Είκοσι μήνες στη φυλακή ο προμηθευτής κοριών στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ

Είκοσι μήνες στη φυλακή ο προμηθευτής κοριών στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ

Ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Syborg OHG που τους κατασκεύασε κατηγορείται ότι παραπλάνησε την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. και τους πούλησε με «καπέλο» 5 εκατ. ευρώ

Την «παράνομη κράτηση» της καταγγέλλει η Λιού Σιαομπό
 Είκοσι μήνες στη φυλακή ο προμηθευτής κοριών στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ
Εχουν καταγράψει δεκάδες συνομιλίες προσώπων που κατηγορήθηκαν και προφυλακίστηκαν για σοβαρά κακουργήματα, από απόπειρες ανθρωποκτονιών και ανθρωποκτονίες μέχρι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που σκοπό είχε ακόμη και την κατάλυση του πολιτεύματος. Μεγάλες δικογραφίες -από τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες μέχρι και την υπόθεση της Χρυσής Αυγής- στηρίχτηκαν στα όσα τσίμπησε το σύστημα «νόμιμης επισύνδεσης», στο πλαίσιο των λεγόμενων νόμιμων συνακροάσεων. 

Οι υπερκοριοί της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) αλλά και της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) ή αλλιώς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μπορεί να έστειλαν στη φυλακή δεκάδες πρόσωπα, πίσω από τα κάγκελα όμως βρίσκεται -και μάλιστα  υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς προσωρινής κράτησης- και ο άνθρωπος που τους έφερε στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας που κατηγορείται ότι κατάφερε να εξαπατήσει την ΕΥΠ και τη ΔΑΕΕΒ κατά τη διαδικασία προμήθειας των υπερκοριών, κοστολογώντας μάλιστα με το παραπάνω τα εν λόγω συστήματα με τη χρήση εικονικών τιμολογίων!

Ο Χρήστος Βαμβούκης, επικεφαλής της ανώνυμης εταιρείας Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε., η οποία είχε αναλάβει να προμηθεύσει το 2007 την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με τους δύο υπερκοριούς, ως αντιπρόσωπος της γερμανικής κατασκευάστριας Syborg OHG, καθώς και άλλα μέλη της οικογένειάς του, μέτοχοι της εταιρείας, θα δικαστούν στις 22 Νοεμβρίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σειρά κακουργηματικών πράξεων. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (1975/2013), το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», «οι κατηγορούμενοι-μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε. [...] προέβησαν με δόλο σε παράσταση ψευδών γεγονότων και αθέμιτα απέκρυψαν αληθινά γεγονότα με αποτέλεσμα να ζημιώσουν το Ελληνικό Δημόσιο και αντίστοιχα να ωφεληθούν με ποσό τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ». 
Κλείσιμο

«Απατηλή συμπεριφορά»

Κατά τους δικαστές, «οι κατηγορούμενοι έχοντας κοινό δόλο για την αποκόμιση παράνομου και πολύ μεγάλου οφέλους, με αντίστοιχη βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου, καταρχάς στις 9.1.2007 υπέβαλαν προσφορά της Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε. για το σύστημα της ΕΥΠ, με αναφερόμενη δήθεν αληθινή αξία τού ως άνω συστήματος, ύψους 3.931.080 ευρώ, την υλοποίηση της οποίας πρότεινε η αρμόδια επιτροπή, πεισθείσα από τις ψευδείς αυτές διαβεβαιώσεις». 

Στο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται λόγος για «απατηλή συμπεριφορά» των κατηγορουμένων, οι οποίοι, όπως τους καταλογίζεται, κατάφεραν να πιάσουν εξαπίνης τους κορυφαίους στον χώρο της ασφάλειας στην Ελλάδα, την ΕΥΠ και τη ΔΑΕΕΒ, και μάλιστα να τις παραπλανήσουν.
Συγκεκριμένα τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου αναφέρουν στο βούλευμά τους: «Η απατηλή συμπεριφορά των κατηγορουμένων συνεχίστηκε στις 11.1.2007, ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του διοικητή της ΕΥΠ, με την οποία εγκρίθηκε η προμήθεια του συστήματος αυτού (σ.σ.: νόμιμης επισύνδεσης όπως αποκαλούνται οι κοριοί) στο ποσό των 3.931.080 ευρώ, στις 26.2.2007, ημερομηνία υπογραφής της πρώτης σύμβασης (706/2007), στο ίδιο ποσό.

Την απατηλή συμπεριφορά επανέλαβαν και στις 9.9.2008 κατά την υπογραφή της δεύτερης σύμβασης (17/2008) με αναφερόμενη δήθεν αληθινή αξία του δεύτερου συστήματος ύψους 4.104.899,80 ευρώ. Τέλος, εξέδωσαν τα με αριθμούς 8/27.7.2007 και 18/11.12.2008 τιμολόγια της Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε. με αναφερόμενη δήθεν αληθινή αξία του ως άνω συστήματος ποσού 3.931.080 ευρώ για το σύστημα της ΕΥΠ και των 4.104.899,80 ευρώ για το σύστημα της ΔΑΕΕΒ, κι έτσι έπεισαν τους αρμόδιους υπαλλήλους καθεμίας εκ των ως άνω υπηρεσιών του Δημοσίου να εκδώσουν επιταγές σε διαταγή της Βαμβούκης Γκρουπ Α.Ε., ύψους 8.075.979,80 ευρώ σε ολοσχερή εξόφληση των παραπάνω ψευδών-αναληθών τιμολογίων της εταιρείας τους». Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι απέκρυψαν «ότι η αληθινή αξία των συστημάτων αυτών ανέρχονταν μόλις στο ποσό των 1.450.000 ευρώ για το σύστημα που προμήθευσαν την ΕΥΠ και μόλις στο ποσό των 1.376.500 ευρώ για το σύστημα το οποίο προμήθευσαν τη ΔΑΕΕΒ». 

Στις Φυλακές Ανηλίκων για λόγους ασφαλείας

Από την πλευρά του ο Χρήστος Βαμβούκης, που βρίσκεται προφυλακισμένος από τις 5 Απριλίου του 2012, αρνείται τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και προειδοποιεί, εν όψει της δίκης του στο Εφετείο, με «αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν σεισμό». Ο ίδιος μέσω του συνηγόρου του κ. Νίκου Αντωνιάδη αναδεικνύει όμως και μια άλλη πτυχή της όλης υπόθεσης, που αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι ακόμη προσωρινά κρατούμενος, παρά το γεγονός ότι το 18μηνο -το ανώτατο όριο της προφυλάκισης που προβλέπει το Σύνταγμα- έχει λήξει στις 5 Οκτωβρίου 2013. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνιάδη -ο οποίος έχει καταθέσει αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής του κράτησης-, αλλά και από τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει στη διάθεση του το «ΘΕΜΑ», στις 5.4.2012 η αρμόδια ανακρίτρια απήγγειλε κατηγορία κατά του Χρήστου Βαμβούκη για απάτη σε βάρος της ΕΥΠ και της ΔΑΕΕΒ. Συγκεκριμένα, κατηγορήθηκε ότι εξαπάτησε τις επιτροπές των δύο υπηρεσιών κατά τη διαδικασία προμήθειας των υπερκοριών, κοστολογώντας τα συστήματα αυτά αρκετά πιο πάνω από την αξία τους, με τη χρήση εικονικών τιμολογίων. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο δικηγόρος του Χρήστου Βαμβούκη, «για τα εικονικά τιμολόγια δεν του ασκήθηκε δίωξη και δεν του απαγγέλθηκε κατηγορία ταυτόχρονα με αυτήν της απάτης, παρότι ήταν δεδομένη για την ανακρίτρια η τέλεση του σχετικού αδικήματος κατά τον χρόνο αυτό, αφού, κατά την κατηγορία, ήταν το μέσο της απάτης». Αντίθετα, όπως λέει ο ίδιος, η ποινική δίωξη για τα εικονικά τιμολόγια τού ασκήθηκε δέκα μήνες μετά και η ανακρίτρια, κατόπιν εισαγγελικής πρότασης, αποφάσισε με διάταξή της τη συνένωση των δύο υποθέσεων και τη συνανάκρισή τους, με την αιτιολογία ότι το δεύτερο αδίκημα (τα εικονικά τιμολόγια) ήταν το μέσο τέλεσης του πρώτου (της απάτης). 

Ετσι, κάλεσε τον κατηγορούμενο σε νέα απολογία για τα εικονικά τιμολόγια στις 28.2.2013 και αποφασίστηκε δεύτερη προφυλάκισή του, κάτι που «απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 2888 § 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χρήστος Βαμβούκης, ηλικίας 48 ετών, βρίσκεται προφυλακισμένος στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα για λόγους ασφαλείας! Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες Αρχές έκριναν πως δεν μπορούσε να κρατηθεί στον Κορυδαλλό, όπου και βρίσκονται τα περισσότερα θύματα των υπερκοριών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης