Εκλογές 2023: Το τουρκικό προξενείο «ελέγχει» δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει η ΝΔ

Εκλογές 2023: Το τουρκικό προξενείο «ελέγχει» δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει η ΝΔ

Να ασχοληθεί όχι μόνο με τα αίτια της ήττας του αλλά και με τα αίτια της νίκης του μουσουλμάνου βουλευτή στη Ροδόπη, Φερχάτ Οζγκιούρ, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Άκης Σκέρτσος

rodopi-xr
Στα ύψη με φόντο τη Ροδόπη έφτασε χθες η πολιτική αντιπαράθεση, με τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσο να καλεί τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί αναφορικά με τους δυο υποψήφιους βουλευτές του κόμματος του, Φερχάτ Οζγκιούρ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, στη Ροδόπη. «Ο κ. Τσίπρας τώρα γνωρίζει ότι το τουρκικό προξενείο ξεκάθαρα στήριξε δυο υποψηφίους του κόμματός του που υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος, σε συνέχεια των όσων δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτακης, σε συνέντευξή του, στο «Πρώτο Θέμα».


Μητσοτάκης: Ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου


Ειδικότερα, «στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα» ανέφερε επί λέξει ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: Δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη την μουσουλμανική μειονότητα. Έχω, άλλωστε, στηρίξει τη θρησκευτική μειονότητα, στα βήματα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έκανε πράξη την ισονομία και την ισοπολιτεία».

«Οι Έλληνες μουσουλμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συμπολίτες τους Χριστιανούς και κάνουμε ό,τι χρειάζεται γι' αυτό. Κάποιοι, όμως, θέλουν να τους αντιμετωπίζουν ως μοχλούς για να δημιουργούν προβλήματα στην Ελλάδα. Γι' αυτό και κάποια κόμματα όφειλαν να είναι πολύ πιο προσεκτικά στις επιλογές τους» υπογράμμισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση για έξωθεν παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία.

Σημειωτέον ότι ο νομός Ροδόπης είναι ο μόνος που επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εθνικές εκλογές τις 21ης Μαΐου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,18% έναντι 27,06% της ΝΔ. Από πλευράς του, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωσή του αρνήθηκε τις κατηγορίες και ανέφερε ότι τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη «διχάζουν» και «εξυπηρετούν» τα σχέδια του Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτα και επικίνδυνα παιχνίδια», σε βάρος της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας.

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Απαράδεκτα και επικίνδυνα παιχνίδια


Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, καθοδηγούμενοι από την έπαρση και την πρωτοφανή αλαζονεία να μην ανέχονται κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη, δεν διστάζουν να παίξουν ακόμη και το επικίνδυνο χαρτί της στοχοποίησης και του διχασμού Ελλήνων πολιτών, υποτιμώντας κατάφωρα την δημοκρατική ψήφο των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.


Η αντιμετώπιση των Ελλήνων μουσουλμάνων πολιτών της Ροδόπης ως ενεργούμενα ξένης δύναμης και η αμφισβήτηση της δημοκρατικής τους βούλησης αποτελεί μια βαθιά επικίνδυνη πρακτική, που παραπέμπει στις χειρότερες στιγμές διχασμού, προσβάλει τη συνταγματική αρχή της ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες και εγκυμονεί σοβαρούς εθνικούς κινδύνους.


Κλείσιμο
Καλούμε τη ΝΔ να μην επιμείνει για λόγους ψηφοθηρικούς σε μια εθνικά επιζήμια στάση, προσβάλλοντας Έλληνες πολίτες επειδή υπερψήφισαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι την υποψήφια της ΝΔ.


Ας αναζητήσουν τα αίτια αυτής της επιλογής όχι σε fake news και σε φοβικά σύνδρομα, αλλά στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει σαφείς προγραμματικές θέσεις και έχει ασκήσει ξεκάθαρες πολιτικές για τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Θράκη και πάντοτε απέναντι σε απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά μας.


Και αν δεν μπορούν αυτό να το κατανοήσουν, ας καταλάβουν τουλάχιστον το αυτονόητο: ότι το μόνο που καταφέρνουν με το διχασμό της μειονότητας και της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της, είναι να εξυπηρετούν τα σχέδια της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου.


Χατζηβασιλείου: Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τη μειονότητα;


Την ίδια ώρα, με παρέμβαση του στο Twitter, ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι «ο υποψ. βουλευτής @syriza_gr στη Ροδόπη Οζγκιούρ Φερχάτ παρέστη προκλητικά σε εκδήλωση της παράνομης «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης», μαζί με τον ψευδομουφτή και τον Τούρκο πρόξενο. Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τη μειονότητα; Ως πότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να σιωπά;».

Σκέρτσος: «Θα εξακολουθήσει να κρατάει τους δυο υποψήφιους στα ψηφοδέλτιά του;»

Κατόπιν αυτών, στο ζήτημα επανήλθε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, καλώντας, ουσιαστικά, τον Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει από τα ψηφοδέλτια τόσο τον κ. Οζγκιούρ όσο και τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος εξελέγη στην Ξάνθη στις πρώτες εκλογές και βρίσκεται επίσης στο «κάδρο» της επιρροής από το τουρκικό προξενείο.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Σκέρτσου:

Ο κ. Τσίπρας τώρα γνωρίζει ότι το τουρκικό προξενείο ξεκάθαρα στήριξε δυο υποψηφίους του κόμματός του που υιοθετούν την τουρκική προπαγάνδα. Το ερώτημα επομένως αφορά τον ίδιο και όχι το κόμμα του: θα εξακολουθήσει να κρατάει τους δυο υποψήφιους στα ψηφοδέλτιά του; Και προφανώς το τι θα γίνει στη Ροδόπη και την Ξάνθη δεν αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε θα κρίνει τις εκλογές. Αυτό που θα κριθεί όμως είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στην επόμενη κοινοβουλευτική του ομάδα, εντός της ελληνικής Βουλής, δυο βουλευτές που καθοδηγούνται από το τουρκικό προξενείο και υποστηρίζουν τις πιο ακραίες θέσεις του τουρκικού αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, μια ώριμη Δημοκρατία, που σέβεται τα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων, όπως και κάθε άλλου πολίτη που ανήκει σε μειονοτικές ομάδες ή κοινότητες. Όμως, δεν ανεχόμαστε παρεμβάσεις τρίτων χωρών στα εσωτερικά μας ζητήματα. Και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί κοινό τόπο για όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

Μητσοτάκης: Αύξηση μισθών

Παράλληλα, η κοστολόγηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων παραμένει σταθερά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο της ΝΔ να απαντά στο «Πρώτο Θέμα» πως «το

πρόγραμμά μας είναι το ίδιο. Οι στόχοι μας δεν αλλάζουν. Μιλάμε για μια παραγωγική, κοινωνική, πράσινη, ψηφιακή, δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα. Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και απολύτως κοστολογημένες, ενώ και οι πολίτες νομίζω ξέρουν, από την εμπειρία αυτής της 4ετίας, ότι είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε».


«Κεντρικά στοιχεία της πολιτικής μας είναι η αύξηση των μισθών, που παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η μείωση των ανισοτήτων, η αναβάθμιση του ΕΣΥ και της δημόσιας παιδείας, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. Και, ασφαλώς, μια πατρίδα με θωρακισμένα σύνορα και δυνατή φωνή στο εξωτερικό. Με αυτούς τους στόχους διεκδικούμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον για όλους», σημείωσε ο κ. Μητσοτακης.

Στον αντίποδα, «έχουμε σχέδιο μείωσης των έμμεσων φόρων» αντέτεινε από τη Χαλκίδα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση κατά την περιοδεία του στην Εύβοια, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «ένα εισόδημα 750 ευρώ το 2019 είχε 40% μεγαλύτερη αγοραστική αξία από ότι σήμερα. Το εισόδημα μέσα σε τέσσερα χρόνια έχασε το 40% της αγοραστικής του δύναμης λόγω του πληθωρισμού, αυτά λένε οι αριθμοί». «Τι άλλο λένε; Ότι οι φόροι αυξήθηκαν την τετραετία. Ότι είναι ψέμα ότι μειώθηκαν. Μειώθηκαν μόνο για λίγους για τους πολλούς αυξήθηκαν. Αυξήθηκαν κατά 4,5 δισ. ευρώ κατά έτος οι φόροι. Από που; Από τους έμμεσους φόρους» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, καταλήγοντας πως «όταν έχεις έναν πληθωρισμό που τρέχει με 10% για να αυξήσεις τους φόρους δεν χρειάζεται να αυξήσεις τους συντελεστές, αρκεί να τους κρατήσεις σταθερούς».

Ειδήσεις σήμερα

Δημοσκόπηση Marc για το ΘΕΜΑ: Επτά κόμματα στη Βουλή - Το 43,2% θέλει αυτοδύναμη ΝΔ

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν - Ο Φιντάν στο ΥΠΕΞ και ο Γιασάρ Γκιουλέρ στο υπουργείο Άμυνας

Εγκατάλειψη βρέφους στην Ξάνθη: «Δεν είχα γάλα να το ταΐσω» υποστήριξε η 27χρονη μητέρα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης