Ο Salt Bae στο ΘΕΜΑ: «Ήρθα να ρίξω τις τιμές στη Μύκονο», αλλά... έριξε την Εφορία

Ο Salt Bae στο ΘΕΜΑ: «Ήρθα να ρίξω τις τιμές στη Μύκονο», αλλά... έριξε την Εφορία

Ο γνωστός Τούρκος χασάπης-σεφ μιλάει στο «ΘΕΜΑ» λίγο πριν μπει λουκέτο για δύο 48ωρα στο νέο του εστιατόριο στο Νησί των Ανέμων -λόγω μη έκδοσης 34 αποδείξεων αξίας 25.800 ευρώ-, για το μυστικό της επιτυχίας του, την ακρίβεια που μαστίζει το κυκλαδίτικο νησί, ενώ παίρνει θέση και για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
salt_ar
Ο διάσημος Τούρκος σεφ Νουσρέτ Γκιογκτσέ, που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από τον τρόπο που αλατίζει τις «χρυσές» μπριζόλες του των 1.000 ευρώ, εγκαινίασε στη Μύκονο το νέο του εστιατόριο. Το πρώτο πράγμα, όμως, που του προκάλεσε εντύπωση στο νησί και αποφάσισε να το αντιμετωπίσει είναι οι εξωφρενικές τιμές, τις οποίες, όπως είπε, θα ρίξει. Φαίνεται όμως ότι ο τρόπος που σκέφτηκε για να είναι, σύμφωνα με τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, να μην κόβει αποδείξεις και εν τέλει να... ρίξει την Εφορία.

Μπορεί η μη έκδοση 34 αποδείξεων, συνολικής αξίας 25.800 ευρώ, τις οποίες εντόπισαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ το βράδυ της περασμένης Τρίτης να οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα, όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του καταστήματος, ωστόσο στο εστιατόριο μπήκε διήμερο λουκέτο. Οι υπεύθυνοι μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» έκαναν λόγο για «τεχνικό λάθος», σημειώνοντας ότι δεν είχαν πρόθεση να φοροδιαφύγουν, καθώς γνωρίζουν ότι όλα τα φώτα βρίσκονται πάνω στον Τούρκο που άνοιξε το πρώτο του μαγαζί επί ευρωπαϊκού εδάφους στο πιο κοσμοπολίτικο μέρος της Μεσογείου. Ομολόγησαν όμως ότι «πρόκειται για αυτογκόλ», ως αποτέλεσμα πιθανής κακής συνεννόησης μεταξύ των υπαλλήλων που χειρίζονται τα ταμεία του καταστήματος με την εταιρεία που τους παρείχε τα συστήματα έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης.


salt1



Τι έκανε ο διάσημος εκκεντρικός Τούρκος χασάπης όσο το μαγαζί παρέμενε κλειστό; Κοιλιακούς, ατελείωτα push-up, ενδυνάμωση με βάρη, αλλά και άπειρα χιλιόμετρα στους κακοτράχαλους μυκονιάτικους δρόμους. Την περασμένη Παρασκευή, πάντως, το εστιατόριο λειτούργησε κανονικά και ο ίδιος στήθηκε στην πόρτα για να υποδεχθεί τους πελάτες.

Χαζεύοντας το προφίλ του στο Instagram και τα stories που ανεβάζει, διαπιστώνεις ότι ο Νουσρέτ χρησιμοποιεί τους μπαλτάδες και τα μαχαίρια ξεκοκαλίσματος κρέατος με τη δεξιότητα που χρησιμοποιούσε το Hattori Hanzo σπαθί του ο μακαρίτης Ντέιβιντ Καραντάιν στο αριστούργημα του Κουέντιν Ταραντίνο «Kill Bill».

Κλείσιμο
Οι ενδυματολογικές του επιλογές και ο τρόπος που στήνεται μπροστά στην κάμερα θυμίζουν κάτι από Κιάνου Ριβς ως Νίο στο «Matrix», αν και ο ίδιος δείχνει στο Instagram ότι αρέσκεται να ταυτίζεται πότε με τον ρόλο που είχε ο Αλ Πατσίνο στον «Σημαδεμένο» και πότε με τον αξέχαστο Μάρλον Μπράντο στον «Νονό».


salt2
Σήμα κατατεθέν του, ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο αλατίζει τα κρέατα σπάζοντας τον αγκώνα και τον καρπό του


Σήμα κατατεθέν του, ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο αλατίζει τα κρέατα, σπάζοντας τον αγκώνα και τον καρπό του. Πελάτες του, μεταξύ πολλών άλλων, ο δισεκατομμυριούχος Ρώσος επιχειρηματίας Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο διάσημος ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο μάγος της στρογγυλής θεάς Λιονέλ Μέσι, o πλουσιότερος ράπερ στο κόσμο, P. Diddy, με τη λίστα να είναι ατελείωτη, καθώς οι διασημότητες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να δοκιμάσουν την περίφημη 24 carat gold tomahawk, που στο Μαϊάμι, στη Νέα Υόρκη και στο Ντουμπάι κοστίζει 1.000 δολάρια, ενώ στο νέο μαγαζί του στη Μύκονο χρεώνεται σχεδόν στη μισή τιμή.
Εκεί συναντήσαμε τον Νουσρέτ Γκιοκτσέ έπειτα από κυνήγι δύο ημερών στα σοκάκια και τις παραλίες του νησιού, καθώς ο πιο αναγνωρίσιμος χασάπης στον κόσμο δεν πολυενδιαφερόταν να παραχωρήσει συνέντευξη σε οποιοδήποτε μέσο ενημέρωσης. Πιστεύει ότι η καλύτερη διαφήμιση γίνεται μέσω Instagram.

Ισως μάλιστα να μην έχει άδικο, καθώς τον ακολουθούν 22,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή δύο φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας, και το μαγαζί του ήταν overbooked από την πρώτη κιόλας ημέρα που άνοιξε και για τουλάχιστον τις επόμενες είκοσι.

Οι ειδικοί των social media θεωρούν ότι επίδραση που ασκεί ο Νουσρέτ στους χρήστες μέσω των φωτογραφιών και των βίντεο που ανεβάζει είναι case study. Ο ίδιος, δε, φροντίζει να βρίσκεται σε όλα τα μαγαζιά του, από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού έως τη Μέση Ανατολή, και τώρα στο πρώτο του μαγαζί επί ευρωπαϊκού εδάφους, στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, μένοντας από περίπου δέκα ημέρες στο καθένα - ίσως και λίγο παραπάνω ωσότου βεβαιωθεί ότι όλα λειτουργούν ρολόι. Δεν είναι τυχαίο ότι η αξία των συνολικά 14 εστιατορίων του αποτιμάται σε 1,2 δισ. δολάρια.



salt3
Ο Νουσρέτ ποζάρει μπροστά στην ταμπέλα του νέου εστιατορίου του στη Μύκονο πάνω από τη Χώρα


Ελληνοτουρκικό «Survivor»

Μάλιστα προτού ανοίξει το μαγαζί στη Μύκονο, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία -πάνω από τη Χώρα με ανεμπόδιστη θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου- ανάρτησε στο προφίλ του στο Instagram μια αγγελία ζητώντας νέους και ταλαντούχους μάγειρες, αλλά δίνοντας λανθασμένη διεύθυνση, σε ένα γραφείο κάπου στο κέντρο της Αθήνας.

Παρ’ όλα αυτά, οι ενδιαφερόμενοι σεφ ανακάλυψαν μόνοι τους τη σωστή διεύθυνση και έσπευσαν να καταθέσουν τα βιογραφικά τους. Ο ίδιος, παρότι πίεζε να ανοίξει το μαγαζί από τον Μάιο, εμφανίστηκε στη Μύκονο τρεις μόλις ημέρες πριν από τα εγκαίνια, στις 14 Ιουνίου, εν μέσω αποθέωσης από το προσωπικό του εστιατορίου, η σύνθεση του οποίου θυμίζει κάτι από ελληνοτουρκικό «Survivor», καθώς ο Νουσρέτ έχει φέρει τους δικούς του μουστακαλήδες, ενώ παράλληλα έχει προσλάβει και αρκετούς Ελληνες. Μέχρι στιγμής, πάντως, όλα κυλάνε αρμονικά.

Τη στιγμή που τον εντοπίσαμε είχε μόλις τελειώσει το καθημερινό του meeting, κατά τη διάρκεια του οποίου, ενώ μιλούσε, δεχόταν απαλό μασάζ στην πλάτη για να χαλαρώσει, καθώς είχε προηγηθεί σκληρή γυμναστική με τρέξιμο και βάρη. Οσο για το πού βρίσκει όλη αυτή την ενέργεια, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Τρώω πολύ κρέας, πολλή πρωτεΐνη».

Τον ρωτάω γιατί επέλεξε να ανοίξει πρώτα στη Μύκονο και μετά στη Μέκκα του Χρήματος, το πολυπολιτισμικό Λονδίνο, κι εκείνος μου απαντά: «Πρώτα απ’ όλα είμαστε γείτονες. Επειτα η Μύκονος είναι γεμάτη τουρίστες, έχει δυνατό vibe και είναι αρκετά ελκυστικός προορισμός. Ολοι γνωρίζουν ότι πριν ήταν η Ιμπιζα και το Σεν Τροπέ, αλλά τα τελευταία χρόνια Νο 1 προορισμός είναι η Μύκονος. Αυτός λοιπόν είναι και ο βασικός λόγος που ήρθαμε εδώ». Και θα προσθέσει: «Στο νησί ήρθα για πρώτη φορά πριν από δύο καλοκαίρια. Γνώρισα μάλιστα τον Αντώνη Ρέμο. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν η ποιότητα που διέκρινα σε όλες τις υπηρεσίες. Μετά με κέρδισαν οι άνθρωποι με την ευγένειά τους, οι φανταστικές γεύσεις και οι πανέμορφες γυναίκες. Τι άλλο να ζητήσεις;».


salt4
«Ηρθα στη Μύκονο για το πρεστίζ και για να ευχαριστήσω τον κόσμο που με ακολουθεί παντού», λέει ο Νουσρέτ στον συντάκτη του «ΘΕΜΑτος». Δίπλα στον Τούρκο η PR manager του «Nammos» Ολγα Τσιπουριάρη




Ο γιος εργάτη ορυχείων από το Ερζερούμ της Τουρκίας, γνωστός σήμερα ως «Salt Bae», ξεκίνησε από τα 14 του ως μαθητευόμενος κρεοπώλης, μετανάστευσε στην Αργεντινή στα 26 του για να εντρυφήσει στα μυστικά της καλής μπριζόλας, κυνήγησε για έναν χρόνο στις ΗΠΑ το όνειρό του χωρίς επιτυχία και επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου ήταν γραφτό να μεγαλουργήσει.

Οπως θα πει αμέσως παρακάτω, δεν ξεχνά ποτέ από πού ξεκίνησε: «Προέρχομαι από τα πολύ χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Ξεκίνησα να βγάζω το ψωμί μου πλένοντας πιάτα σε εστιατόριο. Αυτό ήμουν, ένας λαντζέρης, και είμαι πολύ περήφανος γιατί σήμερα ξέρω να ψυχολογώ κάθε ένα εργαζόμενο στα εστιατόριά μου. Φανταστείτε ότι το 2007 και το 2008 ο μισθός μου ως χασάπη δεν ήταν πάνω από 400 δολάρια τον μήνα. Οπως καταλαβαίνετε, ξεκίνησα πολύ κάτω από το μηδέν για να φτάσω έως εδώ».

Του λέω ότι σε όλα τα success stories κρύβεται κάποιο μυστικό της επιτυχίας. Ο Νουσρέτ πιστεύει πως το δικό του δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ολοκληρωτική αφοσίωση που έδειξε κυνηγώντας τον στόχο του, δηλαδή το να ξεφύγει από τη μιζέρια και να κατακτήσει μέσω της δουλειάς του χρήμα και φήμη, μην ξεχνώντας ποτέ από πού ξεκίνησε.

«Ο κόσμος πρέπει όχι μόνο να ονειρεύεται, αλλά και να κυνηγάει με λύσσα τα όνειρά του. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Κάποια στιγμή, όταν έπαιρνα 400 δολάρια τον μήνα, δέχθηκα προτάσεις να δουλέψω ως χασάπης σε καλύτερα μαγαζιά με 1.000 δολάρια μισθό. Δεν δέχτηκα γιατί είχα όνειρο να φτιάξω το δικό μου μαγαζί. Είναι απλό. Αν δεχόμουν, δεν θα καθόμουν δίπλα σου τώρα να δίνω συνέντευξη. Και όταν κατάφερα να κάνω το πρώτο μου μαγαζί, αυτό είχε μόνο δέκα τραπέζια. Κοιτάξτε όμως πού έχω φτάσει σήμερα; Εξαιτίας μου στην Τουρκία το επάγγελμα του χασάπη έγινε ένα από τα δημοφιλέστερα. Οι νέοι δεν θέλουν να γίνουν αστροναύτες, θέλουν να γίνουν χασάπηδες. Το πιστεύετε;».

Το απόγευμα της Τρίτης 11 Ιουνίου ο Νουσρέτ εθεάθη, όπως μαρτυρούν και τα σχετικά ντοκουμέντα που ανέβασε ο ίδιος στο Instagram, σε ένα ταχύπλοο σκάφος να σαλπάρει από την Αλικαρνασσό με τελικό προορισμό τη Μύκονο για να συναντηθεί με τους ιδιοκτήτες του «Nammos» Ζαννή Φραντζέσκο και Σάμι Ιμπραήμ, λίγα 24ωρα πριν από το επίσημο opening του «Nusret Mykonos», στον χώρο όπου πέρυσι στεγαζόταν το εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας «Casa Tu» του ομίλου Nammos, το οποίο όμως δεν πήγε όπως θα ήθελαν οι ιδιοκτήτες του.

Στην ερώτηση τι σκοπεύει να αλλάξει στον χώρο του εστιατορίου, ο Νουσρέτ απάντησε ότι δεν θα κάνει σημαντικές αλλαγές, σκοπεύει ωστόσο να κάνει τη διαφορά γενικά στη Μύκονο, καταγγέλλοντας την ακρίβεια που μαστίζει το νησί.

«Το νησί είναι εξωφρενικά ακριβό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί», λέει εντυπωσιάζοντας με το πόσο καλά ενημερωμένος είναι για τις τιμές σε σχέση με την ποιότητα, δύο ασύμβατες έννοιες, όπως έχει διαπιστώσει και ο Τούρκος επιχειρηματίας.

«Ο κόσμος έρχεται στη Μύκονο και φεύγει θυμωμένος όχι επειδή δεν πέρασε καλά, αλλά επειδή πλήρωσε πάρα πολλά χρήματα. Το ότι το νησί είναι ακριβό δεν είναι πλέον μυστικό, το ξέρει όλος ο κόσμος. Εγώ λοιπόν δεν θέλω να έρχεται κόσμος στο μαγαζί μου και να λέει ότι πλήρωσε πολλά σε σχέση με την ποιότητα που τους προσφέρουμε. Θέλω να φεύγουν με το χαμόγελο στα χείλη. Δεν ήρθα άλλωστε εδώ για να βγάλω λεφτά, αλλά για το πρεστίζ και να ευχαριστήσω τον κόσμο που με ακολουθεί παντού».

Ο τιμοκατάλογος

Ρίχνοντας μια ματιά στον τιμοκατάλογο του καταστήματος παρατηρούμε ότι οι τιμές δεν είναι ούτε χαμηλές, ούτε όμως εξωφρενικά ακριβές σε σχέση με άλλα εστιατόρια ίδιου επιπέδου. Ενδεικτικά, ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα, το Nusr-et Burger, κοστίζει 45 ευρώ, το εξίσου δημοφιλές Rib eye των 300 γρ. τιμάται στα 120 ευρώ, ενώ η τριάδα των πιο ακριβών πιάτων -διακοσμημένων με φύλλα βρώσιμου χρυσού- απαρτίζεται από το 24 Carat Gold Steak (400 γρ.) προς 300 ευρώ, το 24 Carat Gold Kafes, επίσης στα 300 ευρώ, και τέλος το 24 Carat Gold Tomahawk (1,2 κιλών) στα 500 ευρώ, ενώ τα συνοδευτικά προσφέρονται ξεχωριστά σε τιμές από 12 έως 18 ευρώ. Ενα ποτήρι μπίρα κοστίζει 10 ευρώ, ενώ για επιδόρπιο προσφέρεται η σπεσιαλιτέ του καταστήματος Pistachio Baklava με παγωτό στα 20 ευρώ. 


salt5
Ο Νουσρέτ (δεξιά) σε παιδική ηλικία με τους γονείς και τα αδέρφια του. Ο πατέρας του ήταν εργάτης στα ορυχεία του Ερζερούμ





Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Νουσρέτ θα μας πει ακόμη ότι είδε στα μαγαζιά του άλλοτε ορκισμένους χορτοφάγους να γίνονται κρεατοφάγοι. «Το διαπίστωσα με τα μάτια μου. Ηρθαν, δοκίμασαν και από τότε τρώνε μόνο κρέας», ισχυρίζεται. Μας μίλησε επίσης για τον διάσημο Μεξικανό πυγμάχο Κανέλο Αλβάρες που, σημειωτέον, πέρυσι έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου, καθώς για 11 αγώνες σε βάθος πενταετίας υπέγραψε να εισπράξει 365 εκατ. δολάρια, και ο οποίος έχει κάνει τον μεγαλύτερο λογαριασμό μέχρι σήμερα ξοδεύοντας σε ένα βράδυ 150.000 δολάρια για τις χρυσές μπριζόλες του διάσημου Τούρκου χασάπη! Αρνήθηκε να σχολιάσει τον σάλο που προκλήθηκε όταν πριν από περίπου έναν χρόνο φιλοξένησε στο εστιατόριό του στην Κωνσταντινούπολη τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, όμως δεν δίστασε να απαντήσει στο επόμενο ερώτημα σχετικά με την ένταση που έχει δημιουργηθεί τελευταία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δίνοντας μια διπλωματική απάντηση ώστε να μη δυσαρεστήσει κανέναν. «Μας ενώνουν περισσότερα απ’ όσα μας χώριζαν στο παρελθόν», επισημαίνει, και συμπληρώνει ότι δεν έχει νιώσει ποτέ ότι υπάρχει κάτι το αρνητικό ανάμεσα στους δύο λαούς.

«Ολοι μάς αγαπούν και το βλέπετε, το μαγαζί είναι συνέχεια γεμάτο και μάλιστα το επισκέπτονται και αρκετοί Ελληνες», κατέληξε προτού φορέσει το Tom Ford παπιγιόν του για να υποδεχθεί τους πελάτες του.

Δείτε βίντεο: Ο Salt Bae στο ΘΕΜΑ: «Ήρθα να ρίξω τις τιμές στη Μύκονο», αλλά... έριξε την Εφορία
Ο Salt Bae στο ΘΕΜΑ: «Ήρθα να ρίξω τις τιμές στη Μύκονο», αλλά... έριξε την Εφορία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης