Ο Κασσελάκης ανακοινώνει υποψηφιότητα – Εκκίνηση από τα Χανιά με απόντα τον Πολάκη

Ο Κασσελάκης ανακοινώνει υποψηφιότητα – Εκκίνηση από τα Χανιά με απόντα τον Πολάκη

Οργανώνει ανοικτή συζήτηση στους Τάφους των Βενιζέλων - Η δυναμική του εγχειρήματος

stefanos-kasselakis
Με σύνθημά του «ξεκινάμε από τα Χανιά», ο κύβος ερρίφθη αναφορικά με την σημερινή επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς από ώρα σε ώρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα (από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) η δήλωση της συμμετοχής του στην κορυφαία εσωκομματική διαδικασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο τετράλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να περιγράφει τους λόγους που τον ώθησαν στο να δηλώσει «παρών» στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, παράλληλα με το προσωπικό όραμά του για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ελληνική πολιτική σκηνή, πρόγευση του οποίου αποτέλεσε η πολιτική πλατφόρμα «ΣΥ.ΡΙΖ.Ανασυγκρότηση Τώρα», την οποία επικοινωνεί συστηματικά, τις τελευταίες ημέρες.

Μπαίνοντας στην εσωκομματική αρένα μια ανάσα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης εμφανίζει τις τελευταίες ώρες μια αξιοσημείωτη δυναμική στο διαδίκτυο, οριζόντια σε επίπεδο «φυλών» και τάσεων του κόμματος, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό το κλίμα, αλλά και την ψυχολογία μερίδας ψηφοφόρων και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι οποίοι φαίνεται να παρακολουθούσαν από απόσταση έως αδιάφορα την εσωκομματική μάχη των επιγόνων του κ. Τσίπρα. Με το όνομά του να μονοπωλεί, ωστόσο, τις εσωκομματικές συζητήσεις, ο κ. Κασσελάκης προανήγγειλε ήδη από χθες την υποψηφιότητά του, καλώντας -μέσω επιστολής- τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και φίλους του κόμματος στα Χανιά, σε μια συνάντηση/συζήτηση στις 19:15 σήμερα το απόγευμα, στους Τάφους των Βενιζέλων.
post-55

To «προσκλητήριο»

Κλείσιμο
Στην επιστολή του, «αισθάνομαι την ανάγκη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, η πρώτη μου δημόσια επαφή να γίνει στον τόπο καταγωγής μου και με τους ανθρώπους του τόπου μου» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Κασσελάκης, επικαλούμενος την «επικείμενη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.».

Αναλυτικά, η επιστολή:

«Ενόψει της επικείμενης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., θα βρεθώ την Τρίτη 29 Αυγούστου στα Χανιά.

Αισθάνομαι την ανάγκη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, η πρώτη μου δημόσια επαφή να γίνει στον τόπο καταγωγής μου και με τους ανθρώπους του τόπου μου.

Καλώ τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, αλλά και κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό συμπατριώτη μου από τα Χανιά, να συναντηθούμε, να γνωριστούμε καλύτερα και να συζητήσουμε τον τρόπο και τον δρόμο που πρέπει να διανύσουμε μαζί για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την Αριστερά του μέλλοντος.

Ραντεβού την Τρίτη το απόγευμα στις 7.15μμ στους Τάφους του Βενιζέλου.

Στέφανος Κασελάκης»

Κατά τη σημερινή ημέρα, μεστή σε ανακοινώσεις και δραστηριότητες για τον νέο παίκτη στην εσωκομματική μάχη για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο 35χρονος αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας με επαγγελματική έδρα τις ΗΠΑ θα παρέμβει από το Ενετικό Λιμάνι στις 22:00 στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kontra, ολοκληρώνοντας έναν πρώτο κύκλο τοποθετήσεων γύρω από την απόφασή του να διεκδικήσει την αρχηγία, μετά τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εξωτικός» ή «Μεσσίας»;

Την ίδια ώρα, η έλευσή του στο παρά πέντε στο γήπεδο της διαδοχής διχάζει την παραδοσιακή κομματική τάξη, καθώς ορισμένοι στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζουν την υποψηφιότητά του ως «εξωτική», δηλαδή πέρα από τα ειωθότα της ελληνικής εκδοχής της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τόσο λόγω βιογραφικού, όσο και λόγω της δυναμικής του επικοινωνίας, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα. Εισάγοντας «καινά δαιμόνια», ο κ. Κασσελάκης ξένισε αρκετά κομματικά στελέχη με την πολιτική του τακτική, που δείχνει να έχει ξεπεράσει κομματικά στεγανά και συνήθεις επικοινωνιακές πρακτικές, απευθυνόμενος ανοιχτά στην κοινωνία. Αυτή η «πλατιά απεύθυνσή» του, όπως θα παρατηρούσε ο Αλέξης Τσίπρας, του προσθέτει την ίδια ώρα αρκετούς πόντους στη λογική του πλέον «κατάλληλου» να ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φαντάζοντας στα μάτια μέρους των ψηφοφόρων ως «από μηχανής θεός», που μπορεί να «αναστήσει» την κοινωνική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Για τους συνυποψηφίους του, η περίπτωση Κασσελάκη, αν και φρέσκια από άποψης χρόνου, δεν παύει να προκαλεί αμηχανία στα επιτελεία τους, καθώς τα χαρακτηριστικά του δεν τέμνονται με των υπολοίπων διεκδικητών της ηγεσίας, ενώ οι προσλαμβάνουσές του, ακαδημαϊκές, επαγγελματικές και πολιτισμικές, απηχούν ένα στοιχείο κοσμοπολιτισμού. Ο συνδυασμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, της εθελοντικής πολιτικής δράσης με τους Δημοκρατικούς, των υψηλών ακαδημαϊκών περγαμηνών και της μιντιακής του δραστηριότητας προκαλεί ισχυρές δόσεις καχυποψίας, αν όχι αγωνίας για το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, την επαύριον των εσωκομματικών εκλογών. Μεγαλύτερη ανησυχία διακατέχει τους προερχόμενους από το «προεδρικό» μπλοκ συνυποψηφίους του, καθώς η επιλογή του κ. Κασσελάκη από τον κ. Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά και η στήριξη που φέρεται να του παρέχει ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, ενισχύουν τις φυγόκεντρες «προεδρικές» δυνάμεις, ανατρέποντας τους συσχετισμούς κυρίως για τον Νίκο Παππά και τον Στέφανο Τζουμάκα. Παρά τον ενθουσιασμό που φέρεται να διακατέχει τον κ. Πολάκη για την νέα είσοδο στην εσωκομματική κούρσα, ο τελευταίος κοινοποίησε χθες το «προσκλητήριο» του κ. Κασσελάκη στον νομό Χανίων, γνωστοποιώντας, ωστόσο, πως θα απουσιάζει «δυστυχώς» από τη σημερινή εκδήλωση «λόγω ιατρικών υποχρεώσεων». Μακριά από όλους τους επίδοξους διαδόχους του στέκεται από την πλευρά του ο απερχόμενος Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κρατά στάση αυστηρής ουδετερότητας ως ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Στοίχημα η συμμετοχή

Σε κάθε περίπτωση, αυτό στο οποίο φαίνεται να συνηγορούν τα περισσότερα στελέχη είναι πως «η υποψηφιότητα Κασσελάκη ανεβάζει το ενδιαφέρον και μας βοηθάει να αυξήσουμε τη συμμετοχή για την εκλογή αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα μας είναι να φέρουμε κόσμο και αυτή η υποψηφιότητα θα βοηθήσει τη συμμετοχή», όπως δήλωσε χθες ο Ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδημούλης, συμπληρώνοντας πως «ως μέλος της Εκλογικής Επιτροπής είχε μία σημαντική παρουσία. Θα έπρεπε να δώσει κάποια δείγματα γραφής και μετά να έβαζε υποψηφιότητα για την εκλογή του Προέδρου». «Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μέλλον αρκεί να μην είναι βιαστικός. Όλες οι υποψηφιότητες μπορούν να συνεισφέρουν», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης, ενώ «καλοδεχούμενες» χαρακτήρισε τις νέες υποψηφιότητες, φωτογραφίζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη, ο συνυποψήφιος του, Νίκος Παππάς, εκτιμώντας και αυτός με τη σειρά του πως «θα αυξήσουν το ενδιαφέρον και πολύ πιθανόν και τη συμμετοχή στη διαδικασία μας».

Καθώς περνούν οι ώρες, πάντως, ολοένα και περισσότερα κορυφαία στελέχη τοποθετούνται τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, όπως οι πρώην Υπουργοί, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Δημήτρης Μάρδας, επισημαίνοντας στοιχεία από την προεκλογική του καμπάνια, όπως η αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία, αλλά και το στιβαρό βιογραφικό του.
post-4
post-3
post-2
post-1

Τα επόμενα βήματα

Υποψήφιος και με τη… βούλα, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να περιοδεύσει τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη, επικοινωνώντας με τους πολίτες μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, οπότε θα πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με τους παριστάμενους να παρουσιάζουν τις πολιτικές τους πλατφόρμες ενώπιον των συνέδρων, μαζί με τις 30 υπογραφές (το 1/10) των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνοδεύουν τις υποψηφιότητές τους. Από τα ονοματεπώνυμα όσων θα ταχθούν δια της υπογραφής τους υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων εικάζεται ότι θα αποτυπωθεί μια πρώτη δυναμική ως προς τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος και τις πιθανές τους αποδόσεις, με την πλέον σίγουρη υπογραφή αυτή του Παύλου Πολάκη υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανικό Μουσείο: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» φωνάζουν Νιγηρία και Κίνα - Η στάση της Ελλάδας

Τι συμβαίνει στον Βόλο; Μπέος κατά Προϊσταμένης Μνημείων - «Τόφαλος, τρώει 7 σοκολατάκια την ώρα, δεν χωράει από την πόρτα»

Μάργκοτ Ρόμπι: Μετά τη Φολέγανδρο επισκέφτηκε τη Σίφνο με τον σύζυγό της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης