Η μάχη της Μακεδονίας: Τα πρόσωπα κλειδιά των ευρωεκλογών και οι γκρίζες ζώνες

Η μάχη της Μακεδονίας: Τα πρόσωπα κλειδιά των ευρωεκλογών και οι γκρίζες ζώνες

Η ΝΔ επιδιώκει να κλειδώσει ποσοστό που θα έχει το 3 μπροστά και να περιορίσει τη δύναμη των κομμάτων στα δεξιά της - Απανωτές περιοδείες από Μητσοτάκη και Κασσελάκη - Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση και η σφήνα Βελόπουλου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mitsotakis-kosmos-11
Με το βλέμμα στραμμένο στην κινητικότητα των ψηφοφόρων στη Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζουν τα κομματικά επιτελεία το πανελλαδικό τους στοίχημα, καθώς συνεχίζουν να εντοπίζουν και να παρατηρούν αρκετές ευμετάβλητες «νησίδες» στον «χάρτη» των πολιτικών συσχετισμών.

Τόσο σε περιοχές της Μακεδονίας όσο και στη Θράκη η Νέα Δημοκρατία, εν όψει των ευρωεκλογών, επιχειρεί να συσπειρώσει την ευρύτατη εκλογική της δύναμη που εξασφάλισε στις εθνικές εκλογές του περσινού έτους, να περιορίσει την απήχηση των κομμάτων προς τα δεξιά της (όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη) και να κλειδώσει ποσοστό που θα έχει το 3 μπροστά: πρόκειται για την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την προσέγγιση του πανελλαδικού πήχη (του 33,12% των προηγούμενων ευρωεκλογών), που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε με στόχο ακόμη και να τον ξεπεράσει.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δίνουν τη μάχη της δεύτερης θέσης, ειδικά σε περιοχές που βρέθηκαν με διαφορά μιας ανάσας στις εκλογές του Ιουνίου, όπως: στις Σέρρες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 12,88% έναντι 11,45% του ΠΑΣΟΚ, στη Χαλκιδική όπου το τρίτο πανελλαδικά κόμμα κέρδισε τη δεύτερη θέση με 14,52% έναντι 13,70% του ΣΥΡΙΖΑ ή στο Κιλκίς όπου η Χαριλάου Τρικούπη προηγήθηκε περίπου κατά δύο μονάδες της Κουμουνδούρου. Η Ελληνική Λύση μετά τη σημαντική δημοσκοπική άνοδο κινείται για να καταγράψει διψήφια ποσοστά και στην κάλπη κυρίως στη Μακεδονία αλλά και στη Θράκη, ενώ η Nίκη αρχίζει να βλέπει συρρίκνωση της ανοδικής της πορείας στα γκάλοπ.

Περιοδείες

Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς συντονίζονται για ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών για το διάστημα που απομένει μέχρι την 9η Ιουνίου, έχουν ήδη θέσει σε διάταξη μάχης τα πρόσωπα με κεντρικό ρόλο και ποντάρουν σαφέστατα στην απήχηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ευρύτερα αλλά και στοχευμένα κοινά.

Δεν ήταν τυχαίο που ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Αγκυρα, ξεκίνησε το μπαράζ των περιοδειών από τον Εβρο, και δη από την Αλεξανδρούπολη, στράφηκε στη συνέχεια στη μάχη της Πέλλας, της Ημαθίας και της Πιερίας, ενώ μέχρι τις ευρωεκλογές σκοπεύει να οργώσει σε εβδομαδιαία βάση πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μέσω του επιτελείου του να ενεργοποιήσει όσο περισσότερες δυνάμεις με φόντο τη συγκέντρωση και ομιλία του στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τις κάλπες.

Στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη) προσέρχονται στην κάλπη και ψηφίζουν με βάση τις πρόσφατες εθνικές εκλογές περίπου 1,5 εκατομμύριο ψηφοφόροι. Συγκεκριμένα, στην Κεντρική Μακεδονία οι ψηφίσαντες ξεπέρασαν τις 900.000 (με συμμετοχή 54,15%), στη Δυτική Μακεδονία έφτασαν τις 161.172 (με χαμηλή συμμετοχή 45,5%) και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με επίσης χαμηλή συμμετοχή (47,48%) προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα 313.523 πολίτες.
Κλείσιμο
makedonia-1
Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τη σύντομη ομιλία του στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης. Ως τις ευρωεκλογές σκοπεύει να οργώσει σε εβδομαδιαία βάση πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με κορύφωση τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη λίγο πριν τις κάλπες.
Είναι προφανές ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβερνητικής παράταξης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που μάχονται για τη δεύτερη θέση, έχει σημείο αναφοράς στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές της πόλης και της Κεντρικής Μακεδονίας συνολικότερα.

Σε κάποιες από αυτές η Ελληνική Λύση κινείται επί του παρόντος σε κοντινά δημοσκοπικά ποσοστά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - ωστόσο οι έμπειροι των επιτελείων τονίζουν το εύρος της συμμετοχής/αποχής, η δυναμική που θα αναπτύξουν τα κόμματα μέρα-μέρα και το διακύβευμα των ευρωκλογών είναι οι βασικοί παράγοντες που θα κρίνουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα.

Η «γαλάζια» επιχείρηση

Αντίβαρο στο σκηνικό Βελόπουλου και στο «θρησκευτικό» παιχνίδι της Νίκης είναι για τη Νέα Δημοκρατία το έντονο και έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την προώθηση έργων και προτεραιοτήτων στη Μακεδονία και τη Θράκη και η υποστήριξη του κεντρικού συνθήματος της καμπάνιας για τον «πατριωτισμό της ευθύνης».

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τις περιοδείες του δίνει έμφαση στην ανάδειξη του συνθήματος καθώς και στους κυβερνητικούς χειρισμούς τα πέντε τελευταία έτη σχετικά με το Μεταναστευτικό, στη δημιουργία του φράχτη του Εβρου, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στην «ισχυρή εντολή» που χρειάζεται η κυβερνητική παράταξη για να εργαστεί σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της.

Ως επικεφαλής «περιφερειάρχης» της καμπάνιας της Ν.Δ., ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ενώ κρίσιμο ρόλο λόγω της απήχησής του στον βασικό γαλάζιο κορμό της Κεντρικής Μακεδονίας καλείται να αναλάβει και ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, που πρόκειται να πυκνώσει τις εμφανίσεις του.

Ενας ακόμη αυτοδιοικητικός με εμπειρία από προεκλογικούς αγώνες ανέβηκε από το Λεκανοπέδιο της Αττικής στη Μακεδονία. Ο λόγος για τον πρώην δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο, ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα, ενώ, όπως ισχυρίζονται «γαλάζιοι» κυβερνητικοί, μπορεί να οργανώσει γρήγορα και μεθοδικά τοπικές μάχες με την κινητοποίηση και των αυτοδιοικητικών παραγόντων. Αδωνις Γεωργιάδης και Χρήστος Σταϊκούρας θεωρούνται επίσης κορυφαίοι παίκτες για την οργάνωση του παιχνιδιού αντεπίθεσης από τους «γαλάζιους» στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Μαρία Σπυράκη, αν και με διαφορετικές αφετηρίες, διατηρούν δυνατές γέφυρες επικοινωνίας με τη συγκεκριμένη περιοχή. Στη Θεσσαλονίκη είναι η βάση εκκίνησης για πάνω από δέκα υποψηφίους. Εκτός από τη Σπυράκη, η Βούλα Πατουλίδου, ο γιατρός Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο Γιώργος Δακής (ως πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας από την Κοζάνη αναπτύσσει δράση σε πολλές περιοχές), η νεαρή δικηγόρος Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά (δίνει έμφαση στα ζητήματα με τη Βόρεια Μακεδονία), ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Σωτήρης Σέρμπος και άλλοι δημιουργούν δίκτυα επαφών στη συμπρωτεύουσα.

Η Νουρτζάν Σούλογλου, μουσουλμάνα γιατρός στην Ξάνθη, και η Πίστη Κρυσταλλίδου από την Πτολεμαΐδα και την Εορδαία είναι δύο υποψηφιότητες της Ν.Δ., στις οποίες το κόμμα ποντάρει για να ενεργοποιήσει δυνάμεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Μπορεί στις κάλπες του περασμένου Ιουνίου ο χάρτης να έγινε μπλε, υπήρξαν όμως δύο εκλογικές περιφέρειες στη Θράκη, όπου τα ποσοστά της Ν.Δ. σημείωσαν χαμηλές πτήσεις σε σχέση με το πανελλαδικό 40,5% στη Ροδόπη όπου κατέγραψε 28,89% και στην Ξάνθη με 30,32%. Στις δύο εκλογικές περιφέρειες παίζει ρόλο στο κλίμα το στοιχείο της μειονότητας, των πολλών προβλημάτων και των πληθυσμιακών διαρροών σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, ειδικά τα χρόνια της κρίσης.

Με την εκ νέου κάθοδο του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, που έλαβε στις ευρωεκλογές του 2019 μεγάλα ποσοστά (38% στη Ροδόπη και 25,24% στην Ξάνθη), εκτιμάται ότι η αναμέτρηση αποκτά μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας - αν και οι «γαλάζιοι» ανησυχούν λιγότερο (κατεβάζουν υποψηφιότητα από τη μειονότητα) από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που πήραν μεγάλα ποσοστά στις εθνικές εκλογές, αλλά τώρα δεν ενέταξαν στο ψηφοδέλτιο εκπροσώπους της μειονότητας.

Στην Ανατολική Μακεδονία -Θράκη (δηλαδή σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη και Εβρο) η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει μικρότερο ποσοστό από το πανελλαδικό, αλλά ισχυρό, της τάξης του 37,85%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε με 20,21% και το ΠΑΣΟΚ με 15,61% (πάνω από το πανελλαδικό). Η Ελληνική Λύση έφτασε το 6% και η Νίκη το 4,02%.

Στην Κεντρική Μακεδονία (Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδική, Σέρρες, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία) η Νέα Δημοκρατία είχε ελαφρώς ανεβασμένο ποσοστό (38,77%), παρότι η Ελληνική Λύση το αύξησε στο 7,65%. Στα ίδια «κυβικά» βρέθηκε η Ν.Δ. και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά και Καστοριά), σε όλες τις δημοσκοπήσεις όμως φαίνεται σχετική υποχώρηση των δυνάμεών της λόγω της απολιγνιτοποίησης και των νέων δεδομένων στα οποία καλείται να απαντήσει με συγκεκριμένο και στιβαρό αφήγημα η κυβερνητική παράταξη.

Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να εμπλουτίσει το αφήγημα με καθαρά μηνύματα και συγκεκριμένες δράσεις εντοπίζοντας τριών κατηγοριών προτεραιότητες: στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης όπου κάνει κινήσεις να μαζέψει το αρνητικό κλίμα από τη μη ολοκλήρωση του fly over και του μετρό, των αθλητικών ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Η μάχη για τη δεύτερη θέση

Η αναμέτρηση των ευρωεκλογών μπορεί να κρύβει περισσότερες εκπλήξεις απ’ όσες αναμένουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις κατά τόπους μάχες της Βόρειας Ελλάδας. Οι δημοσκόποι εξακολουθούν να δηλώνουν τον έντονο προβληματισμό τους σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για τη σειρά κατάταξης από τη δεύτερη ως την τέταρτη θέση σε αρκετές περιοχές.

«Ο Βελόπουλος πέφτει κοντά ή πάνω από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε κάποιες μετρήσεις σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και στα πέριξ. Κρατάει ακόμη ισχυρό και σε αρκετές περιοχές διψήφιο ποσοστό, αλλά υπάρχει πυκνός πολιτικός χρόνος για το φρενάρισμα της δυναμικής του με την ενημέρωση του κόσμου», πιστεύει έμπειρο στέλεχος που δεν διστάζει να ομολογήσει ότι δεν θα εκπλαγεί αν η Ελληνική Λύση καταλήξει δεύτερο κόμμα πίσω από τη Ν.Δ. σε αρκετές ζώνες της περιοχής.

Και ενώ η Ν.Δ. αναπτύσσει σχέδιο στρατηγικής με ορίζοντα τριετίας για τον περιορισμό των δυνάμεων στα δεξιά της, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας να «κλειδώσει» τη δεύτερη θέση πέφτει αναγκαστικά πάνω στην πραγματικότητα των εκλογών του 2023, όπου σημείωσε εκκωφαντική ήττα και σε πολλά σημεία της Βόρειας Ελλάδας - είδε μάλιστα να χάνει τη δεύτερη εκλογική θέση από το ΠΑΣΟΚ σε αρκετές περιοχές, ιδίως στις αγροτικές ή στις τουριστικές όπως στην παραλιακή Χαλκιδική. Ο Στέφανος Κασσελάκης επενδύει και εκεί στο προσωπικό παιχνίδι και στο θετικό σύνθημα για μια «καλύτερη ζωή».
makedonia-2
Στέφανος Κασσελάκης: Από περιήγηση στους χώρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Θα επιστρέψει -σύμφωνα με κομματικά στελέχη- στην περιοχή με έδρα τη Θεσσαλονίκη για ένα «δυνατό φινάλε» τα τελευταία προεκλογικά 24ωρα.
Συνεχίζει τις περιοδείες και θα επιστρέψει -σύμφωνα με κομματικά στελέχη- στην περιοχή με έδρα τη Θεσσαλονίκη για ένα δυνατό φινάλε τα τελευταία 24ωρα της μάχης. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει «γκρίζες ζώνες» στην τουριστική Πιερία, όπου σχεδόν ισοψήφισε με το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να πιάσει το πανελλαδικό ποσοστό του 2023 σε περιοχές όπως στη Β’ Θεσσαλονίκης όπου έκανε βουτιά (στο 12%) και να βελτιώσει κάπως την εικόνα του στον αγροτικό πληθυσμό όπου το προφίλ Κασσελάκη δεν πείθει τόσο τη συγκεκριμένη «δεξαμενή» ψηφοφόρων.

Δύο πρώην βουλευτίνες του και νυν υποψήφιες για την Ευρωβουλή, η Δώρα Αυγέρη από τη Β’ Θεσσαλονίκης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου από την Καστοριά (πρώην υφυπουργός με ρίζες στο ΠΑΣΟΚ), χαρακτηρίζονται ως το δίδυμο που ξέρει την περιοχή και που θα καταφέρει να σπάσει το ταβάνι του 17%. Ο Γρηγόρης Στογιαννίδης από την Ξάνθη, η δημοσιογράφος και σύζυγος του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Δώρα Τσαμπάζη από τις Σέρρες και η Αγλαΐα Κατσιγιάννη από τη Δράμα έχουν αναλάβει ως υποψήφιες να συγκροτήσουν δίκτυα. Η Βορειοελλαδίτισσα Θεοδώρα Τζάκρη αποτελεί βασικό στέλεχος της προεκλογικής μάχης.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά την επιστροφή του στα γκάλοπ σε πανελλαδικό ποσοστό γύρω στο 12%, δηλώνει βέβαιο για τη θετική έκβαση στη μάχη της Βόρειας Ελλάδας - την ίδια ώρα στελέχη του επισημαίνουν ότι ενδέχεται να χάσουν έδαφος και να πάρει ο Βελόπουλος στο τέλος το τρόπαιο της β’ ή γ’ θέσης. Βουλευτές και στελέχη, όπως οι Θανάσης Γλαβίνας, Στέφανος Παραστατίδης, Απόστολος Πάνας που δρουν και κινούνται στην περιοχή συμφωνούν με αυτούς που βλέπουν «νίκη» του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε Χαλκιδική, Κιλκίς, Φλώρινα, Δράμα, Πιερία και αλλού.
makedonia-3
Nίκος Ανδρουλάκης: Εχοντας πάρει την έδρα τη Α΄Θεσσαλονίκης ποντάρει στη στήριξη αυτοδιοικητικών στην πόλη, στους γύρω δήμους και στους πολλούς υποψήφιους ευρωβουλευτές με απήχηση στα βόρεια και ακριτικά τμήματα της χώρας.
Ποντάρουν στη στήριξη αυτοδιοικητικών στη Θεσσαλονίκη, στους γύρω δήμους και στους πολλούς υποψήφιους ευρωβουλευτές με απήχηση στα βόρεια και ακριτικά τμήματα της χώρας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που εκλέχτηκε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, θεωρεί ότι η υποψηφιότητα του Θοδωρή Ζαγοράκη, του Κώστα Χρυσόγονου, του Σάκη Αρναούτογλου, του καθηγητή Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, της αντιδημάρχου Ωραιοκάστρου, Χριστίνας Αλίρη και της συνάδελφισσάς της στον Δήμο Θεσσαλονίκης Στεφανίας Τανιμανίδη, της Κατερίνας Πλέσια από την Ξάνθη και άλλων θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και με επιτυχία στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων κοινών, εκτός ΠΑΣΟΚ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: EUROKINISSI

Ειδήσεις σήμερα:

«Μπήκε στο αμάξι και ήθελε να πατήσει τον σύζυγό μου» - Η περιγραφή της 43χρονης για το άγριο ξύλο σε φανάρι στο Αιγάλεω

Ζέστη και σκόνη σήμερα, έρχεται «ψυχρή λίμνη» με μπόρες και πτώση της θερμοκρασίας

Αδιανόητη οικογενειακή τραγωδία στη Βραζιλία: 16χρονος σκότωσε γονείς και αδελφή επειδή του πήραν το κινητό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης