Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική - Τρόμος από την ένταση και τη διάρκεια

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική - Τρόμος από την ένταση και τη διάρκεια

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αττική: Πέντε χιλιόμετρα το εστιακό βάθος - Έως και 15 δευτερόλεπτα η διάρκεια - Αρκετοί μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος 4,4 Ρίχτερ - Βορειοδυτικά της Αθήνας μεταξύ Μαγούλας και Μάνδρας το επίκεντρο - Αισθητός στη μισή Ελλάδα ο ισχυρός σεισμός

seismos_main01
Ισχυρότατος σεισμός σημειώθηκε στις 14:13 σήμερα το μεσημέρι στην Αττική.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρο στην περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας.

Η επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έχει ως εξής:

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.


Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Αττική - Τρόμος από την ένταση και τη διάρκεια



Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 5 χλμ. με τους επιστήμονες να εξηγούν ότι εκεί οφείλεται το γεγονός ότι έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Κλείσιμο
Χάρτης με το επίκεντρο:

eikjona-seismos1


Μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν τουλάχιστον 11 μετασεισμοί (μέχρι τις 16:30) με τον ισχυρότερο να είναι της τάξης των 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και να σημειώνεται περίπου μια ώρα μετα΄τον ισχυρό πρώτο σεισμό.

Νωρίτερα και τα πρώτα λεπτά μετά τη δόνηση το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμό 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος 3χλμ.

Η διάρκεια του σεισμού που έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του μικρού εστιακού βάθους ήταν περίπου 15 δευτερόλεπτα.







Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας η δόνηση έγινε αισθητή στη μισή Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν τον περιμέναμε το σεισμό γιατί θεωρούσαμε ότι η Πάρνηθα έχει εκτονωθεί».

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για σεισμό 5,3 Ρίχτερ με το επίκεντρο να βρίσκεται 34χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.



Από τον σεισμό, υπήρξαν προβλήματα στα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ενώ σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας, οι εταιρείες απευθύνουν έκκληση προς το κοινό να περιορίοσουν τις επικοινωνίες μέσω κινητών και να επιλέγουν υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, όπως Viber, WhatsApp, Skype, Messanger.

Το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής δέχεται χιλιάδες τηλεφωνήματα, με τις περισσότερες κλήσεις να αφορούν σε απεγκλωβισμούς από ασανσέρ ενώ το ΕΚΑΒ έχει δεχθεί κλήσεις για τραυματισμούς από θραύσματα και σπασμένα τζάμια.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι στον χώρο της Δυτικής Αττικής περιπολούν ένα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή ενώ δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Ενημερωθείτε άμεσα για όλες τις εξελίξεις για το σεισμό στην Αθήνα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης