Ο «Δεσμός» στο πλευρό των κατοίκων στο Μάτι

Ο «Δεσμός» στο πλευρό των κατοίκων στο Μάτι

Τρία έργα ανάπλασης παραδόθηκαν στους κατοίκους που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά πέρυσι τον Ιούλιο

desmou
Ένας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από τη φονική πυρκαγιά που κατέκαψε το Μάτι και κόστισε τη ζωή σε πάνω από εκατό συνανθρώπους μας. Ένα χρόνο μετά, οι κάτοικοι της περιοχής, έχοντας νωπές τις μνήμες της τραγικής εκείνης ημέρας, προσπαθούν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους, να επαναπροσδιοριστούν και να συνεχίσουν τις ζωές τους σε ένα περιβάλλον που οι τραγικές στιγμές που έζησαν στις 23 του περασμένου Ιούλη αναβιώνουν.

ΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ


Απλοί πολίτες, ιδιώτες, ΜΚΟ και γνωστά πρόσωπα του επιχειρείν προσπάθησαν να συμβάλουν με κάθε μέσο προκειμένου να στηρίξουν τους συμπολίτες μας βοηθώντας τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της ζωής του.

Κλείσιμο
Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Δεσμός»: Με επιμονή και με γνώμονα την αλληλεγγύη κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να παραδώσει τελικά στις περιοχές της ανατολικής Αττικής ένα έργο ανάπλασης συνολικής αξίας πάνω από 500.000 ευρώ, προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Ο «Δεσμός» ιδρύθηκε το 2012 με σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση δωρεών από ιδιώτες και εταιρείες για να καλύψει πραγματικές κοινωνικές και ανθρωπιστικές ανάγκες, στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, της αντιμετώπισης και αποκατάστασης κρίσεων, της οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά και τους νέους.

Σήμερα αποτελεί τον πιο αξιόπιστο κόμβο (hub) για κοινωφελή προσφορά στην Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει αξία επτά εκατομμυρίων ευρώ για την κοινωνία και αλλάζοντας έτσι τις ζωές περισσοτέρων από 136.000 ανθρώπων, βάσει της Μελέτης Αντίκτυπου της εταιρείας «Deloitte».

Πριν από εννέα ημέρες, στις δέκα Ιουλίου δηλαδή, ο «Δεσμός» βρέθηκε στον «ΝΑΟΜΑ» διοργανώνοντας μία εκδήλωση όπου παρέδωσε στους κατοίκους τρία ολοκληρωμένα έργα με στόχο της βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων.

Τα έργα ανάπλασης της περιοχής

Με τρία έργα ανάπλασης ο «Δεσμός» έδωσε και πάλι πνοή στην περιοχή η οποία θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο μετά το πέρασμα της φονικής πυρκαγιάς. Στόχος ήταν να υλοποιηθούν έργα σε κομβικά σημεία της περιοχής τα οποία θα αποτελέσουν και πάλι σημεία συνάντησης για μικρούς και μεγάλους. Έτσι λοιπόν ο «Δεσμός» παρέδωσε στο... Μάτι:


-Μια παιδική χαρά στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης και Νυμφών στον Ν. Βουτζά ενώ προχώρησε και στην αποκατάσταση, με τοποθέτηση φωτισμού, διαμόρφωση των εισόδων, κερκίδων και περιβάλλοντος χώρου σε παρακείμενο της παιδικής χαράς γήπεδο Μπάσκετ.

vou03
vou02
vou


-Μία παιδική χαρά εντός του αστικού ιστού στο Μάτι, στην οδό Περικλέους 35.

peri03
peri02
peri01



-Μία παιδική χαρά αλλά και ανακαινισμένα αθλητικά γήπεδα Basketball και Beach Volleyball στον Ναυτικό Όμιλο Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ), καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο του Ομίλου.

naoma06
naoma05
naoma04
naoma03
naoma02
naoma01


Τις προσεχείς ημέρες μάλιστα, ολοκληρώνονται τα έργα ανάπλασης σε γήπεδο Μπάσκετ, δίπλα στην Παιδική Χαρά του Ν. Βουτζά.

«Είχαμε άψογη συνεργασία με όλους τους φορείς του Ματιού και του Νέου Βουτζά δυστυχώς όμως είχαμε διάφορα θέματα με το δημόσιο. Όπως ξέρουμε όλοι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ειδικά στο Μάτι με τις άδειες οπότε σε δυο, τρία σημεία κολλήσαμε για μερικούς μήνες που δεν μας έδιναν άδειες τώρα τα καταφέραμε», είπε η Πρόεδρος του ΔΣ του «Δεσμού» Αλέξια Κατσαούνη μιλώντας για το έργο που κατάφεραν να υλοποιήσουν, ξεπερνώντας τελικά τον «σκόπελο» της γραφειοκρατίας.

Αλέξια Κατσαούνη και η Ελένη Μπαθιανακη


Με τη σειρά της η Ελένη Μπαθιανάκη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δεσμού εξήγησε πως η προσπάθεια ήταν «πολύ δύσκολη κυρίως γιατί η περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Ήταν πρώτη φορά που αντιμετωπίσαμε μια τόσο μεγάλη καταστροφή αλλά αυτό που είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι θέλαμε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Τυπικά σήμερα είναι η μέρα που παραδίδουμε τα έργα. Εμείς όμως θα είμαστε κοντά στην περιοχή θα υπάρξουν πράγματα τα οποία θα συμπληρώσουμε. Μακάρι να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε και στο μέλλον με οποιονδήποτε τρόπο».

Να σημειωθεί πως τα έργα πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), η οποία μέσω του EIB Institute δώρισε το ποσό των 271.260 ευρώ και με τη συνδρομή 23 εταιρειών και 328 ιδιωτών το συνολικό ποσό των δωρεών ανήλθε στα 527.484 ευρώ.


Οι αναπλάσεις αποκαθιστούν, εκσυγχρονίζουν και αναβαθμίζουν περιοχές, δημιουργώντας και πάλι ευχάριστο περιβάλλον για συνάντηση των κατοίκων, κοινωνικοποίηση και ενίσχυση των δεσμών και αποτελούν συνέχεια της στήριξης που προσέφερε στους πληγέντες από τις πρώτες ημέρες ο «Δεσμός»: με την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και την στήριξη των κοινωνικών δομών με προϊόντα, φάρμακα κι αλλά αγαθά καθώς και με παροχή οικιακού εξοπλισμού στους κατοίκους.

Την χρησιμότητα του έργου και κυρίως την αξιοπιστία του «Δεσμού» στην υλοποίηση μεγάλων έργων με διαφάνεια και σύγχρονες διαδικασίες, επιβεβαιώνει η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) μέσω της δωρεάς της.

«Μόλις μάθαμε για την καταστροφή πέρυσι το καλοκαίρι υπήρξε κινητοποίηση από το Λουξεμβούργο αλλά και από εμάς για να δούμε πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Παρά πολύ σύντομα μέσω συναδέλφων στο γραφείο ήρθαμε σε επαφή με τον «Δεσμό» και μας πρότειναν αυτό το project το οποίο μας ενθουσίασε διότι πιστεύουμε ότι τα παιδιά και οι νέοι είναι αυτοί που χρειάζονται μια ώθηση για να γυρίσουν σελίδα. Συνεργαζόμαστε στενά με τον «Δεσμό» από πέρυσι τον Οκτώβριο και έχουμε εντυπωσιαστεί με τον επαγγελματισμό τους. Ελπίζουμε αυτό το όμορφο αποτέλεσμα να το χαρούν οι κάτοικοι της περιοχής τα παιδιά και οι νέοι και να ξέρουν ότι είμαστε στο πλάι τους», λέει η Τατιάνα Δερμάτη, υπεύθυνη του γραφείου Αθηνών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τατιανα Δερμάτη, υπεύθυνη του γραφείου Αθηνών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων


Χριστίνα Κωστακη Υπεύθυνη Προγραμμάτων και Εθελοντών



Τα έργα υλοποιήθηκαν σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς, από την αρχική επιλογή των χώρων, μέχρι και την ολοκλήρωση τους.

Για την υλοποίηση επιλέχθηκαν κορυφαίες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τα έργα πληρούν τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισμούς ασφαλείας. Είναι σύγχρονα και απολύτως λειτουργικά, προσβάσιμα σε ΑμεΑ και φιλικά προς το περιβάλλον (ηλιακά φωτιστικά σώματα, χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών κλπ).

Τέλος να σημειωθεί ότι ο «Δεσμός» έχει αναλάβει τη συντήρηση των έργων για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης