Βουλή: Με σφοδρή αντιπαράθεση ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Βουλή: Με σφοδρή αντιπαράθεση ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Η διαδικασία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη με την ψήφιση του σχεδίου νόμου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς

vouli-olomeleia
Με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ελεγχόμενη είσοδο στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τον νέο τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, την αντιμετώπιση των «αιώνιων φοιτητών» και την θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη με την ψήφιση του σχεδίου νόμου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν τοποθετήσεις από τον πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Οπως έδειξε το σύνολο των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, οι προωθούμενες διατάξεις συγκεντρώνουν την ευρύτερη κοινωνική αποδοχή, ωστόσο η κοινοβουλευτική συζήτηση δείχνει πως εκμηδενίζονται οι πιθανότητες επίτευξης πολιτικής συναίνεσης που αποτελεί βασικό όρο για την εφαρμογή κάθε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επισήμαναν την αναγκαιότητα των προωθούμενων ρυθμίσεων προκειμένου να εξορθολογιστεί ο τρόπος εισαγωγής στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, να αποφευχθούν φαινόμενα «επιτυχόντων της λευκής κόλλας» και κυρίως να αντιμετωπιστούν τα ακραία περιστατικά βίας και παραβατικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων.

Παράλληλα, υπογράμμισαν πως το νομοσχέδιο εκπληρώνει βασική προεκλογική δέσμευση του κόμματός τους, «υπηρετεί το αυτονόητο – όπως σημείωσαν - ενώ τόνισαν ότι το σύνολο των δημοσκοπήσεων καταγράφουν πως η πλειοψηφία των πολιτών, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, θεωρεί αναγκαίες τις διατάξεις για την ελεγχόμενη είσοδο στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και την θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην Ελληνικής Λύσης υποστήριξαν ότι ο πυρήνας του σχεδίου νόμου αποτυπώνει «τον αυταρχικό και αστυνομοκεντρικό χαρακτήρα της κυβέρνησης». Μάλιστα, η αριστερή κοινοβουλευτική πτέρυγα - ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ25 και ΚΚΕ - ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου λόγω της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο την ίδια στιγμή προανήγγειλαν μαζικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην περίπτωση που συνεχιστεί η κοινοβουλευτική επεξεργασία των ρυθμίσεων.

Κλείσιμο
Όμως, πέραν της ιδεολογικοπολιτκής σύγκρουσης, σημειώθηκε αντιπαράθεση και για την συνταγματική αρτιότητα των προωθούμενων διατάξεων. Η αντιπολίτευση επέμεινε στις καταγγελίες περί αντισυνταγματικότητας των άρθρων που προβλέπουν την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, παρά την έκθεση της Επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής που εξηγεί πως η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι σύμφωνη με την νομολογία του ΣτΕ και υπογραμμίζει ότι η ασφάλεια των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αποτελεί υποχρέωση και όχι επιθυμία του κράτους.

Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής για ν/σ Παιδείας: υποχρέωση του κράτους η ασφάλεια των πανεπιστημίων

- Σύμφωνη με τη νομολογία του ΣτΕ η πανεπιστημιακή αστυνομία

Ειδικότερα, για την ανάθεση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων στο νεοσύστατο όργανο της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων η έκθεση υπογραμμίζει πως «συμφώνως προς τις συνταγματικές διατάξεις, η παροχή έννομης προστασίας στη ζωή και την προσωπική ασφάλεια δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους, αλλά αποτελεί υποχρέωσή του, ενώ ανήκει καταρχήν στον νομοθέτη η διάρθρωση του συστήματος προστασίας κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων και η τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου».

Παράλληλα οι συντάκτες του κειμένου τονίζουν για την συνεργασία των ακαδημαϊκών αρχών με την Ελληνική Αστυνομία πως «ο νομοθέτης δύναται, αλλά δεν υποχρεούται, να αναθέτει ορισμένες από τις οικείες αρμοδιότητες, ιδίως αυτές που ανάγονται στην τήρηση της εν γένει νομοθεσίας, σε άλλα όργανα της Δημοσίας Διοικήσεως, και πάντως όχι σε ιδιώτες».

Ζ. Μακρή υφ. Παιδείας: Να τελειώνουμε με την παρανομία

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας η υφυπουργός Ζέττα Μακρή υπογράμμισε την βούληση της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην ανομία και την παραβατικότητα στους χώρους των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

«Εμείς θέλουμε να τελειώνουμε με την παρανομία με τρόπο αποτελεσματικό και απολύτως συμβατό με τη φύση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και θα τελειώσουμε ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας αυτό το νομοσχέδιο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ν. Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ): οι μέρες σας είναι μετρημένες

«Οι μέρες σας είναι μετρημένες» ανέφερε ο κ. Νίκος Φίλης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση εκτιμώντας πως το lockdown αλλά και το γεύμα της Ικαρίας αναστρέφουν το κλίμα στην κοινωνία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είπε προς τους παριστάμενους υπουργούς «Ματαιοπονείτε. Όσες δυνάμεις καταστολής και αν επιστρατεύσετε οι μέρες σας είναι μετρημένες. Κάτι αλλάζει στην κοινωνία. Μα η Ικαρία είναι ή τα lockdown; Κάτι αλλάζει στην κοινωνία. Μη σας πιάνει η μακαριότητα των δημοσκοπήσεων. Κάτι αλλάζει στην κοινωνία και θα σας αναγκάσει να κάνετε πολιτικές κινήσεις για να επιβιώσετε».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο υποστήριξε ότι αποτελεί «την μήτρα για την εμπέδωση ενός αντιδημοκρατικού κλίματος σε ολόκληρη της κοινωνία. Την μήτρα για πισωγύρισμα της κοινωνίας και μεγέθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων».

«Μας πάτε στο πανεπιστήμιο της αρβύλας του γκλοπ και του χαφιεδισμού. Στο σπουδαστικό της ασφάλειας. Στο πανεπιστήμιο του 1969. Ντροπή. Καταλύετε το αυτοδιοίκητο. Νομοθετείτε υπέρ των ιδιωτικών κολεγίων λες και δεν υπάρχει αύριο, στα μουλωχτά σαν ραδιούργοι του Μεσαίωνα και την ίδια ώρα κατηγορείτε τους πολίτες ότι διαδηλώνουν. Έπρεπε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο να μη συζητηθεί σήμερα στη Βουλή» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Φίλης.

Χ. Κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛ): ανόητο το νομοσχέδιο

Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Χαρά Κεφαλίδου χαρακτήρισε τις προωθούμενες ρυθμίσεις «ανεφάρμοστες, αναποτελεσματικές και ανόητες».

«Η κυρία Κεραμέως δεν κόπτεται να φτιάξει ένα αξιοκρατικό σύστημα εισαγωγής αλλά να κλείσει πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς να στάξει ρουθούνι. Φτιάχνετε μια δυσνόητη και δύσχρηστη πατέντα. Είναι ντροπιαστικό σπάταλο και ανέφελο η πολιτεία να εμπαίζει τους νέους με πτυχία χωρίς αντίκρισμα στην εργασία και ούτε καν στη μόρφωση» είπε ενώ για τις διατάξεις που αφορούν την ασφάλεια των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων υπογράμμισε: «πονάνε τραυματίζουν και σκιάζουν όλο το νομοσχέδιο οι διατάξεις για φύλαξη και ασφάλεια των ΑΕΙ. Εμείς καταθέσαμε πρόταση νόμου που δίνει έμφαση στην ασφάλεια και την φύλαξη των ΑΕΙ με σεβασμό πάντα στο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων».

Γ. Δελής (ΚΚΕ): σκέτο φαρμάκι οι αλλαγές στην παιδεία

«Σαν τον κλέφτη μες την πανδημία η κυβέρνηση χτυπά για τρίτη φορά στην εκπαίδευση αιφνιδιαστικά» υποστήριξε ο αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής για να προσθέσει «φέρνετε αλλαγές σκέτο φαρμάκι όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής και το διπλό μηχανογραφικό. Βαυκαλίζεστε με τις δημοσκοπήσεις που τα βλέπει λέει θετικά η πλειοψηφία της κοινωνίας όλα αυτά αλλάζουν όταν τα δουν και τα ζήσουν στην πράξη αυτό θα γίνει και με το νομοσχέδιο αυτό. Παράλληλα χαρακτήρισε συκοφαντικές για τα πανεπιστήμια τις αναφορές στα περιστατικά ανομίας και παραβατικότητας ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κατασταλτικό κρεσέντο».

Από την Ελληνική Λύση η κυρία Σοφία Ασημακοπούλου επανέφερε την πρόταση του κόμματός της για δημιουργία ειδικού σώματος φύλαξης των πανεπιστημίων τα μέλη του οποίου θα έχουν ειδική, στρατιωτική εκπαίδευση. Τέλος η κυρία Σοφία Σακοράφα από τη ΜεΡΑ25 υποστήριξε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα οδηγήσει στο κλείσιμο των περιφερειακών σχολών ενώ χαρακτήρισε εξοργιστικές τις διατάξεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης