«Παρέλαση» υπόπτων για το Μάτι την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευελπίδων - Πότε θα ασκηθούν διώξεις

«Παρέλαση» υπόπτων για το Μάτι την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευελπίδων - Πότε θα ασκηθούν διώξεις

Δούρου, Ψινάκης, Καπάκης, πρώην αρχηγοί ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το σύνολο των αδικημάτων που τους καταλογίζουν οι συγγενείς των θυμάτων - Ανάμεσά τους και κακουργήματα όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση και θανατηφόρο έκθεση σε κίνδυνο

mati0
Απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που αφορούν σε πράξεις ή παραλείψεις τους, κατά τις κρίσιμες ώρες πριν και μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που κατέληξε σε εκατόμβη νεκρών, καλούνται πλέον να δώσουν στις εισαγγελικές αρχές, με ανωμοτί καταθέσεις τους, 20 πρόσωπα.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος, όπως και ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, θα αρχίσουν να περνούν από την ερχόμενη εβδομάδα την πόρτα του εισαγγελέα με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, καθώς έλαβαν σχετικές κλήσεις από τις εισαγγελικές αρχές.

Με έγγραφα υπομνήματά που έχουν δικαίωμα να καταθέσουν στους εισαγγελείς, αφού πρώτα λάβουν γνώση της δικογραφίας, τα παραπάνω πρόσωπα θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις όχι μόνο για τα αδικήματα που οι εισαγγελείς εντόπισαν αλλά και για το σύνολο των αδικημάτων που τους καταλογίζουν οι συγγενείς των θυμάτων με τις μηνύσεις τους. Στα αδικήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ακόμα και κακουργήματα όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση και θανατηφόρο έκθεση σε κίνδυνο.

Οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και πολίτες που είτε κινδύνεψαν στις φλόγες είτε είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, στις μηνύσεις τους καταγγέλλουν πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα -που τώρα καλούνται από τους εισαγγελείς- ενώ ήταν επιφορτισμένα με το καθήκον να προλάβουν και να προφυλάξουν τους πολίτες από μια τέτοια καταστροφή, όπως αυτή που έπληξε την Ανατολική Αττική, δεν το έπραξαν.

Οι συγγενείς καταλόγιζαν στους μηνυόμενους, ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως τελούμενη από υπόχρεο κατά συρροή, έκθεση σε κίνδυνο, εμπρησμό, παράβαση καθήκοντος, παράβαση του νόμου περί αυθαιρέτων κ.ά ακόμη και ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Εγκλήματα που, όπως σημείωναν, τελέστηκαν από πρόσωπα που, αν και κατείχαν καίριες θέσεις ευθύνης δεν είχαν φροντίσει εγκαίρως να πάρουν μια σειρά από μέτρα πρόληψης, τα οποία εντέλει την κρίσιμη στιγμή συντέλεσαν αιτιωδώς στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Η κλήτευση των συγκεκριμένων προσώπων ως υπόπτων για τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τον περασμένο Ιούλιο στην Ανατολική Αττική, έρχεται περίπου 2,5 μήνες μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας, η οποία διεξάγονταν όλο το καλοκαίρι και στο πλαίσιο αυτής κλήθηκαν να καταθέσουν δεκάδες μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων.

Στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, εκτός από μαρτυρικές καταθέσεις περιλαμβάνονται στοιχεία από την Πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες αλλά και πόρισμα ανεξάρτητου πραγματογνώμονα πυραγού για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Πλέον, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της παροχής εξηγήσεων από τα πρόσωπα που κλήθηκαν με την ιδιότητα του υπόπτου, οι εισαγγελείς θα σταθμίσουν όλα τα στοιχεία της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει και θα αποφασίσουν για την άσκηση ποινικών διώξεων. Πάντως, οι «20», προτού καταθέσουν τα υπομνήματά τους στους εισαγγελείς, έχουν δικαίωμα να λάβουν προθεσμία, προκειμένου να ενημερωθούν επί της δικογραφίας και να την αντικρούσουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης