Μόσχα: Αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο

Μόσχα: Αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων στην Κύπρο

Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι το σύστημα εγγυήσεων  δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα 

labrof-hristodoylidis
«Είναι εμφανές ότι το υφιστάμενο καθεστώς των εγγυήσεων στη Κύπρο είναι αναχρονιστικό και δεν ανταποκρίνεται πλέον στην πραγματικότητα» ανέφερε ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Κύπριο υπουργό εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι κατά τη σημερινή συνάντηση δόθηκε μεγάλη σημασία στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της δίκαιης, καθολικής και βιώσιμης λύσης του ζητήματος.

Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι «οι δικοινοτικές συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ». Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Μόσχα προς το παρόν δεν διαπιστώνει οποιαδήποτε αναγκαιότητα για αλλαγή του καθεστώτος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ακόμη, ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε την Κύπρο για την εποικοδομητική της στάση, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Μόσχα.

Ακόμη χαρακτήρισε την Κύπρο σημαντικό εταίρο της Ρωσίας, λέγοντας πως η πολυδιάστατη συνεργασία των δύο χωρών «βασίζεται σε πατροπαράδοτους δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας, σε πνευματική και πολιτιστική συγγένεια και υπηρετεί το έργο της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο».

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο, την οποία και αποδέχθηκε.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι έγινε συζήτηση για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, σε αριθμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχρονική στήριξη της Ρωσίας στο Κυπριακό, αλλά και σε ό,τι αφορά την απρόσκοπτη παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε στον κ. Λαβρόφ, την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όπως αυτές σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, αλλά και για λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Για τον σκοπό αυτό, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ζήτησα και τη συμβολή του κ. Λαβρόφ. Αναφορικά με τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του ιδιαίτερως σημαντικά, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι είναι η δεύτερη επίσκεψή του στη Μόσχα σε διάστημα 10 μηνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης