Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ξεκινάει έρευνα για τη φαρμακευτική αξιοποίηση της κάνναβης

Kanabis

Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τις ποικιλίες του φυτού και να εντοπίζουν τα ιατρικά οφέλη στη θεραπεία ασθενειών

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πλήρη αποποινικοποίηση καλλιέργειας και χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και την απελευθέρωση της καλλιέργειας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας για ερευνητικούς σκοπούς, το Τμήμα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σύναψε πρόσφατα την πρώτη συμφωνία με μεγάλη ξένη εταιρεία για την εκπόνηση ενός κοινού ερευνητικού προγράμματος που αφορά στις θεραπευτικές δυνατότητες της κάνναβης.

Συγκεκριμένα, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία «GB Sciences» και μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου της κάνναβης στην Αμερική, εγκαινιάζει ένα νέο έργο, το «Canna-bolomics» το οποίο θα αναλύει τις ποικιλίες του φυτού της εταιρείας ώστε να καθορίσει εάν αυτές βοηθούν και πώς στη θεραπεία ασθενειών. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα αφού η Ελλάδα υστερεί στον χώρο της έρευνας κανναβινοειδών ενώ ο πλανήτης τρέχει πλέον με ταχύτητες ιλιγγιώδεις. Ο υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος, Λέανδρος Σκαλτσούνης, Διευθυντής του τμήματος Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει στο protothema.gr πως «το εργαστήριό μας είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, έχουν το πιο μεγάλο κέντρο αριστείας και είμαστε το πρώτο εργαστήριο κάνναβης στην Ελλάδα από το 2016. Έχουμε κάνει έρευνες, έχουμε διπλώματα ευρεσιτεχνίας και η επιστημονική κοινότητα μας γνωρίζει. Εμείς παρεμβαίνουμε στις αναλύσεις του φυτού. Τα εκχυλίσματα κάνναβης έρχονται από την αμερικανική εταιρεία και εμείς θα κάνουμε τις αναλύσεις και ουσιαστικά θα χαρτογραφήσουμε την παγκόσμια κάνναβη. Θα ερευνήσουμε τι ποσοστό από τα κανναβινοειδή περιέχει. Είναι επίσης σημαντικό γιατί στην χρηματοδότηση συμμετέχει και το πανεπιστήμιο μαζί με την αμερικάνικη εταιρεία. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάμε, μαζί με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψηφίους διδάκτορες».

Η «GB Sciences», είναι μια εταιρεία αφιερωμένη στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη και συνεργάζεται με πανεπιστήμια ή ερευνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο προσφέροντας τεχνογνωσία και καινοτόμες προτάσεις. Οι σχετικές δοκιμές που κάνει η εταιρεία μετράνε δέκα περίπου κανναβινοειδή και είκοσι ένα τερπενοειδή του φυτού, ενώ όπως έχει αναφέρει ο Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρείας Dr. Andrea Small-Howard, «οι νέες αναλύσεις με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μας επιτρέψουν να εντοπίσουμε νέες ενώσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν πρόσθετα ιατρικά οφέλη για νέα θεραπευτικά μείγματα».

Ελεύθερη η καλλιέργεια κάνναβης στα Πανεπιστήμια της χώρας

Με κοινή υπουργική απόφαση από τον Ιούνιο του 2018, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μπορούν πλέον ελεύθερα να καλλιεργούν βιομηχανική κάνναβη για ερευνητικούς σκοπούς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 2392/2018), «στα δημόσια ερευνητικά και Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας επιτρέπεται, για ερευνητικούς- πειραματικούς σκοπούς, η καλλιέργεια ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε έκταση πέντε στρεμμάτων το ανώτερο, ανά ποικιλία και καλλιεργητική περίοδο». Ήδη, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και το ΤΕΙ Λάρισας ξεκίνησαν την καλλιέργεια του φυτού.

Μάλιστα, στο ΤΕΙ της θεσσαλικής πόλης η πρώτη για φέτος συγκομιδή κάνναβης πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη πραγματοποιήθηκε η από την πειραματική καλλιέργεια του ΤΕΙ Λάρισας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών με σκοπό να προκύψουν συμπεράσματα χρήσιμα για τον αγροτικό και βιομηχανικό κόσμο της χώρας. Ο υφυπουργός δεν έκρυψε πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα και πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια δηλώνοντας «αναζητούμε στοχευμένους τρόπους και συγκεκριμένα κίνητρα, σε συνεργασία πάντα με τη βιομηχανία για να ξεκινήσει η καλλιέργεια και εκτός πειραματικών αγρών. Στην εξάπλωση του φυτού θα συμβάλει αποφασιστικά η παρουσία της βιομηχανίας, η οποία θα απορροφήσει το προϊόν. Υπενθυμίζω πως οι μεμονωμένοι αγρότες είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετέχουν. Όμως θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών. Ουσιαστικά, θα δίνεται ενιαία έγκριση για μία παραγωγική διαδικασία που ξεκινάει από τον σπόρο και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν».

Η υπεύθυνη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ελένη Βογιατζή–Καμβούκου μιλώντας στο protothema.gr επεσήμανε πως «αυτή την στιγμή ο αγρός μας είναι ένα στρέμμα. Εμείς εφαρμόζουμε διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές για να δούμε αφενός μεν την απόδοση σε ίνα και αιθέριο έλαιο και στη συνέχεια θα κάνουμε αναλύσεις προκειμένου να διαπιστώσουμε το είδος και την ποσότητα των κανναβινοειδών που περιέχει. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Έχουμε τα αποτελέσματα από μια πειραματική δουλειά που έγινε πέρυσι αλλά επαναλαμβάνουμε το πείραμα για να έχουμε σεβαστά αποτελέσματα προς δημοσίευση. Χρειάζονται δυο με τρία έτη». Μετά από αυτήν την έρευνα τα στοιχεία θα βοηθήσουν τον καλλιεργητή να επιλέξει την μέθοδο που πρέπει να εφαρμόσει, την καλλιεργητική τεχνική για να έχει τη μεγίστη πρόσοδο με το ελάχιστο κόστος και την καλύτερη ποιότητα. Επίσης, από τον προσδιορισμό των κανναβινοειδών μπορεί να κατευθυνθεί η καλλιέργεια προς συγκεκριμένη βιομηχανική κρίση, είτε για παραφαρμακευτικά σκευάσματα είτε και για φαρμακευτικά.

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Γιώργος σχ

Προς εντίμως ανησυχούντες. Η φαρμακευτική κάνναβη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΓΑΡΙΛΙΚΙ δεν έχει καμιά σχέση με "μπάφους" και όσα αντίστοιχα. Αφορά στην βοήθεια ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας και όχι στο να κάνουν τσιγαριλίκι οι μάζες. Μην πέφτετε στην λούμπα του κάθε καραγκιόζη που πουλάει φόβο για να ευδοκιμεί εις βάρος της κοινωνίας. Αν επρόκειτο για κάτι διαφορετικό να σας καταλάβω. Αλά εδώ πρόκειται για φαρμακευτική κάνναβη, όπως και το δηλητήριο της οχιάς χρησιμοποιείται την ιατρική έρευνα, δεν σημαίνει ότι θα μας δαγκάσει οχιά και θα πεθάνουμε.

Τ(Οξικός)

Συγχαρητήρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής! Τέτοιες προσπάθειες μόνο θετικά μπορούν να αποκομίσουν για τον τόπο μας. Ενώ υπάρχει το δυναμικό για έρευνα υψηλού επιπέδου στα πανεπιστήμια της χώρας (όπως αποδεικνύεται και από τις εξαιρετικές βαθμολογικές επιδόσεις σε παγκόσμιες κατατάξεις), δυστυχώς η έλλειψη πόρων και διεθνών συνεργασιών υπονομεύουν την κατά τ΄άλλα υψηλή ποιότητα των ερευνητικών μονάδων μας. Έτσι, συνεργασίες τέτοιου βεληνεκούς διευρύνουν τους επιστημονικούς ορίζοντες της χώρας, και αποδεικνύουν την ανταγωνιστικότητα που διαθέτει το ερευνητικό προσωπικό, καθώς πρόκειται για ένα επίκαιρο αντικείμενο που μελετάται πυρετωδώς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντε και εις ανωτερα

Θελω θελω θελω θελω.εχω πιεση ζαχαρο αγχος κ πολυ στεναχωρια.θα μου κανει πολυ καλο.ολοι οι επιστημονες το λεν.

Το βλεπετε απ τα σχολια

για φαρμακευτικη λεει το αρθρο την ψυχαγωγικη εχουν στο νου.Θελει η πτνα να κρυφτει αλλα η χαρα δεν την αφηνει.....

Νίκος

Mια χαρά είναι το φάρμακο 30 χρόνια το χρησιμοποιώ κι έχω θάψει τους μισούς μου συμμαθητές. Το απόγευμα πάω για μπασκετάκι.

marley

ετσι φιλε Το απλο τσιγαρο ειναι 1000 φορες χειροτερο κ επικινδυνο

επιστήμονας της συμφοράς

Μου θυμίζει τα άρθρα που διαβάζουμε κάθε τόσο για το μυστικό του τάδε αιωνόβιου. Ο ένας τρώει σκόρδα, ο άλλος κρεμμύδια, ο άλλος σαλιγκάρια και πάει λέγοντας. Ο μέσος άνθρωπος δυσκολεύεται να αντιληφθεί την έννοια της αιτιότητας και συγκεκριμένα της μη-αιτιότητας και της τυχαιότητας.

Spy

Ερευνα?? Γιά ποιό λόγο?... Γιατί υπάρχει εκεί ο.. Ρουβίκωνας??

ειναι ξεφτυλα

δεν ντρεπεστε λιγο ρε να κανετε τον κοσμο να συνηθιζει στην γευση της καναβης? μετα θα πανε και θα παρουν τα τσιγαριλικια θα γινουν χασικληδες και θα ναι φυτα δεν το καταλαβαινετε αυτο? η το ξερετε και κανετε την παπια γιατι ειστε συριζαιοι? φουρνοι στην θεσσαλια πουλανε ψωμια με αλευρι κανναβης. τοσα θεραπευτικα βοτανα εχει ρε η θεσσαλια και ολη η ελλαδα που μπορουν να χρησιμοποιησουν!

Ξεφτίλα*

είναι σχόλια σαν και το δικό σου αγράμματε Ελληναρά. Γιατί αν διάβαζες γιαυτό το φυτό θα γνώριζες για το Ενδοκανναβινοειδές σύστημα και το πώς επηρεάζει το σώμα σου.Ελπίζω να μην ψηφίζεις !!!

@

Τα έβαλε και με το αλεύρι κάνναβης ο ΕΛΛΗΝ παντογνώστης! Μάθε να γράφεις πρώτα ρε Γίδι.

ξεφτιλα ....που εχεις αποψη ,

οταν σκοτωνονται απο το αλκοολ , δεν σε ενοχλει , χαιρεσαι ????? απο την κανναβη , δεν πεθανε ΚΑΝΕΝΑΣ ξοπαρμενε ....ξυπνα .

Μεταφραση

Μετάφραση της είδησης : κάποιοι ημέτεροι Συριζοκαμμένοι , θα βουτήξουν κονδύλια για δήθεν έρευνες ! Εις υγείαν των κορόιδων !

θεσπρωτος

Εν αντιθεσει με τους νεοδημοκρατες - πασοκ , που τα κονδυλια , θα τα ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΣΤΟ ΛΑΟ !!!!!!! Αντε καντε μας τη χαρη ....σουργελα , που παρακαλατε τον λαο για να τον κυβερνησετε και δεν ντρεπεστε . Αν ησασταν ΕΝΤΙΜΟΙ , θα ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ ........ο ΛΑΟΣ , να τον κυβενησετε .Μας χρεωσατε ( τσεπωσατε ) 300 δις και κατι ψιλα ....και θελετε να μας ΣΩΣΕΤΕ ..... ( που να μην σωσετε ....)

πριτσ

Και μετα βαλτε τους ν ανακαλυψουν ξανα τον τροχο

Χαχαχα

Μας δουλεύουν οι κακοί μαθητές που πήγαν σχολείο και γράμματα δεν έμαθαν ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης