Τσίπρας με Όλιβερ Στόουν, Ζίζεκ και Μελανσόν στο Ζάγκρεμπ

Τσίπρας με Όλιβερ Στόουν, Ζίζεκ και Μελανσόν στο Ζάγκρεμπ

Η αναγνώριση του κ. Τσίπρα ως κορυφαία προσωπικότητα της ευρωπαϊκής αριστεράς λειτουργεί ως αντίβαρο στη δημοσκοπική στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην εσωκομματική αντιπολίτευση από το αριστερό ρεύμα

Τσίπρας με Όλιβερ Στόουν, Ζίζεκ και Μελανσόν στο Ζάγκρεμπ
Σε μια αξιοπερίεργη, ίσως και εκκεντρική, εκδήλωση θα μετάσχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες στο Ζάγκρεμπ.

Στην πρωτεύουσα της Κροατίας πραγματοποιείται από τη Κυριακή και έως το Σάββατο συνέδριο με θέμα «Η ουτοπία της Δημοκρατίας» και προσκεκλημένους, εκτός από τον κ. Τσίπρα, μεταξύ άλλων τον Σλοβένο φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ, τον ηγέτη της γαλλικής αριστεράς κ. Ζακ Λικ Μελανσόν, τον Αμερικανό ανατρεπτικό σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν, τον συγγραφέα και ιστορική μορφή της Αριστεράς και των διεθνών κινημάτων Ταρίκ Αλί, αλλά και τον οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη.

Κλείσιμο
Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει την Τρίτη με θέμα «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», μαζί με τον κ. Μελανσόν. Οι κύριοι Στόουν και Αλί θα μιλήσουν με θέμα «Η ανείπωτη Ιστορία των ΗΠΑ», ενώ ο κ. Βαρουφάκης θα μιλήσει με τίτλο «Εξομολογήσεις ενός αιρετικού μαρξιστή». Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί ξανά με τον κ. Ζίζεκ, με τον οποίο έχει αναπτύξει στενές σχέσεις, καθώς ο αριστερός φιλόσοφος επισκέπτεται συχνά την Αθήνα.

Παράλληλα σε κεντρικό πρόσωπο, αν όχι σε σταρ, της ευρωπαϊκής αριστεράς αναδεικνύεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις σκέψεις που υπάρχουν στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο να τον προτείνει για πρόεδρο της Κομισιόν.

Οντας επικεφαλής στο κόμμα, που έχει μεταξύ των αριστερών σχημάτων το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας απολαμβάνει τώρα όλο και περισσότερο τα οφέλη από τις περσινές εντυπωσιακές εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Και χάρις στο νεαρό της ηλικίας, που φέρνει φρεσκάδα στη γερασμένη ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στα διεθνή φόρα, όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κουμουνδούρου μόλις μετά βίας συγκράτησε την εκδήλωση του ενθουσιασμού της με την είδηση περί της υποψηφιότητας για την προεδρία της Κομισιόν. Φυσικά η υποψηφιότητα είναι περισσότερο συμβολική, καθώς οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί συσχετισμοί δεν επιτρέπουν την εκλογή ενός αριστερού στην κορυφή της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Ωστόσο η πρόταση και μόνο δημιουργεί νέα, άκρως ενδιαφέροντα δεδομένα. Κυρίως η εξέλιξη αυτή εκδηλώνεται σε μια δύσκολη συγκυρία για την αξιωματική αντιπολίτευση στην εσωτερική πολιτική σκηνή: ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει δημοσκοπική στασιμότητα, οι κοινωνικές κινητοποιήσεις σημειώνουν κάμψη και ατονία, ενώ στο εσωτερικό του κόμματος η πολιτική του κ. Τσίπρα αμφισβητείται όλο και πιο έντονα από την αριστερή πτέρυγα, η οποία φοβάται υπαναχωρήσεις και συμβιβασμούς στον αντιμνημονιακό αγώνα.

Η αναγνώριση του κ. Τσίπρα ως κορυφαία προσωπικότητα της ευρωπαϊκής αριστεράς μοιάζει να λειτουργεί ως αντίβαρο σε όλα αυτά. Και κυρίως να ενισχύει το αρχηγικό προφίλ, την εικόνα «κυβερνησιμότητας» του 38χρονου πολιτικού. «Φιλοτεχνείται αναμφίβολα ένα πιο ‘‘πρωθυπουργικό’’ προφίλ», λένε υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος που εκτιμούν ότι η διεθνής δυναμική μπορεί να επιδράσει θετικά και στο εσωτερικό της χώρας.

Ιδίως όταν η πρόταση προέρχεται όχι από δεύτερης κλάσης παράγοντες της ευρωπαϊκής αριστεράς, αλλά από τη… Γερμανία. Την  ιδέα κατέθεσε η πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που τυγχάνει να είναι Γερμανίδα, η κυρία Γκαμπριέλα Τσίμερ. Αναφερόμενη μάλιστα στον κ. Τσίπρα μίλησε για «έναν νέο πολιτικό, που έχει αρχίσει να αναπτύσσει δυναμική και κοινό στην Ευρώπη».
Επιβεβαιώνει έτσι η Γερμανίδα ευρωβουλευτής ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  είναι ένα ισχυρός, έστω και απρόβλεπτος παράγοντας, στο ευρωπαϊκό πολιτικό παιχνίδι.

Στην Κουμουνδούρου βρίσκουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη διαδικασία, καθώς ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν θα εκλεγεί τον Οκτώβριο του 2014 από το Ευρωκοινοβούλιο και όχι από τη Σύνοδο Κορυφής όπως γινόταν έως τώρα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι υποψηφιότητες θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας ευρύτερης συζήτησης, που θα αφορά και στις επιλογές των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές του 2014 σε όλη την Ευρώπη.
Με δεδομένο μάλιστα ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία περνά μια φάση βαθιών διεργασιών και αναπροσανατολισμού, έπειτα από μια περίοδο ταύτισης με τους κεντροδεξιούς, οι αναζητήσεις πιθανόν να ξεπεράσουν παλιές διαχωριστικές γραμμές.

Σημειωτέον αφενός μεν ότι ο κ. Τσίπρας είναι ήδη αντιπρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αφετέρου ότι η τελευταία εξέλιξη συμπίπτει με την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τη λεγόμενη «συμμαχία του νότου», τη συγκρότηση δηλαδή ενός μετώπου των μεσογειακών χωρών απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο μέσω της τρόικας.

Στοπ πλαίσιο αυτό μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ήδη ένα ταξίδι στην Πορτογαλία πριν από το Πάσχα, ενώ ετοιμάζει για το τέλος του Μαΐου επίσκεψη και στην Ισπανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης