Ελεύθερα τα μέλη της σπείρας που «εξαφάνιζε» πολυτελή αυτοκίνητα

range-rov

Αν και οι αστυνομικοί τους είχαν χρεώσει 260 περιπτώσεις κλοπών, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης κατέπεσε και  μετετράπη στην πλημμεληματική κατηγορία της συμμορίας

Παρουσιάστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις συμμοριών που “εξαφάνιζαν” πανάκριβα αυτοκίνητα γνωστών επιχειρηματιών. Θηριώδη SUV, σπορ οχήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ,ακόμη λιμουζίνες. Στο κατηγορητήριο, οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για συνολικά για 260 περιπτώσεις κλοπών και για 38 πράξεις πλαστογραφίας σε βαθμό κακουργήματος. Οι “ποντικοί των SUV”, είχαν αδυναμία σε πανάκριβα τζιπ Land Rover, Range Rover και BMW, από την επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας βρέθηκαν έντεκα από αυτά ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης και ο Ιάκωβος Μελισσανίδης, αδερφός του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ Δημήτρη. Όμως στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης κατέπεσε, μετετράπη στην πλημμεληματική κατηγορία της συμμορίας και με εξαίρεση έναν κατηγορούμενο που αθωώθηκε και έναν που καταδικάστηκε μόνο για παράνομη οπλοκατοχή, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης από 9,5 έως 12,5 χρόνια και όπως τονίζουν οι συνήγοροι τους αφέθησαν ελεύθεροι λόγω ανασταλτικού χαρακτήρα.

260 κλοπές, ελεύθεροι όλοι – Το χρονικό

Η συμμορία που έβαζε στο μάτι και έκλεβε πολυτελή οχήματα επώνυμων Αθηναίων έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε μετά από έρευνες πολλών μηνών. Στη λεία τους συμπεριλαμβάνονται έντεκα πανάκριβα οχήματα, ενώ ανάμεσα στα θύματα ήταν ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης και ο Ιάκωβος Μελισσανίδης. Από τον πρώτο έκλεψαν ένα Range Rover από την περιοχή της Βούλας ενώ από τον εφοπλιστή ένα θηριώδες SUV της ίδιας μάρκας στην περιοχή της Βουλιαγμένης. 

Ύστερα από αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 25 Ιουλίου 2017, σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, των νοτίων προαστίων και της Εύβοιας, συνελήφθησαν 9 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα, 8 Έλληνες ηλικίας από 28 έως 30 χρόνων και 36χρονος υπήκοος Αλβανίας.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν 11 περιπτώσεις κλοπών και μία απόπειρα κλοπής πολυτελών αυτοκινήτων, ενώ το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η συγκεκριμένη ομάδα από την παράνομη δράση της, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Αναφορικά  με το modus opreandi, όπως ανέφερε η Αστυνομία, τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα: Ορισμένα από τα μέλη εντόπιζαν οχήματα, που ήταν εύκολο να αφαιρεθούν, καθώς ήταν σταθμευμένα σε εξωτερικούς χώρους ή σε «ανοιχτούς» ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης (πυλωτές). Στη συνέχεια, έτερα μέλη προέβαιναν στην αφαίρεσή τους, αφού πρώτα ερευνούσαν το εσωτερικό τους για να διαπιστώσουν εάν ήταν εφοδιασμένα με συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού ( GPS ). Επιπλέον, προς διευκόλυνση της δράσης τους, χρησιμοποιούσαν ειδικό τεχνικό εξοπλισμό (laptops με ειδικό λογισμικό και προγράμματα), που συνδέονταν με το διαγνωστικό των οχημάτων, τον οποίο είχαν προμηθευτεί από το εξωτερικό.

Ακολούθως μετέφεραν και στάθμευαν τα οχήματα, για μικρό χρονικό διάστημα (3 έως 4 ημέρες), σε σημεία που παρουσίαζαν περιορισμένη κίνηση, τοποθετώντας σε αυτά κουκούλες και στη συνέχεια είτε τα μετέφεραν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, είτε τα επέστρεφαν στους ιδιοκτήτες τους, (σε περίπτωση μεσολάβησης τρίτου προσώπου), απαιτώντας την καταβολή χρηματικού ποσού. Στη συνέχεια προέβαιναν, είτε στην αποσυναρμολόγηση των οχημάτων ώστε να τα διαθέσουν ως ανταλλακτικά, είτε στην απευθείας διάθεσή τους προς πώληση, αφού προηγουμένως πλαστογραφούσαν τους αριθμούς πλαισίου.

suv-glikas
Ο δικηγόρος Ιωάννης Γλύκας
Μάλιστα τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εισήγαγαν από το εξωτερικό οχήματα ιδίου τύπου, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα έγγραφά τους για την πλαστογράφηση των οχημάτων ιδίου τύπου που αφαιρούσαν. Για την απόκρυψη της δράσης τους και την αποφυγή του εντοπισμού τους από τις διωκτικές Αρχές, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες σε αλλοδαπούς υπηκόους ( ghost phones ), ενώ συνομιλούσαν με κωδικοποιημένες εκφράσεις και ειδική ορολογία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τρόπος ζωής των μελών ομάδας ήταν πολυτελής, παρόλο που δεν εργάζονταν, ενώ οι περισσότεροι είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για παρόμοια αδικήματα. Σε εκτεταμένες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, σε οικίες, αποθήκες και χώρους στάθμευσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 12 οχήματα, 10 δίκυκλες μοτοσυκλέτες, 1 jet ski, πλήθος πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων (αμφιβόλου γνησιότητας) , φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδικό λογισμό παράκαμψης συστημάτων ασφαλείας οχημάτων, πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων και ειδικό αυτοσχέδιο κλειδί, τμήματα και ανταλλακτικά κλεμμένων αυτοκινήτων και δικύκλων, κάνναβη,κοκαΐνη.

Η νομική άποψη

Οι πληρεξούσιοι δικηγόρου ενός εκ των κατηγορουμένων, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 ετών και 3 μηνών καθώς το δικαστήριο έδωσε ελαφρυντικό λόγω προτέρου έντιμου βίου και της αναστέλλουσας δύναμης, Ιωάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης υπογράμμισαν στο protothema.gr: «Αντιμετωπίσαμε ένα ευρύ και υπερβολικό κατηγορητήριο, του οποίου η έκταση και η σοβαρότητα μπορούσε να αποφέρει ποινή εξοντωτική για τον εντολέα μας. Παραταύτα, για άλλη μια φορά αναδείχθηκε ότι ο νομικός όρος της εγκληματικής οργάνωσης είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που του προσδίδεται σε πληθώρα υποθέσεων, όπως και στην
suv-mariolis
Ο δικηγόρος Παναγιώτης Μαριόλης
παρούσα, ήδη από το στάδιο της προανάκρισης και το Δικαστήριο το διέγνωσε ορθά, ελλείποντος του απαιτούμενου νομικού μανδύα για τη στοιχειοθέτηση αυτής της κατηγορίας. Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι και αξιολογούμε ως μεγάλη επιτυχία την αναγνώριση στο πρόσωπο του εντολέως μας της ελαφρυντικής περίστασης του πρότερου έντιμου βίου, καθώς έγιναν δεκτά όσα λεπτομερώς εκθέσαμε και αποδείξαμε για το σκοπό αυτό. Σημαντικότερο, δε, όλων είναι ότι κατόπιν της άσκησης της έφεσης του αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση αυτής, καθώς το Δικαστήριο έκρινε ορθότατα ότι δε συντρέχει λόγος εγκλεισμού του δυνάμει των στοιχείων που αναδείχθηκαν κατά την αποδεικτική διαδικασία. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το Εφετείο, όπου και προσδοκούμε την ακόμα ηπιότερη ποινική μεταχείριση του».

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (28)

Nai kala...

Η ΑΛΗΤΕΙΑ του δικαστικου συστηματος στην Ελλαδα ειναι τοσο εξοργιστικα μεγάλη που μαζι με τη διαλυση της Παιδειας απο τα τελη του '80 νομιζω ειναι η πηγη ολης της διαλυσης της χωρας και του επιπεδου των πολιτων! Οταν ενας πολιτης εχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ εμπιστοσυνη στη Δικαιοσυνη (θα ειναι ηλιθιος αν εχει και μακαρι να μην χρειαστει να το καταλαβει ποτε) τοτε στην πραξη λειτουργείς με κανονες ζουγκλας! Σιγουρα δεν πας με το σταυρο να κερδισεις το δικιο σου, ακομα και αν ΟΛΑ ειναι "υπερ σου". ΑΛΗΤΕΙΑ! Απλα αλητεια που κανεις δεν μπορει να κανει τιποτα, δυστυχώς!!

Για να ξέρετε

Αυτή η σπείρα έκλεβε καινούρια μοντέλα BMW X... και Range Rover και τα πουλούσε για 10.000 ευρώ σε συνοριακές χώρες Βουλγαρία/Αλβανία κλπ. Έβαλε στην άκρη +200.000 ευρώ μετρητά για εξοπλισμό κλοπών/δικηγόρους/δικαστήρια/εξωδικαστικούς συμβιβασμούς με ιδιοκτήτες για απόσυρση μηνύσεων και το πολύ που θα έμενε ή θα μείνει τυπικά μέσα είναι 4-7 χρόνια max. Η "ατάκα" από αστυνομικούς/δικηγορικούς και δικαστικούς κύκλους είναι ας κάνατε ασφάλεια κλοπής να αποζημιωθείτε ! Έλα όμως που η συμμορία των ασφαλιστικών ποτέ δεν αποζημιώνει στην πραγματική αξία (ειδικά για τα πολυτελή ακριβά αυτοκίνητα) ούτε καν σε αυτή που αναγράφεται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια χρησιμοποιώντας την λέξη κλειδί "μέχρι" τόσα ευρώ και αν επιμένεις σε τραβάει στα δικαστήρια.

SIAP4

Ζήτω η Ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη...

ΕΞΩ ΟΙ ΛΑΘΡΟΠΙΘΗΚΟΙ ,ΠΡΕΖΕΜΠΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΕΖΑΚΗΔΕΣ!!!!

ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΚΑΤΕΛΗΓΑΝ ΣΤΑ ΒΛΑΚΑΝΙΑ. ΠΗΓΑ ΕΚΕΙ ΣΚΟΠΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΗΚΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ..

Dexter

Ευτυχως πεσανε στα μαλακα τα παιδια και δεν θα ταλαιπωρηθουν να βρουν νεα μελη για τις κομπινες/κλοπες και λοιπες παρανομιες τους αφου βγηκαν ολοι μαζι. Παλι καλα που δεν ειχαν κολλησει τιποτα αφισες ωστε να απειληθει η "Ελληνικη Δημοκρατια", ο πλανητης Γη και το συμπαν ωστε να τους χωσουν στην πιο βαθια τρυπα.

Χρυσαυγίτns

Α ρε ματσούκι που θέλετε...

Θαλής

260 ξαφρισμένα αυτοκίνητα, οι ένοχοι έξω και οι δικηγόροι να κοκορεύονται. Πρώτη φορά ξαφριστερά.

ΧΥΖ

Από τη μία έχουμε την απόλυτη ξεφτίλα της Ελληνικής δικαιοσύνης και από την άλλη 2 δικηγόροι καμαρώνουν σαν γύφτικα σκεπάρνια! 12,5 χρόνια με αναστολή! Αν είναι δυνατόν. Α ρε Ελλαδίτσα...

Προφανώς

Αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

@11:04

!!!!!!!!!!!!!!!!!

ανγετς

Άρθρο: 497 Ανασταλτική δύναμη της έφεσης 1. Ανασταλτικό αποτέλεσμα έχει μόνο η έφεση που ασκείται παραδεκτά και όχι η προθεσμία για την άσκησή της. 4. Αν με την καταδικαστική απόφαση επιβλήθηκε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης, η κρίση για το αν η έφεση έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα ανήκει στο δικαστήριο που δίκασε. Αυτό, με ειδική αιτιολογία και εφαρμόζοντας τα κριτήρια της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, αποφασίζει αμέσως μετά την απαγγελία της απόφασης, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από δήλωση του κατηγορουμένου ότι θα ασκήσει έφεση. 5. Το δικαστήριο μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να επιβάλει περιοριστικούς όρους. 8. Τότε μόνο δεν χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα, κατά την παράγραφο 4 του παρόντος, στην έφεση ή απορρίπτεται η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης, όταν κρίνεται αιτιολογημένα ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, εφόσον από τη συνδρομή των παραπάνω στοιχείων προκύπτει σκοπός φυγής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες του για αξιόποινες πράξεις ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Το δικαστήριο σε κάθε περίπτωση χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα ή αναστολή εκτελέσεως, αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η άμεση έκτιση ή συνέχιση έκτισης της ποινής θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον ίδιο ή για την οικογένειά του. Αν παραβιαστούν οι όροι που τέθηκαν το αρμόδιο δικαστήριο αποφαίνεται, ύστερα από αίτηση του εισαγγελέα, για την άρση ή όχι της χορηγηθείσας αναστολής εκτελέσεως.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης