Το «φυτώριο του ΠΑΣΟΚ»: H ιστορική νίκη του 1981 και οι γόνοι εκείνης της γενιάς που είναι σήμερα στην πολιτική

Το «φυτώριο του ΠΑΣΟΚ»: H ιστορική νίκη του 1981 και οι γόνοι εκείνης της γενιάς που είναι σήμερα στην πολιτική

Πρώτη σε σταυρούς στο Δήμο Αθηναίων η κόρη του πρώην δημάρχου της πρωτεύουσας  Δημήτρη Μπέη - Ο εγγονός του Ευάγγελου Γιανόπουλου, ο γιος του  Γρηγόρη Γιάνναρου, η Νάγια Γρηγοράκου, η Νάντια Γιαννακοπούλου και οι Κώστας Κατσανέβας και Θανάσης Γλαβίνας, συνεχίζουν την πολιτική παράδοση

andreas_papandreou_1981
Η ανατροπή στον δήμο Αθηναίων με τη νίκη του Χάρη Δούκα έφερε ξανά την ελπίδα στο ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην πολιτική σκηνή. Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ άλλωστε υπενθύμισαν και άλλες δύο μεγάλες αναμετρήσεις του παρελθόντος. Η πρώτη ήταν τον Οκτώβριο του 1978 όταν η Αθήνα κέρδιζε με δήμαρχο τον Δημήτρη Μπέη. Λίγα χρόνια μετά, σαν σήμερα, το 1981, το ΠΑΣΟΚ έρχεται στην εξουσία για πρώτη φορά και γράφει ιστορία ως «πρώτη φορά αριστερά».

dimitris_beis
Ο Δημήτρης Μπέης - Δήμαρχος Αθηναίων την περίοδο '78-86 και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ­

Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται για τον δρόμο του ΠΑΣΟΚ προς την εξουσία, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης, είναι άγνωστο ακόμα. Ωστόσο, φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί έως και σήμερα φυτώριο ικανών στελεχών της νέας γενιάς, με κάποια να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το παρελθόν. Το παράδειγμα της Ρωξάνης Μπέη, είναι το πιο χαρακτηριστικό. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, υπήρξε δημοτική σύμβουλος από το 2019 και αντιπρόεδρος στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων. Έχοντας πλούσιο βιογραφικό και γνωρίζοντας καλά τα θέματα της αυτοδιοίκησης κατάφερε να πρωτεύσει σε σταυρούς στις εκλογές του ‘23 με την παράταξη του Χάρη Δούκα. Η μάχιμη δικηγόρος είναι και μέλος του  Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με ενεργό δράση σε θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης. Η κ. Μπέη είναι κόρη του Δημήτρη Μπέη που διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων από το 1978 έως το 1986 αλλά και βουλευτής από το 1986 έως το 1996.
rojans
Ρωξάνη Μπέη - Δημοτική σύμβουλος του δήμου Αθηναίων

Ανάμεσα στους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους με τον Χάρη Δούκα είναι και ο Γιώργος Γιάνναρος και ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος. Αμφότεροι είναι η συνέχεια δύο ισχυρών πολιτικών προσωπικοτήτων. Ο Γιώργος Γιάνναρος είναι μέλος του  Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, οικονομολογός εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με ειδίκευση στα ναυτιλιακά. Η ενασχόληση του με την πολιτική ξεκίνησε το 2015 όταν είχε ενεργό συμμετοχή στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Είναι γιος του ιστορικού στελέχους της αριστεράς, Γρηγόρη Γιάνναρου. Από την άλλη, όπως προσδίδει και το όνομα του, ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος είναι εγγονός του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, κορυφαίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Είναι μόλις 23 ετών και είναι φοιτητής Νομικής.

YANNAROS
Γιώργος Γιάνναρος
Κλείσιμο
GIANOPOILOS
Βαγγέλης Γιαννόπουλος

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νάγια Γρηγοράκου, κόρη του Λεωνίδα Γρηγοράκου, αποτελεί την νεαρότερη βουλευτή της κοινοβουλευτικής ομάδας. Είναι δικηγόρος με καταγωγή από τη Λακωνία. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, έχει μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία και θεωρείται μια από τις πιο μάχιμες παρουσίες του κοινοβουλίου. Είναι, επίσης, κόρη του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γιαννακόπουλου.
nagia-e1685352329716
Νάγια Γρηγοράκου
artworks-8Nu0glkoPxpGOdWm-Qwly6w-t500x500
Νάντια Γιαννακοπούλου

Ο Κώστας Κατσανέβας, γιος του Θεόδωρου Κατσανέβα και της Σοφίας Παπανδρέου και εγγονός του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Είναι αναπληρωτής γραμματέας στον τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο Δημήτρης Οικονόμου, γιος του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Παντελή Οικονόμου. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Ακόμη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, ο οποίος στις εκλογές του Μαΐου είχε καταφέρει να εκλεγεί στη Βουλή, είναι γιος του του πρώην βουλευτή του κόμματος Γιάννη Γλαβίνα. Άλλα στελέχη που έχουν ακολουθήσει τα βήματα των γονιών τους διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών με το ΠΑΣΟΚ είναι η δικηγόρος Κέλλυ Σταμούλη και ο Δημήτρης Διαμαντίδης.
DSC_9666-scaled
Θανάσης Γλαβίνας
Kostas_Katsanevas
Κώστας Κατσανέβας
Δημητρης-Οικονομου-1280x720
Δημήτρης Οικονόμου


Η νίκη του ‘81
andreas_papandreou_1981

Παρότι έχουν περάσει 42 χρόνια από την ιστορική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, έως και σήμερα αποτελεί σταθμός στη μεταπολεμική Ελλάδα. Για πρώτη φορά, ένα αριστερό κόμμα κερδίζει την εξουσία. Η ανατροπή δεν ήταν μόνο πολιτική αλλά οικονομική και κοινωνική.
Σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια: Με 48% το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν συνομιλητής των λαϊκών στρωμάτων, έφερε καινοτομίες και μεταρρυθμίσεις που ακόμα και σήμερα το ΠΑΣΟΚ μνημονεύει. Κάποια από αυτά είναι η ίδρυση του ΕΣΥ, η αναμόρφωση της Παιδείας αλλά και η ισότητα των φύλων.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.1981. ΣΥΝΤΑΓΜΑ. ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ

Η Ελλάδα, τότε, ακολουθεί τον δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας με κορυφαία παραδείγματα τη Γαλλία του Μιτεράν, τη Γερμανία του Βίλι Μπραντ και τη Βρετανία στα χέρια των Εργατικών.

Επί 30 χρόνια το ΠΑΣΟΚ παραμένει ισχυρό και εναλλασσόταν στην κυβέρνηση με τη ΝΔ. Η οικονομική κρίση το έφερε μια ανάσα πριν από την πλήρη κατάρρευση. Το 2019, το ΠΑΣΟΚ κερδίζει την τρίτη θέση στη Βουλή ενώ το 2023 ανεβάζει κι άλλο τα ποσοστά του.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μπάιντεν φτάνει στο Ισραήλ παρά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα - Ναυάγιο για την 4μερη σύνοδο

Γεωργία Γεννιά: Από την αγκαλιά του Πολάκη, κεφαλοκλείδωμα στον Ανδρουλάκη

Στη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής ο Μητσοτάκης: Σχεδιασμός για ταξίδια σε Ισραήλ, Ιορδανία και Αίγυπτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης