Καιρός: Νέο «κύμα» κακοκαιρίας με καταιγίδες και 9 μποφόρ στο Αιγαίο - Ζέστη στα νότια, κρύο στα κεντρικά και βόρεια

Καιρός: Νέο «κύμα» κακοκαιρίας με καταιγίδες και 9 μποφόρ στο Αιγαίο - Ζέστη στα νότια, κρύο στα κεντρικά και βόρεια

Μέχρι 26 βαθμούς το Σάββατο η θερμοκρασία στη βόρεια Κρήτη - 9 μποφόρ στο Αιγαίο το Σαββατοκύριακο - Και αφρικανική σκόνη στα νότια τμήματα της χώρας το Σάββατο συνθέτουν το περίεργο σκηνικό του καιρού για το Σαββατοκύριακο

kairos_kakokairia_anemoi
Το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο την Παρασκευή 03/04 βρίσκεται στον Κόλπο της Σύρτης, βαθμιαία θα κινηθεί ανατολικά και θα προκαλέσει τις επόμενες ημέρες νέο κύμα κακοκαιρίας στη χώρα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας θα είναι τα δύο διαφορετικά «πρόσωπα» με τα οποία θα εμφανιστεί, το ένα στα νότια και το άλλο στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρα μας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για σήμερα Παρασκευή 03/04 αναμένονται τοπικές βροχές στα νοτιοδυτικά τμήματα, όπου βαθμιαία θα επεκταθούν βορειοανατολικά και τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Τα σημαντικότερα φαινόμενα αναμένονται το Σάββατο 04/04, με τις βροχές και τις τοπικές καταιγίδες να είναι έντονες στα κεντρικά τμήματα.

Την Κυριακή 05/04, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με τοπικά έντονα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, όπου βαθμιαία θα περιοριστούν στα κεντρικά και νότια.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχής από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 03/04 έως τις βραδινές ώρες της Κυριακής 04/04/2020, καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα εντονότερα φαινόμενα του καιρού.


kakokairia_nea_meteo
vroxi_meteo_kakokairia




Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία το Σάββατο 04/04 θα ευνοήσει την κίνηση θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, με αποτέλεσμα τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στα νότια τμήματα της χώρας μας, όπου σε συνδυασμό με τους ισχυρούς νοτιάδες (καταβατικούς ανέμους) στη Βόρεια Κρήτη, η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τοπικά τους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Αντίθετα, σχετικά ψυχρές αέριες μάζες θα κρατήσουν τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, όπου σε συνδυασμό με τα φαινόμενα θα προκαλέσουν πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά ορεινά ηπειρωτικά. Η εντυπωσιακή θερμοκρασιακή αντίθεση πάνω από τη χώρα μας, αποτυπώνεται στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (Χάρτης 2).
Κλείσιμο
temp_eastmed
Θυελλώδεις θα πνέουν οι άνεμοι στο Αιγαίο, από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 04/04 έως και την Κυριακή 05/04, με την έντασή τους να φτάνει τα 8-9 μποφόρ (τοπικά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο την Κυριακή τα 10 μποφόρ), ενώ αυξημένη θα είναι η συγκέντρωση σκόνης στα νότια τμήματα κυρίως το Σάββατο 04/04/2020.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, τοπικές βροχές αρχικά στα νοτιοδυτικά με σταδιακή επέκταση μετά το μεσημέρι στα μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά και τοπικά παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά, σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι στα Νοτιοδυτικό Αιγαίο, θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα βόρεια ως προς τις μέγιστες τιμές.
Πιο αναλυτικά:

Νεφώσεις σταδιακά αυξημένες, με τοπικές βροχές στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και βαθμιαία στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, όπου τις νυκτερινές ώρες θα ενταθούν περιμένουμε την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020. Τι πρώτες πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός, ενώ η ορατότητα θα είναι περιορισμένη στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 13 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -1 έως 10 βαθμούς), 6 έως 13 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 8 έως 18 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 5 έως 13 βαθμούς), 12 έως 14 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 12 έως 20 βαθμούς στην Κρήτη, 7 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 11 έως 16 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ, στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ με σταδιακή ενίσχυση σε μέτριους 5 μποφόρ και στον Πατραϊκό Κόλπο σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις όπου γρήγορα θα αυξηθούν, με τοπικές ασθενείς βροχές από το μεσημέρι περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με ενίσχυση μετά το απόγευμα σε μέτριους 5 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με βροχές μετά το βράδυ περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ειδήσεις σήμερα:

Γκάλοπ - Κορωνοϊός: Καθολική αποδοχή κυβερνητικών μέτρων και προσώπων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Μένουμε σπίτι, αλλά τι βλέπουμε; - Ποιοι είναι οι κυρίαρχοι της τηλεθέασης

Κορωνοϊός-πλοίο «Ελεύθεριος Βενιζέλος»: Αγωνία για την υγειονομική «βόμβα» μετά τα 119 θετικά κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης