Κατά την άποψή του «το πρόβλημα της χώρας είναι το ακυβέρνητο καράβι που πρέπει να σωθεί». Και, όπως συμπληρώνει, «όταν σωθεί, τότε θα αποφασίσει εάν θα είναι λίγο αριστερά ή λίγο δεξιά. Αν θα βάψει τα παρτέρια πράσινα, κόκκινα ή μπλε».

Τι απαντά στους επικριτές του

Με ένα αναλυτικό του άρθρο, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξηγεί στους υποστηρικτές και τους επικριτές του τι τον οδήγησε στην αποχώρησή του από τη δημοσιογραφία και στην ίδρυση κόμματος.

Ο τίτλος του άρθρου είναι ειρωνικός και με διάθεση αυτοσαρκασμού «Γράμμα ενός προδότη (της δημοσιογραφίας)», ξεκινά ο πρώην πια δημοσιογράφος.

Μιλά για τις αφορμές και περιγράφει αναλυτικά δυο περιστατικά μέσα σπό τα οποία συνειδητοποίησε πως μάλλον έπρεπε «να παρατήσει τις εκπομπές μήπως και κάνει κάτι σημαντικότερο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Επισημαίνει πως ο χρόνος και ο τρόπος που προέκυψε «Το Ποτάμι» ήταν ξαφνικός και για τον ίδιο, ενώ καταλήγει τονίζοντας και τις αντιδράσεις που αντιμετώπισε αυτές τις συο μέρες από την ανακοίνωση του κόμματος: «Πολλοί αυτές τις ώρες πάνε να με φοβίσουν», λέει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης