Κείμενο σοκ σε περιοδικό για γονείς και παιδιά με τίτλο  «Άντε Γαμ...»

Κείμενο σοκ σε περιοδικό για γονείς και παιδιά με τίτλο  «Άντε Γαμ...»

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Άντε γαμ... σαν σκυλί. Δηλαδή καν'το σωστά...»

person-2588081_1920
Μάτι γλαρωμένο από κούραση σε ώρα περασμένη, το δεύτερο δάχτυλο του δεξιού χεριού μου «ανεβοκατεβάζει» στο tablet θέματα αγαπημένου site για γονείς και παιδιά: «Πόσα γράμματα χρειάζεται να γνωρίζει το μελλοντικό πρωτάκι μας», «Το πρώτο του γιαουρτάκι», «Πώς ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει τη ζωή ενός ζευγαριού», «Πηγαίνοντας στο σχολείο (και πάλι)». Ξάφνου, νιώθω το μάτι ν' αλληθωρίζει κι ένα μεσαίο δάχτυλο να ορθώνεται απειλητικά μπροστά μου υπό τον τίτλο: «Άντε γαμήσου». Συγνώμη, «Άντε γαμήσου» με θαυμαστικό! Δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω... Τον τίτλο ή το περιεχόμενο. Διαβάζω: «Μάθε στην κόρη σου να γαμιέται. Ασύστολα. Σε οποία στάση φανταστεί, με όποιον άνθρωπο την καυλώσει, τον θέλει και τη θέλει, μάθε της να γαμιέται μόνο και μόνο επειδή έτσι της ήρθε και αυτό γουστάρει αυτή τη στιγμή. Μάθε στο γιο σου να γαμιέται. Ασύστολα. Σε οποία στάση φανταστεί με όποιον άνθρωπο τον καυλώσει, τον θέλει και τον θέλει κι αυτός, μάθε του να γαμιέται μόνο και μόνο επειδή έτσι του ήρθε και αυτό γουστάρει αυτή τη στιγμή. Μάθε στο έφηβο παιδί σου να μαλακίζεται όταν έχει καύλες και να γαμιέται όταν συντονίζεται με άλλους που έχουν καύλες και θέλουν κι αυτοί. Χωρίς σκέψη, αναστολή, κουβέντα, πίεση, δισταγμούς, ρητορική. Μάθε στο παιδί σου να γαμιέται επειδή, και μόνο επειδή, εκείνη τη στιγμή θέλει να γαμηθεί...». Διαβάζω. Σ΄ ένα περιοδικό που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά...

Ανακατεύομαι. Όχι, δεν ήταν ληγμένο το γιαούρτι που έφαγα πριν από λίγο, η αισθητική του αναγνώσματος είναι για τα σκουπίδια, όχι τόσο γι' αυτό που απεγνωσμένα προσδοκά να πει αλλά για τον τάχα μου απενοχοποιημένο τρόπο με τον οποίο το λέει. Λέξεις σε μορφή καυλοράπανων που ενώνονται μεταξύ τους μη καταφέρνοντας να συνθέσουν τίποτε παραπάνω από νοήματα του κώλου. Το σεξ δεν θέλει σχέση, ούτε αγάπη, ούτε αφοσίωση, ούτε δόσιμο. «Άντε γαμήσου σαν σκυλί. Δηλαδή καν'το σωστά...». Στέλνω το κείμενο σε φίλες και σε φίλους. Σε μαμάδες και μπαμπάδες. Ίσως εγώ να γέρασα και τ' άτιμα τα γηρατειά να φόρτωσαν το φτωχό μου μυαλό με τόνους πρεσβυωπικής συστολής. Ενδεχομένως να μην είμαι τίποτε παραπάνω από μία σεμνότυφη μανούλα που μεγαλώνει τα παιδιά της με πουριτανίστικες απόψεις και συντηρητικές καφρίλες. Μπορεί να είμαι πασέ ρε παιδί μου, κανείς δεν γλύτωσε απ' αυτό... Ακόμη κι έτσι όμως στα δύο παιδάκια που κοιμούνται στο διπλανό δωμάτιο δεν θα αρθρώσω ποτέ ένα «Άντε γαμήσου!», ως σεξουαλική νόρμα, επειδή έτσι κ@ύλ@σε σε έναν κύριο «συστημικό ψυχοθεραπευτή».

Δεν έχουν ανάγκη τα παιδιά μας να μάθουν «να γαμιούνται και να γαμάνε», μια χαρά θα τα καταφέρουν και χωρίς αυτού του τύπου τις «ειδικές» π@π@ρολογίες. Θα κοιμηθούν μ 'αυτόν που γουστάρουν ή μ' εκείνον που νομίζουν ότι ερωτεύθηκαν, θα πούνε «σιγά αυτό ήταν»; ή «μ' άρεσε πολύ», θα προδώσουν, θα προδοθούν, θα κλάψουν γι' αυτό και μετά θα σκάσουν στα γέλια, θα μυθοποιήσουν κορμιά, θα απομυθοποιήσουν μεγέθη, μα πάντα θα γνωρίζουν πώς, πότε και γιατί να το κάνουν και κυρίως ότι το σεξ δεν είναι κάτι φθηνό όπως η γλώσσα του αρθρογράφου. Όπως δεν με νοιάζει να μεταδώσω στα παιδιά μου το sex ως κάτι ιδανικό άλλο τόσο δεν με ενδιαφέρει (στα κοκόβια μου κατά την παρούσα φρασεολογία) να ισοπεδώσω κάποια ιδανικά που περιστρέφονται γύρω από αυτό. Η ριζοσπαστική χρήση του λόγου είναι πάντα θεμιτή γιατί ξεβολεύει τον αναγνώστη. Η αισχρή χρήση του πάλι είναι αθέμιτη γιατί βολεύει τα πλέον ζωώδη ένστικτά του. Λυπάμαι. Αλλά δεν είμαι ένα κομμάτι κρέας που γέννησε άλλα δύο κομμάτια κρέας τα οποία με τα σειρά τους θα «γ@μ@θούν» για να αναπαράξουν τα δικά τους. Το δικό μας κοινωνικό τσιγκέλι «σηκώνει» συναίσθημα. Και σ' όσους δεν αρέσει, τα αισχρόλογα τους και σ' άλλον «χασάπη»...

Ακολουθεί το κείμενο:

Κλείσιμο
ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ!
Μάθε στην κόρη σου να γαμιέται. Ασύστολα. Σε οποία στάση φανταστεί, με όποιον άνθρωπο την καυλώσει, τον θέλει και τη θέλει, μάθε της να γαμιέται μόνο και μόνο επειδή έτσι της ήρθε και αυτό γουστάρει αυτή τη στιγμή.
Μάθε στο γιο σου να γαμιέται. Ασύστολα. Σε οποία στάση φανταστεί με όποιον άνθρωπο τον καυλώσει, τον θέλει και τον θέλει κι αυτός, μάθε του να γαμιέται μόνο και μόνο επειδή έτσι του ήρθε και αυτό γουστάρει αυτή τη στιγμή.
Μάθε στο έφηβο παιδί σου να μαλακίζεται όταν έχει καύλες και να γαμιέται όταν συντονίζεται με άλλους που έχουν καύλες και θέλουν κι αυτοί. Χωρίς σκέψη, αναστολή, κουβέντα, πίεση, δισταγμούς, ρητορική. Μάθε στο παιδί σου να γαμιέται επειδή, και μόνο επειδή, εκείνη τη στιγμή θέλει να γαμηθεί.
Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, όταν του μαθαίνεις να κάνει σεξ μόνο σε σχέση, να κάνει σεξ αν αγαπάει, να κάνει σεξ επειδή κατέκτησε κάποιον η κάποια, να κάνει σεξ αν το ένα και αν το άλλο, του μαθαίνεις ότι το σεξ είναι ΝΟΜΙΣΜΑ.

Του μαθαίνεις ότι το σεξ είναι κάτι που δίνουμε ή παίρνουμε για να πάρουμε ή να αποδείξουμε αγάπη, αφοσίωση, μαγκιά, θελκτικότητα.
Του μαθαίνεις να κάθεται επειδή του είπαν ότι το αγαπούν και να ζητάει μετά αγάπη γιατί έδωσε σεξ. Να ξοδεύεται έτσι επειδή του είπαν ότι είναι μαγκιά και να ζητάει αναγνώριση.
Μάθε στο παιδί σου να γαμιέται επειδή γουστάρει να γαμηθεί. Μάθε του την αξία τού να επιτρέψει στον εαυτό του φρέσκο ζεστό φαγητό την ώρα που πεινάει, ένα ποτήρι δροσερό νερό την ώρα που διψάει, την αξία μιας σεξουαλικής συνεύρεσης την ώρα που ο πόθος του συντονίζεται με τον πόθο κάποιου άλλου.

Μάθε του ότι αυτή η αξία σταματάει εκεί. Ότι σταματάμε να σκεφτόμαστε πως φάγαμε και να συζητάμε το φαγητό όταν δεν πεινάμε, ότι σταματάμε να σκεφτόμαστε πως ήπιαμε και να συζητάμε το νερό όταν δεν διψάμε, ότι σταματάμε να σκεφτόμαστε πως γαμηθήκαμε και να συζητάμε το σεξ όταν δεν έχουμε καύλες. Μάθε του ότι το σεξ είναι ένα υπέροχο κομμάτι και όχι το επίκεντρο της ζωής.
Μάθε στο παιδί σου ότι όταν ένας άνθρωπος μας προσεγγίζει ερωτικά, δεν «θέλει εμάς», έχει καύλες και θέλει αυτή τη στιγμή να τις μοιραστεί και να τις χαρεί «με εμάς» και είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να κάνουμε το ίδιο ή να αρνηθούμε, χωρίς να χτίζουμε φαντασιώσεις μεγαλείου για το πώς τον κατακτήσαμε ή πως οι καύλες του οφείλονται σε μας ή πως μόνο εμείς μπορούμε να του δώσουμε αυτό που θέλει.
Μάθε στο παιδί σου να γαμιέται επειδή θέλει και όχι επειδή «αγαπάει», «κατακτά», «δίνεται», αποδεικνύει κάτι.
Μάθε του ότι δεν υπάρχει «γαμάω ή γαμιέμαι καλά». Το είδος μας υπάρχει εδώ και εκατομμύρια χρόνια ακριβώς επειδή το σεξ είναι κάτι που μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε, είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο μαζί με το κατούρημα.

Υπάρχει ίσως «γαμιέμαι ειλικρινά» και σημαίνει ότι κάνω σεξ τη στιγμή που θέλω, χωρίς να ψάχνω ανταλλάγματα, με κάποιον άνθρωπο που θέλει το ίδιο εκείνη τη στιγμή χωρίς να ψάχνει ανταλλάγματα. Δε με αφορά να κοινοποιήσω, να υπονοήσω, να αντλήσω οποιασδήποτε μορφής υπεραξία από αυτό.

Μάθε στο παιδί σου ότι δεν έχει σημασία ποσό μεγάλο ή σκληρό είναι το πουλί του, ποσό μεγάλο ή σφιχτό είναι το στήθος του. Το σώμα μας δεν είναι «θέλγητρο», ούτε «εργαλείο», το σώμα μας είμαστε εμείς και έχει σημασία να ακούμε τις ανάγκες του να το σεβόμαστε, να το αγαπάμε και όχι να το χρησιμοποιούμε σαν διαφήμιση για να προσελκύσουμε «δυνητικούς/ες εραστές».
Αυτό που θα κάνει τους ανθρώπους να γαμηθούν μαζί μας είναι οι ανάγκες του δικού τους σώματος και μια υπάρχουσα σεξουαλική χημεία, και όχι κάτι που κάνουμε εμείς.
Αν πιστεύεις ότι μπορείς εσύ να αποπλανήσεις, να σαγηνεύσεις, να γοητεύσεις κάποιον γίνεσαι χειριστικός για να πάρεις σεξ.
Το σεξ δεν είναι νόμισμα, στο ξαναλέω.

Οι άνθρωποι γαμιόμαστε επειδή μας αρέσει να γαμιόμαστε, όχι επειδή μας «έκανες κούκου» ή κάτι ιδιαίτερο εσύ, που δε μπορεί εξίσου πανεύκολα να το κάνει ο διπλανός άνθρωπος. Να το μάθεις στο παιδί σου αυτό, αλλιώς θα αγχώνεται γιατί θα νομίζει ότι το σεξ είναι κάτι που πρέπει να καταφέρει κι όχι κάτι που πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να χαρεί.
Μάθε στο παιδί σου να γαμιέται για τη χαρά που του προσφέρει το γαμήσι και για τίποτα άλλο πέρα από αυτό.

Αλλά μη δουλευόμαστε.
Δεν μπορείς.

Κανένας δεν μπορεί να μάθει στο παιδί του να γαμιέται. Το μόνο που μπορείς είναι να μάθεις στον εαυτό σου να γαμιέται. Χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς περιστροφές, χωρίς βαυκαλίσμους πως είσαι δήθεν κάτι ιδιαίτερο και γαμιέσαι καλά ή κατακτάς συντρόφους. Χωρίς ενοχές και χωρίς επάρσεις. Όπως ακριβώς όταν κάνεις οτιδήποτε άλλο που το θεωρείς νορμάλ.
Τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμά μας, όποτε, σε παρακαλώ παρά πολύ, να πας να γαμηθείς.
Άντε γαμήσου τη στιγμή που θα έχεις καύλες, με κάποιον/α που το αντιμετωπίζει εξίσου ειλικρινά και σταματά να το σκέφτεσαι μετά. Και καν’ το ξανά και ξανά και ξανά, μέχρι να περάσει παρά πολύ βαθιά μέσα σου:

Ότι το άντε γαμήσου δεν είναι βρισιά.
Ότι το άντε γαμήσου δεν είναι ευχή.
Ότι το άντε γαμήσου δεν είναι μαγκιά
Ότι το άντε γαμήσου δεν πρέπει να προξενεί ταραχή.
Άντε γαμήσου σα σκυλί,
Δηλαδή καν’ το σωστά,
χωρίς μαγκιά ή ενοχή,
Μα μετά άσε το θέμα να λήξει εκεί.

Και τότε, όταν θα έχεις μάθει να αντιμετωπίζεις πραγματικά το σεξ σαν κάθε άλλο κομμάτι της ζωής χωρίς να του δίνεις ανταλλακτική αξία, θα αλλάξει η στάση σου, θα αλλάξει το λεξιλόγιο στην καθημερινότητα σου, θα αλλάξει το περιεχόμενο των βρισιών σου (που τώρα είναι κατά κύριο λόγο σεξουαλικές αναφορές), θα αλλάξει ο τρόπος που κοιτάς τους ανθρώπους όπως κι αν είναι ντυμένοι, θα αλλάξουν τα πάντα σε σένα. Γιατί θα έχει αλλάξει η τρομερή ισχύς που δίνεις σε μια απλή φυσιολογική, όμορφη ή πολλές φορές ίσως και άσχημη διαδικασία.
Αυτές οι αλλαγές, οι μη παρατηρήσιμες από το ανυποψίαστο μάτι, του πώς κινείσαι μέσα στη μέρα σου, οι αλλαγές στην καθημερινή σου γλώσσα και στο βλέμμα, είναι αυτές που θα μάθουν στα παιδιά ότι το σεξ είναι σεξ: Τίποτα περισσότερο, μα και τίποτα λιγότερο από αυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης