Εισαγγελέας καλεί Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18 για τη φωτιά στο Μάτι

Καλούνται επίσης ο πρώην γ. γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σ.Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. Κ. Τσουβάλας, στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, όπως και ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς - Θα δώσουν εξηγήσεις για όλα τα αδικήματα που τους καταλογίζουν οι συγγενείς θυμάτων ακόμη και για ανθρωποκτονία

Παρέλαση υπόπτων, εν δυνάμει δηλαδή κατηγορουμένων, για την πύρινη λαίλαπα στην Ανατολική Αττική στις 23 Ιουλίου αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως από τους αρμόδιους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για την φονική πυρκαγιά, κλήθηκαν ήδη να δώσουν εξηγήσεις 20 πρόσωπα.


Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος, όπως και ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, συγκαταλέγονται στα πρόσωπα εκείνα που κλήθηκαν από τους εισαγγελείς για ανωμοτί κατάθεση.


Όλοι οι παραπάνω έχουν μηνυθεί από συγγενείς των θυμάτων και σύμφωνα με πληρηφορίες, θα δώσουν εξηγήσεις όχι μόνο για αδικήματα που οι εισαγγελείς εντόπισαν αλλά και για το σύνολο των αδικημάτων που τους καταλογίζουν οι συγγενείς των θυμάτων με τις μηνύσεις τους. Στα αδικήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται ακόμα και κακουργήματα όπως ανθρωποκτονία από πρόθεση και θανατηφόρο έκθεση σε κίνδυνο.


Τι ανέφεραν οι συγγενείς


Μεταξύ άλλων στις μηνυτήριες αναφορές και τις μηνύσεις τους, συγγενείς θυμάτων στρέφονταν κατά της κυρίας Δούρου, των τότε αξιωματούχων της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ., υπουργών κ.α. αναφέροντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα ενώ ήταν επιφορτισμένα με το καθήκον να προλάβουν και να προφυλάξουν τους πολίτες από μια τέτοια καταστροφή, όπως αυτή που έπληξε την Ανατολική Αττική και η οποία κατέληξε τελικά σε εκατόμβη θυμάτων, δεν το έπραξαν.


Οι συγγενείς καταλόγιζαν στους μηνυόμενους ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως τελούμενη από υπόχρεο κατά συρροή, έκθεση σε κίνδυνο, εμπρησμό, παράβαση καθήκοντος, παράβαση του νόμου περί αυθαιρέτων κ.ά ακόμη και ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Εγκλήματα που όπως σημείωναν τελέστηκαν από πρόσωπα που αν και κατείχαν καίριες θέσεις ευθύνης δεν είχαν φροντίσει εγκαίρως να πάρουν μια σειρά από μέτρα πρόληψης, τα οποία εντέλει την κρίσιμη στιγμή συντέλεσαν αιτιωδώς στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.


Η κλήτευσή των συγκεκριμένων προσώπων ως υπόπτων για τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν τον περασμένο Ιούλιο στην Ανατολική Αττική, έρχεται περίπου 2, 5 μήνες μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας, η οποία διεξάγονταν όλο το καλοκαίρι και στο πλαίσιο αυτής κλήθηκαν να καταθέσουν δεκάδες μάρτυρες και συγγενείς θυμάτων.


Στην ογκώδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, εκτός από μαρτυρικές καταθέσεις περιλαμβάνονται στοιχεία από την Πυροσβεστική και άλλες υπηρεσίες αλλά και πόρισμα ανεξάρτητου πραγματογνώμονα πυραγού για τα αίτια της πυρκαγιάς.


Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως από τις πρώτες κιόλας ημέρες τις έρευνας για τις φονικές πυρκαγιές ο εισαγγελέας είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία έχουν ήδη κληθεί για εξηγήσεις για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης που συνίσταται στην παροχή αναληθών στοιχείων προς τις εισαγγελικές αρχές. Στο πλαίσιο μάλιστα της έρευνας οι αρχές είχαν προχωρήσει ακόμη και σε κατασχέσεις αποδεικτικού υλικού. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες και στοιχεία στην εισαγγελία, μεταξύ άλλων, για αναντιστοιχίες στους χρόνους επέμβασης που καταθέτουν οι μάρτυρες σε σχέση με αυτούς που έχουν καταγραφεί στο αρχείο της Πυροσβεστικής.


Πλέον, μετά την εξέλιξη με την κλήτευση των 20 υπόπτων και αφού τα πρόσωπα ολοκληρώσουν τις καταθέσεις τους, οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να αποφασίσουν για την άσκηση ποινικών διώξεων.


Δείτε βίντεο: Εισαγγελέας καλεί Δούρου, Ψινάκη και άλλους 18 για τη φωτιά στο Μάτι
video placeholder
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (57)

Νίκος

Για ψάξτε να δείτε τι ακριβώς έκανε την ώρα της φωτιάς και μετά ο κ.Καπάκης? Απολύτως τίποτα!! Κρυβόταν!! Ψάξτε πόσα ταξίδια στο εξωτερικό έχει κάνει και πόσα λεφτά έχει φάει τα 3,5 χρόνια?? Αυτός είναι ο πρώτος για τη φυλακή!!

Κορόιδο

Ρίχνουμε ένα εισαγγελέα για να ξεθυμάνει ο κόσμος περνάει λίγος καιρός αθωώνουμε τους πάντες και η ατιμωρησία Κυβερνά

Cyberdyne

Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά δε θα τους κανουν τίποτα ίσα ίσα θα βγουν και ήρωες, θα πούνε μετα να είμαστε αθώοι η ελληνική δικαιοσύνη μας αθώωσε.

ααα

βάλτε τους ψευτοαριστερούς στη φυλακή, να ξεβρομίσουμε για πάντα

Κρίμα

Δηλαδή ο εισαγγελέας θα κρίνει αν την ώρα της μάχης έγιναν όλα σωστά και το πως και γιατί υπερίσχυσε ο αντίπαλος άνεμος και η φωτιά μαζί; Ήθελα να ξέρω αν όλοι όσοι επέλεξαν να φτιάξουν αυθαίρετα σε λόγγους και βουνά εντελώς απομονωμένα, περιμένουν από το κράτος σε περίπτωση φωτιάς να τους ξυπνήσει έναν έναν τραβώντας τους από το πόδι; Δεν καταλαβαίνουν στοιχειωδώς ότι εκεί που είναι κινδυνεύουν και πρέπει να πάρουν από μόνοι τους τα δικά τους μέτρα ασφαλείας;

isonomia-isopolitia

Όλο το νομικό σκεπτικό -εκτός από τις παραβάσεις του νόμου περί αυθαιρέτων-είναι πολύ καλά διατυπωμένο, αλλά δεν πρόκειται να τιμωρηθεί ΚΑΝΕΙΣ! Το να μηνύονται, μεταξύ άλλων, τα συγκεκριμένα πρόσωπα από τους συγγενείς των εκλιπόντων ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ, διότι ορισμένοι από τους νεκρούς και τους εν ζωή συγγενείς τους ΕΠΕΔΙΩΞΑΝ να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους για τα οποία σήμερα εγκαλούν τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της τραγωδίας. Στην Ελλάδα -το ΄χω ξαναπεί- σκεπτόμαστε και συμπεριφερόμαστε σαν τον πατροκτόνο που εκλιπαρεί το δικαστήριο να τον αθωώσουν, γιατί είναι ...ορφανός! Όταν η ευθύνη είναι ΔΙΑΧΕΟΜΕΝΗ και όχι ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ, δεν γίνεται να στείλεις κόσμο στη φυλακή. Η αμέλεια ή η παράλειψη που οδηγεί σε θάνατο, δεν είναι φόνος εκ προμελέτης. Έχει μεν το ίδιο αποτέλεσμα, αλλά δεν υπάρχει κίνητρο. Π.χ. αν ένας 25άρης καταναλώσει αλλοιωμένα αλλαντικά και ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ πεθάνει από αλλαντίαση, είναι εντελώς διαφορετικό από το να κατηγορηθούν οι ίδιοι παρασκευαστές για έναν 65άρη που πέθανε από καρκίνο επειδή έτρωγε ...40 χρόνια τα προϊόντα τους! ότι Αυτά, για όσους βιάζονται να πανηγυρίσουν και φαντασιώνονται τον Ψινάκη με ...ριγέ φανελίτσα και τη Δούρου με ...μπαλίτσα στο πόδι. Κανένας δεν μπορεί να (κατα)δικάσει όσους κατηύθυναν τον κόσμο στην παραλία, διότι είναι ένα υποθετικό σενάριο και όχι μια παράλληλη πραγματικότητα. Παρ' ότι είναι σωστό ότι οι υποδείξεις που δόθηκαν στους πολίτες ήταν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ, ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ότι αν ακολουθούσαν διαφορετική κατεύθυνση θα σωνόντουσαν. Όλοι θα τα ρίξουν στον ...στρατηγό άνεμο που στροβιλιζόταν μανιασμένα. Η επίκληση του αέρα είναι μια ΜΗ ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ευθύνη. Να το θυμηθείτε, αν και δεν είμαι νομικός: ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ (ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ...ΣΗΚΩΣΕΙ) Ο ΑΕΡΑΣ, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ!... Α, ρε Βύρωνα, ήσουν πολλά χρόνια μπροστά: τόσο γελοίος και ταυτόχρονα τόσο σοφός!!!

Ξξ

Δεν βαριόσουν να γράφεις;

Giota

Για να δούμε ποιος εισαγγελέας θα έχει τα κότσια να το τερματίσει!Θα του τη πέσουν από παντού!ποιος θα φτάσει ως το κοκκαλο?

Ότι σου λέω

Κανείς φίλε. Μας κυβερνουν αυτοί που μας αξίζουν.

Όλοι τους

Ειναι παχύδέρμα .....

Woman

Κρατήστε το σχόλιό μου να το θυμάστε: δεν πρόκειται ποτέ ποτέ ποτέ να τιμωρηθεί στο ελάχιστο, έστω κι ένας απ αυτούς. Η υπόθεση αυτή θα πάει στο αρχείο κι όλοι θα είναι αθώοι. Δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα, εδώ δεν υπάρχει δικαιοσύνη, ειδικά για τους "ισχυρούς".

V.G

Έχεις δίκιο Κανείς δεν θα τιμωρηθεί ..

Συμφωνώ

Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της χώρας. Ούτε το ευρώ, ούτε η κρίση, ούτε το δντ. Η αργή και αναποτελεσματική δικαιοσύνη.

zzz

τα συριζοτρόλ στη φυλακή

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης