Γεροντόπουλος: Ελέγχονται 118 ανοικτά προγράμματα ΜΚΟ

Γεροντόπουλος: Ελέγχονται 118 ανοικτά προγράμματα ΜΚΟ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» ότι ανέλαβε 32 προγράμματα, ενώ μόνο για 10 έχει υποβάλλει τελική έκθεση οικονομικού απολογισμού

Γεροντόπουλος: Ελέγχονται 118 ανοικτά προγράμματα ΜΚΟ
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται 118 προγράμματα που έχουν αναλάβει δεκάδες ΜΚΟ από την ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπουργού Άκη Γεροντόπουλου στην Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη σχετική με τον διαχειριστικό έλεγχο της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», ο υφυπουργός αναφέρθηκε γενικότερα στους ελέγχους που πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Κλείσιμο
Είπε ότι «υπάρχουν συνολικά 198 ανοιχτά προγράμματα. Και όταν λέμε ανοιχτά προγράμματα -για να το καταλάβουμε- δεν σημαίνει ένα πρόγραμμα, μία ΜΚΟ… Τον Μάρτιο του 2013 ολοκληρώθηκε ο λογιστικός έλεγχος των 80 από αυτά τα ανοιχτά προγράμματα από εταιρεία ορκωτών λογιστών, που επελέγη με τις προβλεπόμενες διαδικασίες μειοδοτικού διαγωνισμού. Από την πρώτη εβδομάδα ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Εξωτερικών συγκρότησα επιτροπή διεξαγωγής ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάθεση λογιστικού ελέγχου των υπολοίπων εκατόν δέκα οχτώ προγραμμάτων σε εταιρεία ορκωτών λογιστών. Στις 27.1.2014 υπέγραψα την απόφαση ανάθεσης με προοπτική να παραδοθούν στην υπηρεσία μας τα σχετικά πορίσματα ελέγχου μέχρι τον Οκτώβριο του 2014».

Αναφορικά δε με την περίφημη «Αλληλεγγύη» είπε ότι την περίοδο 2002 – 2006 ανέλαβε 32 προγράμματα αξίας 23.126.000 από την ΥΔΑΣ. Από αυτά μόνο για 10 η ΜΚΟ έχει υποβάλλει τελική έκθεση οικονομικού απολογισμού. Οι φάκελοι για τα υπόλοιπα 22 προγράμματα παραμένουν ανοικτοί. 

Σύμφωνα με τον κ. Γεροντόπουλο, από αυτά «σε 4 η ΥΔΑΣ προέβη σε καταγγελία των σχετικών συμβάσεων και συνακολούθως εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις καταλογισμού από το 2008. Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων της υπηρεσίας από τους ανωτέρω καταλογισμούς ανήρχετο σε 6.690.460 ευρώ. Στη συνέχεια η ΜΚΟ επέστρεψε 500.000 ευρώ. Έτσι, το απαιτηθέν πλέον ποσό έχει διαμορφωθεί σε 6.190.460 ευρώ. Ωστόσο, σημειώνω ότι στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι νόμιμοι τόκοι και οι προσαυξήσεις από την ημερομηνία έκδοσης της καταλογιστικής απόφασης. Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία του δημοσίου λογιστικού, εφόσον η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» δεν ανταποκρίθηκε στην οικονομική απαίτηση της Υπουργικής Απόφασης Καταλογισμού, η ΥΔΑΣ προώθησε αυτή την οικονομική απαίτηση στη ΔΟΥ όπου είναι εγγεγραμμένη η ΜΚΟ. Κατόπιν αυτής της ενέργειας, η αρμόδια ΔΟΥ βεβαίωσε το ποσό έναντι της ΜΚΟ και έκτοτε ασκεί τα προβλεπόμενα μέσα για την είσπραξή του» πρόσθεσε όμως ότι «οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ  έχουν προσφύγει στα αστικά δικαστήρια έναντι των απαιτήσεων του δημοσίου και η δικαστική εμπλοκή καθυστερεί τη διαδικασία είσπραξης.

Ως προς τα υπόλοιπα δεκαοκτώ από τα ανοικτά προγράμματα που υλοποίησε η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» βρίσκονται όλα αυτά στη διαδικασία του ελέγχου και της τελικής εκκαθάρισης από την ΥΔΑΣ. Ήδη, για τα έξι από τα δεκαοκτώ προγράμματα η ΥΔΑΣ έχει προβεί σε καταγγελία σύμβασης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης