Ευσταθόπουλος κατά Γαβρόγλου για τη διάταξη που αφορά την πρυτανική θητεία

Ευσταθόπουλος κατά Γαβρόγλου για τη διάταξη που αφορά την πρυτανική θητεία

Ο υποψήφιος πρύτανης του ΕΚΠΑ χαρακτήρισε τη διάταξη φωτογραφική και έστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας - Νέα πυρά για τα τελεσίγραφα του υπουργείου αναφορικά με τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων με ΤΕΙ

Stathis_Efstathopoulos
Την αντίδραση του για τη ρύθμιση που χαρακτηρίζεται φωτογραφική που '”πέρασε” σε νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με βάση την οποία η πρυτανική θητεία είναι τετραετής και οι πανεπιστημιακοί συνταξιοδοτούνται στα 67 τους χρόνια εκφράζει ο υποψήφιος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Ευστάθιος Ευσταθόπουλος.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αναφέρει:

«Σας αποστέλλω την επιστολή αυτή με αφορμή την επικείμενη προκήρυξη των Πρυτανικών εκλογών στο ΕΚΠΑ και τη νομοθετική παρέμβαση που κάνατε πρόσφατα που αφορούσε αυτές.Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προκήρυξη των εκλογών, ο ορισμός της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και όλες οι υποστηρικτικές ενέργειες για τη διενέργεια των εκλογών γίνονται από τον Πρύτανη. Βέβαια η ίδια νομοθεσία, προέβλεπε ότι ο εν ενεργεία Πρύτανης δε μπορεί ναείναι υποψήφιος στις εκλογές.

Μόλις πριν 2 μήνες αλλάξατε το Νόμο μόνο ως προς το σημείο πουδώσατε τη δυνατότητα στον νυν Πρύτανη του ΕΚΠΑ να είναι ξανά υποψήφιος, και επιπλέον είναι ο μόνος εν ενεργεία Πρύτανης που θα είναι ξανά υποψήφιος σε όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας. Όπως φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε, δημιουργείται ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα όταν ο μοναδικός άνθρωπος που καθορίζει τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες των εκλογών είναι και ο ίδιος υποψήφιος. Προκύπτει συνεπώς εύλογα το ερώτημα, όταν αλλάζατε το νόμο για να δώσετε τη δυνατότητα στον καθ.κ. Μελέτιο – Αθανάσιο Δημόπουλο να είναι εκ νέου υποψήφιος, είχατε λάβει όλα αυτά υπ’ όψιν σας; Και τώρα που τα επισημαίνουμε πως πιστεύετε ότι θα διασφαλισθούν οι διαδικασίες των εκλογών ώστε να είναι αδιάβλητες; Επιφυλάσσομαι για τις συγκεκριμένες προτάσεις μου επί των διαδικασιών αυτών».

Με τη νέα ρύθμιση του κ. Γαβρόγλου ακυρώνει την προηγούμενη δική του ρύθμιση , προκειμένου οι πανεπιστημιακοί να έχουν τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα στις πρυτανικές εκλογές τον Μάιο του 2019 στο ΕΚΠΑ.

Σε οτι αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με το “τελεσίγραφο” του υπουργείου Παιδείας προς Πανεπιστήμιο Πατρών ότι αν δεν θα ιδρυθεί Νομική και Γεωπονική εάν δεν γίνει η συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας. ο κ. Ευσταθόπουλος τονίζει: Λυπάμαι που για τον κ. Υπουργό είναι «ακραία κομματική αντιπολίτευση» η έκφραση της θέσης της μεγάλης πλειοψηφίας των Πανεπιστημιακών για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Κλείσιμο
Την πάγια θέση μας έχουμε διατυπώσει πολλάκις από την εποχή του περιβόητου «Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία» που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε. Ωστόσο ο κ. Γαβρόγλου αγνόησε όσα συζητήθηκαν τότε για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και εφάρμοσε μια καινοφανή πολιτική χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, χωρίς κανένα όραμα.
Επικαλείται «τον ψύχραιμο διάλογο» τον οποίο συνεχώς αγνοεί μέχρι σήμερα κινούμενος μόνο με μικροπολιτικά κριτήρια. Αυτή είναι η Δημοκρατία που οραματίζεται; Αξιότιμε κ. Υπουργέ, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εφ’ όσον εκλεγώ Πρύτανης, θα πάψει να είναι άκριτος υπηρέτης της καταστροφικής πολιτικής σας και θα επιδιώξει την ανεξαρτησία του όπως όλα τα μεγάλα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης