Εκπρόσωπος ΚΕΕΛΠΝΟ στον Guardian: Ζήτημα δημόσιας υγείας ο ιός του Δυτικού Νείλου - Οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα να αυτοπροστατεύονται

Εκπρόσωπος ΚΕΕΛΠΝΟ στον Guardian: Ζήτημα δημόσιας υγείας ο ιός του Δυτικού Νείλου - Οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα να αυτοπροστατεύονται

Μια εβδομάδα μετά την προειδοποίηση του Foreign Office, αξιωματούχος του ΚΕΕΛΠΝΟ μιλά στην βρετανική εφημερίδα για τα προσωπικά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνει κάθε επισκέπτης στη χώρα μας

tourists
Στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες, οι οποίοι θα θελήσουν να επισκεφθούν φέτος την χώρα μας, από τα τσιμπήματα κουνουπιών αναφέρεται σήμερα η εφημερίδα Guardian, σε εκτενές δημοσίευμά της.  «Αυτήν την εποχή του χρόνου, οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα ανησυχούν κυρίως για τις πυρκαγιές και τις απεργίες. Ενώ όμως η χώρα ετοιμάζεται για την περίοδο αιχμής, οι Αρχές απευθύνουν ακόμη μια προειδοποίηση: προσοχή στα τσιμπήματα από κουνούπια», επισημαίνει στον πρόλογό του το άρθρο.

Μια εβδομάδα αφότου το Foreign Office συμπεριέλαβε τα κουνούπια στους κινδύνους που πιθανόν να αντιμετωπίσουν φέτος στην Ελλάδα μας οι Βρετανοί ταξιδιώτες, αξιωματούχοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν μέσω της βρετανικής εφημερίδας τους τουρίστες να λάβουν μέτρα προστασίας κατά του ιού του Δυτικού Νείλου, μετά την περσινή επιδημία στη χώρα μας.

«Υπήρξαν αρκετά κρούσματα και πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας Υγείας. Ο ιός έφθασε στην Ελλάδα διαμέσου μεταναστευτικών πτηνών και συνιστούμε σε όλους να λαμβάνουν προσωπικά μέτρα προστασίας, όπως να φορούν μακρυμάνικα ρούχα, να αποφεύγουν μέρη με λιμνάζοντα νερά και να χρησιμοποιούν σίτες και εντομοαπωθητικά», αναφέρει στην Guardian η Δανάη Περβανίδου, υπεύθυνη γραφείου Νοσημάτων που Μεταδίδονται με Διαβιβαστές του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, 316 άτομα νόσησαν πέρυσι από τον ιό στην Ελλάδα και 50 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια του «παραθύρου» μετάδοσης που ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς, αναφέρθηκαν εργαστηριακά διαγνωσμένα κρούσματα τόσο στις αγροτικές όσο και στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

guardian


Κλείσιμο
«Συνήθως όσοι μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ το 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη, όπως πυρετό, πονοκεφάλους και γενικούς πόνους στο σώμα. Μόνον το 1% αρρωσταίνουν σοβαρά από τη λοίμωξη, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών», επισημαίνει ο Guardian και προσθέτει: «Ωστόσο, απ’ όσους διαγνώστηκαν πέρυσι στην Ελλάδα, 243 εμφάνισαν συμπτώματα νόσων που χτυπούν το νευρικό σύστημα, όπως η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η οξεία παράλυση».

«Από το 2012, όταν είχαν καταγραφεί 262 κρούσματα και 35 θάνατοι ασθενών, είχε να εμφανιστεί μια τόσο σοβαρή επιδημία», προσθέτει η Guardian. Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει σημάνει υγειονομικό συναγερμό, συνιστώντας στους Αμερικανούς πολίτες να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, από τον καθαρισμό χώρων όπου μπορεί να αναπαράγονται κουνούπια μέχρι το κλάδεμα του γρασιδιού και των θάμνων.

Με 31 εκατ. τουρίστες να αναμένονται να επισκεφθούν φέτος την Ελλάδα, οι αρμόδιες Αρχές εντείνουν τα μέτρα για να προβλεφθούν νέες εξάρσεις κρουσμάτων. Εκτός από τα προγράμματα ενημέρωσης του εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση του ιού του δυτικού Νείλου, πλέον διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια σε αεροδρόμια, περιφέρειες και δήμους, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς την περιοχή όπου θα κυκλοφορήσει ο ιός, εξαιτίας της περίπλοκης επιδημιολογίας του. Γνωρίζουμε όμως ότι εξαπλώθηκε από χωριά και υγροτόπους αγροτικών περιοχών σε μεγάλα αστικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Όπως το χειμώνα αναμένουμε επιδημία γρίππης, έτσι και το καλοκαίρι πρέπει πλέον να περιμένουμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», εξηγεί η κυρία Περβανίδου στον Guardian.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα όπου έχουν αυξηθεί τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Εξάρσεις σημειώθηκαν πέρυσι και στην Ιταλία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σερβία. «Το τελευταίο κρούσμα της περιόδου μετάδοσης του 2018 στην ΕΕ καταγράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου στη Γαλλία, μια ασυνήθιστη ημερομηνία» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, υποδηλώνοντας ότι επιμηκύνεται η περίοδος έκθεσης στον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης