Αποτελέσματα εκλογών 2019: Για μεγάλη νίκη της ΝΔ μιλούν τα ξένα Μέσα ενημέρωσης

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Για μεγάλη νίκη της ΝΔ μιλούν τα ξένα Μέσα ενημέρωσης

Τα ξένα Μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τα αποτελέσματα του exit poll και αναφέρονται στη νίκη της ΝΔ  - Από το 2009, κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στην Ελλάδα, υπενθυμίζει η ιταλική LaRepubblica

ksena-mesa_main01
Στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και στη διαφαινόμενη αυτοδυναμία της αναφέρονται με δημοσιεύματά τους τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, όπως και μεγάλα Μέσα ενημέρωσης.

«Οι Συντηρητικοί είναι στον δρόμο για την πλειοψηφία» αναφέρει το BBC, που σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Το BBC προβάλλει τα αποτελέσματα του exit poll και αναφέρει ότι εάν επαληθευτούν, η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή.

elections_bbc


«Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στο πρώτο Exit Poll» αναφέρει το Bloomberg, που ενημερώνει τους ψηφοφόρους του για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του exit poll και σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαδεχθεί εκτός απροόπτου τον Αλέξη Τσίπρα, εξασφαλίζοντας πλειοψηφία τουλάχιστον 155 εδρών.

elections_bloomberg


Για αλλαγή εξουσίας μιλά η αυστριακή «Der Standard»

Οι Συντηρητικοί κατήγαγαν νίκη στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας, γράφει η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

Απεικονίζοντας τον ηγέτη της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη χαμογελαστό να χαιρετά οπαδούς του, το επίμαχο δημοσίευμα σχολιάζει πως, το πρώτο exit poll δείχνει αλλαγής εξουσίας στην Ελλάδα.

Γερμανικό δίκτυο N- tv: «Αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα»

Κλείσιμο
«Οι Συντηρητικοί έχουν προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, το ποσοστό της ΝΔ είναι περίπου στο 40%», όπως σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο «N- tv» και προσθέτει: «Το νυν κυβερνών αριστερό κόμμα υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα λαμβάνει μόνο 28,5%».

Guardian: Η ΝΔ θα απομακρύνει τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και θα κερδίσει σαφή πλειοψηφία

Ο βρετανικός Guardian επισημαίνει ότι οι Συντηρητικοί είναι στο δρόμο να επιστρέψουν στην εξουσία και να απομακρύνουν από τις θέσεις τους τους αριστερούς, που κατηγορούνται ότι ώθησαν τη χώρα περισότερο στο χρέος.

Η εφημερίδα μεταδίδει τα αποτελέσματα των exit polls, ενώ σημειώνει ότι οι εκλογές έγιναν τρεις μήνες πριν την προγραμματισμένη από τον πρωθυπουργό ημερομηνία, μετά τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

elections_guardian



Deutsche Welle: Καθαρή νίκη για τη Νέα Δημοκρατία

Για «καθαρή νίκη» της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο η Deutsche Welle επικαλούμενη τα exit poll υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι η ΝΔ κέρδισε και τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Παραθέτει, μάλιστα, δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στην ΕΡΤ ότι «έχουμε καθαρή νίκη της ΝΔ. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα την αξιοποιήσουν».

Handelsblatt: Αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα

Με την φράση «αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα» περιγράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Η γερμανική εφημερίδα περιγράφει και το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας το «φιλόδοξο».

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι «έχασε κυρίως ψηφοφόρους από τα κεντροαριστεράς που είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους αλλά διαψεύστηκαν».

Ελβετική εφημερίδα «Luzerner Zeitung»

«Τελειώνει η Ριζοσπαστική Αριστερά»: ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει τις εκλογές στην Ελλάδα», γράφει η ελβετική εφημερίδα «Luzerner Zeitung».

«Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα υπήρξε σαφής νίκη της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας. Ο επόμενος πρωθυπουργός είναι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέστη μεγάλη ήττα», προσθέτει.

El Pais: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νικητής στις πρώτες εκλογές μετά τα μνημόνια

Στις πρώτες εθνικές εκλογές από το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης αναφέρεται η El Pais, σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σαφές προβάδισμα. Η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του exit poll, η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

elections_elpais

Anadolu: Τo exit poll δείχνει ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση

Στο προβάδισμα που δίνει το exit poll στην Ελλάδα αναφέρεται το τουρκικό Anadolu, σημειώνοντας ότι εάν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί, η Νέα Δημοκρατία θα κερίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση.

Η ΝΔ «θα εκλέξει από 155 έως 167 βουλευτές στην 300 μελών Βουλή, σύμφωνα με το exit poll», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση.

elections_anadolu


Reuters: Οι Συντηρητικοί ετοιμάζονται για σαρωτική νίκη

Η συντηρητική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εξουσία με μια σαρωτική νίκη, σύμφωνα με το exit polls, αναφέρει το Reuters. Στο κείμενο, ο αναλυτής Θεόδωρος Κουλουμπής αναφέρει ότι ο βασικός λόγος που είχαμε το αποτέλεσμα είναι η οικονομία, καθώς τα περασμένα 4,5 χρόνια δεν υπήρξε βελτίωση, αντίθετα, υπήρξαν περικοπές μισθών και συντάξεων.

Independent: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να πάρει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Στην προοπτική αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται ο βρετανικός Independent, που σε δημοσίευμά του για το exit poll παρουσιάζει το μετεκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα.

Ο Independent αναφέρεται στη φορολογική ελάφρυνση που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στους Έλληνες, την ισχυρότερη ανάπτυξη και τη φιλοεπενδυτική του στάση.


elections_independent



Kινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων «Xinhua»

«Νίκη των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές δείχνουν τα πρώτα exit polls, όπως γράφει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Χinhua».

Το βασικό κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης, ΝΔ, ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες που διεξήχθησαν στη χώρα μετά το τέλος των μνημονίων.

La Repubblica: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα», μεταδίδει από την Αθήνα ο απεσταλμένος της ιταλικής La Repubblica, που αναφέρεται στο exit poll.

Σύμφωνα με τον ιταλό ανταποκριτή, η Νέα Δημοκρατία επωφελήθηκε, όχι μόνο από την πόλωση που της έφερε πολλές ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από την υψηλή συμμετοχή που κυμαίνεται γύρω στο 63% έως 65%, πολύ πάνω από τις προσδοκίες. Ο ανταποκριτής της La Repubblica επισημαίνει επίσης πως «η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς μείωσε στο μισό το ποσοστό της σε σχέση με το 2015, ενώ το ΚΙΝΑΛ κρατιέται γύρω στο 7%».

Η ιταλική εφημερίδα θυμίζει ότι από το 2009, κανένα κόμμα δεν είχε καταφέρει να λάβει την αυτοδυναμία στην Ελλάδα. «Ο Τσίπρας μπορεί να αναλάβει κάποια θέση στην Ευρώπη. Ακόμη και οι πρώην εχθροί, όπως ο γερμανός πρώην υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του έχουν αναγνωρίσει την θαρραλέα πολιτική επιλογή της συμφωνίας» των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ. Μια συμφωνία που απορρίφθηκε από το 70% των συμπολιτών του και η οποία του κόστισε πανάκριβα στις κάλπες», καταλήγει ο ανταποκριτής της La Repubblica.

Der Spiegel : Καθαρή νίκη της ΝΔ

«Στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, έχουμε αλλαγή της κυβέρνησης» γράφει το Der Spiegel, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιο μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες δείχνουν ότι η ΝΔ επιτυγχάνει μια καθαρή νίκη. Η ΝΔ με ηγέτη του κόμματός τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποσπά το 38-42% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26,5 έως 30,5%» γράφει το γερμανικό περιοδικό.


FAZ: σημαντική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίζει –σύμφωνα με τις προβλέψεις -τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα. Έρχεται πρώτο με 40% ενώ το απερχόμενο κυβερνών αριστερό κόμμα υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κέρδισε μόνο το 28,5%» γράφει η γερμανική FAZ.

«Αν η πρόγνωση επιβεβαιωθεί επισήμως, η ΝΔ και ο ηγέτης της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκτούν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν θα εξαρτιόνται από κάποιον κυβερνητικό εταίρο» γράφει η FAZ και προσθέτει:

«Οι παρατηρητές αποδίδουν την ήττα του αριστερού πρωθυπουργού Τσίπρα και του κόμματός του στα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, τα οποία έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη. Ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, που παραδοσιακά καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, γύρισε την πλάτη του στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε τους Συντηρητικούς» γράφει η FAZ.

Handelsblatt : Αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη

Για «αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη» κάνει λόγο η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Οι πρώτες προβλέψεις στις βουλευτικές εκλογές δίνουν μια σαφή νίκη της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).

Rheinische Post: Νίκη για τους Συντηρητικούς του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, οι συντηρητικοί του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι οι νικητές, γράφει η γερμανική RP.

«Aρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων ότι το κόμμα της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία έφτασε περίπου στο 40% των ψήφων.Το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έφτασε μόλις το 28,5%».

Bild: Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος

«H Ελλάδα έχει νέο πρωθυπουργό. Νικητής των εκλογών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το κόμμα των Συντηρητικών», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

«Σήμερα, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες παίρνουν το μέλλον τους στα χέρια τους. Αύριο θα είναι μια καλύτερη ημέρα για τη χώρα μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα πρώτα exit polls.

«Ήδη στις ευρωεκλογές του Μαΐου, o ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους», προσθέτει η εφημερίδα σκιαγραφώντας το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδος προέρχεται από μια πολιτική δυναστεία κι έχει άριστες σπουδές», επισημαίνει η εφημερίδα «Bild»

Sueddeutsche Ζeitung: Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να τερματίσει την πόλωση

«Η Ελλάδα επιθυμεί την ομαλότητα», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Suedeutsche Zeitung» σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κάλπης.

«Ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρέπει μόνο να μειώσει τους φόρους, αλλά και να τερματίσει την πολιτική πόλωση που έχει δηλητηριάσει το κλίμα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν πίσω τους την κρίση», σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Η τελευταία κυβέρνηση με αυτοδυναμία στην Ελλάδα υπήρξε πριν από την έναρξη της βαθιάς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο Σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 με την υπόσχεση ότι υπάρχουν χρήματα. Λίγο αργότερα, παραδέχτηκε ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας».

«Τώρα, δέκα χρόνια αργότερα, ένα άλλο κόμμα κερδίζει την αυτοδυναμία στην Ελλάδα, αυτή τη φορά οι Συντηρητικοί. Το γεγονός ότι πέτυχαν μια τόσο σαφή νίκη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι επιθυμούν την κανονικότητα», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:


«Ο νέος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει μεγάλη ευθύνη. Αν θέλει να κάνει κάτι καλό για τη χώρα, δεν πρέπει μόνο να μειώσει τους φόρους, αλλά και να τερματίσει την πολιτική πόλωση που έχει δηλητηριάσει το κλίμα στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης